Maart 2019
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2013 Jaar 2014 Jaar 2015 Jaar 2016 Jaar 2017 Jaar 2018 Jaar 2019
Januari 2019
Februari 2019
Maart 2019
April 2019
Mei 2019

Overzicht Griekse Muziek in Maart 2019

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Dimitris Mystakidis

Met "Esperanto"

De gitarist en zanger Dimitris Mystakidis (Δημήτρης Μυστακίδης) is goed op weg om een gevestigde waarde te worden in de Lage Landen.

Hij speelt of speelde in tal van orkesten, onder meer samen met Nikos Papazoglou (bij ons bijvoorbeeld in maart 2002 ), of met Apsilies (zoals in april 2011 ), of met Thanasis Papakonstantinou (zoals in maart 2015 ). Hij is medeoprichter van de Prigkipessa muziekclub in Thessaloniki (zie onze februari 2015 maandpagina ) en hij was samen met hun huisorkest al verschillende keren in Brussel (voor uitverkochte concerten). Hij trad hier ook nog samen op met Ourania Lampropoulou in mei 2014 en nogmaals in januari 2015 .

In datzelfde jaar 2015 verscheen zijn album "Esperanto", dat hij in januari 2017 in Rotterdam kwam voorstellen en nu dus in Gent. We schreven toen een heel artikel over dit album, maar in plaats van dat hier allemaal te herhalen, verwijzen we u gewoon naar onze januari 2017 maandpagina .

Dan moet u wel weer terug hierheen komen, want na "Esperanto" bracht Mystakidis nog een ander album uit, dat " Amerika" gedoopt werd en dat hij in mei 2018 in Brussel en Rotterdam presenteerde.

Wie hem al aan het werk hoorde, zal opgemerkt hebben dat hij geen doordeweekse rembetika -gitarist is - of misschien juist wel. Bij hem zijn heel duidelijk invloeden van de jazz en de blues te horen, maar dat is geen toeval en ook geen "dichterlijke vrijheid" van hem. Zijn album "Amerika" is min of meer bedoeld om daar een verklaring voor te geven, en als u naar het concert in Gent gaat, dan is ons artikeltje over zijn concerten van mei 2018 beslist ook het (her)lezen waard.

Die "Amerika" concerten speelde hij solo, maar voor de presentatie van "Esperanto" komt hij nu opnieuw met zijn vertrouwde kwartet van drie gitaren en een zangeres hierheen.

Hun namen zijn de volgende:

 • Dimitris Mystakidis : gitaar en zang
 • Yorgos Tsalambounis : gitaar
 • Dimitris Pappás: gitaar
 • Ifigenia Ioannou: zang

Zowel Yorgos Tsalambounis (Γιώργος Τσαλαμπούνης) als Dimitris Pappas (Δημήτρης Παππάς) zijn studenten van Dimitris Mystakidis himself, en misschien is het daarom dat ze niet alleen gitaar spelen maar ook zingen.

De zangeres Ifigenia Ioannou (Ιφιγένεια Ιωάννου), zong tot voor kort samen met het "huisorkest" Pringipessa (of Prigkipessa ) in de gelijknamige club in Thessaloniki en ook zij was al vaker in de Lage Landen te horen. Meestal was dat als begeleidster (zoals nu), maar in september 2018 komt ze "in eigen naam" naar Brussel, wat betekent dat haar naam bovenaan op de affiche staat. Of eigenlijk: drie affiches, wegens twee concerten en een workshop. Op die september 2018 maandpagina kunt u dan ook lezen wat we over haar en over haar indrukwekkende carrière schreven.

Meer informatie over Dimitris Mystakidis zelf is te vinden op zijn eigen tweetalige (GR-ENG) website: https://www.dimitrismystakidis.gr

Praktische gegevens
Vrijdag 8 maart, 20u15, Handelsbeurs, Kouter 29, 9000 Gent (B)

Deuren: 19u

Tickets: € 24 (€ 20 voor jongeren tot 26 en voor 65-plussers, en € 7 voor studenten).

De zitplaatsen zijn genummerd.

Meer informatie en reserveren via http://www.handelsbeurs.be/nl/concert/dimitris-mystakidis-esperanto .

