Mei  2002
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 1999 Jaar 2000 Jaar 2001 Jaar 2002 Jaar 2003 Jaar 2004 Jaar 2005
Januari 2002
Februari 2002
Maart 2002
April 2002
Mei 2002
Juni 2002
Juli 2002
Augustus 2002
September 2002
Oktober 2002
November 2002
December 2002

Overzicht Griekse Muziek in Mei 2002

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Ithaki's Grieks Paasfeest

Met live muziek van "I Ellines"

De Grieks-Belgische vereniging Ithaki, uit Mechelen, organiseert voor de vijfde opeenvolgende keer een Grieks Paasfeest.

Het bestuur van Ithaki belooft er deze keer iets heel bijzonders van te maken, aangezien het hun "lustrumpaasfeest" wordt. We zijn benieuwd! Naar gewoonte wordt het aperitief u aangeboden door Ithaki. De maaltijd bestaat uit een voorgerecht (mezé special), hoofdschotel (kokkinisto) én het traditionele paasbrood (tsourekia).

Uw Griekse dansen kan u er zeker oefenen onder de deskundige begeleiding van "I Ellines" met Dimitris Tsimbiropoulos - zang en gitaar - en Stratos Stabourlos - bouzouki en zang. Bovendien wordt bij de tombola een gratis verblijf in Griekenland verloot.

Praktische gegevens
Zaterdag 4 mei 2002, 20u00 (deuren om 19u30), Zaal De Posthoorn, Brusselsesteenweg 49, 2800 Mechelen (B)

Kaarten: leden van Ithaki betalen € 25,-. Niet-leden € 32,- (Kinderen tot 12 jaar: halve prijs)

 

Op de site sinds: 01/02/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Workshop Ano Kato

Improvisatie en techniek voor volksmuziekinstrumenten

Michiel Koperdraat van Ano Kato leidt reeds geruime tijd allerhande workshops, waaronder deze, georganiseerd in het kader van het weekend "Samenspel" van de Stichting Volksmuziek Nederland.

Een gelijkaardig initiatief zal plaatsvinden in oktober (zie daarvoor onze oktober-pagina ).

Praktische gegevens
Van vrijdag 3 tot en met zondag 5 mei 2002, 20u00, Vormingscentrum De Glind, De Glind (bij Barneveld) (NL)
 

Op de site sinds: 15/02/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Pyx-Lax

Opgelet: deze Duitse Tour werd afgelast

Aangezien Pyx-Lax vanaf de jaren negentig zowat één van de populairste groepen van Griekenland is en vermits we reeds meermaals de vraag kregen om deze groep op te volgen en concerten in onze contreien te melden, vonden we het opportuun om deze op til staande Duitse tour op te nemen. Düsseldorf is voor sommigen onder jullie misschien niet eens zo ver weg... Maar jammer genoeg werden al deze concerten op het laatste nippertje afgelast.

De naam van de groep betekent letterlijk "al slaand met de vuisten en al trappend met de voeten". Niet onmiddellijk een zachtaardige benaming en men verwacht van zo'n groep dan misschien vooral "ruige" muziek. Nochtans maakt de groep ook rustige liederen. Een voorbeeld hiervan is het heel gekende nummer van Pyx-Lax' beginperiode "Astin na leï" (Laat haar maar zeggen), waarmee zij prompt Griekenlands top-tien haalden. De groep ontwikkelde een eigen stijl, modern, hier en daar gebaseerd op een traditionele onderbouw, met zowel mooie, trage nummers als snellere. Hun discografie vangt aan in 1990 en tot nu toe hebben zij een tiental persoonlijke cd's op hun actief staan. Bovendien hebben zij aan nog een aantal andere plaatopnamen meegewerkt. Anderen hebben dan weer hun medewerking verleend aan hun platen. Zo bijvoorbeeld laïka-zanger Vasilis Karras , die het hogervermelde lied "Astin na lei" van Manos Xydous voor hen vertolkte.

