Januari  2012
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2009 Jaar 2010 Jaar 2011 Jaar 2012 Jaar 2013 Jaar 2014 Jaar 2015
Januari 2012
Februari 2012
Maart 2012
April 2012
Mei 2012
Juni 2012
Juli 2012
Augustus 2012
September 2012
Oktober 2012
November 2012
December 2012

Overzicht Griekse Muziek in Januari 2012

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Balkan Express

Een reis door het Verre Oosten van Europa

Deze Balkan Express vertrekt ergens in Klein-Azië en neemt ons mee langsheen de rijke muzikale tradities en ritmen van Griekenland, met onderweg een paar tussenstops in tijd en ruimte voor uitstapjes in het nabije Turkije, Roemenië, Bulgarije en Albanië.

De drie gastheren die deze Balkan-trip mogelijk maken zijn:

  • Dimos Vougioukas ( Δήμος Βουγιούκας ) ( accordeon )
  • Theodoros Mermingas (Θοδωρής Μέρμηγκας) (zang en gitaar)
  • Stavros Kouskouridas (Σταύρος Κουσκουρίδας) ( klarinet )
  • Special guest : Aspasia Stratigou ( Ασπασία Στρατηγού) (zang)

Het zijn allen Griekse rasmuzikanten die zowel afzonderlijk als samen een carrière hebben opgebouwd. Dimos Vougioukas en Theodoros (Thodoris) Mermingas waren in februari 2011 in de Art Base met muziek van Smyrna en Constantinopel. De derde man was toen Yannis Karamaniolas op de contrabas. Deze keer is het repertoire enigszins anders, waardoor de contrabas moest plaats ruimen voor de klarinet . Klarinettist Stavros Kouskouridas is afkomstig van een dorpje nabij Grevena, op de grens tussen Epirus en Macedonië, en dat hoor je meteen aan zijn speelstijl. Maar zijn ambities reiken verder dan de traditionele muziek van zijn geboortestreek. Hij specialiseert zich momenteel in de muzikale tradities van de Balkan en West-Azië.

Een aangename en bijkomende verrassing was de aankondiging van de gastzangeres, Aspasia Stratigou . Ook zij heeft haar strepen reeds meer dan verdiend en treedt regelmatig op in Griekenland en in het buitenland. Reeds vanaf zeer jeugdige leeftijd heeft zij zich op het zingen toegelegd en al snel werd haar talent door grote componisten en zangers opgemerkt. Zij werkte onder meer samen met de componisten Nikos Mamangakis , Thanasis Polykandriotis en Christos Nikolopoulos .

De groep zal ons op dit concert een palet van traditionele muziek uit Klein-Azië, Griekenland en het zuidoosten van de Balkan voorschotelen.

De vier groepsleden zijn allen lid van het befaamde orkest "Estoudiantina Neas Ionias", onder leiding van Andreas Katsigiannis (zelf ook al in januari en oktober 2011 in de Art Base, samen met Solon Lekkas ). Het Estoudiantina - zoals ze kortweg bekend zijn - heeft inmiddels al meer dan 10 cd's uitgebracht, waaronder twee gouden: "Smyrne" (2003) en "Dakry sto Yali" (2006). Een aantal leden van dit orkest heeft zopas een reeks van vijf opmerkelijke optredens achter de rug in de beroemde nachtclub "Stavros tou Notou". Negen topsolisten en twee zangers van het Estoudiantina traden er tussen december 2011 en januari 2012 telkens op een dinsdagavond op met een andere gastzanger, steeds iemand van uitzonderlijk kaliber. De première was natuurlijk weggelegd voor Yorgos Dalaras , die het orkest al langer steunt en er ook vroeger mee samenwerkte. De vier andere genodigden waren achtereenvolgens: Orfeas Peridis , Glykeria , Yannis Kotsiras en tot slot Yannis Charoulis .

Aan die optredens namen ook Dimos Vougioukas , Thodoris Mermingas, Stavros Kouskouridas en Aspasia Stratigou deel. Het laatste optreden was op dinsdag 17 januari 2012, nauwelijks enkele dagen voor ze in de Art Base neerstrijken dus.

Dimos Vougioukas was eerder nog in Brussel te horen in november 2011 en in december 2011 , telkens met een andere bezetting en een ander programma.

Het is ook het vermelden waard dat Aspasia Stratigou meezingt op de cd "Φωνές του αέρα" (Fones tou aera, Stemmen van de wind) van Dimos Vougioukas . Deze verscheen in 2007 en ze bevatte een aantal (bewerkingen van) traditionele liedjes uit verschillende Balkanlanden, maar ook enkele composities van Dimos Vougioukas zelf. Het is één van die nummers, "Γλυκό Παράπονο" (Glyko parapono, Zachte weemoed), dat door Stratigou gezongen wordt. Dat was voor haar een bijzondere ervaring, vertelt ze. Ze was toen nog maar net twintig geworden en het was de allereerste keer dat haar stem op plaat gezet werd. De tekst van dat liedje werd trouwens geschreven door Andreas Katsigiannis , wat nogmaals de hechte band illustreert tussen de leden van het Estoudiantina.