Dit concert is een onderdeel van een reeks van vijf, allemaal met "Mediterrane ontroering en sensualiteit" als centraal thema. Naast de rembetika van Mystakidis en zijn kompanen zit er ook nog twee keer Portugese fado en twee keer Spaanse flamenco in het pakket. De reguliere prijs voor de vijf concerten samen is € 90 (respectievelijk € 75 of € 35 met korting zoals hierboven).

Maar let op: het eerste concert van de reeks is op 4 oktober 2018, Mystakidis sluit vijf maanden later de reeks af.

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 31/08/2018

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

"The Aegean Project"

Deze optredens worden aangekondigd als "een muzikale ontdekkingsreis, met volksmuziek afkomstig van de eilanden en de kusten van de Egeïsche zee, de Klein-Aziatische kust, de havensteden Smyrna (Izmir), Thessaloniki, Piraeus en Alexandrië (Egypte)".

Tot pakweg een eeuw geleden vormde het oostelijke deel van de Middellandse Zee inderdaad één geheel, waar allerlei bevolkingsgroepen naast en met elkaar leefden. Hun respectievelijke culturen vertonen dan ook heel wat wederzijdse invloeden, en dat werd dan ook nog eens in de hand gewerkt door het levendige handelsverkeer.

En uiteraard deden die schepen ook andere havens aan, zoals Marseille of Rotterdam. Op hun terugreis brachten ze dan niet alleen koopwaar mee, maar ook muzikale indrukken die de bemanning aan land had opgepikt.

Het is dan ook volkomen logisch dat er - bijvoorbeeld - sterke oosterse invloeden te horen zijn in de volksmuziek van de Griekse eilanden, terwijl er in andere liedjes dan ineens de contouren van een walsje of een ander westers melodietje te ontwaren zijn.

Maar het is niet omdat het logisch is, dat het niet verrassend zou zijn om dat zo allemaal naast elkaar te horen. Inderdaad een muzikale ontdekkingsreis dus.

De reisleiders van dienst zijn:

 • Kyriakos Petrás : viool
 • Gavrilos Kokónas : zang, gitaar, bouzouki
 • Yannis Kadóglou : bouzouki , tzouras
 • Alper Kekeç : percussie
 • Marios Georgalás : lafta
 • Sakis Mitkas : baglamas , gitaar, percussie, zang
 • Mark Nieuwenhuis : trompet

Nogal wat leden van dit gelegenheidsensemble zijn oude bekenden, toch voor de liefhebbers van Griekse muziek in de Lage Landen.

Zo is de violist Kyriakos Petrás ( Κυριάκος Πετράς ) bijvoorbeeld een vast lid van het ensemble "En Chordais", en in die hoedanigheid zat hij al talloze keren in de Lage Landen op het podium. In Nederland dateert zijn laatste doortocht (bij ons weten) al wel van april 2012 . En mensen met een goed geheugen kennen hem misschien ook nog van zijn optredens in februari 2003 , maar dan als lid van " Lalitades ".

Over Gavrilos Kokónas (Γαβρήλος Κοκώνας) schreven we al uitgebreid toen hij in oktober 2017 zijn nieuwste album "Rebetiko Raporto" kwam voorstellen in België en Nederland (en ook toen deed hij trouwens in Amsterdam de Paradiso aan). We onthouden daaruit vooral dat hij naast zanger, componist, gitarist en bouzouki -speler, ook nog muziekdocent is.

Dat is in dit kader vooral van belang omdat Yannis Kadoglou (Γιάννης Καδόγλου) één van zijn leerlingen is. Hij volgt al les bij Kokonas van toen hij zeven was.

De Turkse percussionist Alper Kekeç kwam met een diploma van het Conservatorium van Izmir op zak naar Nederland. Van 2004 tot 2006 gaf hij in Amsterdam les in percussie, en daarna verhuisde hij naar Rotterdam, waar hij sindsdien doceert aan de prestigieuze CODARTS hogeschool. Uiteraard kent hij de Anatolische en Ottomaanse muziektraditie als zijn broekzak.

Ook Marios Georgalás (Μάριος Γεωργαλάς) zou muziekleraar zijn, maar dan op het eiland Thasos, waar ook Gavrilos Kokonas vandaan komt. Bij ons weten zou dit zijn eerste optreden in Nederland worden.