De samenstelling van de groep is sedert het begin reeds hier en daar gewijzigd, de groep zou vorig jaar zelfs uit elkaar gegaan zijn, maar nu zijn ze er dus weer en waarschijnlijk maken de volgende personen er deel van uit:

  • Babis Stokas: leadzanger, muziek- en tekstschrijver
  • Fílippos Pliátsikas: gitaar, zang, muziek- en tekstschrijver
  • Manos Xydoús: gitaar, zang, muziek- en tekstschrijver
  • Dímitra Karaberopoúlou (sedert 1993): accordeon , slagwerk, zang en keyboards

Vooral de in Duitsland geboren leadzanger Babis Stokas wist reeds menig vrouwenhartje sneller te doen slaan. Vorig jaar, zie onze mei 2001-pagina , was hij samen met Panos Katsimichas mee op tournee met Yorgos Dalaras. Pyx-Lax heeft als groep reeds meermaals samengewerkt met Dalaras (in 1996 en 1997) en met de gebroeders Katsimichas (in 1994).

Ook de 48-jarige Manos Xidous is een spilfiguur binnen de groep. Hij begon zijn muzikale carrière als loopjongen bij platenmaatschappij EMI Columbia. Nadien schopte hij het eind 1978 tot hulpproducer, wat er in feite op neerkwam dat hij de koffie moest maken voor de muzikanten tijdens de opnamen en dat is in Griekenland een zwaarwichtige taak! Tegenwoordig staat Manos Xidous o.m. in voor de muziek op een nieuwe cd van Vasilis Papakonstantinou.

Na hun zogenaamde hereniging vorig jaar - naar eigen zeggen zijn zij nooit ontbonden geweest, ze waren gewoon aan een adempauze toe - bracht de groep meteen een dubbelalbum uit met de eigenaardig titel: "Ta dokaria sto grasidi perimenoun ta paidia", zoiets als De doelpalen in het gras wachten op de spelers . En nu staat er opnieuw een nieuwe cd op stapel, die internationaal zal worden uitgebracht. De productie en de teksten ervan zijn van Tolis Fasóis (van de groep Sharp Ties) en er zouden buitenlandse artiesten aan meewerken.

Alle geplande data werden afgelast. Indien u reeds kaarten had aangekocht, neem dan voor terugbetaling contact op met uw voorverkooppunt.

Praktische gegevens
Woensdag 29 mei 2002, 20u00, Passionskirche, Marheinekeplatz 1, 10961 Berlin-Kreuzberg (D).

AFGELAST !

Donderdag 30 mei 2002, 20u00, Cirkus Krone, Zirkus-Krone-Strasse 1-6, 80335 München (D).

AFGELAST !

Vrijdag 31 mei 2002, 20u00, Liederhalle, Hegel-Saal, Berliner Platz 1-3, 70174 Stuttgart (D).

AFGELAST !

Zaterdag 1 juni 2002, 20u00, Philipshalle, Siegburger Strasse 15, 40591 Düsseldorf-Oberbilk (D).

AFGELAST !

Zondag 2 juni 2002, 20u00, Capitol, Goethestrasse 1-5, 63067 Frankfurt-Offenbach (D).

AFGELAST !

 

Op de site sinds: 01/02/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Seminarie met als thema: "Een hedendaagse kijk op het antieke Griekenland."

Invloeden van klassieke thema's op hedendaagse kunstuitingen

De Franstalige vzw "Ligue de l'Enseignement et de l'Education permanente" (Liga voor onderwijs en permanente vorming), bestaat reeds sedert 1864. Zij richt zich tot allen, jong en oud, die voor zichzelf een betere slaagkans willen creëren in hun persoonlijke en professionele activiteiten, om zo op een gepaste manier in deze snelbewegende maatschappij te kunnen functioneren.

De organisatie laat ons weten dat zij dit jaar in haar vormingspakket een lezingenreeks heeft opgenomen die de invloed van de antieke Griekse cultuur zal belichten op hedendaagse kunstuitingen zoals muziek, literatuur, film en toneel.

De lezingen zijn in het Frans en worden op vijf opeenvolgende woensdagen gegeven. De spreker, Marc Vanholsbeeck, is classicus en tevens licentiaat in sociale en culturele communicatiewetenschappen.

