Cyprus feniciers tot romeinen
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Links Biografie Geschiedenis Instrumenten
Albanie Griekenland Cyprus

Geschiedenis van Cyprus

Van de Feniciërs tot aan de Romeinen

De Griekse kolonisten werden in het midden van de negende eeuw v.Chr. gevolgd door de Feniciërs. Dezelfde ingenieurs uit Ur, die in Jeruzalem de tempel van Salomon gebouwd hadden, bouwden de stad Kition op Cyprus (nabij het huidige Larnaka). De kopersmelterijen werden aan de noordkant van de stad aangelegd, zodat de overheersende zuidenwind de rook en de stank kon wegblazen.

De oorspronkelijke bewoners, de "eteocyprioten", hielden het uit tot ongeveer de vierde eeuw v.C. in de westelijke uithoek van het eiland, maar vermengden zich daarna geleidelijk met de nieuwkomers. Er wordt graag op gewezen dat deze kolonisatie volkomen vreedzaam en geweldloos verliep.

Hetzelfde kan niet gezegd worden van de daaropvolgende invallen, waardoor Cyprus achtereenvolgens onder de heerschappij van de Assyriërs (in 709 v.Chr), de Egyptenaren (in 569 v.Chr) en de Perzen (in 545 v.Chr.) kwam te staan. Alexander de Grote hield even halt op zijn weg naar Indië en naar zijn dood en gooide de Perzen eruit in 333 v.Chr. Later (in 293 v.Chr.) kwam het onder Ptolemeus en zijn opvolgers, en in 30 v.Chr. ging het deel uitmaken van het Romeinse rijk.

Uit die tijd van Alexander de Grote dateert het beroemde scheepswrak van Kyrenia , dat in 1967 bij die plaats, aan de noordkust van het eiland, gevonden werd, met zijn lading nog vrijwel intact. Het werd met veel zorg gerestaureerd maar met de Turkse bezetting in 1974 raakte het buiten bereik van de Grieks-Cyprioten en van de meerderheid van de bezoekers aan Cyprus. In 1985 werd een kopie gebouwd, de "Kyrenia II", geheel met de scheepsbouwtechnieken uit de vierde eeuw v.Chr., en begin 2002 is men begonnen aan een tweede kopie, deze keer met moderne bouwmethoden, met de bedoeling de oude zeiltechnieken te bestuderen. In maart 2004 vertrok deze "Kyrenia Eleftheria" (Kyrenia Vrijheid) het ruime sop richting Piraeus. Aan boord was ... een lading koper voor de bronzen medailles van de Olympische Spelen die in 2004 in Athene plaats vonden.


Meer informatie vindt u op de volgende website(s):

Informatie over het scheepswrak van Kyrenia, uit de tijd van Alexander de Grote:
http://www.enostos.net/cdrom/kyrenia_ship.html

Een website gewijd aan de moderne reconstructie van de "Kyrenia II" met veel fotomateriaal:
http://www.kyreniaship.agrino.org/

 

Inhoudsopgave

Vorige pagina
Het mysterieuze Cypriotische schrift

Volgende pagina
Romeinen en Byzantijnen

Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.