Maart 2002
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 1999 Jaar 2000 Jaar 2001 Jaar 2002 Jaar 2003 Jaar 2004 Jaar 2005
Januari 2002
Februari 2002
Maart 2002
April 2002
Mei 2002
Juni 2002
Juli 2002
Augustus 2002
September 2002
Oktober 2002
November 2002
December 2002

Overzicht Griekse Muziek in Maart 2002

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Nikos Papazoglou en kompania

Hedendaagse muziek.

Nikos Papazoglou is een veelzijdig componist, tekstschrijver en zanger. Geschoeid op een traditionele leest (vooral de oosterse wortels van de Griekse muziek trekken hem aan en de rembetika), componeert hij niettemin eigentijdse muziek. Thematisch gaat het in zijn populaire liederen vaak over leven en dood, liefde en verraad. Papazoglou beschikt over zijn eigen opnamestudio bij Thessaloniki en heeft reeds verscheidene jonge en nieuwe talenten weten om te toveren tot opkomende artiesten.

Het is niet de eerste keer dat hij in België en Nederland een concert ten beste geeft. Het feit dat Muziekcentrum Vredenburg voor hem de Grote Zaal heeft vrijgehouden, bewijst dat hij ook bij ons geliefd is.

Hij brengt de volgende muzikanten mee:

 • Vangelis Liolios, bouzouki
 • Panayotis Koutsouras, bouzouki
 • Dimitris Mystakidis, gitaar
 • Michalis Kalaentzis, viool
 • Yannis Kolovós, contrabas

En uiteraard zorgt hij zelf ook voor zang en muziek ( baglamas ).

Indien u meer wenst te weten te komen over deze veelzijdige artiest, dan kunt u een kijkje nemen in onze rubriek " Achtergrond ", waar we een biografie van Papazoglou ter beschikking gesteld hebben.

Dit is het laatste concert uit een reeks van vier dat in samenwerking met Sferra georganiseerd wordt. De andere drie waren  Savina Yannatou , Mode Plagal en het Byzantijns koor Agiopolitis . (Niet alle zalen organiseren alle vier concerten).

Volgens niet bevestigde bron zou Papazoglou tussen 27 februari en 10 maart ook nog op verschillende plaatsen in het Verenigd Koninkrijk optreden.

Praktische gegevens
Donderdag 14 maart, 20u15, Grote Zaal, Vredenburg, Utrecht (NL)

Kaarten: € 22,- (NLG 48,48) (abonnement voor de vier concerten samen: NLG 125). Losse kaartverkoop gestart op 25 augustus 2001.

Vrijdag 15 maart, 20u30, Zuiderpershuis, Antwerpen (B)

Kaarten: € 17,50 (BEF 706,-) in voorverkoop; € 20,- (BEF 807,-) aan de kassa.

 

Op de site sinds: 30/03/2001

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Palio-Paréa

Deze uiterst actieve groep Nederlanders brengt uitsluitend Griekse muziek. Via de rembetika zijn zij gaandeweg gegroeid naar een eigen soort muziek, Grieks maar tegelijkertijd universeel.

Hun optredens liggen vaak reeds lang van tevoren vast en daarom zijn de gepubliceerde gegevens soms aan wijzigingen onderhevig. U doet er dus goed aan de gegevens vooraf na te checken via de in het kader vermelde coördinaten of via de groep zelf op tel/fax: 0481-424 006 (NL), e-mail: [aanvragen e-mail adres] , of rechtstreeks op hun website: www.palioparea.nl

Praktische gegevens
Donderdag 14 maart, 12u00, Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven (NL)

Gelieve contact op te nemen met het theater voor reserveringen.

Donderdag 21 maart, 20u00, Theater en Filmliga Hof 88, Elisabethhof 2, 7607 ZD Almelo (NL)

Kaarten: € 12,- (Kortingsprijs: € 7,-)
Inlichtingen en reservaties op tel.: 0546-85.02.64 of per e-mail: [aanvragen e-mail adres]

 

Op de site sinds: 14/07/2001

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Alkistis Protopsalti

European Tour

.

Dit concert werd AFGELAST ! Aanvankelijk werd voor Brussel de datum van 2 maart vooropgesteld en nadien 29 april, maar het gaat helemaal niet door.

Wat de andere steden van de Europese tour betreft, onder meer in Nederland, Frankrijk en Engeland, daar is nooit duidelijkheid over geweest. Zeker is wel dat die tour er in maart niet komt. We blijven het natuurlijk opvolgen. Wie dat nog niet gedaan heeft kan zich inschrijven op onze mail service , we houden u dan op de hoogte.

U vindt alle ons op dit moment bekende gegevens nu op onze april-pagina .

