November 2003
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2000 Jaar 2001 Jaar 2002 Jaar 2003 Jaar 2004 Jaar 2005 Jaar 2006
Januari 2003
Februari 2003
Maart 2003
April 2003
Mei 2003
Juni 2003
Juli 2003
Augustus 2003
September 2003
Oktober 2003
November 2003
December 2003

Overzicht Griekse Muziek in November 2003

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Brugges Festival

Met twee Griekse bijdragen

Het Brugges Festival vond vroeger in februari plaats, maar vanaf 2003 is het verschoven naar het najaar, meer bepaald in november. Het programma, waar ieder jaar wel iets Grieks bijzit, is meestal niet meer of niet minder dan een ontdekking. De succesformule van de organisatoren wordt eveneens gekenmerkt door een kleinschalige aanpak waardoor een intieme sfeer wordt gecreëerd, maar met als keerzijde van de medaille dat de plaatsen snel uitverkocht geraken. Het Brugges Festival is een weekendje Brugge méér dan waard. Alle locaties liggen op wandelafstand van elkaar.

Het volledige programma van de zestiende editie ziet er als volgt uit:

Vrijdag 14 november:

 • Une Anche Passe met Lambros Karaferis (Frankrijk/Griekenland)- 20u - Stadsschouwburg (meer informatie hieronder)
 • Abdelli (Maghreb) - 21u30 - Stadsschouwburg
 • Ambrozijn (Vlaanderen) - 23u15 - Ciné Liberty

Zaterdag 15 november:

 • Vensters (Vlaanderen) - 14u - Biekorf
 • Régis Gizavo (Madagascar) - 15u45 - Ciné Liberty
 • Kafichanta (Tunesië/Marokko) - 17u30 - Biekorf
 • Soledad (België) - 20u - Stadsschouwburg
 • Sainkho (Tuva)- 21u30 - Stadsschouwburg
 • Szászcsávás (Hongarije/Transsylvanië) - 23u15 - Ciné Liberty

Zondag 16 november:

 • Rony Verbiest (Vlaanderen) - 14u - Biekorf
 • Szászcsávás (Hongarije/Transsylvanië) - 15u45 - Ciné Liberty
 • Kostas Theodorou (Griekenland) - 17u30 - Biekorf (meer informatie hieronder)
 • Gianmaria Testa (Italië) - 20u - Stadsschouwburg
 • Hommage Johannes Kerkorrel (Vlaanderen/Zuid-Afrika/Nederland) - 21u30 - Stadsschouwburg

Alle concerten duren ongeveer één uur. De voorstellingen in de Stadsschouwburg worden telkens als dubbelconcerten opgevat, dus twee voor de prijs van één. Zoals gebruikelijk gaan we hierna alleen dieper in op de Griekse ontdekkingsconcerten.

Une Anche Passe is het bekende Zuid-Franse ensemble van tien muzikanten dat zich toelegt op traditionele muziek voor blaasinstrumenten. Het Franse woord "anche" betekent een rietje, niet voor limonade maar wel het uit riet gemaakte tongetje dat o.a. bij klarinet en hobo de klank voortbrengt. Men zegt dat het riet de ziel is van het instrument, en, toeval of niet, Zuid-Frankrijk levert de beste rietsoorten voor dit doel. Het ensemble brengt niet alleen muziek uit eigen streek, maar ze kijken ook over de grenzen: Italië, Spanje, Roemenië, en nu dus ook Griekenland.

Hun jongste productie, " Nigriz ", omvat arrangementen van traditionele Griekse muziek, met de klemtoon op de muziek van Epirus. Deze plaat werd in mei 2003 bekroond met de Grand Prix Académie Charles Cros. Behalve in Griekenland was "Nigriz" nog niet in het buitenland te horen en het is deze productie die nu naar Brugge komt.

