Maart 2019
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2013 Jaar 2014 Jaar 2015 Jaar 2016 Jaar 2017 Jaar 2018 Jaar 2019
Januari 2019
Februari 2019
Maart 2019
April 2019
Mei 2019

Overzicht Griekse Muziek in Maart 2019

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Dimitris Mystakidis

Met "Esperanto"

De gitarist en zanger Dimitris Mystakidis (Δημήτρης Μυστακίδης) is goed op weg om een gevestigde waarde te worden in de Lage Landen.

Hij speelt of speelde in tal van orkesten, onder meer samen met Nikos Papazoglou (bij ons bijvoorbeeld in maart 2002 ), of met Apsilies (zoals in april 2011 ), of met Thanasis Papakonstantinou (zoals in maart 2015 ). Hij is medeoprichter van de Prigkipessa muziekclub in Thessaloniki (zie onze februari 2015 maandpagina ) en hij was samen met hun huisorkest al verschillende keren in Brussel (voor uitverkochte concerten). Hij trad hier ook nog samen op met Ourania Lampropoulou in mei 2014 en nogmaals in januari 2015 .

In datzelfde jaar 2015 verscheen zijn album "Esperanto", dat hij in januari 2017 in Rotterdam kwam voorstellen en nu dus in Gent. We schreven toen een heel artikel over dit album, maar in plaats van dat hier allemaal te herhalen, verwijzen we u gewoon naar onze januari 2017 maandpagina .

Dan moet u wel weer terug hierheen komen, want na "Esperanto" bracht Mystakidis nog een ander album uit, dat " Amerika" gedoopt werd en dat hij in mei 2018 in Brussel en Rotterdam presenteerde.

Wie hem al aan het werk hoorde, zal opgemerkt hebben dat hij geen doordeweekse rembetika -gitarist is - of misschien juist wel. Bij hem zijn heel duidelijk invloeden van de jazz en de blues te horen, maar dat is geen toeval en ook geen "dichterlijke vrijheid" van hem. Zijn album "Amerika" is min of meer bedoeld om daar een verklaring voor te geven, en als u naar het concert in Gent gaat, dan is ons artikeltje over zijn concerten van mei 2018 beslist ook het (her)lezen waard.

Die "Amerika" concerten speelde hij solo, maar voor de presentatie van "Esperanto" komt hij nu opnieuw met zijn vertrouwde kwartet van drie gitaren en een zangeres hierheen.

Hun namen zijn de volgende:

 • Dimitris Mystakidis : gitaar en zang
 • Yorgos Tsalambounis : gitaar
 • Dimitris Pappás: gitaar
 • Ifigenia Ioannou: zang

Zowel Yorgos Tsalambounis (Γιώργος Τσαλαμπούνης) als Dimitris Pappas (Δημήτρης Παππάς) zijn studenten van Dimitris Mystakidis himself, en misschien is het daarom dat ze niet alleen gitaar spelen maar ook zingen.

De zangeres Ifigenia Ioannou (Ιφιγένεια Ιωάννου), zong tot voor kort samen met het "huisorkest" Pringipessa (of Prigkipessa ) in de gelijknamige club in Thessaloniki en ook zij was al vaker in de Lage Landen te horen. Meestal was dat als begeleidster (zoals nu), maar in september 2018 komt ze "in eigen naam" naar Brussel, wat betekent dat haar naam bovenaan op de affiche staat. Of eigenlijk: drie affiches, wegens twee concerten en een workshop. Op die september 2018 maandpagina kunt u dan ook lezen wat we over haar en over haar indrukwekkende carrière schreven.

Meer informatie over Dimitris Mystakidis zelf is te vinden op zijn eigen tweetalige (GR-ENG) website: https://www.dimitrismystakidis.gr

Praktische gegevens
Vrijdag 8 maart, 20u15, Handelsbeurs, Kouter 29, 9000 Gent (B)

Deuren: 19u

Tickets: € 24 (€ 20 voor jongeren tot 26 en voor 65-plussers, en € 7 voor studenten).

