Juni 2004
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2001 Jaar 2002 Jaar 2003 Jaar 2004 Jaar 2005 Jaar 2006 Jaar 2007
Januari 2004
Februari 2004
Maart 2004
April 2004
Mei 2004
Juni 2004
Juli 2004
Augustus 2004
September 2004
Oktober 2004
November 2004
December 2004

Overzicht Griekse Muziek in Juni 2004

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Rembetika-avond

met I Ellines

Op deze rembetika-avond speelt het Grieks orkest I Ellines met een driekoppige bezetting: Stratos Stabourlos , zang, bouzouki , baglamas en tzourás , Lazos Chrisostomou , zang en gitaar , en Dimitris Tsimbiropoulos , eveneens met zang en gitaar .

Er werd gekozen voor een akoestisch concert in een kleine zaal, met een maximumcapaciteit van 100 personen, waarbij het publiek aan tafeltjes plaatsneemt en ondertussen iets kan knabbelen en drinken. Geen stijve voorstelling dus, maar eentje op z'n Grieks.

Twee van de instrumenten die Stratos bespeelt zijn authentiek: zijn tzouras , waarvan u een afbeelding kunt zien in onze rubriek " Muziekinstrumenten ", werd omstreeks 1950 in Turkije vervaardigd en zijn baglamas heeft Stratos nog van zijn grootvader en werd nauwgezet gerestaureerd.

Over I Ellines en hun rembetika-programma leest u desgewenst meer op onze mei 2003-pagina .

Praktische gegevens
Zaterdag 26 juni, 20u00, De Bijl, Dorp 1-3, 2980 Zoersel (B)

Toegangskaarten: € 10,- (1 consumptie en Griekse borrelhapjes inbegrepen). Reserveren is noodzakelijk en kan bij de gemeentelijke cultuurdienst van Zoersel: telefoon: 03-380.13.93, e-mail: [aanvragen e-mail adres]

Uw reservatie is enkel geldig na storting van het verschuldigde bedrag. Meer informatie vindt u op: http://www.zoersel.be , klik op "Vrije tijd" en op "Cultuur", waarna u het actuele programmaoverzicht krijgt. Kaarten kunnen uiteraard ook ter plaatse op de Cultuurdienst, Halle-Dorp 37, gekocht worden.

 

Op de site sinds: 19/04/2004

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Yannis Kotsiras

On tour in Duitsland

Yannis Kotsiras is begonnen aan een opmars in het westen, een logisch gevolg van zijn fenomenaal succes bij de jeugd in eigen land. Vorig jaar was hij voor het eerst in Londen te horen en nadien in Duitsland , en nu zou hij dus opnieuw op verschillende plaatsen in Duitsland optreden naar aanleiding van de "Olympic Torch Relay - Athens 2004".

De tour werd aangekondigd als 'Live-Tour 2004", waarschijnlijk alluderend op zijn succesvolle cd Live uit 2002. Maar u krijgt ongetwijfeld ook de song " Pass the Flame – Unite the World " of " Να το Φως " (Na to Fos) te horen. Het is de officiële song voor de "Athens 2004 Olympic Torch Relay", en gaat met de Vlam mee de vijf continenten door.

De tournee zou van start gaan in Köln (op 10 juni), waarna Yannis Kotsiras ook nog zou optreden in München (11 juni), Stuttgart (12 juni) en in Frankfurt-Offenbach (op 13 juni). We hadden in onze agenda alleen het optreden in Keulen opgenomen. Nadien werd de tour afgelast.

De organisator wist ons wel te vinden om de tour aan te kondigen, maar jammer genoeg liet hij ons niets weten toen die weer werd afgelast. Blijkbaar werd dat pas vrij laat beslist, vermoedelijk slechts luttele dagen vóór het concert in Keulen zou doorgaan. Wij raden iedereen aan die reeds tickets kocht om voor de terugbetaling ervan contact op te nemen met de organisatie waar u die tickets aankocht. Daarom laten we hieronder de praktische gegevens staan zoals die bij ons gepubliceerd stonden.

Meer informatie over Yannis Kotsiras leest u in onze biografie , die te vinden is in onze rubriek " Achtergrond ".

Praktische gegevens
Donderdag 10 juni, 20u00 (deuren: 19u), Palladium, Schanzenstrasse 40, 51063 Köln (D)

AFGELAST !