Voor een biografie van Alkistis Protopsalti kan u terecht in onze rubriek " Achtergrond ".

Praktische gegevens
Zaterdag 2 maart, 20u30, Koninklijk Circus, Brussel.

AFGELAST !

(aanvankelijk uitgesteld naar 29 april, maar tenslotte ook afgelast)

 

Op de site sinds: 02/11/2001

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Derde Grieks Festival

Voor de derde keer wordt er in Gent een Grieks (wijn?)festival georganiseerd door de vzw GMD. GMD staat voor Ghent Music & Dance en werd opgericht door een groepje van vijf vrijwilligers die een aantal festiviteiten organiseren in het Gentse, waaronder dus een Grieks festival.

Er staan de volgende liveoptredens op het programma:

 • Muziekoptredens:
  • Alianis ( bouzouki ). Alianis heet in feite Alain Bruyneel, een Gentenaar die ook ondervoorzitter is van GMD. Alain heeft een opleiding klassieke gitaar achter de rug en speelde elektrische gitaar in verschillende bands. Momenteel speelt hij Griekse muziek op zijn bouzouki en heeft zichzelf voor de gelegenheid de artiestennaam Alianis aangemeten.
  • Belgreco (Griekse muziek en liederen). Dit ensemble, aanvankelijk gestart als Duo Belgreco, bestaat inmiddels uit drie muzikanten.
 • Dansoptredens:
  • Terpsichore (Griekse dansgroep)
  • Evolution

Er staat ook nog een surprise act op het programma.

Praktische gegevens
Zaterdag 9 maart, 20u00, Sporthal Sint-Jozef, E. De Deynestraat, 9052 Gent-Zwijnaarde (B)

Ingang: € 9,-. voorverkoop via FNAC of via tel.: 0476/27.26.67.
Inlichtingen op de volgende website: www.gmd.be

 

Op de site sinds: 08/12/2001

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Grieks Feest met I Ellines

Ieder jaar weer wordt er in maart een Griekse avond georganiseerd in Puurs. De ingrediënten van de avond blijven, wegens het grote succes, behouden. Dat betekent dat:

 • het duo " I Ellines " voor de livemuziek zorgt en
 • volksdansgroep " Asteria " uit Maasmechelen een dansdemonstratie in Griekse klederdracht ten beste geeft.
 • De "surprise act" rond middernacht is - en dat is ondertussen geweten - een buikdanseres . Die ondanks deze onthulling waarschijnlijk niet minder enthousiast onthaald zal worden, misschien wel integendeel.

In Puurs wordt er steeds getracht om een typisch Griekse sfeer te creëren met een welkomstdrink, dansoptredens in Griekse klederdracht, gelegenheid tot dansen en, niet te vergeten, een lekkere Griekse maaltijd en Griekse dranken.

Praktische gegevens
Zaterdag 16 maart, 20u00, Polyvalente zaal De Kollebloem, Begijnhofstraat, 2870 Puurs (B)

Inkom: € 27,- (aperitief en maaltijd inbegrepen). Reservatie verplicht.
Reservaties en inlichtingen: 03/890.76.30 (van 9 tot 12 en 13 tot 17 uur)
Fax: 03/890.76.93. Na 17u bij Flor Van Assche: 03/889.42.44
Storten op bankrekening: 417-1030511-53

 

Op de site sinds: 18/12/2001

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Ministage Pontische dansen

Met lyraspeler Michalis Kaliontzidis

De dansleraar Panagiotis Apostolidis zal drie uur les geven in Pontische ritmen en dansen. Hij werd geboren in Tsotili (Kozani) en raakte reeds als kind in contact met de wereld van de Pontische dansen via zijn vader. Jarenlang heeft hij internationaal opgetreden, o.a. met het vermaarde Dora Strátou-theater.

Hij wordt begeleid door de zeer bekende lyraspeler en zanger Michalis Kaliontzidis . Deze laatste is autodidact en speelt sedert 1978 beroepshalve. Hij leidt tegenwoordig een muziekschool in Thessaloniki, Ορφέας (Orfeus) genaamd, waar hij jongeren lesgeeft in de Pontische lyra . Kaliontzidis was in december 1994 nog in Nederland (Utrecht en Amsterdam) te horen tezamen met de Pontische zangeres Yenovefa Michaïlidou en met Yannis Aramatanidis op de touloúm ( doedelzak ) en gavál (herdersfluit, een grote flogera ).

