Geschiedenis-balkanoorlogen
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Links Biografie Geschiedenis Instrumenten
Albanie Griekenland Cyprus

Geschiedenis van Griekenland

Deze pagina afdrukken

De "Megali Katastrofi"

De Balkanoorlogen

Venizelos schoot in actie en slaagde erin de Bulgaren, Montenegrijnen en Serven te overtuigen om samen Turkije aan te vallen. Op 8 oktober 1912 lokten de Montenegrijnen een grensincident uit en vielen Turkse stellingen in Noord-Albanië aan. Enkele dagen later volgden de andere bondgenoten. De Turken waren gedesorganiseerd en gedemoraliseerd door de revolutie van de Jonge Turken en boden weinig weerstand. Op 8 november marcheerde het Griekse leger Thessaloniki binnen, een paar uur voor de Bulgaren. In Epirus konden de Grieken eindelijk Iannina veroveren. In mei 1913 waren de Jonge Turken gedwongen een wapenstilstand te tekenen. Daarmee kwam een eind aan de Eerste Balkanoorlog.

Venizelos, die tussendoor ook nog even de Enosis van Kreta met het moederland had uitgeroepen, zat echter niet stil. Enkele weken na het einde van de Eerste Balkanoorlog tekende hij een verdrag met de Serviërs en viel de Bulgaren aan, op wie hij West-Thracië veroverde.

Op een paar jaar tijd was de Griekse bevolking aangegroeid van 2,75 miljoen naar 4,75 miljoen inwoners. Het grondgebied was bijna verdubbeld en omvatte nu belangrijke handelssteden als Thessaloniki, Iannina en Kavala, en vruchtbare vlakten zoals die van Thessalië en Thracië. Maar nog was de Megali Idea niet vervuld. Er leefden immers nog bijna anderhalf miljoen Grieken in Klein-Azië, de Engelsen zaten op Cyprus en waren vastbesloten dat Imbros en Tenedos Turks moesten blijven, Italië bezette de Dodecanesos en de nieuwe Albanese staat omvatte ook Noord-Epirus.

Op 18 maart 1913 werd koning Georgios vermoord tijdens een bezoek aan het pas bevrijde Thessaloniki, volgens de Bulgaren door een patriot, volgens de Grieken door een gek. Dat was geen goede zaak voor Griekenland, want hoezeer de radicale hervormingen van Venizelos hem ook tegenstonden, toch had de koning begrepen dat er iets moest gebeuren en hij was bereid iemand als Venizelos te steunen waarvan hij besefte dat die de capaciteiten had. Zijn opvolger, Konstantinos I, was een veel minder bezadigd man, ook meer autoritair. De naam van de nieuwe koning wakkerde de Megali Idea nog meer aan. Waren daar immers niet de oude profetieën, die zegden dat Constantinopel, door een Constantijn gesticht, ook onder een Constantijn zou vallen en onder een Constantijn weer uit zijn as zou herrijzen? Het eerste deel was al uitgekomen in 1453, dus ... ?

Een jaar later, in juli 1914, brak de Eerste Wereldoorlog uit.

Inhoudsopgave

Vorige pagina
De Griekse onafhankelijkheid

Volgende pagina
Griekenland en de Eerste Wereldoorlog

Valid HTML 4.01 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.