Juli  2001
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 1998 Jaar 1999 Jaar 2000 Jaar 2001 Jaar 2002 Jaar 2003 Jaar 2004
Januari 2001
Februari 2001
Maart 2001
April 2001
Mei 2001
Juni 2001
Juli 2001
Augustus 2001
September 2001
Oktober 2001
November 2001
December 2001

Overzicht Griekse Muziek in Juli 2001

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Muziek en dans uit Griekenland

Dit is de laatste dag van een driedaagse (van vrijdag 29 juni t/m zondag 1 juli) rond muziek en dans uit Griekenland. Speciaal voor de gelegenheid zijn vanuit Griekenland de volksdansgroep "Kouroi en Kores" en de dansgroep van het "Lykion ton Ellinidon" overgekomen. Het muzikale gedeelte wordt ingevuld door het orkest "Glentistades", dat uit Mesopotamos komt, en een koperblaasorkest uit Kozani.
Dit evenement is tot stand gekomen dankzij de steun van de Griekse ambassade en werd officieel geopend op vrijdag 29 juni om 18 uur door de ambassadeur van Griekenland.

Praktische gegevens
Zondag 1 juli 2001, van 14u00 tot 18u00, Beach Resort Kijkduin, Deltaplein 200, 2554 EJ Den Haag (NL)

Gratis inkom.

 

Op de site sinds: 06/05/2001

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Feestival Gooik (B)

Zotos Compania, Thimios Gogidis, Kariofyllis Doïtsidis

Voor de zesde keer op rij wordt er in Gooik het eerste volle weekend van juli een festival georganiseerd dat zich toespitst op Europese volksmuziek. Het is een festival, maar ook een beetje een groot feest, en dit jaar is de Griekse bijdrage niet gering.

  • Zotos Compania : op zaterdag 7 juli om 20u, waarschijnlijk in de baltent en niet in de concerttent, zoals eerder gezegd. Deze kompania brengt rembetika-muziek met vijf muzikanten. Het groepje werd opgericht in 1990 door twee broers, Thanassis en Yannis Zotos, die in Berlijn opgegroeid zijn. Ze hebben er een Grieks restaurant (in de Rosenthalstrasse) dat erg in trek is bij het jonge volkje. Naast de maandelijkse optredens in hun restaurant nemen Thanassis en een paar andere leden van zijn kompania sinds 1992 ook nog deel aan tournees van Mikis Theodorakis en sinds 1997 aan die van Maria Farantouri . Thanassis Zotos is zanger en percussionist en speelt ook nog baglamas . Zijn broer speelt bouzouki . De andere leden van de groep komen uit Duitsland en Turkije. De begeleidende instrumenten zijn de accordeon , viool , bouzouki , Turkse saz, bas en percussie. Ze verkennen al improviserend nieuwe wegen, maar sluiten wel aan bij de traditionele interpretatie van de rembetika. Hun repertoire wordt hier en daar uitgebreid met andere Griekse muziek dan rembetika, maar steeds met een eigen jazzy tintje en geïmproviseerde intro's.
  • Thimios Gogidis : op zondag 8 juli om 12u30, aperitiefconcert op het centraal podium. Thimios Gogidis zingt en speelt traditionele Thracische muziek. Hij begeleidt zichzelf op de accordeon en op de gaïda (soort doedelzak). Zijn zoon zorgt voor het slagwerk.
    In Griekenland treft men over 't algemeen twee soorten doedelzak aan. De tsambouna op de eilanden en de, meestal grotere, gaïda op het vasteland. Bij de Pontos-Grieken spreekt men dan weer over de touloum. De gaïda wordt vandaag vooral nog bespeeld in Macedonië en Thracië. Het instrument werd gewoonlijk zelf gemaakt door diegene die het instrument bespeelt. Het bestaat uit een leren zak, voornamelijk in geitenvel, een mondstuk en twee houten fluiten of pijpen. De langste pijp, meestal uit drie delen, heeft geen gaten en geeft slechts één toon weer. De korte pijp bepaalt de melodie en heeft veelal (6 of) 7 gaten vooraan en 1 achteraan. In die pijpen ligt, buiten de afmetingen van het instrument, ook een belangrijk verschil met de tsambouna van de eilanden: die heeft maar 1 pijp die het geluid voortbrengt.
    Thimios Gogidis is bij ons geen onbekende meer, hij vertoeft vaak in België. Hij was onder meer nog in ons land in mei, juni en december van vorig jaar. Toen verklapte Thimios ons dat hij tegen februari 2001 zijn tweede cd zou klaar hebben.
  • Kariofyllis Doïtsidis : op zondag 8 juli om 17u in de baltent. Deze outi (oud)-speler brengt zijn publiek naar dezelfde streek in Griekenland: Thracië. Hij werd geboren in Karoti, een klein bergdorpje in de uiterste noord-oost punt van Griekenland, ingeklemd tussen Bulgarije en Turkije. Hij maakte zijn eerste plaat veertig jaar geleden, in 1961, en is in die tijd uitgegroeid tot één van de grote namen van de traditionele muziek uit Thracië. Getuige daarvan is het feit dat Savina Yannatou o.m. een opname van Doïtsidis selecteerde om de Thracische muziek te illustreren in de recente reeks uitzendingen over Griekse muziek in het programma "De Groote Boodschap" op Radio 1. Een uitgebreide biografie van Kariofyllis Doïtsidis vindt u in onze rubriek " Achtergrond ".

