Mei 2004
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2001 Jaar 2002 Jaar 2003 Jaar 2004 Jaar 2005 Jaar 2006 Jaar 2007
Januari 2004
Februari 2004
Maart 2004
April 2004
Mei 2004
Juni 2004
Juli 2004
Augustus 2004
September 2004
Oktober 2004
November 2004
December 2004

Overzicht Griekse Muziek in Mei 2004

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Ensemble Omonia en Liesbeth List

met o.m. liederen van Mikis Theodorakis

Het Muziekgezelschap Omonia en Liesbeth List brachten op 4 mei 2003, de dag van de dodenherdenkingen in Nederland, ieder onder meer een versie van de Mauthausen Ballade van Mikis Theodorakis. Het succes was klaarblijkelijk zó overweldigend dat beide besloten om voor de eerstkomende herdenking de krachten te bundelen in een gezamenlijk concert met liederen tegen oorlogsgeweld en onderdrukking. Bovendien zal het dit najaar precies 60 jaar geleden zijn dat Roosendaal en de andere gemeenten van West-Brabant van het nazi-juk werden bevrijd. Vandaar dat het dit jaar een bijzonder herdenkingsconcert oorlog 1940-1945 wordt.

Op het programma staan niet alleen de Mauthausen Ballade, maar ook nog liederen van "Enas Omiros" (The Hostage of De Gijzelaar) van Mikis Theodorakis . De Mauthausen Ballade is ondertussen wellicht goed bekend en werd op onze site reeds meermaals aangehaald. De cyclus bestaat uit vier delen: Het Hooglied, Antonis, De Vluchteling en Als de oorlog voorbij is. Het zijn liefdesliederen en strijdliederen. Liesbeth List zingt de teksten in een Nederlandstalige versie, een bewerking van Lennaert Nijgh. De liederen van " The Hostage " worden vertolkt in een vertaling van Cees Nooteboom. De oorspronkelijke teksten zijn van Brendan Behan, een Ierse protestschrijver die in deze bundel de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Engelsen belicht. De muziek voor deze liederencyclus schreef Theodorakis in 1962. In februari vertolkte De Volksstem in Groningen ook zeven liederen uit deze bundel.

Het Ensemble Omonia zorgt voor de muzikale begeleiding van Liesbeth List, maar zal ook haar eigen vocalisten laten deelnemen aan het concert. De muzikale leiding van het gezelschap berust sinds kort bij Cees van Oudheusden. Naast Theodorakis komen in het programma van het ensemble nog liederen van andere componisten aan bod. Zo krijgt u van hen, net als op hun concert in januari , liederen te horen van: Ilias Andriopoulos, Manos Hadjidakis, Manos Loïzos, Mikis Theodorakis, Marios Tokas , Vasilis Tsitsanis en Stavros Xarchakos .

Het Ensemble Omonia zingt de liederen in het Grieks en nodigde het damesensemble La Lisière uit om een tweetal liederen met hen mee te zingen. Ook zullen er enkele gedichten worden voorgedragen.

Over Liesbeth Lists versie van de Mauthausen Ballade leest u meer op onze mei 2003 pagina en op diezelfde pagina vindt u een beschrijving van het concert van Omonia bij de vorige dodenherdenking van de oorlog 1940-1945.

Praktische gegevens
Dinsdag 4 mei, 21u00, St.- Josephskerk, Sint Josephsstraat 2, Roosendaal (NL)

Toegangsprijs: € 13,-. In voorverkoop (tot 4 april '04) kosten de kaartjes € 10,-.

Reserveringen en inlichtingen via het secretariaat van Stichting Omonia: telefoon: 0165-302.292, e-mail: [aanvragen e-mail adres] . Kaarten worden ook te koop aangeboden op het VVV-kantoor, Markt 71 te Roosendaal.

Voor het concert en tijdens de pauze wordt de gelegenheid geboden om een drank te nuttigen.

