Januari  2019
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2013 Jaar 2014 Jaar 2015 Jaar 2016 Jaar 2017 Jaar 2018 Jaar 2019
Januari 2019
Februari 2019
Maart 2019
April 2019
Mei 2019

Overzicht Griekse Muziek in Januari 2019

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Trio Tatavla

Muziek van Klein-Azië

Het "Trio Tatavla" brengt traditionele Griekse muziek, met veel aandacht voor dansritmes die een breed publiek aanspreken, zoals zeïbekiko , chasapiko, karsilamas en kalamatianos. Ze spelen die op de oude, oosters aandoende wijze, zoals die oorspronkelijk in de dorpen van Klein-Azië ontstaan zou zijn.

Ze traden al vaak op in de Lage Landen, en de bezetting van dit trio zal allicht bekend zijn. Voor alle zekerheid geven we ze toch nog maar even:

  • Dimos Vougioukas : accordeon
  • Tcha Limberger : viool
  • Benjamin Clement : gitaar

Over het "Trio Tatavla" schreven we al een uitgebreid artikel op onze maart 2016 maandpagina. Daar legden we uit uit waar hun naam en hun muziek vandaan komt, wat die naam in werkelijkheid betekent (of zou kunnen betekenen), wat hun visie op deze muziek zoal inhoudt, en - voor zover nodig - wie deze drie muzikanten eigenlijk zijn. Kortom, alles wat u ooit al over het Trio Tatavla wilde weten maar nooit durfde vragen.

Het is natuurlijk niet nodig om dat allemaal te lezen om van het concert te kunnen genieten. Dit zijn immers drie muzikanten van hoog kaliber, en die houden nu eenmaal niet van half werk.

Praktische gegevens
Zaterdag 26 januari, 20u00, Art Base, Zandstraat (Rue des Sables) 29, 1000 Brussel (B)

Tickets: € 12,50 (normaal tarief), € 7,- (reductietarief voor werklozen en studenten).

Meer informatie en reserveringen: http://www.art-base.be .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 24/09/2018

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Dimos Vougioukas

Workshop Griekse en Balkanmuziek

De bekende (of beroemde) accordeonist Dimos Vougioukas maakt gebruik van zijn aanwezigheid in Brussel om nog eens een workshop te geven.

Daar zal hij het vooral hebben over één van zijn vele specialiteiten: de Balkan-muziek. Dat betekent dan Roemenië, Bulgarije, Servië enzovoorts, maar natuurlijk ook Griekenland.

De workshop gaat over de muziek zelf, en dat betekent dat hij niet alleen bedoeld is voor accordeonisten. Wel integendeel: alle instrumenten zijn welkom.

Dimos Vougioukas is trouwens niet alleen bekend omwille van zijn encyclopedische kennis van al deze stijlen, maar ook omdat hij zijn kennis goed weet over te brengen ook.

's Avonds na de workshop zal hij in de Art Base zijn jongste cd "Balkan Caprice" komen voorstellen, zie onder.

Praktische gegevens
Zondag 27 januari, van 14u00 tot 18u00, Art Base, Zandstraat (Rue des Sables) 29, 1000 Brussel (B)

Deelnameprijs: € 50,-

Meer informatie en inschrijvingen: http://www.art-base.be .

Let op: er is nogal wat vraag naar de workshops van Dimos Vougioukas, dus wacht niet te lang met inschrijven. Er wordt een minimum aantal van slechts 4 deelnemers vooropgesteld, maar allicht zal er ook wel een maximum limiet volgen ook.

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 24/09/2018

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Dimos Vougioukas & Areti Prosilia

"Balkan Caprice" (concert & cd-voorstelling)

De virtuoze accordeonist Dimos Vougioukas en de al even virtuoze pianiste Areti Prosilia komen in de Art Base hun jongste cd voorstellen, die "Balkan Caprice" gedoopt werd.