Voor hun buitenlandse producties doet Une Anche Passe telkens beroep op plaatselijke muzikanten als "special guest". Voor Nigriz is dat de vermaarde Griekse klarinettist Lambros Karaferis (Λάμπρος Καραφέρης) . Hij werd geboren in een klein bergdorpje in Epirus en leerde als vijftienjarige klarinet spelen op de traditionele manier: van de plaatselijke muzikanten. Sinds 1994 is hij zelf leraar klarinet aan het Stedelijk Conservatorium van Ioannina en hij zou ook verbonden zijn aan de muziekafdeling van het TEI (Technologisch Instituut) van Epirus in Arta. Zijn samenwerking met Une Anche Passe begon in 2001.

Op het podium krijgt hij onder meer gezelschap van een tuba, hobo's, piccolo's, saxofoons in alle maten en soorten, slagwerk enzovoorts. Voor wie vertrouwd is met de meer bescheiden bezetting van de traditionele Epirotische muziek zal het even wennen zijn, maar je moet maar bedenken dat Theodorakis, Hadjidakis en anderen eigenlijk precies hetzelfde deden, namelijk traditionele instrumenten integreren in een meer uitgebreide bezetting. Bovendien, wat is "traditioneel"? De klarinet is in feite zelf pure nieuwlichterij: ze is pas een goede 150 jaar geleden in gebruik geraakt in Griekenland (het hele verhaal vindt u op onze pagina over de klarino in onze rubriek Achtergrond -> Instrumenten ). Samen met de uitstekende reputatie van Une Anche Passe een reden te meer om eens te gaan luisteren wat ze ervan gebrouwen hebben.

Kostas Theodorou (Κώστας Θεοδώρου) , de tweede Griekse instrumentalist van het Brugges Festival van 2003, bespeelde reeds verschillende instrumenten alvorens zich tenslotte op de contrabas toe te leggen. Als percussionist kon u hem trouwens vorige maand aan het werk zien samen met andere muzikanten van het ensemble Primavera en Salonico, de vaste begeleiders van Savina Yannatou op haar tournee door België en Nederland.

Zelf definieert hij zijn muziek als " avant-garde folk ", en deze omschrijving vat het kernachtig samen. Wat hij daar precies mee bedoelt leest u in onze rubriek " Achtergrond ", waar u naar goede gewoonte een biografie van Kostas Theodorou kunt vinden.

Theodorou wordt soms begeleid door zes van zijn "vrienden" en soms door drie ervan. Hij komt naar Brugge met zijn trio en zal er zijn eigen composities laten horen. Zijn laden puilen zowat uit van eigen composities, die allemaal hun beurt afwachten om bij gelegenheid aan het publiek te worden voorgesteld.

Praktische gegevens
Une Anche Passe met Lambros Karaferis
Vrijdag 14 november 2003, 20u00, Stadsschouwburg, Brugge (B)

Kaartjes voor de dubbelconcerten in de Stadsschouwburg (hier: Une Anche Passe en Abdelli) kosten € 16,- en € 20,- (exclusief reservatiekosten).

De kaartverkoop start op 10 september. Wie op die eerste dag aan kaarten wil komen moet over een flinke dosis volharding én liefst over een telefoon met "redial" functie beschikken, maar wie wacht tot de stormloop voorbij is riskeert achter het net te vissen.

Kostas Theodorou
Zondag 16 november 2003, 17u30, Biekorf, Kuipersstraat 3, 8000 Brugge (B)

Kaarten: € 10,- exclusief reservatiekosten (voor alle concerten in de Biekorf en Liberty).

Reserveringen via de Stadsschouwburg en het Cultuurcentrum Brugge. De kaartverkoop start op 10 september, zie onze opmerking hierboven.

De Biekorf bevindt zich op wandelafstand van de Stadsschouwburg en van de Parking Biekorf.

 

Op de site sinds: 24/03/2003

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Agathonas Iakovidis en kompania

Rembetika en Smyrneïka

Alle concerten werden uitgesteld, vermoedelijk tot ergens in maart 2004. Het is helemaal niet zeker dat alle zalen het concert opnieuw in hun programma zullen (kunnen) opnemen. Indien u reeds kaartjes voor dit concert reserveerde of aankocht, dan neemt u best contact op met de betreffende zaal.

