Juni  2003
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2000 Jaar 2001 Jaar 2002 Jaar 2003 Jaar 2004 Jaar 2005 Jaar 2006
Januari 2003
Februari 2003
Maart 2003
April 2003
Mei 2003
Juni 2003
Juli 2003
Augustus 2003
September 2003
Oktober 2003
November 2003
December 2003

Overzicht Griekse Muziek in Juni 2003

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Internationaal Pontisch Festival

Met 32 groepen uit heel Europa

Elk jaar organiseert de Europese overkoepelende vereniging van de Pontische Grieken in de diaspora een Festival, waar deelnemers uit heel Europa elkaar ontmoeten. Dit jaar zijn we al aan de 22ste editie van dit Festival toe. Normaal gaan deze culturele manifestaties ergens in Duitsland door, maar dit jaar komt het Festival voor de eerste keer naar België. Er worden niet minder dan tweeëndertig groepen verwacht, uit heel Europa maar ook uit het vroegere Oostblok, onder meer uit Rusland.

Uiteraard hoort bij zo'n ontmoeting ook een ernstig luik, om ervaringen uit te wisselen en om de werking van de verschillende verenigingen op elkaar af te stemmen. Dat is in de eerste plaats bedoeld voor de (bestuurs)leden.

Maar ze maken natuurlijk ook van de gelegenheid gebruik om hun cultuur en tradities naar buiten te brengen en - hoeven we het te zeggen - om er een feest tegenaan te gooien. Alleen al door het aantal deelnemende groepen mogen we gerust de term "reusachtig" gebruiken, maar het is ook een unieke gelegenheid om (hernieuwd) kennis te maken met de Pontische cultuur en tradities. Zoals gezegd is het de eerste keer dat het Festival in België doorgaat, wie weet wanneer het nog eens lukt.

De leden van de Brusselse vereniging van Pontos-Grieken, Kamian K'en Argos , hebben zich maandenlang uit de naad gewerkt om één en ander in goede banen te leiden, dus succes is welhaast verzekerd.

Praktische gegevens
Zaterdag 7 juni 2003, van 11u30 tot 15u00, Muntplein, Brussel (B)

Dansvoorstellingen door een aantal deelnemende groepen.

Inkom: gratis.

Zaterdag 7 juni 2003, van 18u30 tot 3u00, Kart Expo, A. Gossetlaan 11, 1702 Groot-Bijgaarden (B)

Pontisch feest met optredens van de 32 deelnemende groepen uit heel Europa.

Inkom: € 10,-. Reserveren is niet nodig., maar om een plaatsje te bemachtigen komt u best zo vroeg mogelijk. Er is mogelijkheid om iets te eten.

 

Op de site sinds: 24/03/2003

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Nomades

Nomades is een groep Nederlanders uit Groningen die Balkanmuziek - vooral de muziek van Goran Bregovic - en Griekse muziek opvoert. Sommige Griekse composities worden in het Nederlands gezongen.

Praktische gegevens
Zondag 8 juni 2003, 15u30 , Openluchttheater, Vondelpark, Amsterdam (NL)

De concerten in het Vondelpark zijn gratis.

 

Op de site sinds: 02/04/2003

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Palio-Paréa

Met een Kavafis-programma

Palio-Paréa treedt deze maand twee maal op met haar Kavafis-programma. De Griekse dichter Konstantinos P. Kavafis is op de tweede cd "Yesterdays" van Palio-Paréa goed vertegenwoordigd. Deze cd werd uitgebracht in 1998 en bevat onder meer vier liederen waarvan de teksten gebaseerd zijn op gedichten van Kavafis, die door de gitarist van de groep, Mattie Tans, en door bouzouki speler Loek Schrievers, op muziek werden gezet.

Een biografie van K.P.Kavafis vindt u terug op onze februari '03 pagina . Op het Poetry International Festival in Rotterdam zullen verschillende dichters en Kavafis-kenners de dichter introduceren en een aantal van zijn gedichten voordragen. Dit alles onder de noemer: " De Alexandrijn - Hommage aan K.P. Kavafis ". Het Kavafis-project van de Stichting Tegen-Beeld in Leiden draagt de welluidende titel: " Wachtend op de Barbaren ".

Praktische gegevens
Donderdag 19 juni 2003, 20u00, Rotterdamse Schouwburg, Rotterdam (NL)

Dit optreden is eigenlijk geen optreden in de strikte zin van het woord. Het is bedoeld als randanimatie bij het 34ste Poetry International Festival van Rotterdam dat plaatsvindt van 14 t/m 20 juni. Er wordt gefocust op mediterrane poëzie en er wordt een avond gewijd aan de poëzie van Kavafis. De Kavafis-avond gaat door in de grote zaal, van 20u tot 21u30, en Palio-Paréa treedt er op met twee liederen. De avond wordt afgesloten met livemuziek van Palio-Paréa in het schouwburgcafé Floor vanaf 22u30 en tot 24u (met een kleine onderbreking).

