Maart  2022
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2016 Jaar 2017 Jaar 2018 Jaar 2019 Jaar 2020 Jaar 2021 Jaar 2022
Januari 2022
Februari 2022
Maart 2022
Juni 2022
Oktober 2022

Overzicht Griekse Muziek in Maart 2022

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Michalis Hatzigiannis

Back-Tour 2022

Michalis Hatzigiannis ( Μιχάλης Χατζηγιάννης ) was al een paar keer op European Tour. Het leek hem wel te bevallen, want hij zette er een stevig tempo in. Hij tourde de eerste keer doorheen Europa in oktober 2007 . Twee jaar later - in april 2009 - was hij weer op stap, en in november 2010 kwam hij terug. Iedereen dacht dus dat hij vast van plan was om aan een buitenlandse carrière te gaan timmeren. Maar dan werd het even stil - in de Lage Landen dan toch.

Nu is hij er weer, of in het Engels: "he is back!". Vandaar dat deze tour gewoon de "Back-Tour 2022" gedoopt werd. Er zijn enkele optredens in Duitsland en hij komt ook naar Amsterdam en Brussel. Wij nemen enkel die twee laatste op in onze "Agenda", en voegen daar ook het concert in Neuss bij Düsseldorf (D) aan toe. Dat is immers niet zo heel ver over de grens.

Meer info (o.a. over de andere Duitse locaties) vindt u desgewenst op de website van de organisator https://www.greece-on-tour.eu/konzerte ,

We hebben (nog) geen informatie over het programma of over zijn begeleiders (stand 20.3.2021), maar Michalis Hatzigiannis heeft inmiddels ook buiten Griekenland een enthousiast publiek opgebouwd, en die zullen daar niet meteen van wakker liggen.

Tussen haakjes: dit had eigenlijk een "Back Tour 2020 " moeten worden, gepland voor mei 2020 , maar toen kwam het Covid-19 virus roet in het eten gooien en de hele tournee werd uitgesteld naar maart 2021 . Nog meer roet zorgde voor nog meer uitstel, deze keer dus naar maart 2022.

Praktische gegevens
Zaterdag 5 maart, 20u00, Stadthalle-Neuss, Selikumerstrasse 25, 41460 Neuss (D)

Tickets: € 48, € 42, € 35 en € 25.

Dit is het verplaatste concert dat nu al twee keer uitgesteld werd. Eerst had het moeten doorgaan op 29 mei 2020 , en dan op 20 maart 2021 . Tickets, die voor één van beide data gekocht waren, blijven geldig.

Meer info en verdere voorverkoop op het oorspronkelijke web-adres https://www.adticket.de/Michalis-Hatzigiannis-Back-Tour-2020/Neuss-Stadthalle-Neuss/29-05-2020_20-00.html .

Voor dit concert (en de andere "Duitse" concerten van Greece On Tour) kunt u ook terecht in de webshop van de organisator zelf, die zit op https://greece-on-tour.reservix.de/events .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
Woensdag 16 maart, 20u00, Magdalenazaal (La Madeleine), Duquesnoystraat 14, 1000 Brussel (B)

Tickets: € 45, € 40 en € 35.

Dit is het verplaatste concert dat nu al twee keer uitgesteld werd. Eerst had het moeten doorgaan op 27 mei 2020 , en dan op 22 maart 2021 . Tickets, die voor één van beide data gekocht waren, blijven geldig.

Meer info en verdere voorverkoop: https://mhatzigiannis.tickoweb.be/seat .

Ze zijn daar ook bereikbaar per e-mail naar [aanvragen e-mail adres] of telefonisch op 02/658.41.99 .

De plaatsen zijn genummerd én bij het online bestellen kunt u uw plaatsen zelf uitkiezen op het zaalplan.

Dat is in dit geval bijzonder nuttig, want de Magdalenazaal (Salle de la Madeleine) werd weliswaar recent (2015) vernieuwd, maar ze is toch vooral geconcipieerd als balzaal en niet zozeer als concertzaal. Voor zittende concerten (zoals deze) is ze dan ook minder geschikt. Er is bijvoorbeeld (bij ons weten) nog altijd geen tribune. De stoelen staan gewoon in rijen achter elkaar op een vlakke vloer, en het podium is slechts pakweg anderhalve meter hoog. Dat betekent natuurlijk dat het zicht achteraan niet echt optimaal is...

De zaal ligt in hartje Brussel. Uw wagen stalt u dan best in een parkeergarage. De meest nabijgelegen zijn de "Interparking Grand-Place" en de "Interparking Albertine". Anderzijds ligt de zaal op loopafstand van het Centraal Station.

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
Zondag 20 maart, 20u00, De Melkweg, Lijnbaansgracht 234a, 1017 PH Amsterdam (NL)

Tickets: € 32,50 (excl. verplicht lidmaatschap).