Voor de geïnteresseerden ook nog even dit: op zondagnamiddag kan u er een workshop Griekse dansen volgen met de volksdansgroep Zorbades. Eveneens vermelden we hier graag dat er op het festivalterrein een grote muziekinstrumentenmarkt gehouden wordt met instrumentenbouwers, partituren en cd's. Er is een instrumentenmuseum in het Gemeentelijk Ontmoetingscentrum De Cam, in de buurt van de festivalweide.

Praktische gegevens
Van vrijdag 6 tot en met zondag 8 juli 2001, Feestival Gooik, Festivalweide aan de Dorpsstraat te Gooik (B).

Vrijdag 6 juli vanaf 20u, zaterdag 7 juli vanaf 14u en zondag 8 juli vanaf 11u.

Prijzen: vrijdag: 300 BEF, zaterdag: 600 BEF, zondag: 600 BEF. Een weekendkaart kost 1.200 BEF. Kinderen t/m 12 jaar: gratis. Inwoners van Groot-Gooik mogen op vrijdagavond gratis binnen. Geen voorverkoop.

 

Op de site sinds: 29/04/2001

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Grieks Feest en Wereldmuziekfestival in Beveren

Met Palio-Paréa en Les deux Hellènes

Gedurende 20 jaar, met uitzondering van vorig jaar, werd er iedere zomer in Beveren een wereldmuziekfestival georganiseerd en een Grieks Feest met liveoptredens, dansgelegenheid en mogelijkheid tot eten en drinken. Spijtig genoeg was het slechte weer soms de spelbreker - reden waarom het vorig jaar niet doorging. Maar dit jaar gaan ze er in Beveren opnieuw voor. Twee dagen lang wordt er gedanst, gefeest en muziek beluisterd. Voor alle zekerheid werden de togen voor drank en spijs, het podium en de dansvloer overdekt.

Op vrijdag 13 juli is er een Grieks Feest. Op het programma staan twee liveoptredens. Palio-Paréa bijt de spits af vanaf 19u, en vanaf 22u nemen Les deux Hellènes het roer over. Tussendoor kan u de dansgroep Nikitès aan het werk zien.

Palio-Paréa is een uiterst actieve groep Nederlanders die uitsluitend Griekse muziek brengt. Via de rembetika zijn zij gaandeweg gegroeid naar een eigen soort muziek, Grieks maar tegelijkertijd universeel. De bezetting van de groep is als volgt:

  • Margot Schenk - zang, percussie, baglamas
  • Mattie Tans - zang, gitaar
  • Loek Schrievers - bouzouki , tzouras , oud
  • Jos Koning - viool
  • Carel van Rijn - contrabas, tenorgitaar

