September  2011
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2008 Jaar 2009 Jaar 2010 Jaar 2011 Jaar 2012 Jaar 2013 Jaar 2014
Januari 2011
Februari 2011
Maart 2011
April 2011
Mei 2011
Juni 2011
Juli 2011
September 2011
Oktober 2011
November 2011
December 2011

Overzicht Griekse Muziek in September 2011

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Vinylio

Autumn Greek opening concert

Het Grieks-Brusselse groepje Vinylio geeft in de Art Base de aftrap voor het nieuwe seizoen 2011-2012 met een flinke dosis "Rebetiko, the Greek blues".

Dit wordt aangekondigd als een "Autumn Greek opening concert" omdat er ook een "Autumn Tango opening concert" is, de vrijdag nadien.

De bezetting van Vinylio is tegenwoordig als volgt:

Meer informatie op hun website, http://www.art-base.be .

Praktische gegevens
Zondag 4 september, 18u00, Art Base, Zandstraat (Rue des Sables) 29, 1000 Brussel (B)

Tickets: € 12,50. Jongeren onder de 26 jaar: € 8,-. Jonger dan 16 jaar: gratis inkom.

Let op het aanvangsuur, 's zondags beginnen de concerten een ietsje vroeger dan gewoonlijk.

Inlichtingen en reserveringen: http://www.art-base.be.

 

Op de site sinds: 15/07/2011

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Dansstage met Yannis Ghoroyas

Dansen uit Thracië

Terpsichori Greek Dance Circle organiseert in september reeds voor de vijfde keer in minder dan twee jaar een dansstage in Brussel. Op deze stage worden dansen uit Thracië aangeleerd en dan vooral minder bekende dansen en de vele varianten uit de verschillende dorpen van de regio.

Thracië kent een rijke traditie, niet in het minst omwille van de diversiteit van haar bevolking. Over wie die Thraciërs nu precies zijn is al veel inkt gevloeid. Door de eeuwen heen zijn er in de streek altijd migraties van bevolkingsgroepen geweest en wie er nu precies eerst was doet niet ter zake. Een feit is dat er naast de vanouds inheemse bevolking ook Sarakatsanen leven en nakomelingen van vluchtelingen uit Klein-Azië en het Pontos-gebied die er zich in een meer recent verleden hebben gevestigd.

De dansleraar is Yannis Ghoroyas (Γιάννης Γκορόγιας) , zelf afkomstig uit een dorpje nabij Kavala en later uitgeweken naar Xanthi. Uitgeweken is in dit geval een groot woord want beide steden liggen niet zo heel ver van mekaar, maar de eerste ligt in Oost-Macedonië en de tweede in West-Thracië. Het dorp Petropigi waar Yannis Ghoroyas zijn jeugd doorbracht, ligt eigenlijk op de weg tussen beide. De verrijkende invloed van de multiculturaliteit op de tradities van zijn geboortestreek boeide hem.

Yannis Ghoroyas studeerde Pedagogie en later Rechten aan de Aristoteles Universiteit van Thessaloniki. Hij geeft dansles sinds 1984 en staat bekend om zijn authentieke aanpak: de streekdansen aanleren en behouden in al hun traditie, zonder toevoeging van folkloristische elementen. Hij verdiept zich niet alleen in de danscultuur maar ook in de traditionele liederen en muziek van zijn regio en werkt mee aan een radioprogramma met hetzelfde thema.

Beknopt programma:

  • zaterdag 24 september: dansles van 11 uur tot 18 uur, met na de middag een kleine presentatie van de streek
  • zaterdagavond is er een dansfeestje (facultatief) van 19 uur tot 22 uur
  • zondag 25 september: dansles van 10 uur tot 15 uur

Meer informatie en praktische details vindt u op: http://www.terpsichori.org . Er zijn nog slechts enkele plaatsen beschikbaar.

Praktische gegevens
Van zaterdag 24 tot en met zondag 25 september 2011, Parochiezaal Quo Vadis, Roodebeeklaan 269, 1030 Schaarbeek (B)

Tarief: € 50,- voor het weekend (€ 45,- voor leden van Terpsichori). Deelname alleen zaterdag: € 35,-. Lunchpakket zelf mee te brengen.

Voor de dansavond op zaterdagavond betaalt u € 17,- extra, maar in die prijs zijn een warme maaltijd, dessert en dranken inbegrepen. (Enkel voor deelnemers aan de stage en hun vrienden).Reserveren is ook hiervoor noodzakelijk.

Inschrijvingen en inlichtingen: http://www.terpsichori.org , e-mail: [aanvragen e-mail adres] .

 

Op de site sinds: 29/08/2011

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Een pantserschip in een zee van bittere tijden

Lezing over "Muziek en politiek in het Griekenland van de Twintigste Eeuw" (in het Grieks)

De Griekse vereniging "Ελληνικός Κύκλος Σύγχρονων Μελετών" ( Ellinikos Kyklos Synchronon Meleton - Griekse Kring voor Eigentijdse Studies), kortweg Kyklos genoemd, pakt dit najaar weer uit met een goed gevuld programma: filosofie, geschiedenis, literatuur, actualiteit, ... maar ook Griekse muziek.

