September  2009
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2006 Jaar 2007 Jaar 2008 Jaar 2009 Jaar 2010 Jaar 2011 Jaar 2012
Januari 2009
Februari 2009
Maart 2009
April 2009
Mei 2009
Juni 2009
Juli 2009
Augustus 2009
September 2009
Oktober 2009
November 2009
December 2009

Overzicht Griekse Muziek in September 2009

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Pontische dansavond

Vereniging van Grieken uit het Pontos-gebied

De Vereniging van Pontos-Grieken van Brussel, Kamian K' En Argos , is meestal de eerste Griekse vereniging die het nieuwe feestseizoen inluidt, zowel in het voorjaar als in het najaar. Daarna is de toon gezet en komen ook de andere Griekse feesten een na een op gang.

De aanleiding in het najaar is de verjaardag van de oprichting van deze vereniging, die in 1977 door de eerste immigranten van Pontische afkomst in Brussel werd opgericht.

Het voortouw nemen heeft soms ook nadelen, want daardoor is de datum van 'het feest van de Pontiërs' soms alleen maar bij insiders bekend. Zo hebben ook wij al een paar keer de datum pas vernomen als het feest al voorbij was, maar deze keer hebben we de datum van het najaarsfeest te pakken, zij het onder voorbehoud.

Voor de muziek zorgt Antonis Nikiforidis , die nu reeds een aantal jaren met zijn orkest van Duitsland naar Brussel afzakt. In totaal vijf zeer professionele muzikanten zorgen met bouzouki , synthesizer, drums en zang voor de laïka -muziek, maar ook daouli , kementzes en zang voor de Pontische traditionele muziek. Alleen al de muziek, het orkest en de geluidskwaliteit op zich zijn de verplaatsing naar de Aurore waard en voor de inkomprijs moet u het zeker niet laten.

Praktische gegevens
Zaterdag 26 september, 20u00, Zaal Aurore, Anderlecht (Brussel) (B)

Reserveren is niet nodig en ook niet mogelijk. Inkom: € 5,-.

 

Op de site sinds: 04/07/2009

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Takis Mendis & Sergiani

Brusselse rembetika

Takis Mendis en Sergiani is een groepje van vier muzikanten uit Brussel. Vier vrienden eigenlijk, die bij gelegenheid samen musiceren met daarbij de Griekse rembetika als gezamenlijke voorliefde en inspiratiebron.

In mei 2009 traden zij nog op in het kader van het Brussels Jazz Marathon festival, een milieu waarin zij zich prima thuis voelen.

De bezetting van Sergiani is:

  • Takis Mendis , bouzouki en zang
  • Frangiskos Dekler, bouzouki
  • Stergios Papadopoulos, gitaar
  • Konstandinos Michos, baglamas

Een vrij klassieke bezetting voor een rembetiko -groepje, maar wat het repertoire betreft is de groep minder klassiek. Het repertoire varieert naargelang de gemoedsgesteldheid en ingeving van het moment, waarbij Takis Mendis de aanzet geeft. Het gaat er allemaal nogal gemoedelijk en losjes aan toe, zonder dat daarbij een strikt programma wordt gevolgd. De intentie om dat te doen is er wel, maar gaandeweg worden de trossen dan weer losgegooid en is er vaak geen houden meer aan. De lange inleidingen en vrije improvisaties gaan dan een eigen leven leiden.

Praktische gegevens
Zaterdag 19 september, 21u00, Art Base, Zandstraat (Rue des Sables) 29, 1000 Brussel (B)

Inkom: € 12,50. (-26 jaar: € 8,- en meestal gratis voor -16 jaar). Reserveren wordt aangeraden.

Meer informatie en reservaties: http://www.art-base.be

 

Op de site sinds: 16/08/2009

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Laos kai Kolonaki

Rembetika

Het trio Laos kai Kolonaki is van wal gestoken in mei 2009 en treedt nu al voor het eerst op buiten haar thuishaven Brussel. Deze drie Griekse muzikanten leggen zich toe op de rembetika -muziek, een muziekstijl die vooral hoogtij vierde in de Griekse havensteden.

In een poging om nu de Belgische havensteden te veroveren, zijn ze voor een volgend optreden aangemeerd in Gent, net als Brussel een stad met een zeehaven. Beide havens zijn immers via een kanaal met de zee verbonden. Het zal wel toeval zijn, maar misschien ook niet. Ook bij ons zijn havensteden altijd al een smeltkroes geweest van culturen en ook al is de bedrijvigheid er niet meer zoals vroeger, de havensteden blijken op cultureel gebied nog steeds productiever te zijn en meer open te staan voor diversiteit dan andere steden.

Laos kai Kolonaki speelt rembetika van en voor het volk (laos) en rembetika voor de bourgeoisie (Kolonaki), de zogeheten archondorembetika .

Voor een beschrijving van het groepje kan u terecht op onze mei 2009-pagina en ook in juli 2009 vindt u meer informatie over wat u zoal van een optreden kunt verwachten.

Het vroege aanvangsuur in Gent zal er in ieder geval voor zorgen dat u op tijd onder de wol (of het satijn) zal liggen.

Praktische gegevens
Zondag 20 september, 16u00 , Kelderzaal, De Centrale, Kraankindersstraat 2 (Ingang Ham), 9000 Gent (B)

Inkom: leden betalen € 3,- in voorverkoop en € 5,- aan de kassa. Niet-leden: € 5,- in voorverkoop en € 7,- aan de kassa. (Prijzen inclusief reservatiekosten, exclusief eventuele verzendingskosten).

De plaatsen zijn niet genummerd.

Voor meer informatie, zie de website van De Centrale: http://www.decentrale.be . Kaarten reserveren gaat niet meer, wel worden er tickets online in voorverkoop aangeboden via het Uitbureau Gent. Dat kan via de website van De Centrale of rechtstreeks via: http://www.uitbureau.be .

De kaartverkoop is gestart.

 

Op de site sinds: 16/08/2009

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Venster op het OOsten

Met een workshop Griekse muziek en zang

Ieder jaar wordt in september onder de noemer ' Venster op het OOsten ' een workshop-weekend georganiseerd door de Stichting Volksmuziek Nederland. 'Venster op het OOsten' focust op de muziek uit Oost-Europa en meer en meer ook uit het Midden-Oosten, met dit jaar als centraal thema: Gipsy Fire.

Natuurlijk komt er ook Griekse muziek aan te pas. De workshop Griekse muziek en zang wordt al jaren verzorgd door Michiel Koperdraat , onder meer gekend van Ano Kato . Maar er zijn natuurlijk nog andere workshops.

Voor meer specifieke informatie over deze workshops, zoals de gewenste ervaring en de geschikte instrumenten, kunt u bij de docenten zelf terecht.

Alle informatie hiervoor en informatie over de andere workshops vindt u op de website van de organisator: http://www.vensterophetoosten.nl of, voor wat de Griekse workshop betreft, ook bij Ano Kato op http://www.anokato.nl .

Praktische gegevens
Van vrijdag 18 tot en met zondag 20 september 2009, De Glind, Postweg 65, De Glind (bij Barneveld) (NL)

Het weekend vangt aan op vrijdag om 20 uur en eindigt op zondag omstreeks 17 uur.

Kosten voor dit stageweekend: € 170,-.

Het conferentiecentrum De Glind bevindt zich tussen Amersfoort en Barneveld. Er is busvervoer voorzien om 19u30 vanaf het station Amersfoort aan € 5,- (te vermelden bij het inschrijven).

Meer informatie en inschrijvingen: http://www.vensterophetoosten.nl .

 

Op de site sinds: 16/08/2009

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.