Geschiedenis-turkokratie-invlo
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Links Biografie Geschiedenis Instrumenten
Albanie Griekenland Cyprus

Geschiedenis van Griekenland

Deze pagina afdrukken

De Turkse overheersing

Invloeden op de muziek

Kijken we eerst even naar de invloed op de teksten. Om te beginnen is er de grote hoeveelheid Turkse woorden die hun weg gevonden hebben naar het Grieks. Niet verwonderlijk na vierhonderd jaar overheersing. Maar ook de onderwerpen bevatten soms duidelijke verwijzingen naar de Turkse maatschappijstructuur, vooral dan in de rembetika.

De klarinet , die zo'n prominente rol speelt in de Griekse traditionele volksmuziek, is in de 17de eeuw ontstaan in Duitsland, en is pas omstreeks 1835 in Griekenland terechtgekomen, naar het schijnt via de muziekkapel van het Janitsarenkorps. Andere bronnen schrijven de introductie van de klarinet op rekening van de zigeuners, maar die zouden het instrument opgemerkt hebben bij de Janitsaren en als professionele musici er meteen de mogelijkheden van ingezien hebben.

Nog een hele reeks andere instrumenten, waaronder de santouri , zijn via de Turkse volksmuziek in de Griekse terechtgekomen, niet in het minst door toedoen van de overal rondtrekkende zigeuners.

Duidelijk geïnspireerd op de muziekkapellen van het Janitsarenkorps zijn de Macedonische brassbands, of koperblaaskapellen, die nog steeds actief zijn, bijvoorbeeld in Kozani en Flórina.

Inhoudsopgave

Vorige pagina
Het leven onder de Ottomanen

Volgende pagina
De Griekse onafhankelijkheid

Valid HTML 4.01 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.