Kemanes
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Links Biografie Geschiedenis Instrumenten

Inhoudsopgave

Vorige pagina
Kementzes

Volgende pagina
Antieke Lier


Achtergrondinformatie bij concerten: muziekinstrumenten

Kemanes

Kemanes
Met toestemming overgenomen uit
Greek Popular Musical Instruments
F. Anoyanakis, 960-204-004-1,
( melissabooks.com ) © Publishing House MELISSA 1991
Kemanes, Athene 1960

De kemanés is de lier van de Grieken uit Cappadocië, die na de Megali Katastrofi in 1922 naar het huidige Griekenland moesten vluchten.

Net als de kementzes van de Pontos-Grieken heeft de kemanes een lang, smal, flesvormig lichaam, maar in plaats van drie snaren heeft de kemanes er niet minder dan twaalf: zes gewone, die met de strijkstok aangestreken worden, en daaronder zes "meeklinkende" snaren. Ze is daarom gemakkelijk te herkennen aan de indrukwekkende hoeveelheid spanschroeven.

De kemanes heeft twee klankgaten in S-vorm, net als bij de viool.

Ze werd op dezelfde manier gebouwd en bespeeld als de (Kretenzische) lyra en de (Pontische) kementzes . Ook de strijkstok, die vroeger met haren uit een paardenstaart bespannen was, is tegenwoordig vervangen door een standaard strijkstok van een viool - tenminste voor zover de kemanes nog gebruikt wordt. Naar het schijnt wordt ze niet meer gebouwd en nauwelijks meer bespeeld.

Misschien is het vanwege het gebrek aan bekendheid dat het instrument in plaats van kemanes soms ook kementzes genoemd wordt, maar dat is dus eigenlijk de driesnarige variant van de Pontos-Grieken. Het helpt ook niet dat "kemen" het algemene Turkse woord is voor "viool". Het maakt de verwarring alleen nog groter, want de Politiki lyra, de lier van Constantinopel, wordt door sommigen óók kementzes genoemd.

 

Inhoudsopgave

Vorige pagina
Kementzes

Volgende pagina
Antieke Lier

Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.