Hij zal aantonen hoe hedendaagse kunstenaars op verschillende en vaak onverwachte manieren inspiratie geput hebben uit oude Griekse en Grieks-Latijnse thema's. Daarbij komt uiteraard de Griekse muziek aan bod, met speciale aandacht voor de buitengewone continuïteit in de Griekse muzikale overlevering, vanaf de Antieke Oudheid over het Byzantijnse Rijk tot heden. Hij zal het bijvoorbeeld hebben over de "oude" dichteres Sappho van Mytilene en de hedendaagse componiste Angélique Ionatos , maar ook over lyrische gedichten van Yannis Ritsos, Odysseas Elytis, en Yorgos Seferis in de populaire muziek van Mikis Theodorakis en Manos Hadjidakis. Maar ook andere hedendaagse componisten komen aan bod, zoals Vangelis (Papathanassiou).

De spreker beperkt zich niet tot de muziek, ook andere kunstvormen worden belicht. Zo neemt hij u mee van de Odyssea van Homeros en andere heldendichten naar het literaire werk van Nikos Kazantzakis en de verfilming ervan (Zorba de Griek, The last temptation of Christ). Hij belicht de invloed van de klassieke thema's op de hedendaagse film (Cacoyannis, Scorcese, Pasolini, Fellini), op de literatuur (Henry Bachau, Nikos Kazantzakis, Odysseas Elytis) en op het toneel. En dan geven we u nog maar een greep uit het aanbod.

Eén en ander wordt opgeluisterd met muziek- en videofragmenten en dia's.

Het aantal inschrijvingen wordt beperkt tot 20 personen.

Praktische gegevens
Van woensdag 22 mei tot en met woensdag 19 juni 2002, elke woensdag, van 18u00 tot 20u00, Ligue de l'Enseignement et de l'Education permanente, De Leglentierstraat 1A, 1000 Brussel (B)

Deelname: € 62,- voor leden, studenten, werklozen en gepensioneerden. Niet-leden betalen: € 69,- (voor de 5 lezingen).

 

Op de site sinds: 28/02/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Alkinoos Ioannidis

Mediterranean Crossroads

Deze op 19 september 1969 in Lefkosia (Nicosia) geboren jonge Cyprioot heeft van bij zijn debuut in 1993 tal van mooie liederen vertolkt en uitgebracht. Hij is zanger, speelt laouto en gitaar en schrijft songs.

Zijn eerste cd "Stin agorá tou kósmou" (Op de wereldmarkt) uit 1993 leverde hem meteen een gouden plaat op, er gingen 50.000 exemplaren van over de toonbank. Op deze cd verleent Dimitra Galani haar medewerking. Een jaar nadien, in 1994, zingt Alkínoos één liedje op de cd die gemaakt werd naar de soundtrack-muziek voor een tv-serie, "Mi fovásai ti fotiá" (Wees niet bang voor het vuur). De muziek is van Dimitris Papadimitríou en de teksten van Lina Nikolakopoúlou. Ook op deze cd zingt een andere grote ster mee: Charis Alexiou .

Zijn tweede persoonlijke cd dateert uit 1995 en heeft als titel: "Opos mistiká kai ísicha..." (Geheimzinnig en rustig...) en wordt opnieuw goud met een verkoop van 40.000 exemplaren. Nadien heeft Alkinoos Ioannidis nog een aantal succesvolle persoonlijke platen uitgebracht waarvoor hij zelf de muziek en de teksten schreef, naast andere cd's waaraan hij deelnam.

Op dit concert, met als thema "Mediterranean Crossroads" (Kruispunten in de Middellandse Zee) vertolkt hij oude Cypriotische volksliederen in combinatie met hedendaagse Griekse muziek. Die vermenging van invloeden van Oost en West typeert zijn stijl. In zijn muziek probeert hij de relaties tussen traditie, cultuur en het moderne leven bloot te leggen. Het resultaat is fris en creatief, maar met behoud van een ware geest en karakter. En dat is precies de sleutel van zijn succes.

In Londen treedt hij op met:

  • Miltiades Papastamou (zang en viool)
  • Yotis Kiourtsoglou (elektrische basgitaar)
  • Vangelis Karipis (percussie)
  • Yorgos Kaloudes (cello en percussie)

Indien u over Cyprus meer wilt lezen, dan kan u dat in onze rubriek " Achtergrond ", waar we ingaan op de " Cyprus-kwestie " en hoe het zover kon komen.

Praktische gegevens
Vrijdag 17 mei 2002, 19u45, Queen Elizabeth Hall, London (UK)

Prijzen: GBP 25,- / 20,- en 15,-

 

Op de site sinds: 28/03/2002

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.