Tickets: € 28,- (exclusief eventuele verzendingskosten).

Info en tickets: 00-49-(0)176-21.212.670.

Of via Köln Ticket: telefoon: 0221-2801.

Praktische informatie over het Palladium kunt u vinden op: www.palladium-koeln.de

 

Op de site sinds: 05/05/2004

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Culturele dag

From Amsterdam to Athens 2004

De Federatie van Griekse Gemeenschappen in Nederland organiseert op 12 juni een groot cultureel evenement onder het motto " From Amsterdam to Athens 2004 " en wil daarmee haar steentje bijdragen in het verspreiden van de Olympische geest. Aangezien de Olympische Spelen dit jaar voor het eerst terug in hun thuisland doorgaan, wordt Griekenland in de schijnwerpers geplaatst en in zoveel mogelijke aspecten belicht.

Het programma omvat onder meer:

 • een tentoonstelling van Griekse kunstenaars die in Nederland wonen,
 • lezingen,
 • workshops,
 • presentatie van Griekse producten, bedrijven, verenigingen en stichtingen in Nederland
 • een Griekse film
 • een speciaal kinderprogramma
 • en uiteraard muziek- en dansvoorstellingen

Voor de muziek zorgen:

 • Palio-Paréa , ondertussen een vaste waarde op Griekse evenementen in Nederland,
 • en het Koor en Orkest van het Stanislascollege uit Delft met hun uitvoering van de Pnevmatiko Emvatirio van Mikis Theodorakis (zie onze april 2004 pagina ).
 • Verder is er ook nog een pianorecital .

En de voetbalfanaten hoeven niet thuis te blijven: de openingswedstrijd van het EK Griekenland-Portugal wordt live uitgezonden.

Onder voorbehoud van wijzigingen aan het programma.

Praktische gegevens
Zaterdag 12 juni, van 11u00 tot 20u00 , (officiële opening om 13u00), Congres & Party Centre Rhone, Rhôneweg 12-14, 1043 AH Amsterdam (Sloterdijk) (NL)

De activiteiten die in de namiddag (vanaf 11u) plaatsvinden zijn gratis. Het avondprogramma is betalend en enkel op reservatie. (Zie hieronder voor het avondprogramma).

 

Op de site sinds: 19/05/2004

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Diner en feest

Met o.m. Agathonas Iakovidis en Kompania

Dit avondprogramma kadert in de Griekse Culturele Dag die georganiseerd wordt door de Federatie van Griekse Gemeenschappen in Nederland ( zie hoger ).

De avond omvat een diner en een feest, maar u kan ook opteren om enkel naar het feest (na 23u) te komen.

Ondertussen kunt u nog de tentoonstelling bezoeken van Griekse kunstenaars die in Nederland wonen en een Griekse dansgroep geeft tevens een voorstelling van folkloristische dansen.

Voor de muziek zorgen de volgende ensembles:

 • Tijdens het diner krijgt u een optreden van Palio-Paréa met als gastspeler Lefteris Tsikouridis , en een voorsmaakje van het avondprogramma...
 • Het avondfeest wordt opgeluisterd door niemand minder dan Agathonas Iakovidis en Kompania , die onlangs nog in maart in Nederland was. U vindt over Agathonas een biografie in onze rubriek Achtergrond .
Praktische gegevens
Zaterdag 12 juni, 20u00 of 23u00, Congres & Party Centre Rhone, Rhôneweg 12-14, 1043 AH Amsterdam (Sloterdijk) (NL)

Voor dit avondprogramma is reserveren noodzakelijk.

U kunt kiezen uit twee formules:

 • Vanaf 20u (voorverkoop € 25,-) voor het diner en de party
 • of vanaf 23u (voorverkoop € 7,50) enkel voor de party

Onder voorbehoud van wijzigingen.

 

Op de site sinds: 19/05/2004

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Festiviteiten en muziek

Olympic Torch Relay - Athens 2004

Het Olympisch Vuur werd traditioneel aangestoken in Olympia op 25 maart 2004 en zal op haar fakkeltocht alle continenten aandoen om tot slot het vuur in het Olympisch Stadion van Athene te ontsteken waar de Spelen dit jaar op 13 augustus van start gaan.

