Achalinotopoulos
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Links Biografie Geschiedenis Instrumenten

Inhoudsopgave

 - 

Volgende pagina
Chronis Aidonidis


Biografieën van de website over Griekse Muziek

Manos Achalinotopoulos

Klarinettist-componist

Manos Achalinotopoulos
© Luc Pardon 2003
Manos Achalinotopoulos

Deze man met de moeilijk uit te spreken naam, Manos Achalinotópoulos (Μάνος Αχαλινωτόπουλος) , is bij ons nog relatief onbekend, maar desondanks is hij een getalenteerd en veelgevraagd klarinettist-componist.

Hij werd geboren op 11 januari 1968 in Athene, in een familie die uit Klein-Azie afkomstig was. Hij studeerde opvoedkunde en politieke wetenschappen, maar ook Byzantijnse en Europese muziek. Al zeer jong begon hij met muziek, meer bepaald met het bespelen van de flogera (fluit) en klarinet en uiteraard kan hij ook met aanverwante instrumenten goed overweg, zoals de zournas (schalmei) en de tsambouna (doedelzak), waarvan de zournas eigenlijk de melodiepijp is, maar ook de kaval (grote fluit) en de ney (Perzische rietfluit).

Zijn professionele muzikale loopbaan ging van start in 1984. Hij trad op met bekende volksmuzikanten als Chronis Aidonidis , Yorgos Koros en Aristidis Moschos ( santouri ). In 1987 won hij de eerste prijs voor de beste solist van het festival van het eiland Ithaki, en het jaar daarop nam hij in Valencia (Spanje) met de Griekse ploeg deel aan het Festival van Traditionele Middellandse-Zeemuziek. In 1992 richtte hij met de componist en lierspeler Ilias Papadopoulos ( Pontische lyra ) het ensemble Ellispontos op, dat internationaal enige bekendheid verkreeg. En daar bleef het niet bij. Zijn onmiskenbaar talent zorgde ervoor dat hij veel gevraagd werd in de begeleidingsgroep van topmusici, wat zijn internationale doorbraak alleen maar bespoedigde. De lijst van de grote namen die hij begeleidde bij hun opnamen en op hun tournees is zonder meer indrukwekkend: Eleftheria Arvanitaki , Charis Alexiou , Yorgos Dalaras , Dimitra Galani, Alkistis Protopsalti , Stamatis Kraounakis, Christos Nikolopoulos, Dionysis Savvopoulos, Eleni Tsaligopoulou, Nikos Portokaloglou en Maria Farantouri . Bij Eleftheria Arvanitaki behoort hij zelfs tot de vaste kern musici die haar overal op haar tournees begeleidt. Op de cd "Ektos Programmatos" (Buiten het programma) zingt hij zelfs twee liedjes mee. Dit dubbelalbum uit 1998 is dan ook een buitenbeentje. Het bevat allemaal lievelingsliederen van Arvanitaki en haar musici, die backstage uitgevoerd werden bij wijze van opwarmingsoefening.

In 1998 verscheen onder impuls van de internationale afdeling van Sony de eerste cd van Manos Achalinotopoulos met eigen werk. Deze cd, "Yakinthos" (Hyacint), is een pareltje van voornamelijk instrumentale muziek. De titel refereert naar een bloem die, net als de taal en de muziek van een volk, voortdurend bloeit en in beweging is. De cd bevat eigen composities en een aantal bewerkingen van traditionele muziek, met respect voor de streekgebonden idiomen. Muziek is voor Manos Achalinotopoulos een vorm van expressie waarbij iedereen zich uitdrukt in de taal die hem aangeleerd werd, net als een dialect. Vaak werd die manier van uiten op natuurlijke wijze aangeleerd en mondeling overgeleverd. Twee liederen worden gezongen door Alexis Parcharidis, in Pontische stijl, want zo leerde hij het van zijn ouders afkomstig uit de Pontos aan de Zwarte Zee. Een ander wordt in Byzantijnse stijl gezongen door Christos Chalkias, een psáltis (cantor), met een lange leerschool op de Athos-berg. Verder spelen op de cd een aantal uitstekende muzikanten mee die hun instrument(en) beheersen als geen ander, zo onderscheiden we onder anderen: Vangelis Karipis (slagwerk), Sokratis Sinopoulos ( politiki lyra ), Periklis Papapetropoulos (saz), de Amerikaans-Armeense outi -speler Ara Dinkjian en nog een aantal topmuzikanten.

Zelf leerde Manos Achalinotopoulos op negenjarige leeftijd klarinet spelen van zijn grootvader, in een tijd waar klarinetmuziek in Griekenland niet bepaald populair meer was. Nu zit deze muziek wereldwijd in de lift, samen met de wereldmuziek en folklore-rage. Min of meer ongewild wordt Manos Achalinotopoulos in de wereld van ethnic en fusion meegezogen. Het zijn nochtans woorden die hem weinig of niets zeggen. Zijn muziek ontstaat nog op natuurlijke wijze en is dynamisch. Het is een persoonlijke uiting van emoties, met als basis de culturele bagage die hij als kind meekreeg, aangevuld met andere invloeden die hij nadien opdeed. Toch is hij zich steeds blijven bijscholen en verdiepen in de muziek.

Achalinotopoulos was bij ons te gast op het Sfinks festival in Boechout (B) in juli 1999 .

Met Susheela Raman, de in India geboren zangeres die opgroeide in Australië en in Londen leeft, werkte hij meermaals samen, onder meer op haar debuut-cd "Salt Rain" uit 2001 en op "Love Trap" in 2003.

In april 2004 werd Achalinotopoulos samen met Vangelis Karipis voor vier concerten uitgenodigd naar Nederland voor het programma "Zeibekiko: een Grieks feest". Samen met het Nederlands Blazers Ensemble werd werk voorgesteld van de jonge Nieuw-Zeelandse componist van Griekse afkomst, John Psathas. Dit project werd op cd opgenomen.

 

 

Laatst bijgewerkt op : 2006-12-09

Inhoudsopgave

 - 

Volgende pagina
Chronis Aidonidis

Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.