Na Palio-Paréa is het de beurt aan Les Deux Hellènes . Deze twee broers, Stavros en Silakouris, komen uit Charleroi maar hebben hun roots op de eilanden van Rodos en Kálymnos. Ze hebben muziekacademie gevolgd en daarna gestudeerd aan het conservatorium van Mons. Thuis kwamen ze in aanraking met de Griekse muziek, en dit moest wel leiden tot een Grieks groepje, dat ze dan ook oprichtten in 1995. Ze spelen vaak op feesten van de Griekse gemeenschappen, meestal in Wallonië, soms in Limburg, en daarnaast natuurlijk ook in restaurants. Zelfs bij Grieken is het nu eenmaal niet elke week feest. Grieken in een bepaalde stad of streek in het buitenland zijn meestal allemaal uit dezelfde streek van Griekenland afkomstig. Dat is ook logisch, als je emigreert dan kies je eerder voor een plaats waar je weet dat je kan rekenen op de opvang van familie, vrienden of kennissen, in plaats van zomaar in het diepe te duiken. Voor Stavros en Silakouris brengt dat mee dat zij voor elke gemeenschap het eigen repertoire moeten spelen, zodat ze een heel uitgebreid terrein bestrijken. Silakouris speelt bouzouki, Stavros, die eigenlijk accordeon gestudeerd heeft, neemt de keyboards voor zijn rekening.

U kan die avond niet alleen muziek beluisteren. Ook voor de inwendige mens wordt gezorgd: er zijn standjes met souvlaki, gyros en slaatjes, en het vast voedsel kan u in- en uitleiden met Griekse aperitieven en wijnen.

Voor de gelegenheid wordt er ook een grote dansvloer gecreëerd. Een echt Grieks Feest dus. Mocht u de Griekse danspasjes nog niet onder de knie hebben, geen nood. Dansgroep Nikitès uit Oosterzele (bij Gent) geeft om 18u een initiatie in het Griekse dansen en treedt tussen de optredens door ook een aantal keren op. De groep werd opgericht in 1993. Ze tonen dansen uit verschillende streken van Griekenland met de bijbehorende kostuums. Mocht u de smaak te pakken krijgen: nieuwe leden zijn steeds welkom. Al naargelang uw niveau kan u aansluiten bij één van hun drie groepen. Kinderen dansen momenteel mee bij de beginners, maar er zijn plannen om voor hen een aparte groep op te richten.

Op zaterdag 14 juli staat er een wereldmuziekfestival geprogrammeerd met de volgende optredens:

  • 19u: Mishmar uit Marokko met traditionele berbermuziek.
  • 20u45: Ibrahim Diaw Gruppo uit Senegal met salsa en merengue
  • 22u30: The Splifftones uit België met Jamaïcaanse skaritmes
  • 00u30: Maria Dolores Sexteto uit Cuba met Cubaanse salsa

Beide avonden vangen aan om 18u en duren tot in de vroege uurtjes (2u 's ochtends).

Praktische gegevens
Vrijdag 13 en zaterdag 14 juli 2001, van 18u00 tot 2u00, Domein van Kasteel Cortewalle, 9120 Beveren-Waas (B)

Inkom voor het Grieks Feest: 200 BEF in voorverkoop en 300 BEF aan de kassa. (Voor het Wereldmuziekfestival kosten de kaartjes respectievelijk 300 en 400 BEF.) Kinderen tot 12 jaar: gratis.

 

Op de site sinds: 21/05/2001

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Yorgos Mangas

Op het Sfinks Festival in Boechout

De 26ste editie van het Sfinks festival gaat zoals steeds door op het laatste weekend van juli, dit jaar van donderdag 26 t/m zondag 29 juli, en op de vertrouwde locatie: het Molenveld in Boechout, bij Antwerpen (B). Ondanks de wateroverlast van vorig jaar staat de ploeg opnieuw enthousiast paraat om er een onvergetelijke ervaring van te maken.

Op het goed gevulde programma staat op donderdag 26 juli en op zaterdag 28 juli o.a. de Griekse klarinettist Yorgos Mangas . Yorgos Mangas speelt vooral klarinet maar kan ook goed overweg met de flogera (een soort herdersfluit). Hij werd op 23 augustus 1952 geboren in Thiva (Thebe), maar groeide op in Livadiá (op zo'n 200 km van Athene) en speelt beroepshalve sedert 1970 muziek. Tijdens het zomerseizoen reist hij Griekenland af om er dansmuziek te spelen op de vele plaatselijke dorpsfeesten. Jammer genoeg zijn die plaatselijke, jaarlijks terugkerende panigiria aan het verdwijnen, maar vroeger althans werd er steevast beroep gedaan op rondtrekkende zigeunermuzikanten om die dansfeesten op te luisteren. De zigeuners pasten zich aan de plaatselijke dans- en muziektradities aan, maar zorgden uiteraard ook voor een eigen muzikale en instrumentale inbreng. Yorgos Mangas is trouwens ook van zigeunerafkomst. 's Winters vertoeft hij in Athene en treedt er in de plaatselijke clubs op.

