Oktober  2009
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2006 Jaar 2007 Jaar 2008 Jaar 2009 Jaar 2010 Jaar 2011 Jaar 2012
Januari 2009
Februari 2009
Maart 2009
April 2009
Mei 2009
Juni 2009
Juli 2009
Augustus 2009
September 2009
Oktober 2009
November 2009
December 2009

Overzicht Griekse Muziek in Oktober 2009

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Despina Vandi

European Tour ?

Begin augustus circuleerden er geruchten dat Despina Vandi in het najaar op Europese Tour zou gaan. Dat was op een moment dat half Griekenland te hoop liep voor haar concerten daar.

De Griekse popster Despina Vandi ( Δέσποινα Βανδή ) is volgens sommige bronnen momenteel de best verkopende popzangeres van Griekenland. De cijfers liegen er in ieder geval niet om: de Grieken trekken deze zomer met duizenden tegelijk naar de optredens van haar Long Hot Tour . Die tour brengt haar van juni tot september in alle uithoeken van Griekenland en de Griekse eilanden, samen met Goin' Through, Nevma, Thirio en Stelios Maximos, allemaal namen die in de wereld van de dansmuziek en hip-hop geen onbekenden zijn. In totaal zijn er niet minder dan 34 optredens in Griekenland en de opkomst is telkens overweldigend. Hier en daar moesten de organisatoren op het laatste nippertje op zoek naar een andere locatie om aan de vraag te kunnen voldoen. In Trikala, bijvoorbeeld, was het concert eerst gepland in een club maar moest men uitwijken naar het ... gemeentelijk sportstadion.

Deze Long hot tour is natuurlijk bedoeld als ondersteuning van haar jongste album en de daarbij horende cd-singles. Dit album, ' 10 chronia mazi - 10 χρόνια μαζί (10 jaar samen) ', werd uitgebracht in 2007. Het is een jubileum-album naar aanleiding van haar tienjarige samenwerking met de songwriter Fivos. Het was een vruchtbare samenwerking: samen boekten ze het ene succesnummer na het andere. Ook dit nieuwe album leverde tal van hits op met nummers als Thelo (Ik wil), de titelsong: 10 chronia mazi (10 jaar samen), Agapi (Liefde), Fantasou apla (Stel je gewoon voor), I gi ki i selini (De aarde en de maan) en Tha 'thela (Ik wou). Het album bevat niet minder dan drie cd's met elk tien tracks, waaronder 15 nieuwe liederen. Op de eerste cd staat vooral popmuziek, de tweede zou eerder laïka -getint zijn en de laatste bevat remixes van bestaande succesnummers van vroeger. Het is voor sommigen een beetje van het goede te veel, maar de trouwe fans van dit soort muziek zijn het daar natuurlijk niet mee eens.

Op de cover van het Griekse album staat simpelweg: '10 χ.μ. Δέσποινα , Φοίβος'. Die 'χ.μ.' betekent natuurlijk χρόνια μαζί (chronia mazi), 10 jaar samen, en niet 10 km. Het is duidelijk een nieuwe mode om in de (Griekse) muziekwereld met afkortingen te werken, ook bij Michalis Chatziyannis zien we steevast MX (Griekse afkorting van Μιχάλης Χατζηγιάννης ) opduiken in alle promotie rond deze zanger.

In 2008 zong Despina Vandi de song 'Destiny' op het nieuwste album 'Sehnsucht' van de Duitse electronica-band Schiller. Deze groep brengt nieuwe elektronische (dans)muziek en werkt vaak samen met zangers uit binnen- en buitenland om hun muziek van zang te voorzien. De song 'Destiny' werd mee geschreven door Fivos en een live-uitvoering ervan met Schiller leverde Vandi de prijs op van beste vrouwelijke artieste op de MAD Video Music Awards 2008 in Athene. Het nummer werd daarna mee opgenomen in een nieuwe versie van het album van Despina Vandi en die heet dan: '10 chronia mazi: It's Destiny.'

Het duo Vandi-Fivos is duidelijk een winnende combinatie en het gezegde: 'Never change a winning team', geldt ook voor hen. Hun sterkste troef is dansbare popmuziek en die troef spelen ze al tien jaar met veel succes uit. Fivos slaagt er telkens weer in om zichzelf opnieuw uit te vinden, zijn liedjes zijn allemaal hetzelfde maar dan anders. Bovendien zou er geen betere vertolkster voor die liedjes zijn dan Despina Vandi , zo vindt hij zelf.

Ook buiten Griekenland en Cyprus wordt dit soort muziek in discotheken gedraaid. De klank en het ritme ervan zijn immers internationaal. De nationaliteit van de vertolker is niet meer herkenbaar en ook niet echt relevant. Fivos laat zich trouwens hier en daar inspireren door buitenlandse popnummers die hij dan herwerkt. En zo raakte Vandi ook in het buitenland in die wereld bekend.