Sakis Mitkas (Σάκης Μήτκας) daarentegen woonde en werkte jarenlang in Nederland, uiteraard als muzikant. Hij verscheen voor het eerst op ons radarscherm in januari 2001 als lid van het "Trio Perix". In december 2015 en april 2016 verzorgde hij met het ensemble "Ta Tzimania" een paar benefietconcerten in Amsterdam, en in oktober 2017 vergezelde hij dan weer Gavrilos Kokonas toen die hier zijn "Rebetiko Raporto" kwam voorstellen.

De Nederlandse trompettist, componist en producer Mark Nieuwenhuis lijkt op het eerste zicht de vreemde eend in deze Egeïsche bijt. Maar hij is wel - onder (veel) meer - gebeten door Noord-Afrikaanse ritmes, en bovendien was hij in 2017 mee op tournee met Yannis Charoulis . De Griekse pers schreef toen dat hij met zijn trompet bijdroeg tot de "cosmopolitische sound" van deze concerten. Hij heeft zijn zitje aan boord van dit "Aegean Project" dus wel degelijk verdiend.

Praktische gegevens
Zaterdag 30 maart, 20u00, Paradiso, Kleine Zaal, Amsterdam (NL)

Tickets: € 17,02 in voorverkoop, € 20 aan de kassa (daglidmaatschap inbegrepen, maar er komen nog wel servicekosten bij).

Meer info en voorverkoop: https://www.paradiso.nl/nl/programma/the-aegean-project/52871/ .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
Donderdag 4 april, 20u00, TivoliVredenburg, Club Nine, Vredenburgkade 11, 3511 WC Utrecht (NL)

Tickets: € 14,50 (inclusief servicekosten).

Voor dit concert zijn er enkel zitplaatsen en er is vrije plaatskeuze.

Meer info en voorverkoop: https://www.tivolivredenburg.nl/agenda/the-aegean-project-04-04-2019/ .

Let wel: op deze website staat een kleinere bezetting vermeld dan hierboven. Dat kan correct zijn, bijvoorbeeld om wat (reis)kosten uit te sparen, maar het kan ook gewoon een vergissing zijn. De foto bij hun artikel slaat immers ook nergens op (stand 18.11.2018).

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 

Op de site sinds: 18/11/2018

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Makis Seviloglou

"Dream Traps" Concert Tour 2019

De sympathieke zanger, componist en bouzouki -speler Makis Seviloglou komt nu al voor de zesde keer naar Nederland, opnieuw voor een hele reeks concerten. Hij heeft zich in de loop der jaren immers een trouw en enthousiast publiek opgebouwd.

Als je naar zijn vorige doortochten kijkt, respectievelijk in oktober 2010 , in april 2012 , in april 2014 , in april 2016 en in maart 2018 (met een uitloper tot in april), dan is de systematiek duidelijk: om de twee jaar een Nederlandse tour. Het is dan niet moeilijk te voorspellen dat het wachten zou zijn tot de lente van 2020 om hem de volgende keer mee te maken. Dat is wat de logica der dingen voorschrijft.

En dan zet Makis Seviloglou die dingen op z'n kop: hij komt nu een jaartje eerder. Toch is dat niet onlogisch, want twee jaar wachten is toch wel erg lang voor zijn trouwe fans. Die lusten wel vaker pap van hem.

Ook de vorige keer zette hij trouwens al de dingen op z'n kop, maar dat was omdat hij toen zijn nieuwste album kwam voorstellen, en dat heette nu eenmaal "Ανάποδη Ψυχή" (Anápodi Psychí), letterlijk te vertalen als "ondersteboven-ziel". Vandaar ook de Engelstalige titel van de vorige tournee, "Upside Down Soul". We hadden het uitgebreid over dat album op onze maart 2018 maandpagina.

Deze keer reist hij Nederland rond met zijn "Dream Traps" , en ook dat is de titel van zijn nieuwste album, de opvolger van "Anápodi Psychí" dus. Er zijn dan toch nog zekerheden in dit leven.

Meer dan één zelfs, want ook dit album lijkt opgenomen te zijn in de marge van zijn vorige tournee, net als alle voorgangers. En dat is ook logisch, want ook "Dream Traps" wordt uitgebracht door het Nederlandse Sylvox Records, en als Makis en zijn muzikanten dan toch in het land zijn, dan is een ommetje naar de opnamestudio's snel gemaakt.

