Anogianakis
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Links Biografie Geschiedenis Instrumenten

Inhoudsopgave

Vorige pagina
Laterna

Volgende pagina
Geraadpleegde werken


Achtergrondinformatie bij concerten: muziekinstrumenten

Fivos Anogianakis

Anogianakis
Met toestemming overgenomen uit
Greek Popular Musical Instruments
F. Anoyanakis, 960-204-004-1,
( melissabooks.com ) © Publishing House MELISSA 1991
Fivos Anogianakis

Fivos Anogianakis was dé expert op het gebied van Griekse muziekinstrumenten. Hij werd geboren in Iraklio, op Kreta, in 1915. Hij begon al vroeg te schrijven over muziek. Hij ging instrumenten verzamelen en bouwde een indrukwekkende collectie op. Deze collectie is tegenwoordig te bezichtigen in het charmante Muziekinstrumentmuseum MELMOKE (zie http://odysseus.culture.gr/h/1/eh151.jsp?obj_id=3403 ) in de Plaka te Athene.

Over die verzameling schreef Anogianakis ook een lijvig boek, "Greek Popular Musical Instruments" , zeer verzorgd uitgegeven door Melissa in Athene (zie http://www.melissabooks.com ). Het is het standaardwerk op dit gebied. Het bestaat (uiteraard) in het Grieks en er is ook een Engelse vertaling.

Op enkele uitzonderingen na zijn de afbeeldingen in onze rubriek muziekinstrumenten overgenomen (uiteraard met schriftelijke toestemming) uit het boek van Anogianakis, en veel van de gegevens over de instrumenten - maar lang niet allemaal - komen ook uit het boek. Daar waar meerdere bronnen elkaar tegenspreken hebben we de stem van Anogianakis wat luider laten klinken dan de andere, dat is tenslotte het privilege van een autoriteit.

Fivos Anogianakis was ook de eerste "ernstige" auteur die de rembetika onder de aandacht van het grote publiek probeerde te brengen. Tot dan toe was dat muziek uit de marge geweest, maar hij argumenteerde dat die in feite van hoge kwaliteit was. Zijn artikel verscheen op 28 januari 1947 in de krant "Rizospastis", twee jaar eerder dus dan de historische lezing van Manos Hadjidakis .

Anogianakis overleed op 14 oktober 2003 na een slepende ziekte.

 

Laatst bijgewerkt op : 2017-07-15

Inhoudsopgave

Vorige pagina
Laterna

Volgende pagina
Geraadpleegde werken

Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.