De zitplaatsen zijn genummerd.

Meer informatie en reserveren via http://www.handelsbeurs.be/nl/concert/dimitris-mystakidis-esperanto .

Dit concert is een onderdeel van een reeks van vijf, allemaal met "Mediterrane ontroering en sensualiteit" als centraal thema. Naast de rembetika van Mystakidis en zijn kompanen zit er ook nog twee keer Portugese fado en twee keer Spaanse flamenco in het pakket. De reguliere prijs voor de vijf concerten samen is € 90 (respectievelijk € 75 of € 35 met korting zoals hierboven).

Maar let op: het eerste concert van de reeks is op 4 oktober 2018, Mystakidis sluit vijf maanden later de reeks af.

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 31/08/2018

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

"The Aegean Project"

Deze optredens worden aangekondigd als "een muzikale ontdekkingsreis, met volksmuziek afkomstig van de eilanden en de kusten van de Egeïsche zee, de Klein-Aziatische kust, de havensteden Smyrna (Izmir), Thessaloniki, Piraeus en Alexandrië (Egypte)".

Tot pakweg een eeuw geleden vormde het oostelijke deel van de Middellandse Zee inderdaad één geheel, waar allerlei bevolkingsgroepen naast en met elkaar leefden. Hun respectievelijke culturen vertonen dan ook heel wat wederzijdse invloeden, en dat werd dan ook nog eens in de hand gewerkt door het levendige handelsverkeer.

En uiteraard deden die schepen ook andere havens aan, zoals Marseille of Rotterdam. Op hun terugreis brachten ze dan niet alleen koopwaar mee, maar ook muzikale indrukken die de bemanning aan land had opgepikt.

Het is dan ook volkomen logisch dat er - bijvoorbeeld - sterke oosterse invloeden te horen zijn in de volksmuziek van de Griekse eilanden, terwijl er in andere liedjes dan ineens de contouren van een walsje of een ander westers melodietje te ontwaren zijn.

Maar het is niet omdat het logisch is, dat het niet verrassend zou zijn om dat zo allemaal naast elkaar te horen. Inderdaad een muzikale ontdekkingsreis dus.

De reisleiders van dienst zijn:

 • Kyriakos Petrás : viool
 • Gavrilos Kokónas : zang, gitaar, bouzouki
 • Yannis Kadóglou : bouzouki , tzouras
 • Alper Kekeç : percussie
 • Marios Georgalás : lafta
 • Sakis Mitkas : baglamas , gitaar, percussie, zang
 • Mark Nieuwenhuis : trompet

Nogal wat leden van dit gelegenheidsensemble zijn oude bekenden, toch voor de liefhebbers van Griekse muziek in de Lage Landen.

Zo is de violist Kyriakos Petrás ( Κυριάκος Πετράς ) bijvoorbeeld een vast lid van het ensemble "En Chordais", en in die hoedanigheid zat hij al talloze keren in de Lage Landen op het podium. In Nederland dateert zijn laatste doortocht (bij ons weten) al wel van april 2012 . En mensen met een goed geheugen kennen hem misschien ook nog van zijn optredens in februari 2003 , maar dan als lid van " Lalitades ".

Over Gavrilos Kokónas (Γαβρήλος Κοκώνας) schreven we al uitgebreid toen hij in oktober 2017 zijn nieuwste album "Rebetiko Raporto" kwam voorstellen in België en Nederland (en ook toen deed hij trouwens in Amsterdam de Paradiso aan). We onthouden daaruit vooral dat hij naast zanger, componist, gitarist en bouzouki -speler, ook nog muziekdocent is.

Dat is in dit kader vooral van belang omdat Yannis Kadoglou (Γιάννης Καδόγλου) één van zijn leerlingen is. Hij volgt al les bij Kokonas van toen hij zeven was.