Dit opmerkelijke album werd al in het vroege voorjaar van 2018 in Griekenland uitgebracht, in eigen beheer trouwens, vanwege de crisis en zo. Aandachtige (en snelle) bezoekers van de concerten van het "Athens Tango Ensemble" in maart 2018 hebben er misschien al een exemplaar van op de kop kunnen tikken. Zoals bekend is Dimos Vougioukas één van de initiatiefnemers van dat project (als hij al niet de hoofddader is), en hij had toen ook een aantal exemplaren van "Balkan Caprice" in zijn bagage gestopt. Vandaar.

Dat neemt niet weg dat het album nu voor het eerst integraal aan het Belgische publiek voorgesteld zal worden.

Met "Balkan Caprice" speelt Dimos Vougioukas in zekere zin op eigen terrein, of toch op één van de terreinen waar hij zich al lang op toelegt: de muziek van de Balkanlanden.

Bij Areti Prosilia (Αρετή Προσήλια) daarentegen is het al iets minder vanzelfsprekend dat zij zich daaraan waagt, want eigenlijk is zij klassieke pianiste van opleiding, en de klassieke muziek is ook haar grote liefde. Maar ook zij is een virtuoze zonder oogkleppen. Zij speelt dus niet alleen feilloos en (bijna) blindelings de voor haar ongewone ritmes, maar speciaal voor dit album componeerde zij zelfs een eigen nummer "Journey to Light", dat zij trouwens ook solo op haar piano speelt, dus zonder begeleiding van het accordeon.

Het is niet haar enige solo op het album, want ook "Variations on a Romanian Melody" voert zij in haar eentje uit, en dat is een (bewerking van) een traditioneel nummer.

Ook Dimos Vougioukas schreef twee nieuwe nummers voor het album, waaronder het "Balkan Caprice" (dat meteen ook voor de titel zorgde), en verder ook nog "Nostalgia", dat hij solo op zijn accordeon speelt. Met dat laatste draaide hij trouwens al proef tijdens eerdere concerten, en het is ook één van die liedjes die "tussen de oren blijft hangen" van zodra je het één keer gehoord hebt. Als het dus bekend overkomt, dan weet u ook waarom.

Verder staan er nog (bewerkingen van) één Bulgaars en twee Roemeense traditionele liedjes op het album. Eén van die Roemeense liedjes is een zigeunermelodie. Ook Hongarije is vertegenwoordigd met een zigeunerdans, maar dan wel vermengd met (een variatie op) de "Caprice n. 24" van ... Paganini, Een "Azerbeijan Valse" is er ook bij, van de hand van de Azerbeidzjaanse componist Tofig Quliyev (1917-2000), die een al even brede belangstelling had als Vougiokas zelf, inclusief de traditionele muziek van zijn land.

Natuurlijk zijn er op "Balkan Caprice" ook twee Griekse liedjes uit de dimotika present, maar ook hier niet meteen platgetreden paden: een aptaliko zeïbekiko van Lesbos en een beikos kom je niet alle dagen tegen.

Tijdens het concert zouden ze daar nog eens een scheut Franse "valse musette" en wat Argentijnse tango bovenop doen.

De bezetting van het album zelf bestaat "alleen maar" uit accordeon en piano, maar voor het concert krijgen ze versterking van de gitarist Nikos Prosilias . Ook hij is klassiek geschoold maar ook hij heeft zich in het Brusselse al een stevige reputatie opgebouwd in andere genres. Zo speelt hij sinds enige tijd de "eerste gitaar" bij het rembetika -groepje "Cabaretiko".

Praktische gegevens
Zondag 27 januari, 18u00, Art Base, Zandstraat (Rue des Sables) 29, 1000 Brussel (B)

Tickets: € 12,50 (normaal tarief), € 7,- (reductietarief voor werklozen en studenten).

Meer informatie en reserveringen: http://www.art-base.be .

Let op: dit concert begint wat vroeger dan gebruikelijk, en het was bovendien eerst verkeerdelijk aangekondigd voor 20u.

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 24/09/2018

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Eleftheria Arvanitaki

De Griekse zangeres Eleftheria Arvanitaki ( Ελευθερία Αρβανιτάκη ) is een goed ingeburgerde verschijning op allerlei festivalpodia, ook de Lage Landen.