Dit is het verplaatste concert dat nu al twee keer uitgesteld werd. Eerst had het moeten doorgaan op 26 mei 2020 , en dan op 19 maart 2021 . Tickets, die voor één van beide data gekocht waren, blijven geldig.

Meer info en voorverkoop : https://www.melkweg.nl/nl/agenda/michalis-hatzigiannis-19-03-2021 .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 20/03/2021

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Sokratis Sinopoulos Quartet

Sokratis Sinopoulos is geen onbekende in de Lage Landen. Minstens sinds maart 2005 is hij regelmatig te zien en te horen op allerlei podia, samen met allerlei andere muzikanten en projecten.

In 2011 richtte hij zijn eigen kwartet op, en het is met hen dat hij nu naar Turnhout komt.

Dat ensemble bestaat uit:

Dat kwartet speelt vooral - zo niet uitsluitend - eigen composities van Sinopoulos zelf.

Hun debuutalbum "Eight Winds" is zo'n beetje hun visitekaartje, en dat is zeker niet onterecht want het verscheen bij het prestigieuze label ECM . De opnames vonden plaats in Athene en de producer was Manfred Eicher himself. Het album verscheen in augustus 2015.

Nog geen vier jaar later, in maart 2019, werd dat uitzonderlijke scenario nog eens herhaald met hun tweede album, "Metamodal" .

Over de inhoud van deze cd's valt veel én weinig te zeggen. Uit de bijbehorende boekjes wordt men alvast niet veel wijzer, want naar goede ECM gewoonte zijn deze eerder spartaans gehouden. Maar alleen al het discrete ECM logo op de buitenkant verraadt wel dat we hier met goede wijn te maken hebben, en zoals bekend behoeft die geen krans. Zelfs niet als er voldoende van is om twee "flessen" van deze muzikale wijngaard mee te vullen.

In feite zijn het er zelfs meer dan dat, want Sokratis Sinopoulos werkte met zijn politiki lyra al mee aan vier ECM albums van Eleni Karaïndrou : Trojan Women (2002), The Weaping Meadow (2004), Elegy of the Uprooting (2008) en Medea (2018). Hij speelde ook mee tijdens het "Athens Concert" van Charles Lloyd en Maria Farantouri , waarvan de live opname in 2011 bij ECM uitgebracht werd (en hij was er ook bij - als enige Griekse muzikant - toen Farantouri en Lloyd in april 2013 naar Gent kwamen).

Manfred Eicher wist dus heel goed waarom hij met Sinopoulos in zee ging. En zoals gewoonlijk had hij het goed gezien: de twee albums van het "Sokratis Sinopoulos Quartet" worden meestal in superlatieven omschreven. Een vast gegeven in de commentaren is de "archaïsche klank" van de politiki lyra - en laat die klank nu precies één van de twee redenen zijn waarom Eleni Karaïndrou hem vroeg om mee te werken aan "The Weaping Meadow" . De tweede reden was de virtuositeit van de muzikant die het instrument bediende.

Meer informatie hierover, en over een aantal andere interessante samenwerkingen van Sokratis Sinopoulos vindt u in de biografie die we over hem schreven . Daar leest u ook over het jarenlange "rijpingsproces" van zijn eigen composities. Die waren geruime tijd enkel te horen tijdens live-concerten, en zelfs dan bracht hij ze slechts met mondjesmaat. Inmiddels is er dus het "Sokratis Sinopoulos Quartet" en hun twee ECM cd's.

Er zijn een aantal redenen waarom hij na al die jaren besliste om toch maar met zijn eigen composities naar buiten te komen. Zijn samenwerking met Charles Lloyd zou daar een belangrijke rol in gespeeld hebben. Deze levende jazz-legende was erg onder de indruk van Sinopoulos en zijn lyra . Als niet-Griek kon hij daar objectief tegenaan kijken, en daarom zal zijn mening allicht wat extra gewicht in de schaal hebben gelegd. Die mening was sowieso al extra gewichtig, want ze kwam van een man die zelf in zijn muziek allerlei invloeden verwerkt, en die daarover ooit zou gezegd hebben dat zijn muziek "has danced on many shores" . Ook Sinopoulos zelf doorbreekt moeiteloos de soms waterdichte schotten tussen allerlei verschillende genres, van jazz en klassiek tot de traditionele muziek van Griekenland en Klein-Azië. De twee zullen allicht heel wat stof tot praten gehad hebben, met woorden maar ook met muziek. De geïmproviseerde muzikale dialogen met Charles Lloyd en zijn rasmuzikanten hebben alleszins een diepe indruk gemaakt op Sokratis Sinopoulos .

