Maart  2021
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2015 Jaar 2016 Jaar 2017 Jaar 2018 Jaar 2019 Jaar 2020 Jaar 2021
Februari 2021
Maart 2021
Oktober 2021
November 2021

Overzicht Griekse Muziek in Maart 2021

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Petros Klampanis Trio

Griekse jazz

De Griekse bassist, componist en producer Petros Klampanis komt naar Rotterdam met een eigen trio en een eigen project. Dat trio bestaat uit:

  • Petros Klampanis – contrabas
  • Kristjan Randalu – piano
  • Bodek Janke – drums, percussie

Samen brengen zij "grootstedelijke jazz met prachtige melancholische Mediterrane ondertonen".

Het is niet moeilijk in te zien waar die ondertonen vandaan komen.

Petros Klampanis (Πέτρος Κλαμπάνης) werd in 1981 geboren op het Griekse eiland Zakynthos. Daar groeide hij ook op, tot hij naar Athene ging om er muziek te studeren. Tussen 2005 en 2007 studeerde hij verder in Amsterdam, en in 2008 verhuisde hij naar New York, waar hij nog steeds woont en werkt.

Ook muzikaal heeft hij een lange weg afgelegd. Hij begon al op zijn vierde met piano en zang, maar op Zakynthos heeft de jarenlange Italiaanse bezetting heel wat sporen nagelaten in de plaatselijke muziek. Zijn eerste muzikale stappen zette hij dus in westerse richting, stijl opera en belcanto en dergelijke. In Athene kwam hij dan in aanraking met de traditionele muziek van de rest van Griekenland, en die heeft dan weer veel oosterse tintjes.

Eigenlijk vond hij dat allemaal maar niks, hij wilde liever iets dat wat moderner klonk, en dat werd dus jazz. Toen hij, tegen het einde van zijn verblijf in Amsterdam, zo langzamerhand zelf begon te componeren, probeerde hij zelfs angstvallig te vermijden om zijn Griekse afkomst daar al te veel doorheen te laten schijnen.

Het was pas in New York, toen hij de oriëntaalse muziek ging bestuderen, dat hij ook de traditionele Griekse muziek in een ander licht ging zien. Een vleugje heimwee zal misschien ook meegespeeld hebben, zo ver van huis. In elk geval kon hij nu zijn Griekse roots letterlijk en figuurlijk meer van op afstand gaan bekijken - en waarderen.

Inmiddels is hij weer trots op zijn Griekse eigenheid. De eerste track van zijn eerste eigen album, "Contextual" (2011), was zelfs een bewerking van "Thalassaki", een bekend traditioneel liedje van de Griekse eilanden. Bij hem werd het dan wel uitgevoerd door een contrabas, aangevuld met een strijkkwartet, maar de Griekse insteek was er wel degelijk.

Inmiddels is hij al aan zijn vierde eigen album toe. Dat heet "Irrationalities", en het verscheen nog maar pas in 2019.

Hij heeft ook nog een heleboel samenwerkingen op zijn palmares, maar de meeste daarvan zitten in de wereld van de jazz en die zijn allicht minder interessant voor een website over Griekse muziek, zoals deze. Enkele bekende uitzonderingen zijn zijn bijdragen als contrabassist aan platen van Nikos Tatasopoulos (in 2011) en Dimitra Galani (in 2016).

Wel moeten we nog vermelden dat hij ook actief is als producer, Hij neemt niet alleen zijn eigen platen voor zijn rekening, maar tot nog toe ook een achttal albums van anderen. Daar zijn er zelfs twee bij van Marios Frangoulis en eentje van Maria Manousaki. Die maakte hij alle drie in 2016. Ook op dat vlak heeft hij de banden met zijn vaderland dus zeker niet verbroken.

Hij treedt er trouwens regelmatig op met zijn band, en hij zegt dat hij het nog altijd een prachtig land vindt om in te leven, met de zon, de zee, het eten, de natuur enzovoorts. Maar om te werken zit hij voorlopig toch liever in het buitenland, onder meer omdat het publiek daar meer aandachtig luistert. Maar op dat vlak is er de laatste tijd heel wat veranderd in Griekenland, dat heeft ook hij gemerkt. Bovendien lijkt de belangstelling voor jazz er toe te nemen. Dus, wie weet?

Maar voorlopig komt hij dus alleszins nog even langs in Rotterdam.

Praktische gegevens
Vrijdag 12 februari, 20u30, Lantaren/Venster, Gouvernestraat 133, 3014 PM Rotterdam (NL)

Uitgesteld

Let op: dit concert had eigenlijk op 28 mei 2020 moeten doorgaan, maar het moest uitgesteld worden wegens de Covid-19 pandemie. Eerst was 12 februari vooropgesteld, maar later werd het nogmaals verschoven, nu naar 27 maart (zie onder).

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
Zaterdag 27 maart, 20u30, Lantaren/Venster, Gouvernestraat 133, 3014 PM Rotterdam (NL)

Tickets: € 17,50 (d.i. € 16 + € 1,50 transactiekosten per ticket).