Zijn programma bevat dan ook steevast dezelfde ingrediënten: hij stelt altijd zijn nieuwste album voor (deze keer dus "Dream Traps"). Dat vult hij aan met materiaal uit zijn vorige albums, maar er zitten ook telkens wat onuitgegeven nummers bij - die dan later (niet) als bij toverslag op zijn volgende album verschijnen.

Over de inhoud van "Dream Traps" zelf hebben we (nog) geen informatie . Maar voor zijn trouwe fans zal dat geen beletsel zijn om toch alvast maar tickets te reserveren. Met Makis Seviloglou koop je immers geen kat in een zak.

De muzikanten, die samen met hem naar Nederland komen, zijn:

 • Marios Makris : gitaar
 • Aristotelis Antoniou : bas
 • Vera Baxevanidou : zang

In afwachting van de concerten kunt u eventueel het artikel op onze maart 2018 maandpagina nog even (her)lezen, waarin we zijn vorige album onder de loep namen. Een aantal sterke en/of belangrijke nummers zullen ook deze keer allicht weer op het programma staan.

Meer informatie over Makis Seviloglou kunt u lezen in de uitgebreide biografie die we over hem schreven naar aanleiding van zijn vorige optredens.

Zoals gewoonlijk is er op YouTube heel wat materiaal te vinden. Een geschikte zoekopdracht is bijvoorbeeld gewoon http://www.youtube.com/results?search_query=Μάκης+Σεβίλογλου .

En natuurlijk is er ook nog zijn eigen website http://www.seviloglou.gr (in het Grieks maar ook in het Engels).

Praktische gegevens
Vrijdag 1 maart, 20u30, Theater Ludens, Burg. Feithplein 95, 2273 BW Voorburg (NL)

Tickets: € 18,00 (€ 16,50 met korting).

Dit is inclusief pauzedrankje.

Meer info en voorverkoop: https://theaterludens.nl/ .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
Zaterdag 2 maart, 20u30, Theater Bouwkunde, Klooster 2-4, 7411 NH Deventer (NL)

Tickets: € 18. Met korting (Vrienden, CJP/student) wordt dat € 16,50.

Meer info en voorverkoop: https://www.theaterbouwkunde.nl/ .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
Zondag 3 maart, 16u00, LUX, Mariënburg 38-39, 6511 PS Nijmegen (NL)

Tickets: € 19,50

Meer info en voorverkoop: https://www.lux-nijmegen.nl/ .

Let op; dit concert begint wat vroeger dan gewoonlijk (en nog vroeger dan de 16u30 die we eerst aankondigden.

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
Maandag 4 maart, 12u30, Theater Concordia, Oude Markt 15, 7511 GA Enschede (NL)

Tickets: € 10.

Meer info en voorverkoop; https://www.concordia.nl/ .

Let op: dit is een middagconcert.

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
Donderdag 7 maart, 20u30, De Meerse, Raadhuisplein 3, 2132 TZ Hoofddorp (NL)

Tickets: € 19,50 (of € 15,50 met CJP).

Een drankje is in deze prijs inbegrepen, de transactiekosten (max. € 2) niet.

Meer info en voorverkoop: https://www.demeerse.nl .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 19/11/2018

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Lavrendis Machairitsas, Nikos Portokaloglou en Mirela Pachou

De (in Griekenland) overbekende en populaire Lavrendis Machairitsas en Nikos Portokaloglou komen naar Amsterdam en Brussel met een programma dat zij enkele maanden eerder al in Athene voorstelden.

Zij worden vergezeld door de jonge singer-songwriter Mirela Pachou als "special guest".

Zoals gewoonlijk brengen zij een reeks uitgelezen muzikanten mee. Alles bij elkaar geeft dat dan de volgende bezetting:

 • Lavrendis Machairitsas : zang, gitaar
 • Nikos Portokaloglou : zang, gitaar
 • Mirela Pachou : zang, accordeon
 • Steve Tesser : gitaar, zang
 • Illias Lambropoulos : viool, avlós , bouzouki
 • Filippos Spyropoulos : drums
 • Akis Ambrazis : basgitaar

Over Nikos Portokaloglou schreven we al uitgebreid in februari 2010 , toen hij naar Brussel kwam voor een (uitverkocht) concert.

