Parios
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Links Biografie Geschiedenis Instrumenten

Biografieën van de website over Griekse Muziek

Yannis Parios

Charmezanger

Yannis Parios (Γιάννης Πάριος) is nu al bijna veertig jaar lang Griekenlands meest bekende charmezanger en zijn populariteit neemt na al die jaren nog steeds niet af. Je zou hem een beetje kunnen vergelijken met Will Tura in Vlaanderen, in die zin dat ze allebei met hun tijdloze romantische liederen nog steeds oud en jong blijven bekoren.

Zijn echte naam is Yannis Varthakouris maar dat is alleen het onthouden waard als u aan quiz-programma's wil meedoen, want niemand kent hem onder die naam. Waar hij geboren werd hoeven ze in zo'n quiz dan weer niet te vragen, want waar kan een Parios anders vandaan komen dan van het Cycladen-eiland Paros? Hij zag er het levenslicht op 8 maart 1946. Voor zijn familie was het een vaststaand feit: de kleine Yannis was voorbestemd om dokter te worden, maar de kleine Yannis zelf zag dat niet zo zitten. Hij droomde er van om zanger te worden.

Zijn dromen ten spijt stuurden zijn ouders hem, na zijn middelbare studies op het eiland, met wat zakgeld naar Athene om daar geneeskunde te studeren aan de universiteit. Met een paar vrienden nam hij zijn intrek in een hotelletje en om zijn zakgeld aan te vullen nam hij een baantje als receptionist in een ander hotel. Maar de romantische ziel van Yannis Parios droomde van een andere toekomst - en van zijn geliefde eiland dat hij had moeten achterlaten.

Wat hij niet wist was dat de goden hem gunstig gezind waren en dat ze vanop hun Olympus de zaakjes goed geregeld hadden. Want wat bleek? Aan de overkant van het hotel waar Yannis de receptie bemande bevond zich de nachtclub Neráïda. De maestro daar was Kostas Klávvas. Deze had ook een muziekschool en hij woonde ... aan de overkant van dat andere hotel waar ook Yannis met zijn vrienden woonde. Van het een kwam het ander en al gauw volgde Yannis les aan de school van Kostas Klávvas. De goden hadden er tenslotte nog voor gezorgd dat ook Yorgos Katsarós les gaf aan die school en daarmee zat hun werk erop, de rest kwam vanzelf. Katsaros raakte onder de indruk van Yannis' stem en de bal ging aan het rollen. Even kwam de bal nog tot stilstand toen Parios werd opgeroepen voor zijn legerdienst, maar daarna was er geen houden meer aan.

Al van meet af aan kreeg Yannis Varthakouris de bijnaam Yannis Parios aangemeten. Dat was niet zo moeilijk aangezien de nieuwkomer in Athene verging van heimwee naar zijn geliefde Paros. Hij maakte uiteraard geen bezwaar tegen zijn bijnaam, hij koesterde hem integendeel als een zoete herinnering.

De eerste optredens van Yannis Parios dateren van eind jaren zestig, begin jaren zeventig. In die beginperiode werd hij vooral geholpen door onvergetelijke figuren als de componist Apóstolos Kaldáras en tekstschrijver Pythagóras.

Zijn grote doorbraak kwam er in 1976 met een bewerking van het Franse succesnummer "Tu t'en vas" van Alain Barrière, dat in het Grieks door Pythagoras werd omgedoopt tot "Τώρα πια" (Tora pia). Vanaf toen volgde de ene gouden of platina plaat de andere op.

Yannis Parios' fluwelen stem leende zich perfect tot het vertolken van een nieuwe stroming binnen de Griekse muziek, de Griekse populaire laïká , maar hij voegde aan die stijl nog het melodieuze van het Franse chanson toe. Het is dus vooral als vertolker van liefdesliederen dat Yannis Parios nu al meer dan vijfendertig jaar aan de top staat in Griekenland en zijn uitgebreide discografie bevat bijna uitsluitend dit genre. Een aantal van die romantische platen nam hij in duet op met anderen en zijn recente cd uit 2006 "Τα Ντουέτα του Έρωτα - Ta doueta tou erota" (de liefdesduetten) is hiervan een soort 'best of". De cd bevat eerder opgenomen duetten met niemand minder dan Charis Alexiou , Dimitra Galani, Eleni Dimou en Marinella, maar ook met mannenstemmen als Paschalis Terzis , Andonis Remos en zelfs met Dionysis Savvopoulos.

Twee keer in zijn carrière keert Yannis Parios terug naar zijn roots en neemt een plaat op met nisiótika , liederen van de eilanden. Daarvoor werkt hij dan samen met telgen uit de grote en welbekende muzikantenfamilie Konitopoulos die afkomstig is van buureiland Naxos. De eerste keer was in 1982, met "Τα νησιώτικα - Ta nisiotika", met composities van Yorgos Konitopoulos en in 1992 (1993?) volgde "Τα νησιώτικα 2 - Ta nisiotika 2", met Yorgos Konitopoulos en diens broer Vangelis, toevallig ook wel Vangelis Náxios genoemd. Het levert hen twee keer platina op.

Een andere vruchtbare samenwerking is die met de componist Marios Tokas , met in 1989 de plaat "Σαν τρελό φορτηγό - San trelo fortigo" (Als een dolle vrachtwagen) als resultaat en in 1993 "Πάντα ερωτευμένος - Panda erotevmenos" (Eeuwig verliefd), ook weer beide met platina bekroond.

In zijn prijzenkast staan ook de gevolgen van enkele minder voor de hand liggende samenwerkingen met een aantal grote componisten, die niet onmiddellijk met het romantische genre in verband worden gebracht. Yannis Parios vertolkte inderdaad Xarchakos en later ook Theodorakis, telkens met overweldigend succes. Denk maar aan de in 1986 uitgebrachte plaat "Ξαρχάκος-Πάριος - Xarchakos-Parios". Een aantal teksten daarop komen uit de pen van dé grootmeester op het gebied van het tijdloze liefdeslied: Lefteris Papadopoulos. En in 2001 verschijnt "O ερωτικός Θεοδωράκης - O erotikos Theodorakis", een dubbele live-cd met liefdesliederen van Theodorakis' hand, gezongen door Parios. In 2002 verscheen hiervan ook een dvd-versie.

Minder bekend is misschien het feit dat Yannis Parios hier en daar ook zelf teksten en muziek heeft geschreven. Zijn zoon, Charis Varthakouris, lijkt diezelfde weg op te gaan en in 1995 (of 1994?) brachten ze samen een eerste plaat uit: "Παρέα με τον Χάρη - Parea me ton Chari" (In gezelschap met Charis). De composities zijn van zoonlief Charis en de teksten zijn van vader Yannis Parios die de liederen ook zingt.

Yannis Parios' kinderdroom is uiteindelijk werkelijkheid geworden, en naar alle waarschijnlijkheid overtreft de werkelijkheid misschien zelfs de droom. Hij had de juiste stem en bevond zich op het juiste moment op de juiste plaats, waardoor hij mee aan de kar kon trekken voor het tot stand komen van een nieuwe stijl waar iedereen klaar voor was: die van de romantische, melodieuze en tijdloze laïká . We denken niet dat zijn ouders hem uiteindelijk de wending in zijn carrière kwalijk hebben genomen.

 

Inhoudsopgave

Vorige pagina
Nikos Papazoglou

Volgende pagina
Vangelis Paschalidis

Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.