Het Olympisch Vuur doet alle steden aan waar ooit Olympische Spelen werden gehouden, alvorens weer thuis te komen. Op 21 juni is het Olympisch Vuur in Antwerpen , de dag nadien - op 22 juni - in Brussel , en tenslotte op 23 juni in Amsterdam . Traditiegetrouw legt zij in elke stad tevens een mini-fakkeltocht af, waarbij de toorts van hand tot hand wordt doorgegeven.

Uiteraard gaat deze dag overal ter wereld gepaard met een reeks culturele activiteiten en festiviteiten die Griekenland belichten en de Olympische Gedachte uitdragen.

Praktische gegevens
Woensdag 23 juni, 15u30, Museumplein, Amsterdam (NL)

In Amsterdam komt de vlam op Schiphol aan en vertrekt dan naar de Amsterdam ArenA vanwaar de fakkeltocht omstreeks 11u30 vertrekt. De tocht gaat langs negen stadsdelen van Amsterdam over een totale afstand van 48 km. Het eindpunt is het Olympisch Stadion waar de fakkel rond 19u15 toekomt.

Op vijf verschillende plaatsen in Amsterdam worden er activiteiten georganiseerd, waaronder het Museumplein . Dat Museumplein wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot een Grieks plein. Omstreeks 15u30 tot ongeveer 18 uur krijgt u er Griekse muziek van Palio-Paréa en Lefteris Tsikouridis en dansvoorstellingen van vier Griekse dansgroepen voorgeschoteld.

Meer informatie: http://www.amsterdam.nl

 

Op de site sinds: 19/05/0002

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Palio-Paréa

Met gastspeler Lefteris Tsikouridis

Deze laatste maand van het seizoen 2003-2004 speelt Palio-Paréa het programma Fonés (Stemmen) in een ietwat andere bezetting. Violist Jos Koning zal er even niet bij zijn.

Maar wie hen deze maand wel als gastspeler komt vervoegen is Lefteris Tsikouridis uit Thessaloniki. De groep leerde Lefteris vorig najaar in Griekenland kennen en het klikte meteen.

In juni ziet de bezetting er dus als volgt uit:

Op 12 juni en op 23 juni zijn Palio-Paréa en Lefteris Tsikouridis eveneens te horen in Amsterdam, respectievelijk op de Griekse Culturele Dag en het avondfeest in Sloterdijk en op de Olympic Torch Relay op het Museumplein. Voor meer details daaromtrent, klik op de betreffende evenementen.

Meer informatie over Palio-Paréa vindt u op hun website: www.palioparea.nl

Praktische gegevens
Zondag 13 juni, 20u00, Muziekpodium Trianon, Berg en Dalseweg 33, 6522 BA Nijmegen (NL)

Café Trianon is onlangs begonnen met in een klein zaaltje achteraan op zondag een muziekpodium aan te bieden aan artiesten. Deze liveconcerten zouden een vaste waarde worden in het aanbod. De zaalcapaciteit is beperkt tot 100 personen.

Info via telefoon en fax: 024-322.91.89

Vrijdag 18 juni, 20u00, Openluchttheater Zuiderpark, Henriette Roland Holstweg 100, 2533 ST Den Haag (NL)

Uitgesteld

Wegens de voorspelde slechte weersomstandigheden uitgesteld naar een nog nader te bepalen datum.

Tickets: € 6,-

Telefoon: 070-388.20.99 (inlichtingen), 070-369.96.77 (kassa) of Internet: http://www.openluchttheaterzuiderpark.nl (reserveren kan ook on line).

Zaterdag 19 juni, van 16u00 tot 18u00, TROS Muziekcafé, Radio 2 (NL)

De uitzending, die live via Radio 2 wordt uitgezonden, wordt opgenomen in de Studio Plantage, Plantage Kerklaan 36, Amsterdam (naast Artis). Het Studiocafé is open vanaf 13u en de uitzending is van 16u tot 18u. Publiek kan gratis aan deze opname deelnemen en u hoeft zich ook niet vooraf aan te melden.

Voor meer informatie zie: http://www.trosradio2.nl/muziekcafe/ en e-mail: [aanvragen e-mail adres]

Zondag 20 juni, 15u15 , kasteeltuin, Kasteel Marquette, Marquettelaan 34, 1968 JT Heemskerk (Noord-Holland) (NL)

Palio-Paréa speelt een uurtje, en vóór hen, om 14 u, wordt er tangomuziek gespeeld.

Geen verdere gegevens.