Enkele maanden later, in oktober 2010 , kwam Lavrendis Machairitsas naar Brussel en Aartselaar, en toen schreven we een uitgebreide biografie over hem .

Dan blijft er enkel nog Mirela Pachou als - voorlopig - illustere onbekende. In Griekenland zelf is ze dat al lang niet meer, want ze krijgt voluit de steun van een hele reeks bekende namen, die haar talent maar al te graag onder de aandacht van hun eigen publiek brengen.

Maar laten we beginnen bij het begin.

Mirela Pachou ( Μιρέλα Πάχου ) werd in 1986 geboren op Rodos, als telg van een muzikale familie. Het vervolg laat zich dan raden: er is muziek in haar leven "van zolang ik me kan herinneren", zegt ze. Op haar vijfde begon ze in elk geval met pianolessen. Daar ging ze mee door tijdens haar middelbare school, met een conservatoriumdiploma klassieke piano als resultaat. Later studeerde ze accordeon bij Iraklis Vavatsikos.

Op haar achttiende, in 2004, ging ze naar Athene om verder te studeren. Verrassend genoeg koos ze niet voor muziek, maar wel voor rechten. Momenteel (2018) legt ze de laatste hand aan haar doctoraat.

Dat het zo lang heeft geduurd is onrechtstreeks de schuld van Vasilis Kazoulis . Op een gegeven moment belde die haar op om te vragen of ze geen zin had om samen met hem op te treden. Ze kende hem natuurlijk wel van naam (wie niet?) maar ze had hem nooit persoonlijk ontmoet. Maar hij kende haar wél: hij had haar toevallig ergens op Rodos horen zingen, vandaar ... Ze zat toen in haar vierde jaar rechten, en de examenperiode stond er aan te komen. Maar ze was te beduusd om daar bij stil te staan, en nog voor ze goed en wel van haar verbazing bekomen was stond ze met hem op het podium van de "Rythmos Stage" in Athene. Dat was in december 2009.

Vanaf toen ging het snel. Na Kazoulis was het Miltos Paschalidis die haar vroeg om met hem samen te werken. Die samenwerking duurdere meerdere jaren en was zo intensief dat zij zelfs als zijn "rechterhand" beschouwd werd.

Maar tussendoor deed ze nog andere dingen. In juli 2012 speelde ze bijvoorbeeld accordeon in het immense Kallimarmaro stadion, voor 50.000 luisteraars die gekomen waren voor het historische concert van Lavrendis Machairitsas met als titel "Οι Άγγελοι ζουν ακόμη στη Μεσόγειο" (I ángeli zoun akoma sti Mesógio (Er wonen nog engelen aan de Middellandse Zee).

In datzelfde jaar 2012 was ze er ook bij toen Dionysis Savvopoulos enkele concerten gaf die opgedragen waren aan Manos Hadjidakis , zowel in het Herodes Atticus Theater als in het Megaron Mousikis - ook niet bepaald de kleinste locaties die er in Athene te vinden zijn.

Twee jaar later, in 2014, na een jaar lang hard werken, verscheen dan haar eerste eigen album. Dat heette gewoon " Mirela ", maar er werkten wel een ongewoon uitgebreide reeks gastvedettes aan mee. Onder hen Christos Thiveos , Lavrendis Machairitsas , Vasilis Papakonstantinou , Miltos Paschalidis, en ook een zekere Agapitós Pachos. Die laatste is misschien een tikkeltje minder bekend dan de andere "grote kanonnen", behalve dan bij Mirela zelf: hij is immers haar vader, zelf ook een verdienstelijk muzikant en zanger. Mirela schreef vijf teksten plus de muziek voor een aantal liedjes, de rest werd haar aangeleverd door de grote namen die op het album meezongen. Miltos Paschalidis verzorgde bovendien ook de productie.