Dinsdag 24 juni 2003, van 20u00 tot 23u00, Waterpodium Koornbrug/Vismarkt, Leiden (NL)

De Stichting Tegen-Beeld uit Leiden, verantwoordelijk voor vele muurgedichten in de stad Leiden, organiseert eveneens een poëzieavond helemaal opgedragen aan K.P. Kavafis. Er worden gedichten voorgedragen in verschillende talen. En ook hier treedt Palio-Paréa op met liederen die zij componeerden op gedichten van de grote Griekse dichter. Deze poëziemanifestatie vangt aan om 19u en vindt plaats in openlucht. De toegang is gratis.

 

Op de site sinds: 14/04/2003

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Lentefeest

Met I Ellines

De lente is al een tijdje in het land, maar kan eigenlijk niet genoeg gevierd worden. De Griekse Gemeenschap van Luik is in ieder geval nog in lentestemming om er een Griekse feestavond tegenaan te gooien.

I Ellines zorgen voor de nodige muzikale omkadering en u krijgt een dansvoorstelling van de Griekse volksdansgroep Terpsichore .

Voor de gelegenheid wordt een reuzenbarbecue opgesteld met Griekse brochettes, aangevuld met tarama, tzatziki en feta.

Praktische gegevens
Zaterdag 7 juni 2003, 20u00, Centre Interculturel Agora, Liège (Luik) (B)

Gratis inkom.

 

Op de site sinds: 13/05/2003

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Griekse dansavond

Met "Le Parthénon"

De Griekse dansgroep Boriano komt uit de streek van de Borinage, het Waalse steenkoolbekken en industriegebied in de provincie Henegouwen. Ginds, in het Bekken van Bergen, klopt ook een Grieks hart, meer dan een zelfs.

Boriano houdt er in ieder geval de Griekse geest springlevend en organiseert vaak dansstages en feesten, meestal met de medewerking van Vassilis Dimitropoulos, zowel in Griekenland als in Mons. Onlangs nog was er zo'n dansstage in februari , en in de nabije toekomst wordt er in augustus met dezelfde dansleraar een dansstage georganiseerd in Griekenland en nog één in Mons, in september dit jaar. Over deze laatste stage berichten we later meer.

Deze avond is echter geen dansstage maar een dansfeest dat opgevrolijkt wordt door het orkest en de discobar van " Le Parthénon ", een dansacademie die de Griekse tradities in Parijs in stand houdt.

Praktische gegevens
Zaterdag 7 juni 2003, 20u00, Salle Culturelle, rue Derbaix, 7390 Quaregnon (bij Mons) (B)

Inkom: € 5,-

De Salle Culturelle van Quaregnon bevindt zich vlakbij de Grote Markt, achter het gemeentehuis.

 

Op de site sinds: 23/05/2003

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Griekse avond "El Greco"

met Kariatides en Belgreco

Op zaterdag 7 juni is er heel wat te doen om en rond Griekse muziek, in alle uithoeken van België, en de aankondigingen blijven maar binnenlopen. Tenzij u zich laat leiden door objectieve criteria zoals de afstand tussen uw woonplaats en de plaats van het gebeuren, zal het moeilijk kiezen worden. U kan natuurlijk proberen om van alle evenementen even de sfeer te gaan opsnuiven, maar dan zult u wel een behoorlijk aantal kilometers afleggen...

De laatste aankondiging voor zaterdag a.s. betreft een Griekse avond met livemuziek van Belgreco en een dansdemonstratie van de Griekse volksdansgroep Kariátides . Belgreco betrekt het publiek graag bij het muziekgebeuren, ze hebben daartoe speciaal een bevallige dame in dienst.

Ook het decor van de zaal wordt in een Grieks kleedje gestoken en de hapjes en drankjes krijgen dezelfde "couleur locale" mee.

Praktische gegevens
Zaterdag 7 juni 2003, 20u00, Fantast, Burgstraat 24, 9000 Gent (B)

Inkom: € 8,- (€ 7,- in voorverkoop).

 

Op de site sinds: 03/06/2003

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Takis Sideris en kompania

Griekse muziek uit alle windstreken

Takis Sideris is een begrip op het gebied van de Griekse muziek in Nederland. Al meer dan vijfentwintig jaar speelt hij er in diverse formaties en componeert ook zelf. Hij zingt en speelt viool , gitaar , bouzouki en verschillende fluiten . En dat hij inderdaad als een "professional" beschouwd wordt, bewijst het feit dat hij in april '99 voor een aantal radio-uitzendingen van Teleac/NOT over Griekse muziek, uitgenodigd werd als commentator (zie onze april '99 pagina ).

In Utrecht is men op het originele idee gekomen om een "Klapstoeltjesconcert" te organiseren op het Koekoeksplein. Takis Sideris, die zelf in Utrecht woont, zal er met een aantal andere Griekse en Grieks-Nederlandse muzikanten Griekse muziek presenteren uit diverse windstreken. Het programma kreeg de titel " Λεκές " (Lekés) mee, wat vlek betekent, maar wat Takis daarmee bedoelt, zal hij zelf moeten uitleggen. Wij hebben er in ieder geval het raden naar.

Praktische gegevens
Zondag 29 juni 2003, 11u30, Koekoeksplein, Utrecht (NL)

Geld hoeft u in ieder geval niet mee te nemen, het optreden is gratis. Voorzie desgevallend echter wel een paraplu en uw eigen klapstoeltje.

 

Op de site sinds: 05/06/2003

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.