Ze hadden gehoord over onze lezing over "Muziek en Politiek in het Griekenland van de Twintigste Eeuw", die al in Gent ( maart 2009 ), Groningen ( november 2009 ) en Amsterdam ( november 2010 ) gegeven werd. Ze waren geïntrigeerd, enerzijds door het thema en anderzijds door de vraag "wat vertellen niet-Grieken zoal aan andere niet-Grieken over Griekse muziek?". Daarom geven we de lezing bij hen nog een keer.

Het gaat dan wel om een sterk ingekorte versie, zodanig zelfs dat het eerder een lezing over de lezing zal worden. Slechts 3 of 4 van de oorspronkelijke 8 liedjes zullen relatief uitgebreid aan bod komen, de andere worden summier of helemaal niet behandeld. Bovendien wordt de lezing deze keer in het Grieks gehouden, de voertaal van de leden van de vereniging.

Wie desondanks toch belangstelling heeft is uiteraard welkom. Meer uitleg over het thema en het concept van de lezing vindt u op onze maart 2009 pagina.

Meer informatie over Kyklos en de andere activiteiten op hun programma vindt u op hun website http://www.hellenic-circle.eu . We verklappen u alvast dat er op 27 november nóg een lezing over muziek komt. Die wordt gegeven door mevr. Artemis Menounou en ze gaat over "het magische element in de dimotika ". Meer informatie volgt.

Praktische gegevens
Zondag 11 september, 12u30, Kafenio, Stevinstraat 134, 1000 Brussel (B)

De activiteiten van Kyklos gaan door in het zaaltje op de eerste verdieping.

Inkom gratis (er wordt wel min of meer verwacht dat u een koffie of een ander drankje consumeert).

Reserveren is niet nodig en ook niet mogelijk.

Het "Kafenio" ligt vlak bij het Schumanplein.

 

Op de site sinds: 31/08/2011

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Ensemble Lamazi

en gastmuzikanten

In de volksbuurt de Pijp in Amsterdam is heel wat te doen. Zo is er het CC Muziekcafé waar regelmatig optredens plaats vinden en iedere laatste maandag van de maand is dat vooral Griekse muziek. Het podium wordt dan ingepalmd door de Amsterdamse Griek Alexandros Kyrkos en zijn vrienden-muzikanten die allen de Griekse muziek een warm hart toedragen.

Alexandros Kyrkos speelt in een aantal kleinere muziekensembles, maar het is vooral met het trio Lamazi dat hij deze maand optreedt.

Lamazi nodigt voor de gelegenheid een paar gastmuzikanten uit waardoor er in totaal zes muzikanten en zangers op de planken zullen staan. De instrumentatie bestaat uit gitaar, cello, sandouri en percussie. Pit Hermans gebruikt eigenlijk een kleine Roemeense cimbalom, een plankciter die nauw verwant is aan de sandouri . Het repertoire dat ze brengen is gipsy-muziek, Griekse muziek en liederen en melodieën uit de Balkan.

Op zondag 18 september vindt in dezelfde wijk een nazomerfestival plaats, maar eigenlijk is het meer een buurtfeest. Het wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met de buurtbewoners, lokale ondernemers en de plaatselijke culturele sector. Ook voor de muziek wordt bij voorkeur beroep gedaan op lokale muzikanten. En aangezien er wordt samengewerkt met het CC Muziekcafé is de kans groot dat het ensemble Lamazi ook op 18 september te horen zal zijn op het muziekpodium.

Meer informatie over het trio Lamazi leest u op: http://www.lamazimusic.nl .

Praktische gegevens
Zaterdag 17 september, 21u00, CC Muziekcafé, Rustenburgerstraat 384, 1072 HG Amsterdam (NL)

Inkom: € 3,-.

Meer informatie: http://www.cccafe.nl

Zondag 18 september, 14u10 , Muziekpodium, Nazomerfestival De Pijp, Albert Cuypstraat, Amsterdam-Zuid (NL)

Het optreden van Lamazi werd uiteindelijk bevestigd, maar gaat door om 14u10 in plaats van 17u30 zoals eerst (onder voorbehoud) aangekondigd werd.

Kijk voor meer informatie op: http://www.nazomerfestival-depijp.nl/

Maandag 26 september, 20u30, CC Muziekcafé, Rustenburgerstraat 384, 1072 HG Amsterdam (NL)

Speciale "fusion-avond", met optredens van verschillende bands met verschillend repertoire. De muziekavonden duren tot ongeveer middernacht. Na de optredens volgt meestal een jamsessie.

Inkom: vrijwillige bijdrage.

Meer informatie: http://www.cccafe.nl

 

Op de site sinds: 09/09/2011

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Kompania Vardaris

Grieks leerorkest

In de provincie Drenthe (Noord-Nederland) wordt het nieuwe culturele seizoen op zaterdag 10 september geopend met een Culturele Uitdag die samenvalt met de Open Monumentendag 2011.