En daarna liet hij haar nog steeds niet aan haar lot over. Hij fungeerde als "special guest" toen ze, onder haar eigen naam en met een eigen programma, concerten begon te geven met het materiaal van haar nieuwe plaat. In december 2014 ging hij bijvoorbeeld mee naar Thessaloniki. Toen ze dat programma in januari 2015 ook in de "Stavros tou Notou Club" voorstelde, kwam niet alleen Paschalidis mee het podium op, maar ook de andere zwaargewichten die aan haar album hadden meegewerkt waren present. Een betere lancering kan je je moeilijk indenken.

In de zomer van 2017 nam Yannis Kotsiras haar mee op tournee. Van begin juni tot midden september gaven ze niet minder dan zeventien concerten in heel Griekenland en op Cyprus.

In de lente van 2018 lag er al een tweede eigen album van haar in de winkelrekken, deze keer onder de titel "Λίγο χρώμα" (Ligo Chroma, Een beetje kleur). De meeste teksten en muziek had ze zelf geschreven, maar ook andere bekende namen werkten er aan mee, zoals Polis Kyriakou, Stathis Drogosis, Stavros Stavrou en nog een paar anderen.

In de zomer van 2018 ging ze mee op tournee met Yorgos Dalaras , Lavrendis Machairitsas en Vasilis Papakonstantinou . Samen gaven ze een hele reeks concerten in Griekenland en op Cyprus.

In oktober 2018 stond ze dan onder haar eigen naam op het podium van de befaamde "Stavros Tou Notou". Ze deelde het podium wel met Mariana Polychronidi. Dat was een verrassende samenwerking, want ze hebben elk hun eigen repertoire. Mariana Polychronidi zit immers meer in de hoek van Thanos Mikroutsikos , Loudovikos ton Anogion , Sokratis Malamas , Nikos Kypourgos en dergelijke. Maar ze bleken veel meer met elkaar gemeen te hebben dan je zou denken. En tussen haakjes: een flink deel van de zaal zat vol met bekende collega's uit de muziekwereld.

Enkele maanden later verscheen er een cd-single met het liedje "Τι σε νοιάζει εσένα" (Ti se niazi esena, Wat kan het jou schelen?). Zowel de tekst als de muziek waren deze keer geschreven door Nikos Portokaloglou .

Eind november 2018 begon die zelfde Nikos Portokaloglou aan een reeks concerten met zijn befaamde collega Lavrendis Machairitsas , onder de titel "Τι έχει μείνει απ’ τη φωτιά" (Ti echi mini ap'ti fotiá, Wat blijft er nog over na het vuur). Ook Mirela Pachou mocht meedoen, niet alleen maar als accordeoniste maar als volwaardige mede-zangeres. Overigens was de samenwerking van die twee zwaargewichten in zekere zin al even verrassend als die van Pachou en Polychronidi enkele maanden eerder, want ook Machairitsas en Portokaloglou hebben elk hun eigen repertoire, en ze stonden nog nooit eerder samen op het podium - toch niet voor dit soort concerten.

Het is trouwens met dit programma dat het drietal nu naar Amsterdam en Brussel komt.

Maar dat is nog lang niet alles wat Mirela Pachou in haar agenda had staan voor 2018.

In december 2018 gaf het koor "Note Allegre" zijn eerste concert. Dat recent opgerichte koor bestaat uit "kleine en grote kinderen" en het staat onder leiding van ... jawel: Mirela Pachou . Ter gelegenheid van Kerstmis hadden ze een speciaal programma samengesteld, en voor hun première waren er natuurlijk enkele "special guests" komen opdagen, waaronder Lavrendis Machairitsas . Maar ook Mariana Polychronidi, met wie Mirela enkele maanden eerder opgetreden had in de "Stavros tou Notou", zong nu enkele liedjes mee.

En inmiddels heeft ze ook de draad van haar doctoraat rechten weer opgenomen... Ze is dus overdag regelmatig te vinden in de bibliotheek van de rechtsfaculteit, waar ze het ene vonnis na het andere uitpluist, en daarbij steeds nieuwe pistes ontdekt binnen zowel de Griekse als de internationale rechtspraak. Het onderwerp van haar thesis verklapt ze nog even niet, maar daar zullen de muziekliefhebbers allicht niet van wakker liggen.

Praktische gegevens
Vrijdag 15 maart, 19u00, De Melkweg, OZ, Lijnbaansgracht 234a, 1017 PH Amsterdam (NL)

Tickets: € 32,90 (incl. servicekosten, excl. transactiekosten).