Een andere trigger zou een ontmoeting geweest zijn met pianist Yann Keerim . Sokratis Sinopoulos zegt dat ze elkaar perfect aanvoelen, ook en vooral wat betreft hun visie op muziek in het algemeen.

Deze Yann Keerim is in Griekenland beter bekend onder zijn doopnaam Yannis Kyrimkyridis ( Γιάννης Κυριμκυρίδης ). Hij werd geboren in 1979 in Ioannina. Daar begon hij met lessen klassieke piano als peuter van drie of vier jaar, maar eigenlijk is hij ... economist van opleiding. Nu ja, niet helemaal, want op zijn zestiende behaalde hij wel degelijk zijn diploma klassieke muziek. Maar daarna studeerde hij inderdaad economie aan de Universiteit van Athene, en vervolgens behaalde hij nog een MBA aan de Rotterdam School of Economics . Weer terug in Griekenland begon hij, samen met zijn oudere broer, een online handel in muzieklicenties. Wie muziek nodig heeft voor gebruik in een film, in advertenties, videospelletjes, websites en dergelijke kan tegen betaling bij hen terecht. Tussendoor componeert hij ook nog muziek voor theater en voor audiovisuele producties.

Het lijkt ruimschoots voldoende voor een goed gevulde agenda, maar Yannis Kyrimkyridis heeft er nog een tweede, en ook die is allerminst "hidden". Wel integendeel: hij is vaste begeleider van Eleftheria Arvanitaki en hij reist met haar de hele wereld rond. Hij komt in november 2021 trouwens ook met haar mee naar Düsseldorf. Daarnaast is hij een vaste medewerker van Haig Yazdjian , hij werkte samen met Ara Dinkjian , Dionysis Savvopoulos en nog veel meer bekende namen.

Hij was er ook al bij toen Sokratis Sinopoulos in september 2010 in o.a. Amsterdam en Antwerpen optrad. Dat was dus nog vóór het kwartet formeel opgericht werd.

Dimitris Tsekouras ( Δημήτρης Τσεκούρας ), de contrabassist van het "Sokratis Sinopoulos Quartet", zal in de Lage Landen en omgeving misschien ook bekend zijn als begeleider van Alkinoos Ioannidis tijdens diens "European Tour" van mei 2016 .

Naar eigen zeggen werd Dimitris Tsekouras "onlangs" geboren, en toen hij opgroeide "leerde hij zijn grote broertje kennen". Daarmee bedoelt hij dan zijn contrabas. Dat "onlangs" is relatief, het gebeurde in 1985 in Athene, maar feit is wel dat hij en zijn contrabas onafscheidelijk lijken te zijn. Dat is dan wel pas begonnen rond zijn twintigste levensjaar. Tot dan hield hij zich bezig met piano, viool, gitaar en drums, met nog een paar traditionele instrumenten er bovenop. Hij heeft zelfs een conservatoriumdiploma klassieke viool op zak, gevolgd door een diploma contrabas. Als contrabassist speelde hij in een hele reeks min of meer naamloze groepjes op het terrein van de traditionele muziek. Maar in zijn cv (waar hij overigens niet bepaald mee te koop loopt) staan ook een paar bekende namen, zoals het " Charis Lambrakis Quartet" en Sonia Theodoridou . Met die laatste speelde hij mee op een cd van haar met liedjes van Jacques Brel, die in 2009 verscheen en in allerlei grote concertzalen werd voorgesteld. En "onlangs" (want nog maar een tiental jaar geleden) kwam daar dus zijn "lidmaatschap" van het "Sokratis Sinopoulos Quartet" bij.

Dimitris Emmanouil ( Δημήτρης Εμμανουήλ ) werd in 1980 geboren in Athene. Hij ging naar de muziekhumaniora van Pallini, en dat is al een referentie op zich. Daar werd hij ingewijd in de kneepjes van het gebruik van allerlei slagwerk in de traditionele muziek van Griekenland en de Balkan, maar ook ethnic en latin. In 1997 behaalde hij een eerste prijs als "Beste Jonge Muzikant" in een nationale competitie in Griekenland. Zijn professionele carrière begon eerder bescheiden, als percussionist in enkele kleine groepjes die traditionele muziek speelden, onder meer voor dansgroepen en dergelijke. Met hen nam hij deel aan festivals in heel Griekenland en soms ook in het buitenland.

Later breidde zijn werkterrein zich flink uit, en Dimitris Emmanouil is intussen tot ver buiten de landsgrenzen bekend als lid van Takim , de groep rond Thomas Konstantinou (ook al zou hij er volgens onze informatie niet bij zijn als dat ensemble in november 2021 met Eleftheria Arvanitaki op tournee gaat - stand 9.6.2021). Maar hij speelde bijvoorbeeld ook bij het Estoudiantina Neas Ionias , of met Trifono , Pandelís Thalassinós, Melina Kana , Nikos Xydakis en vele anderen, in erg uiteenlopende genres.