 

Op de site sinds: 02/06/2003

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Photis Ionatos

Photis Ionatos heeft reeds jaren zijn vaste stek in ons land, mede daarom is hij vaak te horen in een of ander cultureel centrum. Deze keer trekt hij vanuit Luik naar de oostrand van Brussel, naar het Gemeenschapscentrum De Kam, waar hij ongetwijfeld een aantal rembetika-liederen zal vertolken.

Over Photis Ionatos leest u wat meer uitgebreid op onze november 2001-pagina . Die maand was hij immers op twee plaatsen te horen, met telkens een ander programma. Meestal legt hij zich toe op de rembetika-stijl, maar af en toe vertolkt hij ook liederen van Mikis Theodorakis.

Praktische gegevens
Donderdag 6 mei, 20u00 , Grote Zaal, De Kam, Beekstraat 172, 1970 Wezembeek-Oppem (B)

Kaartjes kosten € 9,- in voorverkoop en € 10,- aan de kassa. Voor houders van een abonnement: € 7,-.

 

Op de site sinds: 16/12/2003

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Angélique Ionatos

Hommage aan Frida Kahlo

Angélique Ionatos presenteert in Gent haar nieuwste productie " Alas pa' volar " (Des ailes pour voler).

Deze van oorsprong Griekse artieste leeft en werkt reeds meer dan twintig jaar in Frankrijk. Na al die tijd bleef zij echter vooral de grote Griekse hedendaagse dichters op muziek zetten en zong zij voornamelijk in het Grieks.

Voor één keer is dat niet het geval. Deze voorstelling bevat Spaanse liederen waarvan de teksten ontleend zijn aan het dagboek van de charismatische Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo (1907-1954). Frida Kahlo's getormenteerde leven en denkwijze hebben tal van hedendaagse artiesten geïnspireerd en haar tot een cultfiguur verheven. De teksten werden op muziek gezet door Christian Boissel .

Een biografie van Angélique Ionatos vindt u in onze rubriek " Achtergrond ".

Praktische gegevens
Vrijdag 21 mei, 20u15, Handelsbeurs, Gent (B)

Tickets: € 20,-

 

Op de site sinds: 18/02/2004

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Griekse dansavond

van de Unie van Macedoniërs van België

De Unie van Macedoniërs van België vergast u op haar jaarlijkse dansavond. U krijgt daarbij een voorstelling van de eigen dansgroep, er worden Griekse hapjes voorzien en het feest wordt zoals gebruikelijk opgeluisterd door Griekse livemuziek.

Praktische gegevens
Zaterdag 22 mei, 20u30, Zaal Aurore, Anderlecht (Brussel) (B)

Reserveren is niet nodig.

U vindt een wegbeschrijving op onze zaalpagina (via de hierboven vermelde link) of u kunt een routeplanner gebruiken.

 

Op de site sinds: 08/04/2004

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Muziek- en Dansavond

15de verjaardag van Acanthe

De Griekse vereniging Acanthe uit Charleroi geeft slechts sporadisch een feest. Maar wanneer ze dat doen, bijvoorbeeld bij een jubileumviering, dan doen ze het goed. Dit jaar is het weer zover: ter gelegenheid van de vijftiende verjaardag van Acanthe worden zomaar eventjes veertien zangers en muzikanten opgetrommeld en vier dansgroepen.

Alle genres binnen de Griekse (dansbare) muziek zijn vertegenwoordigd. De avond vangt aan met een 45 minuten durend dansoptreden van twee van de dansgroepen, die uiteraard traditionele Griekse dansen demonstreren, gevolgd door een pauze, waarbij een liveorkest - dat minstens voor een deel uit Griekenland overkomt - dimotika speelt, helemaal in de stijl van de plaatselijke panigyria (kermissen of dorpsfeesten).

Later op de avond volgt dan een tweede dansvoorstelling van twee andere dansgroepen, die trouwens ieder een andere streek van Griekenland naar voor brengen. De avond wordt afgesloten met een optreden van een rembetika-groepje dat de meer authentieke vooroorlogse rembetika-liederen zal vertolken. (Voor meer uitleg over de verschillende periodes binnen de rembetika-muziek verwijzen wij u graag naar onze maart 2001-pagina .)