Eind 2008 trad Despina Vandi ter promotie van haar album op in Australië en in mei 2009 was zij voor vijf concerten in de USA en Canada.

Er waren plannen om de Long Hot Tour na de zomer ook naar Europa te brengen. In de Griekse muziekpers werden aanvankelijk zelfs al enkele datums genoemd: 10 oktober voor Brussel en 17 oktober voor Stockholm. Maar volgens onze bronnen was dat allemaal nogal voorbarig want er lag in feite nog niets definitief vast. Dat betekent dat er nog allerlei scenario's denkbaar zijn: de data kunnen wijzigen, er kunnen locaties bijkomen of afvallen, of de European Tour kan zelfs helemaal afgeblazen worden. Al even plots en voorbarig als de geruchten opdoken, zo verdwenen ze alweer stilletjes zonder al te veel poespas, om later opnieuw onder een andere vorm op de duiken.

Het is niet ondenkbaar dat de aankondiging van vervroegde parlementsverkiezingen in Griekenland, die begin oktober zullen plaatsvinden en begin september aangekondigd werden, de plannen voor deze Europese Tour in de war hebben gestuurd.

Dit is voorlopig de laatste stand van zaken (op 24 september 2009): haar laatste optreden in Griekenland zou op 25 september doorgaan in Athene. De enige bijkomende concerten waarvan op dit moment sprake is zijn de volgende: 07/10 Lemesos (Limassol - Cyprus), 17/10 Stockholm (Zweden), 26/11 Beiroet (Libanon) en misschien ook Alexandrië in Egypte. Met andere woorden, van de Europese Tour blijft alleen nog Zweden over, en zelfs dat concert zou - volgens onze bronnen - aan een zijden draadje hangen.

Over Brussel wordt in alle talen gezwegen. Maar naarmate de datum van 10 oktober met rasse schreden nadert moeten we helaas vaststellen dat het voor Brussel waarschijnlijk zal blijven bij wat het oorspronkelijk was: een voorbarig gerucht. Vandaar dat we het concert maar op "afgelast" gezet hebben. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er nooit meer een nieuwe poging komt ...

Een biografie van Despina Vandi , geschreven in 2003, vindt u in onze achtergrond-rubriek .

Praktische gegevens
Zaterdag 10 oktober, in Brussel (locatie niet bekend)

AFGELAST !

 

Op de site sinds: 02/08/2009

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Het Staatsorkest van Athene. Geschiedenis en voorgeschiedenis

Lezing en vioolrecital door Christos Kolovos

De Griekse violist Christos Kolovós houdt een lezing over de geschiedenis van het Atheens Staatsorkest. In het Engels luidt de volledige titel: “Athens State Orchestra; Prehistory and History. A historical flashback from the Ionian School of Music until today”.

De lezing wordt gehouden in het Grieks maar er zal een tekst verkrijgbaar zijn met een samenvatting in het Nederlands. Bovendien wordt een en ander uitvoerig geïllustreerd met oude foto's en met klankfragmenten. Na afloop is er ook een recital.

Christos Kolovos (Χρήστος Κολοβός) zal geen onbekende meer zijn voor regelmatige bezoekers van deze site. Hij studeerde viool aan verschillende conservatoria in Athene en in het buitenland, onder meer in Groningen. Daar gaf hij al in maart 2007 een overzicht van het werk van grote Griekse componisten van de Twintigste Eeuw, en dat deed hij nog eens over in juni 2008 . Meer over hem leest u onderaan het artikeltje dat we over het concert van maart 2007 schreven.

Voor het recital na de lezing koos Kolovos enkele werken van Dinos Constantinides (“Lazy Jack and his Fiddle”, voor solo viool en “Music for Two Violins” voor ... wel ja) en van Georgios Kazasoglou ("Τρία Kομμάτια για Σόλο Βιολί" - Drie stukken voor solo viool).

Zoals gewoonlijk is de keuze van Kolovos niet lukraak gebeurd: naast de muzikale aspecten is er ook het feit dat Dinos Constantinides dit jaar tachtig wordt (°1929) en dat Georgios Kazasoglou 25 jaar geleden overleed (1908-1984). En al even gewoontegetrouw is er ook deze keer weer een première: het stuk "Music for Two Violins" zal voor het eerst in Nederland uitgevoerd worden.

De tweede viool tijdens het recital wordt gespeeld door Yorgos Samoïlis.

De lezing in Groningen wordt georganiseerd in samenwerking met de vereniging "Groningen-Griekenland" ( http://www.groningen-griekenland.nl ). Die in Amsterdam is onderdeel van de reeks variacolleges van de afdeling "Nieuwgriekse taal en cultuur en Byzantinologie" van de Universiteit van Amsterdam ( http://cf.hum.uva.nl/nieuwgrieks/ ).