Meer specificaties over dit concert staan nu op de maart 2004-pagina .

Praktische gegevens
Donderdag 20 november 2003, 20u15, Theater de Veste, Vesteplein 1, 2611 WG Delft (NL)

Uitgesteld

Entreekaarten kosten: € 16,50 (Reductie: € 15,- / Vrienden: € 14,85 / Delftpas: € 14,25). De losse kaartverkoop startte op 16 september.

Vrijdag 21 november 2003, 20u15 , kleine zaal, Vredenburg, Utrecht (NL)

Uitgesteld

De losse kaartverkoop is eind augustus gestart. U kan ook abonnementen krijgen voor de vier Griekse concerten samen, dat kost € 60,-. Kaarten voor ieder concert afzonderlijk: € 18,50.

Zaterdag 22 november 2003, 20u30, Zuiderpershuis, Antwerpen (B)

Uitgesteld

Zondag 23 november 2003, 15u00, Lux, Nijmegen (NL)

Uitgesteld

Woensdag 26 november 2003, 20u30 , AKD Prinsen Van Wijmenzaal, Chasse Theater, Breda (NL)

Uitgesteld

Prijzen: Rang 1: € 16,- Rang 2: € 14,- (Met een Chassé Theater Pas betaalt u respectievelijk € 14,40 en € 12,60. Indien u een Serie Wereldmuziek neemt dan komt dit concert op € 10,40)

Vrijdag 28 november 2003, 20u15 , kleine zaal, Oosterpoort, Groningen (NL)

Uitgesteld

Tickets kosten: € 15,- en € 8,- (CJP-OV).

Zaterdag 29 november 2003, 20u30 , Hooge Huys Zaal, De Vest, Canadaplein 2, 1811 KE Alkmaar (NL)

Uitgesteld

Entree: € 12,50 / CJP-65+: € 11,50 / Stip: € 8,50.

Zondag 30 november 2003, 15u00, KIT Tropentheater, Amsterdam (NL)

Uitgesteld

 

Op de site sinds: 21/05/2003

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Palio-Paréa

Fonés (Stemmen)

Net als vorig jaar treedt Palio-Paréa dit najaar ook weer op in Theater Het Hof in Dordrecht. Dordrecht zou de oudste stad van Holland zijn en de gebouwen van Het Hof, een voormalig augustijnenklooster, hebben historisch gezien al heel wat meegemaakt. Dit evenement wordt naar alle waarschijnlijkheid opnieuw een combinatie van poëzie en muziek, en gaat door in de Statenzaal, waar in 1572 op een vergadering de aanzet werd gegeven voor een nagenoeg algemene opstand tegen het Spaanse bestuur.

Voor wie het nog niet wist, of niet meer weet, zetten we hier nog even de namen van de muzikanten van Palio-Paréa op een rijtje:

Praktische gegevens
Zondag 2 november 2003, 15u00 , Statenzaal, 't Hof, Hof 12, Dordrecht (NL)
 

Op de site sinds: 21/06/2003

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Eleftheria Arvanitaki

Op tournee in Duitsland

De Duitse liefhebbers van Griekse muziek worden de laatste tijd wel in de watten gelegd. Vorige maand konden ze er Despina Vandi meemaken, en deze maand reist Eleftheria Arvanitaki de Duitse podia af. Gelukkig zijn een aantal plaatsen waar ze optreedt niet voor iedereen zo ver weg (afhankelijk van waar u woont, natuurlijk). En trouwens, wat is "ver"?

Wie Arvanitaki niet zou kennen of wie een geheugenopfrissing nodig heeft, die kan terecht in onze biografie van deze "superster", zoals ze aangekondigd wordt bij onze oosterburen. Onze biografie is (nog) niet helemaal bijgewerkt, dat gebeurde de laatste keer in april 2002, maar we denken niet dat het daar zal van afhangen of u gaat of niet.