De klarinet is gaandeweg hét instrument bij uitstek in de Epirotische muziek geworden en veel van Yorgos Mangas' repertoire vindt in Epirus zijn oorsprong. Maar zijn muziek bevat vaak ook oosterse ritmes die tot uiting komen in zijn opzwepende tsiftetelia (de oosters getinte buikdansritmes). (Maar goed dat ze hem op Sfinks in de danstent geprogrammeerd hebben). Bovendien is Yorgos Mangas bekend om zijn verrassende improvisaties en taximia (dit zijn inleidingen die bij iedere interpretatie kunnen variëren, en het eigenlijke muziekstuk introduceren). Hij is daar een meester in en weet als geen ander zijn publiek te entertainen en telkens weer te verrassen met onnavolgbare muzikale wendingen. Bovendien is een liveoptreden van Yorgos Mangas een ware belevenis op zich, en niet alleen omwille van zijn muzikale krachttoeren. Yorgos Mangas is een geboren showman en weet met zijn kostuums, zijn bewegingen en de manier waarop hij muziek speelt, van een concert een bijzondere ervaring te maken. Zo is bijvoorbeeld het uit elkaar halen van zijn klarinet een vast onderdeel van zijn show. Ondertussen speelt hij voort op zijn steeds kleiner wordende klarinet , door er telkens een stuk af te halen, totdat er slechts een klein mondstukje overblijft dat hij hanteert als een fluit. Dit bewijst hoe hij het instrument totaal beheerst. In zijn shows laat hij zich begeleiden door een bevallige langharige dame die hem op zijn wenken bedient. En dat zal zij onderhand wel gewoon zijn... zij blijkt namelijk zijn echtgenote te zijn.

De openingsavond op donderdag (vanaf 16 uur) is gratis. Op vrijdag gaat de festivalweide open om 18 uur, en zaterdag en zondag vanaf 10 uur.

Praktische gegevens
Donderdag 26 juli 2001, 21u00, Sfinks, Molenveld, 2530 Boechout (B)

Donderdag: gratis.

Zaterdag 28 juli 2001, 17u30 (Danstent), Sfinks, Molenveld, 2530 Boechout (B)

Zaterdag of zondag: kaarten in voorverkoop: 950 BEF voor de dag zelf, 1500 BEF voor zaterdag en zondag samen. Aan de kassa kost dat respectievelijk 1200 en 2100 BEF. Kinderen -14 jaar: gratis.

 

Op de site sinds: 19/06/2001

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Angélique Ionatos

Op het Klinkers Festival in Brugge

De historische binnenstad van Brugge vormt voor de zevende editie van het stadsfestival Klinkers opnieuw het prachtige decor. Van 28 juli tot 12 augustus kan u van een brede waaier van eigentijdse mondiale muziek genieten op deze zomerse festivalhappening.

Op 5 november jl. bracht Angélique Ionatos haar nieuwe bluesrecital: " D' un bleu très noir " in de Gentse Schouwburg. Met deze productie komt zij nu ook naar Brugge. Voor meer informatie over het programma verwijzen we u naar onze november 2000 pagina.

Naast nieuwe liederen, van haarzelf en van Eleni Karaïndrou , bevat de cd "D' un bleu très noir" ook oudere liederen uit haar hele repertoire, liederen die haar altijd bijblijven en die zij opnieuw orkestreert. Daarnaast zullen op het concert natuurlijk ook Elytis, Theodorakis, en andere grote artiesten die zij bewondert, niet ontbreken.

U vindt van Angélique Ionatos een beknopte levensloop in onze rubriek " Achtergrond ".

Het openluchtconcert gaat door op het binnenplein, tegen de historische gevel van het Gruuthusemuseum. Tenzij het weer het niet toelaat, dan wordt naar een andere locatie uitgeweken. (Zie hieronder).

Praktische gegevens
Dinsdag 31 juli 2001, 21u30, Gruuthuse, Dijver 17, 8000 Brugge (B).

Opgelet: bij regen of wind heeft het concert plaats in de zaal van Oud Sint-Jan, Mariastraat 38.

Prijs: 300,- BEF. Beperkt aantal plaatsen (300) in voorverkoop. (Bij mooi weer zijn er eventueel nog 300 extra plaatsen beschikbaar, enkel te koop de dag zelf vanaf 19u30 aan de ingang.)

 

Op de site sinds: 09/07/2001

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.