Praktische gegevens
Vrijdag 9 oktober, 15u30, P.C. Hoofthuis, Spuistraat 134, 1012 VB Amsterdam (NL)

De lezing vindt plaats in lokaal 115 (eerste verdieping).

De toegang is kosteloos.

Zondag 11 oktober, 15u00, Kijk in 't Jathuis, Nieuwe Kijk in 't Jatstraat 49, Groningen (NL)

Toegang: € 10,- (studenten: € 5,-).

 

Op de site sinds: 01/10/2009

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Griekse muziek: wat komt daar allemaal bij luisteren?

Lezing door Michiel Koperdraat

Over Griekse muziek valt heel wat te vertellen. Michiel Koperdraat , oprichter, leider én bezieler van het Nederlands-Griekse orkest Ano Kato , heeft van zijn lezingen over dit onderwerp dan ook een soort soapserie gemaakt - maar we hebben het dan wel alleen over het aantal afleveringen en niet over de inhoud want die laatste is er wel degelijk.

De gastvedette van deze aflevering is wereldberoemd en veelbesproken, door de enen de hemel ingeprezen en door de anderen verguisd: het gaat deze keer namelijk over niets minder dan ... de bouzouki en de bouzouki -muziek.

Hero Hokwerda zal eerst een kort historisch overzicht geven van het ontstaan en de opkomst van de bouzouki en Michiel Koperdraat ontleedt vervolgens de verschillende muziekstijlen die er met dit veelzijdige instrument beoefend worden.

Deze lezing is onderdeel van de reeks variacolleges van de afdeling "Nieuwgriekse taal en cultuur en Byzantinologie" van de Universiteit van Amsterdam ( http://cf.hum.uva.nl/nieuwgrieks/ ).

Praktische gegevens
Vrijdag 30 oktober, 15u30, P.C. Hoofthuis, Spuistraat 134, 1012 VB Amsterdam (NL)

De toegang is kosteloos.

De lezing vindt plaats in lokaal 105.

 

Op de site sinds: 01/10/2009

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Socio-culturele dansavond

Centre Hellénique et Interculturel de Bruxelles

Dit is het tweede Grieks feest van het najaar en de formule is stilaan bij iedereen bekend. Het is een ontmoetingsplek voor Grieken of Belgen van Griekse afkomst, maar ook voor alle andere geïnteresseerden van om het even welke nationaliteit met een hart voor Griekenland en haar cultuur.

Het is een gezellig alternatief om de zaterdagavond door te brengen, die door velen anders waarschijnlijk toch voor de buis wordt doorgebracht.

Op deze feesten is steeds een orkest dat Griekse muziek speelt en er zijn Griekse hapjes en dranken. De dansgroep van het Elliniko Kentro ( Centre Hellénique ) geeft zoals gebruikelijk ook een demonstratie van Griekse dansen. En u krijgt natuurlijk zelf volop gelegenheid tot dansen.

Praktische gegevens
Zaterdag 3 oktober, 21u00 , deuren vanaf 20u00, Zaal Aurore, Anderlecht (Brussel) (B)

Reserveren hoeft niet.

Deelname in de onkosten: meestal ongeveer € 5,-.

 

Op de site sinds: 01/10/2009

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Griekse avond

Met het orkest "Nostos"

Het 'Centre Hellénique de Culture et de Formation Agora ' uit Luik (Liège) gaat door met het organiseren van Griekse evenementen.

Daar horen natuurlijk ook feesten bij. Deze keer nodigden ze het laïka-orkest NOSTOS uit om voor de dansmuziek te zorgen.

Praktische gegevens
Zaterdag 10 oktober, 20u00, Centre Hellénique et Interculturel Agora, Liège (Luik) (B)

Gratis inkom.

 

Op de site sinds: 01/10/2009

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Ritsos-avond

Met een lezing en een concert

Ook het Centre Hellénique de Culture et de Formation Agora ' uit Luik (Liège) besteedt aandacht aan de honderdste verjaardag van de geboorte van Yannis Ritsos (1909-1990).

Het eerste deel van de avond bestaat uit een lezing (uiteraard in het Frans) met als titel "Les 'musiques' de Ritsos". Spreker is de journalist Michel Grodent, voormalig literair redacteur van de krant Le Soir, hellenist en auteur van verschillende boeken over Griekenland.

