Koros
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Links Biografie Geschiedenis Instrumenten

Biografieën van de website over Griekse Muziek

Yorgos Koros

Meester-violist, volksmuziek

Deze man wordt algemeen aanzien als de beste vioolspeler van Griekenland. Hij werd geboren op 19 maart 1922 op Evia. Zijn vader was er kerkzanger, kapper en muzikant. Zoon Koros vergezelde zijn vader bij diens optredens en hij begon viool te spelen toen hij negen was. In 1939 begon hij beroepsmatig bruiloften en dorpsfeesten te verzorgen, maar de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende burgeroorlog gooiden roet in het eten, er was immers niet zoveel te vieren. Na de oorlog had hij eerst nog tweeënhalf jaar legerdienst te doen, maar daarna kon hij zijn talent ten volle ontplooien.

Yorgos Koros
© Luc Pardon 2002
Yorgos Koros

Als u nog oude dimotika platen in uw verzameling heeft, kijk dan eens goed. De kans is groot dat hij er bij zit - hij heeft aan meer dan tachtig platen meegewerkt. Zoals het een goede muzikant betaamt, speelt hij alles wat men hem vraagt met hetzelfde gemak: Epirotische muziek, eilandmuziek, tsifteteli, muziek uit Smirna, ... noem maar op. Hij zegt dan ook dat hij drieduizend liedjes kent. Onlangs werkte hij zelfs mee aan een plaat met Byzantijnse muziek. Tussen haakjes, de bekende zangeres Katerina Korou is zijn dochter.

In het begin verdiende Yorgos Koros met zijn orkestje twee drachmes op een avond. Dat werden er al snel vijf, en dan tweeduizend. Later kon dat oplopen tot een half miljoen, als de parea (het gezelschap) een beetje meezat. Op vele plaatsen in Griekenland is het immers de gewoonte dat het orkest op een dorpsfeest "op bestelling" speelt. Wie betaalt heeft dan ook het recht (vaak zelfs het alleenrecht) om met zijn gezelschap te dansen op "zijn" muziek. De muzikanten spelen door zolang de parea blijft betalen, meestal door onder het dansen geld naar het orkest te gooien. Let dus een beetje op wat u doet als u ooit op een dorpsfeest terecht komt!

 

Laatst bijgewerkt op : 2000-11-01

Inhoudsopgave

Vorige pagina
Thomas Konstantinou

Volgende pagina
Yannis Kotsiras

Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.