Zondag 27 juni, 14u00, ZomerZondagen, Park bij de Euromast, Rotterdam (NL)

Dit zomerfestival gaat op verschillende zondagen tijdens de maanden juni en juli door, telkens van 14u tot 17u. We weten niet precies wanneer Palio-Paréa op 27 juni optreedt. Op de website van de ZomerZondagen ( www.zomerzondagen.nl ) stond op het moment van deze publicatie nog het programma van vorig jaar.

Het festival is gratis toegankelijk en men raadt aan om een picknickmand en plaid mee te nemen.

 

Op de site sinds: 26/05/2004

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Yorgos Margaritis

Laïka

Opnieuw hebben wij dankzij een oplettende bezoeker van onze site een zeer gewaardeerde tip gekregen. Jammer genoeg hebben wij de gegevens niet kunnen vervolledigen zoals het hoort en ontbreken er nog een aantal praktische gegevens én de bevestiging van dit concert.

Het betreft een optreden van Yorgos Margaritis (Γιώργος Μαργαρίτης) . En als het die Yorgos Margaritis is die ons bekend is, dan mag u zich op dit concert verwachten aan laïka van de bovenste plank, gebracht door een rasechte Griekse crooner. Dit alles onder voorbehoud natuurlijk, want - zoals gesteld - we hebben het niet kunnen natrekken.

Yorgos Margaritis is bij ons, vooral dan bij niet-Grieken, iets minder bekend, maar in Griekenland draait hij al een hele poos mee. Hij is afkomstig uit Thessalië. Aan het begin van de jaren tachtig heeft hij een aantal gouden platen op zijn palmares staan. En ook al is hij nu niet meer piepjong, hij doet het nog steeds uitstekend in zijn typische stijl waarbij hij haast met zijn microfoon staat te flirten. En stijl, dat heeft hij, o Kyrios Margaritis. Hij behoort tot die generatie Griekse zangers die in Griekenland met Meneer wordt aangesproken.

Zijn broer, Vayos Margaritis (Βάιος Μαργαρίτης), zingt ook niet onverdienstelijk in dezelfde stijl, de populaire laïka-liederen. We konden hem toevallig horen in één van die landelijke bouzoukia die Griekenland rijk is. Toch wil hij liever niet vergeleken worden met zijn beroemde(re) broer, zo wordt verteld, om geen misbruik te maken van diens faam.

Praktische gegevens
Zaterdag 26 juni, Grenslandhallen, Gouverneur Verwilghen Singel 70, 3500 Hasselt (B)

Tickets zouden € 20,- in voorverkoop kosten en € 25,- aan de kassa. Maar we hebben geen verdere gegevens noch bevestiging kunnen te pakken krijgen op het moment van publicatie.

De website van de Grenslandhallen is nog "under construction", maar er staan wel reeds een aantal basisgegevens gepubliceerd. Zie: http://www.grenslandhallen.be

De Grenslandhallen zijn makkelijk bereikbaar en bevinden zich op de Grote Ring rond Hasselt, vlakbij het Kinepolis complex.

 

Op de site sinds: 06/06/2004

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Ismini Giannakis

Sopraan

Net als in Nederland (zie elders op deze pagina), organiseert de Federatie der Helleense Gemeenschappen van België een muzikaal evenement naar aanleiding van de aankomst van het Olympisch Vuur in ons land op 21 juni (Antwerpen) en 22 juni (Brussel).

De Belgisch-Griekse sopraan Ismini Giannakis zal, begeleid door de Spaanse pianiste Angeles Iglesias , werk vertolken van Constantinidis, Ravel en de Falla.

Muziek van een heel andere orde, om stil van te genieten.

In januari 2003 was Ismini Giannakis de centrale gaste op een Nieuwjaarsconcert naar aanleiding van het Griekse voorzitterschap van de EU. Ook toen vertolkte zij werk van Constantinidis.

Praktische gegevens
Vrijdag 18 juni, 20u15 , Grote Foyer, Koninklijke Muntschouwburg-De Munt, Muntplein, 1000 Brussel (B)

Kaartjes kosten € 35,- en kunnen enkel gereserveerd en/of afgehaald worden bij de Federatie der Helleense Gemeenschappen van België, Zwedenstraat 37, 1060 Brussel, Tel.: 02-538.26.24.

 

Op de site sinds: 06/06/2004

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.