Juni  2007
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2004 Jaar 2005 Jaar 2006 Jaar 2007 Jaar 2008 Jaar 2009 Jaar 2010
Januari 2007
Februari 2007
Maart 2007
April 2007
Mei 2007
Juni 2007
Juli 2007
Augustus 2007
September 2007
Oktober 2007
November 2007
December 2007

Overzicht Griekse Muziek in Juni 2007

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Rembetiko-avond

Met Photis Ionatos en orkest

We zeiden het al eerder, de ploeg van de Agora in Luik heeft grootse plannen om de Griekse cultuur in de regio meer te propageren en de Grieken uit de streek bij elkaar te brengen. Een initiatief dat we met z'n allen alleen maar kunnen toejuichen.

Ze voorspellen het komende jaar een goedgevuld Grieks programma en gingen van start met een traditionele Griekse avond op 5 mei. Dit is de tweede activiteit in de reeks: een rembetiko-avond . In december 2002 hadden ze al eens zo'n avond georganiseerd en nu wordt de draad duidelijk weer opgepakt.

Deze keer is de avond eerder opgevat als een concert, maar het wordt geen gewoon concert waarbij de toehoorders stijfjes op hun stoelen blijven zitten. Er zal worden getracht om de sfeer op te roepen van de koutoúki , de kleine volkse taverna waar dergelijke muziek indertijd gespeeld werd. De klanten moesten eerst enkele trapjes af, want een koutoúki bevond zich meestal in de kelderverdieping. Ze kwamen dan in een klein, rokerig lokaal waar maar enkele tafeltjes stonden en een podiumpje voor de muzikanten. Er werd wijn van 't vat geserveerd en hapjes aan betaalbare prijzen. Een synoniem voor koutoúki (κουτούκι) is kapilió (καπηλειό), twee woorden die wel eens in de rembetika-liederen voorkomen.

In de Agora moet u waarschijnlijk trapjes op in plaats van af, en rokerig zal het ook wel niet zijn. Maar verder doen ze het wel helemaal in stijl. Er worden dus toepasselijke hapjes en drankjes geserveerd: gefrituurde visjes, tarama, tzatziki, feta, kalamarakia,... het hoort er allemaal bij. Niet in stijl maar zeer welkom voor een hedendaags publiek: u krijgt ook wat uitleg over de liederen en de muziek.

De zangers en muzikanten zijn:

Photis Ionatos treedt regelmatig op in België met rembetika-muziek, zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië.

Er zullen dit werkingsjaar 2007-2008 nog tal van activiteiten in de Agora in Luik volgen: zo gaan de cursus Griekse dansen en de cursus Nieuwgrieks gewoon door en nieuw vanaf dit jaar is de start van een cursus bouzouki en een initiatiecursus in de rembetika-muziek. In het voorjaar van 2008 hoopt het bestuur een Griekse week te kunnen organiseren. Meer hierover volgt hopelijk later.

Praktische gegevens
Zaterdag 2 juni, 20u00, Centre Hellénique et Interculturel Agora, Liège (Luik) (B)

Deelname in de onkosten: € 5,- / gratis voor kinderen jonger dan 12 jaar.

Reservatie gewenst. De contactgegevens vindt u op onze zaalpagina .

 

Op de site sinds: 21/04/2007

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.