Cyprus cypriotische schrift
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Links Biografie Geschiedenis Instrumenten
Albanie Griekenland Cyprus

Geschiedenis van Cyprus

Het mysterieuze Cypriotische schrift

Fascinerend is dat de Griekse kolonisten een eigen schrift gebruikten, dat totaal afweek van wat er in het moederland gebruikt werd. Dat wijst erop dat ze het moederland verlaten hadden vóór er daar een schrift gebruikt werd. En inderdaad, zoals hoger gezegd kwamen de eerste Grieken rond 1200 v.Chr aan, en het "gewone" Griekse alfabet op het vasteland werd rond 800 v.Chr. afgeleid van het Fenicische alfabet. Tenminste, dat neemt men aan. Maar eigenlijk rammelen de theorieën aan alle kanten. Immers, al in 1500 v.Chr., dus drie eeuwen voor de mysterieuze catastrofe, gebruikte men het Lineair B op het vasteland. En het Cypriotische schrift zou volgens sommigen pas in gebruik zijn geweest tussen 800 en 200 v.Chr., dus ongeveer gelijktijdig met het "nieuwe" Griekse schrift. Toch is in het museum van Paphos een vleespin te zien, waarop de naam van de eigenaar in Cypriotische tekens gegrift is, en die op 1050 tot 950 v.Chr. gedateerd is. Begrijpe wie kan.

Al even fascinerend maar iets beter gedocumenteerd is de geschiedenis van de ontcijfering van het Cypriotische schrift. De eerste inscripties werden al rond 1850 (na Christus) gevonden. Omwille van het grote aantal tekens (55) begreep men dat het een syllabisch schrift betrof, waarbij elk teken een lettergreep voorstelt. Maar verder leek het op geen enkel ander bekend schrift. Er circuleerden de meest fantastische theorieën (een diplomatische manier om te zeggen dat de geleerden er met de pet - of hoge hoed - naar gooiden) tot men in 1872 een tweetalige inscriptie vond, met, naast het mysterieuze schrift, dezelfde tekst in het Fenicische schrift, dat men wel kon lezen. Toen bleek dat het in feite gewoon Grieks was, maar dan wel geschreven met die "rare" tekens. Het duurde nog een tijdje tot men er helemaal uit was, enerzijds omdat de eerste geleerden die zich met de ontcijfering bezig hielden, slechts weinig Grieks kenden, en anderzijds omdat de teksten in het Cypriotisch dialect geschreven waren, wat voor bijkomende valkuilen zorgde.

Foto van een steen met inscriptie in Cypriotisch schrift
Met toestemming overgenomen van http://www.pio.gov.cy
Cypriotisch schrift

De hierboven afgebeelde steen met inscripties in Cypriotisch schrift staat ook op de cover van de cd "Es gin enalian Kypron" van Yorgos Dalaras uit 1992. Deze cd is helemaal aan de Cypriotische kwestie gewijd, en de opbrengst van de verkoop ervan gaat naar de "Cypriotische strijd". Volgens de tekst op de hoes dateert de inscriptie uit de 13de eeuw v.Chr., dat lijkt ons wat vroeg. Maar er staat ook dat het schrift nog niet ontcijferd is... wat dus pertinent onjuist is. Wie van puzzelen houdt kan misschien met onderstaand tabelletje een poging wagen.

Tabel met de lettertekens van het Cypriotisch schrift
Uit: Albert Thumb, "Handbuch der griechischen Dialekte", Heidelberg 1909

Meer informatie vindt u op de volgende website(s):

Een pagina over het mysterieuze Cypriotische schrift (met een tabel die duidelijker is dan de onze) staat op:
http://www.omniglot.com/writing/cypriot.htm

Een overzicht van literatuur over de geschiedenis van het Oud-Grieks is te vinden op de website van de K.U.Leuven:
http://perswww.kuleuven.ac.be/~p3481184/greekg/history.htm

Een zeer gedegen artikel over de geschiedenis van de Griekse taal, met waarchijnlijk meer details dan u lief is, vindt u op
http://www.ling.ohio-state.edu/~bjoseph/articles/gancient.htm

Een minder wetenschapelijk maar meer leesbare geschiedenis van het Grieks staat op de website van Katerina Sarri, een Griekse pianiste, op:
http://users.otenet.gr/~bm-celusy/greek.html

Een chronologie (in het Frans) van de ontwikkeling van het Griekse alfabet (en andere) staat op de website van de Bibliothèque Nationale de France:
http://classes.bnf.fr/dossiecr/chr-ecri.htm

 

Inhoudsopgave

Vorige pagina
De eerste Griekse aanwezigheid

Volgende pagina
Van de Feniciërs tot aan de Romeinen

Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.