Praktische gegevens
Zaterdag 21 januari, 20u00, Art Base, Zandstraat (Rue des Sables) 29, 1000 Brussel (B)
Inkomprijs: € 12,50. Voor werkzoekenden en jongeren onder de 26 jaar: € 7,- en onder de 16 jaar: gratis. Voor meer informatie en reservatie, zie: http://www.art-base.be
Zondag 22 januari, 17u00, Art Base, Zandstraat (Rue des Sables) 29, 1000 Brussel (B)
Inkomprijs: € 12,50. Voor werkzoekenden en jongeren onder de 26 jaar: € 7,- en onder de 16 jaar: gratis. Voor meer informatie en reservatie, zie: http://www.art-base.be
 

Op de site sinds: 13/11/2011

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Maria Farantouri

"Legends from Greece"

Maria Farantouri kwam in oktober 2011 naar Brussel en naar enkele steden in Duitsland met haar nieuwe programma "Legends from Greece" .

Nu doet ze ook Amsterdam aan. Meer informatie over de inhoud van dit optreden vindt u op onze oktober 2011 pagina .

Praktische gegevens
Woensdag 11 januari, 20u30, De Melkweg, Lijnbaansgracht 234a, 1017 PH Amsterdam (NL)

AFGELAST !

Reeds gekochte kaarten kunnen "geretourneerd worden bij het adres van aankoop", aldus de Melkweg. Wie bij een zwarthandelaar kocht (zie onder) heeft waarschijnlijk dubbel pech: sommigen verwijzen u door naar de Melkweg (!), bij anderen moet u "binnen 5 dagen nadat bekend is geworden dat het evenement zal worden afgelast" een schriftelijke claim indienen, per aangetekende brief, en met de aangekochte tickets er bij. Maar ja, hoe bewijst u dat uw tickets wel degelijk in de enveloppe zaten, als zij beweren dat ze die niet gevonden hebben? En wanneer is precies "bekend geworden" dat dit concert niet doorgaat? Dus wanneer beginnen die vijf dagen te lopen? Zelf brengen ze hun klanten niet op de hoogte, uiteraard. Integendeel, de kaartverkoop gaat op sommige van die zwarte sites nog vrolijk door...

Tickets: € 35,- exclusief servicekosten en verplicht lidmaatschap.

Alle informatie over de voorverkoop is te vinden op http://www.melkweg.nl .

Wie geld teveel heeft kan altijd terecht bij de zwarthandelaars, die u voor hetzelfde kaartje veel tot veel meer laten betalen dan de officiële verkooppunten (waar zij ze zelf ook vandaan hebben - als u geluk heeft tenminste).

Laat u ook niet beduvelen door hun "aankoopgarantie". Als u "uitzonderlijk" de toegang wordt geweigerd krijgt u de tickets gewoon terugbetaald, zeggen ze. Maar als u de kleine lettertjes leest zult u merken dat er heel wat addertjes pnder het gras zitten. Doorgaans eisen ze bijvoorbeeld dat u de tickets retourneert samen met uw claim, waarmee u dan wel uw bewijsmateriaal uit handen geeft. Stel dat ze beweren dat bij ontvangst gebleken is dat uw tickets wel degelijk gebruikt waren, hoe gaat u bewijzen dat ze ongebruikt in uw retourenveloppe gegaan zijn? Smerig? Zeker weten. Of ze zoiets zouden doen? Misschien niet, maar waarom eisen ze dan dat u die - waardeloos geworden - tickets terugstuurt? Misschien omdat sommige mensen er geen graten in zien om hun medemens op te lichten?

Als u gelooft dat de terugbetaling onder hun "aankoopgarantie" inderdaad zo pijnloos is, dan is hier een gouden tip voor u. Ga naar een site van een zwarthandelaar die bijvoorbeeld 120% terugbetaling garandeert, koop daar wat tickets voor concerten die u niet interesseren, stuur ze na het concert weer terug met een briefje erbij dat u de toegang werd geweigerd, en vraag de beloofde restitutie. Hupsakee, een rendement van 20% op enkele weken tijd. Te mooi om waar te zijn? Niet als je de zwarthandel mag geloven.

Voor meer informatie over het probleem van de zwarthandel kunt u terecht op http://www.weetwaarjekoopt.nl .

 

Op de site sinds: 13/11/2011

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.