De Turkse percussionist Alper Kekeç kwam met een diploma van het Conservatorium van Izmir op zak naar Nederland. Van 2004 tot 2006 gaf hij in Amsterdam les in percussie, en daarna verhuisde hij naar Rotterdam, waar hij sindsdien doceert aan de prestigieuze CODARTS hogeschool. Uiteraard kent hij de Anatolische en Ottomaanse muziektraditie als zijn broekzak.

Ook Marios Georgalás (Μάριος Γεωργαλάς) zou muziekleraar zijn, maar dan op het eiland Thasos, waar ook Gavrilos Kokonas vandaan komt. Bij ons weten zou dit zijn eerste optreden in Nederland worden.

Sakis Mitkas (Σάκης Μήτκας) daarentegen woonde en werkte jarenlang in Nederland, uiteraard als muzikant. Hij verscheen voor het eerst op ons radarscherm in januari 2001 als lid van het "Trio Perix". In december 2015 en april 2016 verzorgde hij met het ensemble "Ta Tzimania" een paar benefietconcerten in Amsterdam, en in oktober 2017 vergezelde hij dan weer Gavrilos Kokonas toen die hier zijn "Rebetiko Raporto" kwam voorstellen.

De Nederlandse trompettist, componist en producer Mark Nieuwenhuis lijkt op het eerste zicht de vreemde eend in deze Egeïsche bijt. Maar hij is wel - onder (veel) meer - gebeten door Noord-Afrikaanse ritmes, en bovendien was hij in 2017 mee op tournee met Yannis Charoulis . De Griekse pers schreef toen dat hij met zijn trompet bijdroeg tot de "cosmopolitische sound" van deze concerten. Hij heeft zijn zitje aan boord van dit "Aegean Project" dus wel degelijk verdiend.

Praktische gegevens
Zaterdag 30 maart, 20u00, Paradiso, Kleine Zaal, Amsterdam (NL)

Tickets: € 17,02 in voorverkoop, € 20 aan de kassa (daglidmaatschap inbegrepen, maar er komen nog wel servicekosten bij).

Meer info en voorverkoop: https://www.paradiso.nl/nl/programma/the-aegean-project/52871/ .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
Donderdag 4 april, 20u00, TivoliVredenburg, Club Nine, Vredenburgkade 11, 3511 WC Utrecht (NL)

Tickets: € 14,50 (inclusief servicekosten).

Voor dit concert zijn er enkel zitplaatsen en er is vrije plaatskeuze.

Meer info en voorverkoop: https://www.tivolivredenburg.nl/agenda/the-aegean-project-04-04-2019/ .

Let wel: op deze website staat een kleinere bezetting vermeld dan hierboven. Dat kan correct zijn, bijvoorbeeld om wat (reis)kosten uit te sparen, maar het kan ook gewoon een vergissing zijn. De foto bij hun artikel slaat immers ook nergens op (stand 18.11.2018).

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 

Op de site sinds: 18/11/2018

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Makis Seviloglou

"Dream Traps" Concert Tour 2019

De sympathieke zanger, componist en bouzouki -speler Makis Seviloglou komt nu al voor de zesde keer naar Nederland, opnieuw voor een hele reeks concerten. Hij heeft zich in de loop der jaren immers een trouw en enthousiast publiek opgebouwd.

Als je naar zijn vorige doortochten kijkt, respectievelijk in oktober 2010 , in april 2012 , in april 2014 , in april 2016 en in maart 2018 (met een uitloper tot in april), dan is de systematiek duidelijk: om de twee jaar een Nederlandse tour. Het is dan niet moeilijk te voorspellen dat het wachten zou zijn tot de lente van 2020 om hem de volgende keer mee te maken.

En dan zet Makis Seviloglou de dingen op z'n kop: hij komt nu een jaartje eerder. Dat is niet onlogisch, want twee jaar wachten is toch wel erg lang voor zijn trouwe fans. Die lusten wel vaker pap van hem.