De regelmatige bezoekers van deze site zullen dan ook niet wakker liggen van de overdosis aan superlatieven waarmee dit optreden (vooral in Amsterdam) aangekondigd wordt: "[ze] is dé stem van Griekenland", "[ze] wordt gezien als voorloper van de neo-rebetiko, de renaissance van de traditionele Griekse blues", enzovoorts. Zij weten Arvanitaki ook zo wel naar waarde te schatten.

Voor zover nodig is er nog altijd onze eigen biografie van haar .

En voor een voorsmaakje (of een opwarmer) kunt u zoals altijd terecht op YouTube , waar zij uiteraard een eigen kanaal heeft, en dat zit op https://www.youtube.com/channel/UCpR8KHaQW_9ZIUsmjTUtI0w/ .

Met een zoekopdracht op haar naam in Griekse lettertekens haalt u nog veel meer materiaal boven water, en dat wordt dan: https://www.youtube.com/results?search_query=Ελευθερία+Αρβανιτάκη .

Over het programma van deze concerten, of over de muzikanten die haar zullen vergezellen, wordt dan weer niets gezegd, en dat is wel een beetje jammer want ze is de laatste tijd in Griekenland met allerlei interessante projecten bezig, zoals een samenwerking met de groep Takim , of met Pantelis Thalassinos . Waarschijnlijk worden haar optredens in Brussel en Amsterdam dus "standaard" concerten van haarzelf.

Deze concerten zijn overigens een onderdeel van een soort mini Europese tour: op 19 januari treedt ze op in München, en dan reist ze via Brussel noordwaarts. Op 23 januari is ze in Hamburg en daags na Amsterdam, dus op 26 januari, zit ze opnieuw in Duitsland, meer bepaald in Mainz. Voor deze Duitse concerten verwijzen we u naar de website van Greece On Tour, https://www.greece-on-tour.eu/termine-tickets .

Praktische gegevens
Maandag 21 januari, 20u00, Magdalenazaal (La Madeleine), Duquesnoystraat 14, 1000 Brussel (B)

Tickets: € 48, € 42 en € 35 (inclusief servicekosten). Hier komen eventueel nog verzendingskosten bij.

Er zijn enkel (genummerde) zitplaatsen verkrijgbaar.

Meer info en voorverkoop via de website van de zaal: https://www.la-madeleine.be/en/events/detail/eleftheria-avarnitaki , of telefonisch op 0900/40.850 (€0.50/min). Vanuit het buiten-Belgenland belt u + 32 70 660 601 (€0.30/min).

Bij boeken via de website kunt u uw plaatsen zelf kiezen. Dat kan handig zijn, want deze zaal heeft weliswaar een capaciteit van 740 zitplaatsen, maar er is geen tribune. De stoelen staan gewoon achter elkaar op een vlakke vloer, en achteraan is de zichtbaarheid dan ook beperkt. . In principe zou dat wel verrekend moeten zijn in de ticketprijzen.

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
Vrijdag 25 januari, 18u30, Melkweg, The Max, Lijnbaansgracht 234a, 1017 PH Amsterdam (NL)

Tickets: € 42,50 (excl. transactiekosten).

Dit zijn (niet genummerde) staanplaatsen.

Let op het relatief vroege aanvangsuur. Dat werd exact zo aangekondigd op het moment dat wij dit concert publiceerden (17.10.2018), maar het is niet uitgesloten dat dit een vergissing is.

Voor de voorverkoop speelt u best op veilig door enkel via de officiële kanalen te kopen. Zo trapt u niet in de val van de zwarthandelaars, die u een veelvoud van de prijs afhandig proberen te maken, en dat voor een ticket dat misschien niet eens geldig is.

Zoals altijd begint u dan best bij de zaal zelf, in dit geval bij https://www.melkweg.nl/nl/agenda/arvanitaki-25-01-2019 , en van daaruit klikt u gewoon verder naar de daar aangegeven voorverkoopsite.

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 17/10/2018

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.