De Pontische lyra, ook wel kementzes genoemd, wordt bespeeld door Grieken uit het Pontosgebied aan de Zwarte Zee. De klankkast is smal (6-9 cm) en flesvormig en de hals kort (10 cm). Het instrument heeft slechts 3 snaren. Een gelijkaardig instrument werd/wordt bespeeld door Grieken afkomstig uit Cappadocië. Deze eveneens flesvormige soort vedel heeft echter 12 snaren en is gewoonlijk iets groter. De benaming van laatstgenoemde lyra is kemanes . Beide instrumenten worden met een strijkstok gespeeld.

De Pontiërs woonden tot aan de " Grote Katastrofe " aan de zuidkust van de Zwarte Zee. Het zijn nazaten van de oude Griekse handelsnederzettingen en hun taal vertoont nog sterke sporen van het Oudgrieks. De overlevenden van de genocide vestigden zich na de "Katastrofe" in Griekenland, vooral in het noorden. Een klein deel vluchtte naar Rusland en kwam na de val van het Ijzeren Gordijn eveneens naar Griekenland. De muziek van de Pontos-Grieken vertoont een sterke overeenkomst met die van de Lazen, de huidige bewoners van de Zwarte-Zeekust van Turkije.

De felle en snelle Pontische ritmen worden uitgevoerd met kleine, korte danspasjes waarbij de voeten nauwelijks van de grond komen. De dansers staan zeer dicht bij mekaar zodat zij als het ware één blok vormen dat zich als een homogene entiteit op de maat van de muziek beweegt.

Deze minidansstage wordt georganiseerd door Tradidanse en vereist enige voorkennis van Griekse dansen, en liefst ook reeds wat kennis van Pontische dansen. Bovendien wordt de les hoogstwaarschijnlijk in het Grieks, dan wel in het Engels gegeven, met vertaling naar het Frans.

Praktische gegevens
Woensdag 6 maart, van 19u00 tot 22u00, Salle Arc-en-ciel, Pervysestraat 17 (gelijkvloers), 1040 Etterbeek (Brussel) (B).

Afstappen aan metrostation Thieffry. Gelieve tijdig ter plaatse te zijn (min. 5 min. van tevoren).
Lesgeld: € 9,- per persoon. Overschrijven kan op bankrekeningnr.: 001-2986491-34 van Tradidanse. De plaatsen zijn beperkt.

 

Op de site sinds: 06/02/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Workshop Ano Kato

Improvisatie in Griekse muziek

Michiel Koperdraat van Ano Kato leidt reeds geruime tijd allerhande workshops, waaronder deze. De workshop duurt 2 keer anderhalf uur en men kan er vrij in- en uitlopen.

Meer informatie over Ano Kato en de activiteiten van de groep vindt u op http://www.anokato.nl .

Praktische gegevens
Zaterdag 23 maart, 13u00, De Doelen, Rotterdam (NL)

Inlichtingen en reservaties: LOAM op tel.: 030-230 23 01

 

Op de site sinds: 15/02/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Tweedaagse Pontische dansstage

Met lyraspeler Michalis Kaliontzidis

De Pontische (dans)cultuur is blijkbaar erg in trek op dit moment. Eerder deze maand was er reeds een ministage Pontische dansen. En nu dus een heuse tweedaagse dansstage, ditmaal georganiseerd door de Pontische vereniging Kamian K'en Argos uit Brussel. Deze culturele vereniging bestaat dit jaar trouwens 25 jaar.

Er wordt voor deze tweedaagse een beroep gedaan op bedreven lyraspeler Michalis Kaliontzidis en dansleraar Panayotis Apostolidis . Hetzelfde succesduo dat voor de reeds vermelde minidansstage garant stond. ( zie hogerop )

Deze stage is bedoeld voor diegenen die toch al wat danservaring hebben opgedaan en liefst ook reeds de Pontische basispassen onder de knie hebben. Op die manier kan er gefocust worden op afwerking. Vermoedelijk wordt ook deze stage in het Grieks gegeven.

Indien u over het Pontosgebied en over Kamian K'en Argos meer wil lezen, dan kan u dat op onze november 2000-pagina .

Praktische gegevens
Van zaterdag 30 tot en met zondag 31 maart 2002, van 13u30 tot 17u30, Feestzaal Aurore, Anderlecht (Brussel) (B).

Op zondag 31 maart loopt de stage van 13u tot 19u.
Lesgeld: € 40,- per persoon. Broodjes en dranken zijn ter plaatse te koop.
Inlichtingen en inschrijvingen (vóór 15 maart) op GSM 32-(0)475-800.703. Vergeet niet uw naam, adres en telefoonnummer op te geven. Betalingen via overschrijving op bankrekeningnr.: 755-1262164-53 met vermelding van uw naam. Indien gewenst kan er, tegen betaling uiteraard, voor overnachtingsmogelijkheid gezorgd worden.