Nadien is er een mini-concert met liederen uit de cycli "Epitafios" en "Romiosini", twee bekende werken van Ritsos, op muziek gezet door Mikis Theodorakis . De uitvoerders zijn:

  • Photis Ionatos (zang en gitaar)
  • Stelios Manoussakis ( bouzouki )
Praktische gegevens
Zaterdag 31 oktober, 21u00 , deuren 20u30, Centre Hellénique et Interculturel Agora, Liège (Luik) (B)

Inkom: € 8,-

 

Op de site sinds: 01/10/2009

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Laos kai Kolonaki

Griekse rembetika

Het in Brussel ontstane groepje Laos kai Kolonaki zet zijn opmars verder met nog een concert in hun thuisbasis, de Art Base in Brussel. Het groepje bestaat uit drie Grieken die afzonderlijk van elkaar in Brussel zijn neergestreken en elkaar daar vonden in de muziek. Het zijn

  • Maria Spyroglou, zang en defi
  • Yannis Sarris, bouzouki en zang
  • Andreas Doussis, gitaar en zang

Over de manier waarop ze streven naar een min of meer authentieke weergave van de rembetika -muziek schreven we al het een en ander op onze juli 2009 pagina, de leden van het groepje en hun repertoire introduceerden we ter gelegenheid van hun allereerste concert in mei 2009 .

Voor nog meer informatie kunt u terecht op de website van de Art Base, http://www.art-base.be . U kunt daar bijvoorbeeld klankfragmenten beluisteren en dan meteen doorklikken naar het reservatieformulier.

Praktische gegevens
Zaterdag 24 oktober, 20u00, Art Base, Zandstraat (Rue des Sables) 29, 1000 Brussel (B)

Inkom: € 12,50 (jongeren onder de 26 jaar: € 8,- en jonger dan 16 jaar: gratis).

Let op: de concerten in de Art Base beginnen tegenwoordig een uurtje vroeger dan voorheen.

Inlichtingen en reserveringen: http://www.art-base.be .

Reserveren is in theorie niet verplicht, maar het zaaltje is erg klein en dus snel vol ...

 

Op de site sinds: 03/10/2009

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Stage Pontische dansen

Met Nikos Zournatzidis

Nikos Zournatzidis doet al bijna veertig jaar (sinds 1973) onderzoek naar de Pontische dansen en al wat daarmee samenhangt. Hij registreert, inventariseert, catalogeert, publiceert, ... Hij geldt in Griekenland dan ook als een autoriteit op dat gebied. Maar zijn reputatie is ook ver buiten Griekenland doorgedrongen. De dansgroep vzw Kapa uit Aartselaar nodigt hem regelmatig uit om een stage te komen geven. Want hij blinkt ook uit in het doorgeven van zijn kennis.

Bij een vorige gelegenheid schreven we al het een en ander over de carrière van Zournatzidis , u kunt dat nog steeds nalezen op onze december 2006 pagina.

De website van "zijn" vereniging, de Pontische dansgroep Serra ( http://www.serra.gr/ ), is ook altijd een bezoekje waard voor wie Grieks kent en belangstelling heeft voor meer dan alleen maar danspasjes.

Overigens bent u bij Zournatzidis sowieso aan het verkeerde adres als u alleen maar een soort "stappenplan" wil hebben. Volgens hem kan je pas leren dansen nadat je de stappen geleerd hebt. Anders gezegd: de danspasjes zijn pas het begin, het eigenlijke werk (of plezier) zit hem in de afwerking: de houding van het lichaam bijvoorbeeld, of die typische manier om met de knieën te knikken die je haast nooit helemaal goed krijgt als je geen benen (of genen) "made in Pontos" hebt - tenzij (misschien) nadat je stage gelopen hebt bij Nikos Zournatzidis .

Dat wil niet zeggen dat je alleen maar als gevorderde bij hem terecht kunt, hij geeft wel degelijk les aan beginners. Alleen is dat deze keer niet het geval, deze stage is specifiek bedoeld voor gevorderden.

Praktische gegevens
Zaterdag 17 oktober, 14u30, Cade school, della Faillelaan 36, 2630 Aartselaar (B)

De stage begint om 14u30. Om 18u30 is er dan een uiteenzetting van een uurtje over de muziek, de kostuums en de geschiedenis van de Pontos, en om 20u volgt er een feestje met buffet en dans.

De volledige stage loopt over twee dagen. Deelname kost: € 45 (daarin is meteen ook koffie, buffet en lunch inbegrepen).

Wie alleen de stage van zaterdag wil volgen betaalt € 35.

Leden van Kapa en van het Lykion ton Ellinidon betalen slechts € 35 voor de volledige stage, en voor Kapa-leden die actief de danslessen volgen (in Aartselaar of Mechelen) is het € 25.

Inlichtingen en inschrijvingen: http://www.kalitsa.be , per e-mail naar [aanvragen e-mail adres] of telefonisch op 0475/63.10.91.

Zondag 18 oktober, van 11u00 tot 17u00, Cade school, della Faillelaan 36, 2630 Aartselaar (B)

De prijzen voor de tweedaagse stage staan hierboven.

Wie alleen de sessie van zondag wil volgen betaalt € 25.

 

Op de site sinds: 03/10/2009

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.