Meer info en voorverkoop: https://www.melkweg.nl .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
Zondag 17 maart, 19u30, Magdalenazaal (La Madeleine), Duquesnoystraat 14, 1000 Brussel (B)

Tickets: € 38, € 35, € 30 en € 27.

Meer info en voorverkoop via https://www.la-madeleine.be , of telefonisch op 0900/40.850 (€0.50/min). Vanuit het buiten-Belgenland belt u + 32 70 660 601 (€0.30/min).

Er zijn enkel (genummerde) zitplaatsen verkrijgbaar. Er wordt wel her en der gesuggereerd dat dit een staand concert zou zijn, maar de voorverkoopsite biedt wel duidelijk zitplaatsen aan (21.12.2018).

Bij het boeken via de website kunt u uw plaatsen zelf kiezen. Dat kan handig zijn, want deze zaal heeft weliswaar een capaciteit van 740 zitplaatsen, maar er is geen tribune. De stoelen staan gewoon achter elkaar op een vlakke vloer, en achteraan is de zichtbaarheid dan ook beperkt. . In principe zou dat wel verrekend moeten zijn in de ticketprijzen.

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 21/12/2018

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Serenata Ensemble

"A trip in the Aegean" (Griekse en Turkse liedjes)

Het "Serenata Ensemble" bestaat uit:

 • Duygu Alkan : zang
 • Vanessa Kourtesi : zang
 • Andrianna Petala : ney
 • Dimitra Metzaki : outi
 • Nick Avgoustidis : outi

De samenstelling van het ensemble op zich spreekt al boekdelen. Niet alleen de instrumenten maar ook de namen geven al aan waar dit concert naartoe gaat, zelfs al had het niet de titel "A trip in the Aegean" meegekregen.

Deze jonge muzikanten leerden elkaar kennen aan de befaamde CODARTS universiteit in Rotterdam. Zoals bekend heeft die een wereldwijde reputatie als het om wereldmuziek gaat.

Zoals alle studenten daar hebben ook de vijf leden van het huidige "Serenade Ensemble" een passie voor muziek, en dan meer bepaald voor de traditionele muziek van de streek waarvan zij afkomstig zijn.

Zo raakten ze gefascineerd door de vaststelling dat er heel wat raakvlakken zijn tussen Turkse en Griekse muziek. Dat geldt in het bijzonder voor het oostelijke Middellandse-Zeegebied. Dat is ook logisch, want het vormde immers eeuwenlang één geheel, niet alleen economisch maar ook cultureel. Het is pas recent dat er daar letterlijk en figuurlijk een streep doorheen werd getrokken, namelijk zo'n streep die op kaarten de landsgrenzen aanduidt.

Met elkaar gaan ze nu, elk vertrekkende vanaf hun eigen kant van die streep, op zoek naar gemeenschappelijke elementen. En dat zijn er heel wat: niet alleen liederen en dansen, maar ook de emoties en beelden die deze muziek oproept.

Zo vullen de beide zangeressen elkaar bij sommige liedjes mooi aan. De ene zingt een strofe in het Turks, de andere in het Grieks. Het zijn dan niet altijd van die populaire liedjes, die soms over de hele Balkan gezongen werden, telkens met een andere tekst in de taal van de plaatselijke bevolking. In veel gevallen smeedt het ensemble zelf twee verschillende liedjes aan elkaar, en dat dan op basis van de muzikale kenmerken.

Bij hen staat de muziek immers centraal. Ze doen geen historisch onderzoek en ze streven ook niet naar slaafse reproducties. Elk van de vijf muzikanten draagt integendeel spontaan zijn of haar persoonlijke steentje bij.

Op die manier willen ze hun gezamenlijk cultureel erfgoed verder laten leven en het met het publiek delen.

Praktische gegevens
Zaterdag 30 maart, 20u00, Art Base, Zandstraat (Rue des Sables) 29, 1000 Brussel (B)

Tickets: € 12,50 (normaal tarief), € 7,- (reductietarief voor werklozen en studenten).

Meer informatie en reserveringen: http://www.art-base.be .

Let op: dit concert was eerst aangekondigd voor 16/3, maar 30/3 is wel degelijk de juiste datum (of toch de meest recente).

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 16/01/2019

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.