Praktische gegevens
Vrijdag 7 november 2003, 20u00, Phoenixhalle, Hauptstrasse 17-19, 55120 Mainz (D)

Kaarten in vier categorieën, van € 20,70 tot € 27,60.

Zaterdag 8 november 2003, 20u00, Limelight, Fichtenstrasse 28, 50858 Köln (D)

Kaarten kosten € 29,70 of € 31,00, afhankelijk van waar u bestelt. Er is slechts één prijscategorie, en de plaatsen zijn blijkbaar niet genummerd.

Zondag 9 november 2003, 20u30, Theater Am Aegi, Aegidientorplatz 2, 30159 Hannover (D)

Kaarten in vijf prijscategorieën, van € 25,10 tot € 43,20.

 

Op de site sinds: 24/09/2003

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Dansstage

Cyprus, Egeïsche eilanden en Dodecanisos

Het "Centre Hellénique d'Etudes du Folklore" (Tradidanse asbl) organiseert een tweedaagse stage. Er zijn twee dansleraars, elk met hun eigen specialiteit.

Christiana Katsarou zal dansen aanleren van Ikaria, Leros, Naxos, Kalymnos en Kos .

Zij werd in 1976 geboren in Athene en groeide er ook op. Als klein meisje ging ze met haar moeder naar de feesten in haar geboortedorp op de Peloponnesos. Daar kreeg ze de dansmicrobe te pakken en volgde daarop vanaf haar zeven jaar dansles in Athene. Later studeerde ze, tussen de danslessen door, ook nog theater en Griekse taal- en volkskunde aan de Universiteit van Athene. In 1995 sloot ze zich aan bij het pas opgerichte Kentro Ellinikou Politismou , waar Griekse taallessen aan anderstaligen gegeven worden. Zij is er verantwoordelijk voor cultuur, geeft er dansles en sinds 2002 ook taalles. Het centrum heeft vestigingen in Athene en op Ikaria. Haar lessen op Ikaria, waardoor ze hele zomers lang de lokale tradities in praktijk kon bestuderen, vormden de aanzet tot haar specialisatie in de dansen van de Egeïsche eilanden. Sinds 2000 geeft ze ook les aan kinderen en volwassenen bij het Lykeion ton Ellinidon, afdeling Ikaria (LEI). Met die dansgroep gaf ze voorstellingen in Athene, op Samos en in Turkije. Zoals bekend leggen de plaatselijke afdelingen van het Lykeion zich toe op de studie en het behoud van de lokale tradities, in dit geval van Ikaria, en Christiana helpt daarbij "me poli pathos", zoals ze zelf zegt, en met de tip dat "poli" staat voor "veel" kunt u zelf wel voor de rest van de vertaling zorgen. De laatste twee jaar geeft ze ook les in het buitenland, in Frankrijk, Italië en Duitsland, en nu dus in België.

Michalis Lanitis is afkomstig van Cyprus en geeft les in Cypriotische dansen .

Hij treedt daarmee in de voetsporen van zijn vader, die directeur is van de dansgroep "Dionysos" in Limassol. Zoon Michalis werd in die stad geboren in 1967, en met zo'n vader hoeft het niet te verbazen dat hij van jongs af aan met zijn twee voeten in de danswereld belandde. Hij ging lichamelijke opleiding studeren in Athene en kwam terug naar Cyprus met een diploma in de specialisatie traditionele dans op zak. Hij zet zich actief in voor het behoud van de tradities van zijn geliefkoosde eiland. Om te beginnen is hij lid van allerlei verenigingen, ook internationale, en hij is ondervoorzitter van Dionysos. Als danser trad hij met verschillende groepen op in binnen- en buitenland en behaalde er verschillende prijzen, en hij nam deel aan ontelbare seminaries, onder meer als spreker. Maar uiteraard geeft hij zelf ook les, zowel op seminaries binnen en buiten Cyprus als bij de dansgroep Dionysos zelf. Daar geeft hij les aan 200 jongeren van alle leeftijden, en met zijn groep van zowat 80 volwassenen geeft hij met veel succes overal voorstellingen.