Ook de vorige keer zette hij trouwens al de dingen op z'n kop, maar toen was dat omdat hij, toen zijn nieuwste album kwam voorstellen, en dat heette nu eenmaal "Ανάποδη Ψυχή" (Anápodi Psychí), letterlijk te vertalen als "ondersteboven-ziel". Vandaar ook de Engelstalige titel van de vorige tournee, "Upside Down Soul".

Deze keer reist hij Nederland rond met zijn "Dream Traps", en ook dat is de titel van zijn nieuwste album, de opvolger van "Anápodi Psychí" dus. Er zijn dan toch nog zekerheden in dit leven.

Meer dan één zelfs, want ook dit album lijkt opgenomen te zijn in de marge van zijn vorige tournee, net als alle voorgangers. En dat is ook logisch, want ook "Dream Traps" wordt uitgebracht door het Nederlandse Sylvox Records, en als Makis en zijn muzikanten dan toch in het land zijn, dan is een ommetje naar de opnamestudio's snel gemaakt.

Zijn programma bevat dan ook steevast dezelfde ingrediënten: hij stelt altijd zijn nieuwste album voor (deze keer dus "Dream Traps"). Dat vult hij aan met materiaal uit zijn vorige albums, maar er zitten ook telkens wat onuitgegeven nummers bij - die dan later (niet) als bij toverslag op zijn volgende album verschijnen.

Over de inhoud van "Dream Traps" zelf hebben we (nog) geen informatie, en we weten ook (nog) niet met welke muzikanten hij deze keer naar Nederland zal komen. Maar voor zijn trouwe fans zal dat geen beletsel zijn om toch alvast maar tickets te reserveren. Met Makis Seviloglou koop je immers geen kat in een zak.

In afwachting kunt u eventueel het artikel op onze maart 2018 maandpagina nog even (her)lezen, waarin we zijn vorige album onder de loep namen. Een aantal sterke en/of belangrijke nummers zullen ook deze keer allicht weer op het programma staan.

Meer informatie over Makis Seviloglou kunt u lezen in de uitgebreide biografie die we over hem schreven naar aanleiding van zijn vorige optredens.

Zoals gewoonlijk is er op YouTube heel wat materiaal te vinden. Een geschikte zoekopdracht is bijvoorbeeld gewoon http://www.youtube.com/results?search_query=Μάκης+Σεβίλογλου .

En natuurlijk is er ook nog zijn eigen website http://www.seviloglou.gr (in het Grieks maar ook in het Engels).

Praktische gegevens
Vrijdag 1 maart, 20u30, Theater Ludens, Burg. Feithplein 95, 2273 BW Voorburg (NL)

Tickets: € 18,00 (€ 16,50 met korting).

Dit is inclusief pauzedrankje.

Meer info en voorverkoop: https://theaterludens.nl/ .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
Zaterdag 2 maart, 20u30, Theater Bouwkunde, Klooster 2-4, 7411 NH Deventer (NL)

Tickets: € 18. Met korting (Vrienden, CJP/student) wordt dat € 16,50.

Meer info en voorverkoop: https://www.theaterbouwkunde.nl/ .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
Zondag 3 maart, 16u30, LUX, Mariënburg 38-39, 6511 PS Nijmegen (NL)

Tickets: € 19,50

Meer info en voorverkoop: https://www.lux-nijmegen.nl/ .

Let op; dit concert begint wat vroeger dan gewoonlijk.

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
Maandag 4 maart, 12u30, Theater Concordia, Oude Markt 15, 7511 GA Enschede (NL)

Tickets: € 10.

Meer info en voorverkoop; https://www.concordia.nl/ .

Let op: dit is een middagconcert.

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
Donderdag 7 maart, 20u30, De Meerse, Raadhuisplein 3, 2132 TZ Hoofddorp (NL)

Tickets: € 19,50 (of € 15,50 met CJP).

Een drankje is in deze prijs inbegrepen, de transactiekosten (max. € 2) niet.

Meer info en voorverkoop: https://www.demeerse.nl .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 19/11/2018

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.