Het Museumpaviljoen en de tuin van het Museum De Buitenplaats in Eelde zijn die dag van 10 uur tot 17 uur gratis toegankelijk. Het museum vormt vaak het decor voor kleine middag- en avondconcerten en dat is natuurlijk op de Culturele Uitdag niet anders.

Ook in de dorpskerk van Vries vinden geregeld muziekconcerten plaats omwille van de goede akoestiek, zo ook op 10 september.

De beruchte Griekse noordenwind "Vardaris" zal die dag in Noord-Nederland komen aanwaaien en hopelijk brengt hij in plaats van de gebruikelijke koele lucht een klein beetje Griekse warmte mee. Het Griekse leerorkest of Noordorkest, dat dezelfde naam meekreeg als de wind, zal op beide locaties ongeveer een uurtje spelen. Kompania Vardaris is een studieorkest onder leiding van Michiel Koperdraat . Naast zang speelt het zevenkoppige orkest een heel aantal instrumenten die in de Griekse muziek gebruikelijk zijn. Hun streefdoel is natuurlijk om zoveel mogelijk verschillende instrumentalisten aan te trekken zodat alle soorten Griekse muziek aan bod kunnen komen. Momenteel speelt Kompania Vardaris vooral rembetika en muziek van de eilanden.

Praktische gegevens
Zaterdag 10 september, 11u15, Museum De Buitenplaats, Hoofdweg 76, 9761 EK Eelde (NL)

Gratis toegang.

Meer informatie: http://www.museumdebuitenplaats.nl , klik op podium.

Zaterdag 10 september, 13u15, Dorpskerk, Brink 3, 9481 BE Vries (NL)

Gratis toegankelijk.

Meer informatie over deze Culturele Uitdag: http://www.drentseuitdag.nl/tynaarlo

 

Op de site sinds: 09/09/2011

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Afan Gaté

Concert

L' Agora , Centre Interculturel et Hellénique, organiseert een concertavond met een trio dat bijzondere Griekse muziek op een originele wijze vertolkt onder de bizarre naam "Afan Gaté".

Afan Gaté bewerkte traditionele Griekse muziek ( dimotika ), maar ook rembetika -muziek van de periode tussen 1920 en 1940, en maakte er een eigen versie van met arrangementen aangepast aan hun instrumentatie. Het resultaat ligt ergens tussen traditie en moderniteit in.

Het trio bestaat uit:

  • René Stock, contrabas
  • Georges Gerontitis, zang en bouzouki
  • Eric Kisteman, gitaar
Praktische gegevens
Zaterdag 24 september, 20u00, Centre Hellénique et Interculturel Agora, Liège (Luik) (B)

Deelname in de onkosten: € 8,- voor volwassenen, € 5,- voor studenten, gratis voor kinderen onder de 12 jaar.

Informatie en reservaties: E-mail: [aanvragen e-mail adres] , tel.: 0473-569.574.

 

Op de site sinds: 23/09/2011

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Pontisch dansfeest

Kamian k'en argos

De Brusselse Vereniging van Grieken afkomstig uit het Pontos-gebied, "Kamian K'en Argos", geeft meestal het startschot voor de opening van het Griekse "najaarsfeestseizoen". Zij worden op de hielen gevolgd door de Centre Hellénique et Interculturel of Elliniko Kentro met een feest begin oktober . Later op het seizoen, in november om precies te zijn, nemen de overkoepelende Helleense Gemeenschap , de Epiroten en de Kretenzers de fakkel over. En wie weet krijgen we nog informatie van andere feestvierende Griekse verenigingen die in Brussel werkzaam zijn, zoals de Unie der Macedoniërs en de Vereniging van Grieken van de Peloponnesos.

Nochtans valt er voor de Grieken - in Griekenland - in deze crisistijden niet veel te vieren, maar treuren zal hen ook niet echt vooruit helpen. De Griekse natie heeft door de eeuwen heen door menige woelige wateren gevaren en ze is er steeds in geslaagd om het hoofd boven water te houden. Misschien mede dankzij de merkwaardige gewoonte om met lotgenoten samen te komen bij zowel blijde als tragische gebeurtenissen. Bovendien kan zo' n feest alleen maar het samenhorigheidsgevoel aanwakkeren en versterken.

De Vereniging van Pontos-Grieken nodigt meestal een goed orkest uit, vaak uit Duitsland, met uiteraard veel traditionele Pontische muziek, liederen en dansen, maar ook flink wat andere Griekse dansmuziek. De vereniging heeft een jonge en uitgebreide dansgroep die een demonstratie geeft van de ingewikkelde Pontische dansen.

Eten en drinken hoort er uiteraard ook bij.

Praktische gegevens
Zaterdag 24 september, 20u00, Zaal Aurore, Anderlecht (Brussel) (B)

Geen informatie doorgekregen.

 

Op de site sinds: 23/09/2011

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.