 

Op de site sinds: 04/03/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Dansavond van de Pontische vereniging Kamian K'en Argos

Met lyraspeler Michalis Kaliontzidis

Een Griekse dansstage zou niet echt af zijn zonder dansavond waarop de aangeleerde danspassen daadwerkelijk getoetst kunnen worden. De eerste dag van de hierboven vermelde dansstage wordt traditioneel afgesloten met een Pontisch dansfeest.

Voor de muziek zorgt uiteraard opnieuw Michalis Kaliontzidis op de Pontische lyra en hij wordt begeleid op de daouli (grote trom) door Babis van de Brusselse Pontische vereniging zelf. Kamian K'en Argos beschikt overigens ook over een eigen lyraspeler (én zanger én daoulispeler), Kostas Fotiadis , die samen met eerder genoemde Babis eveneens het feest zal opluisteren.

Bovendien werd er gezorgd voor een populair volksorkest, zodat andere Griekse dansen ook aan bod zullen komen.

Indien u over het Pontosgebied en over Kamian K'en Argos meer wil lezen, dan kan u dat op onze november 2000-pagina .

Praktische gegevens
Zaterdag 30 maart, 20u00, Feestzaal Aurore, Anderlecht (Brussel) (B).

Ingang: € 5,- (gratis voor de deelnemers aan de dansstage)

 

Op de site sinds: 04/03/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Nomades

Nomades is een onlangs opgerichte band van vijf Nederlanders die zich toespitst op Griekse muziek en Balkanmuziek. Zij treden deze keer op in het Cultureel Studentencentrum in hun thuisbasis Groningen. U vindt desgewenst meer informatie over de groep op onze december 2001-pagina .

Praktische gegevens
Woensdag 27 maart, 21u30, USVA-theater, Munnekeholm 10, 9711 JA Groningen (NL)

Entree: € 4,50.

 

Op de site sinds: 04/03/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Grieks(-Braziliaans) carnavalsfeest

De Helleense Gemeenschap van Brussel organiseert een heus carnavalsfeest met een Braziliaans sausje.

Er wordt Griekse livemuziek gespeeld door het orkest "Poseidon" en later op de avond dansen twee Braziliaanse schonen de samba. Men zou voor minder naar Brussel afzakken... De bedoeling is echter wel dat u verkleed komt.

Zoals gewoonlijk kan u er ook Grieks eten en drinken (niet in het entreegeld inbegrepen).

Praktische gegevens
Zaterdag 9 maart, 20u00, Feestzaal Aurore, Anderlecht (Brussel) (B).

Ingang: € 5,-. Reserveren is normaal gezien niet nodig.

 

Op de site sinds: 06/03/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Griekse nationale feestdag

De Griekse nationale feestdagen (er zijn er inderdaad twee) worden meestal grootscheeps gevierd. 25 maart is er één van, het is de herdenkingsdag van het begin van de Griekse onafhankelijkheidsstrijd - tegen de Turkse overheersing - in 1821. (U vindt hierover desgewenst meer lectuur in onze rubriek " Geschiedenis ").

We krijgen misschien nog meer informatie binnen, maar vernamen inmiddels al dat de overkoepelende Griekse Gemeenschap in Brussel van plan is om het weekeinde voor maandag 25 maart een en ander op touw te zetten, samen met alle andere Griekse verenigingen uit Brussel, in aanwezigheid van tal van Griekse prominente figuren, zoals de Grieks-orthodoxe metropoliet van België, monseigneur Panteleimon, de ambassadeur van Griekenland, dhr. I. Kambolis, en Grieks EU-commissaris Anna Diamantopoulou.

Op zondag 24 maart is er een voorstelling van Griekse folkloristische dansen in traditionele klederdracht door de verschillende Griekse verenigingen en een poëzievoordracht en theateropvoering van Griekse scholieren.

In de loop van de namiddag staan er nog lezingen op het programma van Grieks-(Belgische) universitairen die toelichtingen zullen geven over de Griekse vrijheidsstrijd en de steun die Griekenland hierin kreeg van andere Europese landen. Nadien volgt een historische filmvoorstelling over de Engelse dichter en filhelleen Lord Byron. (Ook over Lord Byron kan u meer informatie vinden in onze rubriek " Geschiedenis ").

De namiddag vangt aan met een receptie om 15u en eindigt omstreeks 18u-19u. Iedereen is welkom. Het is de bedoeling om alle gemeenschappen, Grieken en niet-Grieken, nader bij mekaar te brengen. Een gelijkaardig initiatief kende vorig jaar een overweldigend succes.

Praktische gegevens
Zondag 24 maart, 15u00, Campus van de C.E.R.I.A., auditorium, Emile Grysonlaan 1, 1070 Anderlecht (bij Brussel) (B)
 

Op de site sinds: 06/03/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.