Mitzelos
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Links Biografie Geschiedenis Instrumenten

Biografieën van de website over Griekse Muziek

Andonis Mitzelos

Gitarist-componist

Geschreven naar aanleiding van een concert in juni 2000 .

Andonis Mitzelos (Αντώνης Μιτζέλος) is niet zomaar de eerste de beste. Hij wordt beschouwd als één van de grondleggers van de Griekse elektronische muziek . Hij heeft samen met Lavrendis Machairitsas mee de Termites opgericht. Onmiddellijk na het uiteenvallen van de groep in 1988 ging Mitzelos drie jaar lang met Charis Alexiou samenwerken. Door haar heeft hij de Griekse populaire volksmuziek echt leren kennen. De daaropvolgende negen jaar maakte hij liedjes en arrangementen voor Eleftheria Arvanitaki . Met haar heeft hij ook tal van tournees en festivals achter de rug, zowel nationaal als internationaal. In 1997 bracht hij zijn eerste solo-album uit. Het is hij die de "Termites" in de winter van 1997, tien jaar na hun uiteenvallen, opnieuw samenbracht voor twee grote concerten, die in een mum van tijd uitverkocht waren. Er was ook een concert gepland in Brussel, in oktober 1998 , maar dat is uiteindelijk niet doorgegaan. In 1999 volgde er een cd op teksten van Eleni Zioga en gezongen door Yannis Kotsiras . Het werd platina. Nadien volgde een reuzentournee met 40 concerten en nog eens 60 optredens in alle grote clubs van Athene, Thessaloniki en Patras. In mei van dit jaar brachten de Termites een live-cd uit.

Onlangs heeft Andonis Mitzelos, na tien jaar noeste arbeid, de laatste hand gelegd aan zijn derde eigen werk, dat "Beyond The Light" als titel kreeg. De opnamen vonden plaats in New York, met de Amerikaanse jazzgroep "Spyro Gyra". Het werk is voornamelijk instrumentaal, maar bevat toch ook twee gezongen stukken, een Engels (gebracht door de Amerikaanse Manda Homi) en een Grieks (door Eleftheria Arvanitaki ). Op 1 juni licht hij in Brussel alvast een tipje van de sluier op en brengt - in wereldpremière - een deel van "Beyond The Light". Het volledige werk zal voor het eerst uitgevoerd worden tijdens een groot optreden in Athene, in het Theater van de Lykavitosberg, met als zangers: Eleftheria Arvanitaki , Yannis Kotsiras en Lavrendis Machairitsas . Dat staat gepland voor 25 juni, de dag van zijn verjaardag (hij werd geboren in 1961 in Piraeus).

Maar eerst maakt hij nog even een ommetje langs Tokio, waar hij op 7 juni een ander nieuw werk van hem voorstelt, "Wakare" genaamd, met de Japanse zanger Akira Inaba en met teksten in het Japans van Shioko Mori.

Mitzelos heeft in totaal ongeveer 120 liedjes uitgebracht, vertolkt door de meest bekende Griekse zangers en zangeressen. Tijdens zijn 20-jarige carrière heeft hij 2000 voorstellingen gegeven, in Griekenland en over de gehele wereld. Als muzikant heeft hij, in de studio, om en bij de 2500 liederen vertolkt.

 

Laatst bijgewerkt op : 2000-05-18

Inhoudsopgave

Vorige pagina
Yannis Markoyannakis

Volgende pagina
Nana Mouskouri

Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.