Let op: dit concert had eigenlijk op 28 mei 2020 moeten doorgaan, maar het moest al twee keer uitgesteld worden wegens de Covid-19 pandemie. Eerst was er 12 februari vooropgesteld, maar nu staat het dus op 27 maart.

Tickets, die gekocht waren voor het oorspronkelijke concert, blijven geldig voor de nieuwe datum.

Meer info en voorverkoop: https://www.lantarenvenster.nl/programma/petros-klampanis-trio/ .

Dit is een zittend concert met vrije plaatskeuze.

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 10/05/2020

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Michalis Hatzigiannis

Back-Tour 2021

Michalis Hatzigiannis ( Μιχάλης Χατζηγιάννης ) was al een paar keer op European Tour. Het leek hem wel te bevallen, want hij zette er een stevig tempo in. Hij tourde de eerste keer doorheen Europa in oktober 2007 . Twee jaar later - in april 2009 - was hij weer op stap, en in november 2010 kwam hij terug. Iedereen dacht dus dat hij vast van plan was om aan een buitenlandse carrière te gaan timmeren. Maar dan werd het even stil - in de Lage Landen dan toch.

Nu is hij er weer, of in het Engels: "he is back!". Vandaar dat deze tour gewoon de "Back-Tour 2021" gedoopt werd. Er zijn enkele optredens in Duitsland en hij komt ook naar Amsterdam en Brussel. Wij nemen enkel die laatste op in onze "Agenda", en voegen daar ook het concert in Neuss bij Düsseldorf (D) aan toe. Dat is immers niet zo heel ver over de grens.

Meer info (o.a. over de andere Duitse locaties) vindt u desgewenst op de website van de organisator https://www.greece-on-tour.eu/konzerte ,

We hebben nog geen informatie over het programma of over zijn begeleiders (stand 18.2.2020 e.v.), maar Michalis Hatzigiannis heeft inmiddels ook buiten Griekenland een enthousiast publiek opgebouwd, en die zullen daar niet meteen van wakker liggen.

Tussen haakjes: dit had eigenlijk een "Back Tour 2020 " moeten worden, gepland voor mei 2020, maar toen kwam het Covid-19 virus roet in het eten gooien en de hele tournee werd uitgesteld naar 2021.

Praktische gegevens
Vrijdag 19 maart, 19u30, De Melkweg, Lijnbaansgracht 234a, 1017 PH Amsterdam (NL)

Tickets: € 32,50 (excl. verplicht lidmaatschap).

Dit is het concert dat eigenlijk had moeten doorgaan op 26 mei 2020. Hiervoor gekochte tickets blijven geldig.

Meer info en voorverkoop : https://www.melkweg.nl/nl/agenda/michalis-hatzigiannis-19-03-2021 .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
Zaterdag 20 maart, 20u00, Stadthalle-Neuss, Selikumerstrasse 25, 41460 Neuss (D)

Tickets: € 48, € 42, € 35 en € 25.

Dit is het verplaatste concert dat eigenlijk had moeten doorgaan op 29 mei 2020 . Hiervoor gekochte tickets blijven geldig.

Meer info en verdere voorverkoop op het oorspronkelijke web-adres https://www.adticket.de/Michalis-Hatzigiannis-Back-Tour-2020/Neuss-Stadthalle-Neuss/29-05-2020_20-00.html .

Ze zijn daar eventueel ook telefonisch bereikbaar, maar dat is dan wel een betalend nummer. U vindt het op bovenstaande link (onderaan de pagina).

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
Maandag 22 maart, 20u00, Magdalenazaal (La Madeleine), Duquesnoystraat 14, 1000 Brussel (B)

Tickets: € 45, € 40 en € 35.

Dit is het uitgestelde concert dat oorspronkelijk had moeten doorgaan op 27 mei 2020. De hiervoor gekochte tickets blijven geldig.

Meer info en verdere voorverkoop: https://mhatzigiannis.tickoweb.be/seat .

Ze zijn daar ook bereikbaar per e-mail naar [aanvragen e-mail adres] of telefonisch op 02/658.41.99 .

De plaatsen zijn genummerd én bij het online bestellen kunt u uw plaatsen zelf uitkiezen op het zaalplan.

Dat is in dit geval bijzonder nuttig, want de Magdalenazaal (Salle de la Madeleine) werd weliswaar recent (2015) vernieuwd, maar ze is toch vooral geconcipieerd als balzaal en niet zozeer als concertzaal. Voor zittende concerten (zoals deze) is ze dan ook minder geschikt. Er is bijvoorbeeld (bij ons weten) nog altijd geen tribune. De stoelen staan gewoon in rijen achter elkaar op een vlakke vloer, en het podium is slechts pakweg anderhalve meter hoog. Dat betekent natuurlijk dat het zicht achteraan niet echt optimaal is...

De zaal ligt in hartje Brussel. Uw wagen stalt u dan best in een parkeergarage. De meest nabijgelegen zijn de "Interparking Grand-Place" en de "Interparking Albertine". Anderzijds ligt de zaal op loopafstand van het Centraal Station.

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 30/04/2020

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.