We sommen de deelnemende muzikanten even voor u op:

 • Rembetika - Asymmetri Kompania met: Giorgos Papapavlou en Anna Pantelous (zang), Frans De Clercq ( bouzouki ), Kostas Papageorgopoulos ( baglamas ), Stergios Papadopoulos ( gitaar en zang).
 • Dimotika en Nisiotika (dorpsmuziek en muziek van de eilanden) - Barbagiannis' Kompania met: Giannis Touvartzidis ( viool en zang), Kostas Petrou (percussie en zang), Manousos ( klarinet ).
 • Laïka (populaire muziek) - Les deux Hellènes met: Stavros Antonas (synthesizer) en Filakouris Antonas ( bouzouki ).
 • Pontiaka (Pontische muziek van de Grieken uit het Zwarte-Zeegebied) - Kamian K'en Argos met: Kostas Fotiadis en Christos Iliadis (Pontische lyra of kementzes en zang) en Haralambos Patoulidis ( daouli ).

De deelnemende dansgroepen zijn:

 • Zorbades uit Antwerpen (danslerares: Olga Van Praet) met Kretenzische dansen
 • Kamian Ken Argos uit Brussel (dansleraar: Christos Iliadis) met Pontische dansen
 • De groep van Françoise Dhoosche uit Luik met Macedonische dansen
 • En tot slot de jarige dansgroep zelf (van de organisator, Fanouris Trikilis), met dansen van de Eilanden

Een wervelend feest voor zowel de fervente muziek- als geoefende dansliefhebber, die zelden op één feest zo een rijke verscheidenheid aan Griekse livemuziek krijgt voorgeschoteld.

En voor wie nog meer argumenten wil: er wordt ook een tombolatrekking gehouden waarbij u waardevolle prijzen kunt winnen zoals twee vliegtuigreizen naar Griekenland, twee verblijven in Venetië, een zilveren medaille, ...

Praktische gegevens
Zaterdag 22 mei, 21u00, Ecole La Garenne, Rue de Lodelinsart 200, 6000 Charleroi (B)

Entreekaarten kosten € 5,-. Er zijn Griekse hapjes (mezedes) te verkrijgen, maar geen volledige warme maaltijden. Let op: reserveren is verplicht. De zaalcapaciteit bedraagt hoogstens 500 à 550 personen en de helft daarvan was reeds volzet nog voor het nieuws over dit feest in ruimere kring verspreid werd.

Om allerlei redenen kunt u uitzonderlijk via ons reserveren. Stuur ons een email met uw naam en het gewenste aantal plaatsen, u krijgt dan van ons instructies voor de betaling.

Hoe de school "La Garenne" bereiken: Wie via de autosnelweg uit de richting Brussel komt, neemt best uitrit 26 (Lodelinsart). U voegt op de afrit rechts in, maar moet uiteindelijk rechtdoor rijden. Nu zijn er "rechtdoor" drie rijvakken: de meest linkse is de oprit van de autosnelweg, die neemt u dus niet, daarnaast bevindt zich de "rue de Lodelinsart" die uit twee rijstroken bestaat met in 't midden een kleine grasstrook. U neemt de uiterst rechtse rijstrook en rijdt de heuvel op. De Ecole "La Garenne" bevindt zich bovenaan de heuvel op de rechterkant.

 

Op de site sinds: 27/04/2004

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Jubileumviering

Griekse Gemeenschap Genk

De Griekse Gemeenschap van Genk vzw werd opgericht door de eerste generatie Grieken die zich in de jaren '50 in Genk en nabije omgeving hadden gevestigd. De bedoeling van de vereniging was een Grieks netwerk op te bouwen om elkaar te steunen in de nieuwe omgeving, en om de Griekse culturele waarden en de Griekse taal in stand te houden en door te geven.

De nieuwe generatie Grieken, gegroepeerd in de Griekse Jongeren van Genk, wil dit initiatief voortzetten en de opgebouwde erfenis bewaren. Daarom wordt op 15 mei de veertigste verjaardag van de Griekse Gemeenschap Genk gevierd.