Praktische gegevens
Van zaterdag 8 tot en met zondag 9 november 2003, van 10u30 tot 16u30, Ecole de Boitsfort-Centre, Place L. Wiener, 1170 Brussel (Watermaal -Bosvoorde) (B)

De stage loopt op zaterdag van 10u30 tot 18u, op zondag van 10u30 tot 16u30.

Op zaterdag zijn de lessen in de turnzaal van de school van Bosvoorde-Centrum, tegenover het Hooghuis dat aan het Antoine Gilsonplein in Watermaal-Bosvoorde (Watermael-Boitsfort) gelegen is. Een spoedcursus Frans voor wie moeite heeft met de wegwijzers: het Hooghuis is "la Maison Haute", de turnzaal is "salle de gymnastique" en die is in de "école Boitsfort-Centre".

Deelname kost € 45, (€ 35,- voor leden van Tradidanse en € 25,- voor adolescenten).

Voor de lunch 's middags kunt u zelf iets meebrengen, of iets gaan eten in de restaurantjes in de buurt. Zaterdagavond gaan ze met de groep naar een dansfestival van de Macedonische Gemeenschap in Brussel, waar kleine hapjes (mezze) te krijgen zijn, nadien is er mogelijkheid tot een meer uitgebreide maaltijd.

 

Op de site sinds: 11/10/2003

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Griekse Avond

van de vereniging Mesema

Op het programma staan dans en livemuziek met Giannis en Aris. Er is ook een Grieks buffet voorzien.

MESEMA (Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ελλήνων Μεταναστών 'Αουταλεν) is de culturele vereniging van Griekse emigranten van Houthalen en is al actief sinds mei 1984.

Naast feesten organiseren ze ook Griekse taallessen voor volwassenen (op zaterdagnamiddagen).

De dansgroep van de vereniging heet Parthenonas. Ze beschikken over een uitgebreide verzameling traditionele kostuums en treden op in binnen- en buitenland. Ze repeteren iedere zaterdag, in twee sessies, de ene voor kinderen vanaf 7 jaar, de andere voor volwassenen.

Praktische gegevens
Zaterdag 15 november 2003, 20u00, 't Kuipershof, Guido Gezellelaan 13, 3550 Heusden-Zolder (B)

Deelname: € 15,- voor volwassenen, € 8,- voor kinderen tot 12j.

 

Op de site sinds: 31/10/2003

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Traditioneel Grieks feest

Met muziek van I Ellines

Ook in Luik kunt u meer dan eens per jaar terecht voor een snuifje Griekse traditie. Het Centre Hellénique - Centre Interculturel Agora organiseert er ieder najaar een Grieks feest waarop iedereen is uitgenodigd, Grieken en niet-Grieken.

De sfeer is er gemoedelijk, met de mogelijkheid tot eten en drinken, dansen en plezier maken tot in de vroege uurtjes, samen met het welgekende orkest van I Ellines . Er wordt ook een tombolatrekking ingericht.

Praktische gegevens
Zaterdag 8 november 2003, 20u00, Centre Interculturel Agora, Liège (Luik) (B)

Gratis inkom.

 

Op de site sinds: 30/10/2003

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Halfopen venster op de herinnering aan de Polytechnio

Theatervoorstelling

Het Λύκειον των Ελληνίδων (Lyceum club van Helleense vrouwen) van Brussel organiseert een theatervoorstelling met zang ter nagedachtenis van de studentenopstand in de Polytechnische school van Athene, die nu precies dertig jaar geleden op gewelddadige wijze door het toenmalige Kolonelsregime onderdrukt werd.

De voorstelling draagt de titel: " Μισάνοιχτο παράθυρο στη μνήμη ... Εκεί ... Πολυτεχνείο " en zal vermoedelijk in het Grieks opgevoerd worden. Het koor wordt gevormd door leden van het Lykeion zelf.

Met deze collectieve heldhaftige episode in de recente Griekse geschiedenis wist zich een hele generatie Grieken te vereenzelvigen en mede daarom mag deze dertigste verjaardag niet onopgemerkt voorbijgaan.

