Karipis
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Links Biografie Geschiedenis Instrumenten

Biografieën van de website over Griekse Muziek

Vangelis Karipis

Percussionist

Vangelis Karipis (Βαγγέλης Καρίπης) werd in 1971 in Athene geboren. Hij legt zich toe op percussie-instrumenten en hoort op zijn gebied bij de top in Griekenland. Dat is niet zo eenvoudig als het lijkt, want percussie in de volksmuziek betekent meer dan zomaar wat om zich heen slaan. Het ritme is niet alleen uiterst belangrijk, er zijn er heel veel verschillende en sommige zijn heel ingewikkeld.

Toch had het er bijna anders uitgezien. Karipis begon als kleine jongen eerst outi te studeren en naast de dimotiká leerde hij ook Byzantijnse muziek. Pas op zijn zeventiende begon hij op zichzelf percussie te leren.

Karipis speelt ook nog andere muziek en begeleidt tal van artiesten, in alle genres, van rembetika tot jazz. Hij behoort tot de vaste kern van het orkest van superster Elefthería Arvanitáki . Hij was bijvoorbeeld mee in Brussel tijdens haar Europese tournee in 2002 . Hij werkte ook samen met Alkínoos Ioannídis, bijvoorbeeld in Londen in mei 2002 , en in april 2004 was hij met de klarinettist Manos Achalinotópoulos de gast van het Nederlands Blazers Ensemble. Het Nederlands Blazers Ensemble behoort ook tot de top, maar toch is Karipis tien dagen bezig geweest om hun slagwerkers in te werken in de Griekse ritmes voor het project Zeibekiko: een Grieks feest . Deze productie werd onlangs op cd uitgebracht.

In 1997 richtte hij de groep Krótala , samen met twee andere percussionisten Andreas Pappás en Petros Kourtis. De naam Krotala betekent handkleppers, vergelijkbaar met de Spaanse castagnetten. In de Oudheid werden er al krotala gebruikt. Met deze groep trad Karipis in juli 2003, samen met de groep Mode Plagal - die eind november 2001 bij ons ook te horen was - op in de Londense Queen Elizabeth Hall voor het Festival Rhythm Sticks. Maar daar bleef het natuurlijk niet bij.

In januari 2005 werd hij aangekondigd als een van de muzikanten van het Ensemble van Katerina Papadopoulou , met een programma rond dorpsmuziek uit Klein-Azië. Daarbij worden typische percussie-instrumenten voor de Klein-Aziatische traditie gebruikt, zoals de bendir (een soort tamboerijn of defi met één of meer snaren juist onder het trommelvel, die vooral gebruikt wordt in de Arabische wereld), toumbe(r)leki , zilia , lepels en masiá (cimbaaltjestang). Naar aanleiding van dat concert werd deze korte biografie opgesteld.

Uiteindelijk bleek op het eerste concert van de reeks dat Karipis toch niet was komen opdagen, wegens andere engagementen. Wat dat engagement was, werd al snel duidelijk. Op 26 januari 2005 werd in Athene door de Griekse staatszender ERT een groot benefietconcert georganiseerd ten voordele van de overlevenden van de vloedgolf in Zuidoost-Azië, precies een maand geleden. Aan deze grootscheepse solidariteitsactie namen vijftig Griekse artiesten deel, waaronder Eleftheria Arvanitaki en de groep Krotala. Alle grote namen waren present. Vangelis Karipis kon daar gewoon niet ontbreken. Het concert werd opgenomen en zal op cd worden uitgebracht. De opbrengst van die verkoop wordt eveneens integraal overgemaakt aan de getroffen regio.

Noot : In sommige (Griekse) bronnen wordt zijn naam met y geschreven, Βαγγέλης Καρύπης, (wat dan in een transcriptie Vangelis Karypis zou moeten worden), maar die schrijfwijze is verkeerd.

 

Laatst bijgewerkt op : 2005-01-28

Inhoudsopgave

Vorige pagina
Asimina Karamperopoulou

Volgende pagina
Vasilis Karras

Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.