Het programma ziet er als volgt uit:

 • Vanaf 17u: Onthaal
 • 18u: Welkomstwoord en Inleiding
 • 18u15: Toespraak van Dhr.Theodoras Mpoutsios, huidig voorzitter van de Griekse Gemeenschap
 • 18u30: Toespraak van Dhr. Jef Gabriëls, burgemeester van Genk
 • 18u45: Toespraak nog te bevestigen
 • 19u: Muzikaal Intermezzo
 • 19u15: Panelgesprek met de oud-voorzitters van de vereniging met als moderator Dhr. Marino Lomis
 • 20u15: Korte filmvertoning
 • 20u30: Slotwoord en Dankbetuiging
 • 21u: Receptie

Onder voorbehoud van wijzigingen.

Het programma stond op het moment van publicatie nog niet helemaal op punt. Er was aanvankelijk ook sprake van een fototentoonstelling, maar daar hebben we geen bevestiging van ontvangen. En het eerder aangekondigde dansoptreden wordt uiteindelijk vervangen door een korte film. Tussendoor wordt er voor een muzikale omlijsting met livemuziek gezorgd.

Praktische gegevens
Zaterdag 15 mei, 17u00, Gouverneur A. Galopinstraat 17, 3600 Zwartberg (bij Genk) (B)

Deze activiteit staat open voor alle belangstellenden. Men vraagt wel om uw aanwezigheid kenbaar te maken vóór 3 mei. Dat kan schriftelijk, per post, t.a.v. de Griekse Jongeren Genk, adres zoals hierboven, per fax: 02-245.58.32. Of u kan een bericht deponeren in het lokaal van de Griekse Gemeenschap, of u kan mailen naar: [aanvragen e-mail adres]

 

Op de site sinds: 27/04/2004

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Palio-Paréa

Met gastoptreden van Takis Sideris

Het Elastiek Festival is een vierdaags festival dat dit jaar loopt van 28 t/m 31 mei 2004. De organisatoren kiezen bewust voor een brede programmatie en trekken daardoor een zeer gemengd publiek aan, vandaar de naam "elastiek".

De Nederlandse groep Palio-Paréa treedt er op zondag op met, zoals gebruikelijk, een uitsluitend Grieks repertoire. Hun nieuwe live-cd is inmiddels klaar en kreeg de titel " Club Chara " mee. Deze cd, de vierde Griekse cd van de groep, werd vorig voorjaar met publiek opgenomen in de eigen studio "Chara". De samenstelling bestaat gedeeltelijk uit eigen gecomponeerde liederen, maar de cd bevat ook enkele covers van rembetika-klassiekers, een lied van Nikos Papazoglou , naast composities van Theodorakis, Hadjidakis en Andriopoulos, op teksten van, bijvoorbeeld, Yorgos Seferis, Nikos Gatsos en Manos Eleftheriou.

En zo is meestal ook hun programma opgebouwd; uit een bloemlezing van Griekse populaire alomgekende liederen, in combinatie met eigen composities.

Als muzikale gast heeft de groep Takis Sideris uitgenodigd. Deze multi-instrumentalist zal Palio-Paréa op dit concert begeleiden op bouzouki , klarinet en viool .

Meer informatie over Palio-Paréa op: http://www.palioparea.nl

Praktische gegevens
Zondag 30 mei, van 15u30 tot 16u30, Elastiek Festival, Spiegeltent, Hilvarenbeek (NL)

Gratis toegang.

Meer informatie over het festival en een wegbeschrijving vindt u op: www.elastiek.nl

 

Op de site sinds: 06/05/2004

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Griekse avond

met I Ellines

Op deze tweede Griekse avond van het jaar serveert het Centre Interculturel et Hellénique Agora typisch Griekse gerechten, een dansvoorstelling van dansgroep Terpsichore en muziek van I Ellines .

Praktische gegevens
Zaterdag 22 mei, 20u00, Centre Interculturel Agora, Liège (Luik) (B)

Gratis inkom. Iedereen welkom.

 

Op de site sinds: 19/05/2004

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.