Meer over deze woelige periode vindt u terug in onze geschiedenis van Griekenland, waar wij hieraan een pagina hebben gewijd.

Praktische gegevens
Zaterdag 15 november 2003, 20u00, Theater Résidence Palace, Wetstraat 155, 1040 Brussel (B).

Inkomprijzen: € 15,- voor volwassenen en € 10,- voor studenten en scholieren.

 

Op de site sinds: 30/10/2003

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Grieks Feest

Van de dansgroep Pigasos

De Griekse dansgroep Pigasos uit Utrecht bestaat 40 jaar, en dat gaan ze vieren, zomaar eventjes van november tot begin april volgend jaar. Niet aan één stuk door natuurlijk, maar toch...

Ze openen de feestelijkheden op 1 november, met o.m. een concert van traditionele muziek, maar tijdens dat concert mag er ook gedanst worden (en dat zijn ze ook vast van plan) dus voor het gemak hebben wij het maar als "feest" opgenomen.

Voor de muziek zorgen twee groepjes, het ene speelt Pontische muziek met kementzes (Pontische lier) en daouli , het andere, met klarino , speelt muziek van Thracië en Epirus.

Voorafgaand aan het concert is er een (mode)show van Griekse kostuums, en er is doorlopend een kostuum- en fototentoonstelling.

Over het slotfeest vindt u ook meer informatie op onze april 2004 pagina.

Praktische gegevens
Zaterdag 1 november 2003, 20u00, Gemeenschapshuis "Anagennisi", Weerdsingel W.Z. 20, 3513 BB Utrecht.

De inkomprijs bedraagt € 10,-

 

Op de site sinds: 30/10/2003

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Epirotisch feest

De Epiroten van België organiseren op hun beurt hun jaarlijks najaarsfeest.

De muziek wordt verzorgd door een Grieks orkest dat afkomstig is uit Duitsland. Uiteraard mag u zich aan een flinke dosis Ipirotika verwachten, de typische Epirotische traditionele muziek waarin de klarino de bovenhand heeft.

Epirotische muziek straalt iets weemoedigs uit. Sommigen kunnen er niet genoeg van krijgen, anderen vinden al na een paar liedjes dat het welletjes geweest is. De eerste categorie zal op dit feest zeker aan zijn trekken komen, en ook de laatste categorie hoeft niet te wanhopen: het orkest zal af en toe ook wel wat anders spelen.

Praktische gegevens
Zaterdag 29 november 2003, 20u00, Aurore, Anderlecht (Brussel) (B)

Inkomprijs: € 5,-

Reserveren hoeft niet. Zoals gebruikelijk kunt u er ook iets eten, mits bijbetaling natuurlijk.

 

Op de site sinds: 09/11/2003

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Nikos Tsilogiannis

op het Global Village Festival

Het Global Village Festival in Amersfoort is dit jaar al aan de vierde editite toe. Van 21 tot en met 23 november staan verschillende groepjes uit de hele wereld op het podium.

De spits wordt deze keer afgebeten door het groepje rond Nikos Tsilogiannis., bestaande uit:

 • Nikos Tsilogiannis (Griekenland/Nederland) : drums, percussie
 • Takis Sideris (Griekenland/Nederland) : ney, viool
 • Alexis Drossos (Griekenland/Frankrijk) : saxofoon, fluiten
 • Henk Spies (Nederland) : saxen, elektronica

Over dit groepje vindt u meer op ons maandoverzicht van april 2003 .

Het concert duurt een uur, later op de avond zijn er nog twee andere concerten.

Nikos Tsilogiannis werkte in 1971 mee aan "Ballos", een plaat van Dionysis Savvopoulos , de man die in die jaren voor een vernieuwing in de Griekse muziek zorgde.

Praktische gegevens
Vrijdag 21 november 2003, van 20u30 tot 21u30, De Lieve Vrouw, Lieve Vrouwestraat 13, 3800 BH Amersfoort (NL)
 

Op de site sinds: 18/11/2003

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.