Ook bij hem dateert de samenwerking met Sokratis Sinopoulos al van vóór de oprichting van het kwartet. Net als Yannis Kyrimkyridis kwam Dimitris Emmanouil in september 2010 mee naar Amsterdam en Antwerpen.

Daarmee weet u nog altijd niets over het programma van dit concert, behalve dat het bestaat uit muziek die goed genoeg was voor ECM . Dat betekent alvast: zuivere, tijdloze esthetiek.

Als dat niet voldoende is, dan is er nog de officiële website van Sokratis Sinopoulos . Op https://www.sokratissinopoulos.com/ staat onder meer een poging uit eerste hand om uit te leggen wat het kwartet zoal doet. En ook wat het niet doet: alleszins geen fusion, en ook niets wat onder één etiketje te vangen zou zijn.

Besprekingen van de ECM albums kunnen uiteraard ook verhelderend zijn. Die zijn massaal te vinden op het web. De artikeltjes op https://ecmreviews.com/2018/01/06/eight-winds/ en https://ecmreviews.com/2019/08/07/metamodal/ zijn interessant én veelzeggend. Ze werden immers geschreven door iemand die (bij ons weten) geen specifieke kennis heeft van de Griekse dimotika en dus zonder muzikale oogkleppen kan luisteren.

Het enige wat we daar nog aan toe kunnen voegen is dat er in Turnhout allicht heel wat nieuw werk op het programma zal staan. Een creatieve geest als die van Sokratis Sinopoulos is sowieso voortdurend actief, en "dank zij" de corona-pandemie (en de daarbij horende lockdown) had ook hij heel wat vrije tijd op overschot ...

Praktische gegevens
Donderdag 31 maart, 20u15, De Warande, Warandestraat 42, 2300 Turnhout (B)

Tickets: € 18,- (jongeren t/m 25 jaar: € 12,-)

Meer info en reserveren via hun website op https://www.warande.be/programma/5299/Sokratis_Sinopoulos_Griekenland_/ of telefonisch op 014/41.69.91 .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 11/06/2021

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

"Exodus"

Flamenco, rebetiko ... Bagdad, Aleppo ...

"Exodus" is een project rond de vluchtelingenproblematiek, met de muziek als invalshoek. Er komen drie genres aan bod: de muziek van het Midden-Oosten, flamenco en ook rembetika.

Eigenlijk is dat een beetje te weinig "Grieks" om in aanmerking te komen voor deze website over "Griekse muziek in België en Nederland". We hebben het dan ook niet opgenomen toen het in 2017 op verschillende plaatsen in Vlaanderen opgevoerd werd. Maar toen waren er heel wat andere "zuiver Griekse" concerten om aandacht aan te besteden.

In september 2021 werd het project dan ingelast in het programma van het "Yuste Gent Flamenco Festival". In feite kwam dat nog minder in aanmerking, want "Exodus" was maar goed voor de helft van één avond. Maar toen was de "derde golf" van de corona-pandemie nog maar net achter de rug en de culturele sector probeerde een doorstart te maken. Veel Grieks was er daar (nog) niet bij, en onder het motto "wie het kleine niet eert" hebben we "Exodus" dan toch maar in onze "Agenda" opgenomen.

We willen dan consequent zijn en nu ook het optreden in Oostende vermelden, zes maanden later dan Gent.

Over het project zelf schreven we al uitgebreid in september 2021 . Dat artikel kunt u nog altijd nalezen.

Er zijn twee belangrijke verschillen tussen toen en nu.

Ten eerste is het optreden in Oostende wel degelijk avondvullend.

En ten tweede is het bedoeling dat de flamencodanseres Inès de Inès opnieuw haar originele plaats in de bezetting inneemt. Zij was er bij van in het begin in 2017, maar ze moest in september 2021 verstek laten gaan voor Gent, en daar werd ze vervangen door Úrsula Moreno. In Oostende is Inès de Inès dus wel weer van de partij.

Praktische gegevens
Vrijdag 11 maart, De Grote Post, Hendrik Serruyslaan 18 A, 8400 Oostende (B)

Nog niet bevestigd

Op het moment dat we dit publiceerden (juli 2021) waren er nog geen tickets te verkrijgen voor het seizoen 2021-2022. Het voorjaarsprogramma 2022 zou eind november of begin december 2021 bekend gemaakt worden.

Tot zolang laten we dit concert nog even op "niet bevestigd" staan, ook al vernemen we uit goede bron(nen) dat achter de schermen alles wel degelijk in kannen en kruiken is.

Meer info t.z.t. : http://www.degrotepost.be .

Een computer-gegenereerde routeplanning is beschikbaar. (opent in nieuw venster)

 
 

Op de site sinds: 25/07/2021

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.