Februari  2001
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 1998 Jaar 1999 Jaar 2000 Jaar 2001 Jaar 2002 Jaar 2003 Jaar 2004
Januari 2001
Februari 2001
Maart 2001
April 2001
Mei 2001
Juni 2001
Juli 2001
Augustus 2001
September 2001
Oktober 2001
November 2001
December 2001

Overzicht Griekse Muziek in Februari 2001

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Photis Ionatos

Rembetika-liederen met een andere instrumentatie

Vijf dagen lang treedt deze zanger op, tezamen met Didier Laloy ( accordeon ), Luc Pilartz ( viool ) en Vincent Noiret (contrabas), in het Café-Theater La Samaritaine in Brussel. Alle informatie vindt u op onze januari-pagina . In een uiterst gezellig Brussels kader kan u met een drankje en eventueel een versnapering genieten van een uurtje livemuziek. De bar is open vanaf 19u30, tijdens eventuele pauzes en nog een uurtje na de voorstelling.

Praktische gegevens
Van dinsdag 30 januari tot en met zaterdag 3 februari 2001, 20u30, La Samaritaine, Samaritanessestraat 16 (Rue de la Samaritaine), 1000 Brussel (B)

Het concert begint iedere avond om 20u30.

Tickets: BEF 400,- (en BEF 300,- voor studenten op vertoon van de studentenkaart).

 

Op de site sinds: 26/01/2001

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Takis Farazis op het Brugges Festival

Hedendaagse instrumentale muziek

Het veertiende Brugges Festival loopt dit jaar van donderdag 1 februari t.e.m. zondag 4 februari en naar aloude gewoonte gaan de concerten door in de Brugse Stadsschouwburg.

Takis Farazis werd op de slotavond geprogrammeerd en dat staat meestal borg voor kwaliteit. Het Brugges Festival heeft door de jaren heen een meer dan stevige reputatie opgebouwd, onder meer omdat de organisatoren meer dan eens voor aangename verrassingen zorgden en zelfs voor een aanzienlijk aantal premières.

Ook dit jaar weer bewandelen zij met de Griekse bijdrage zeker geen platgetreden paden. Takis Farazis is een jonge componist - hij werd geboren in 1964 in Athene - die vooral opvalt door zijn betoverend mooie instrumentale muziek Hij zal op zondag 4 februari dus niet de Griekse bouzouki -muziek brengen die velen gewend zijn, maar juist daarom is het misschien de moeite waard om met een heel ander facet van de Griekse muziek kennis te maken.

De muziek van Takis Farazis komt recht uit het hart en spreekt tot de verbeelding als in een droom. Zijn muziek straalt kinderlijke onschuld uit, tederheid en zachtheid en vervult de toehoorder met ontroering. Takis Farazis heeft reeds een heel traject afgelegd in de muzikale wereld. Hij componeerde muziek voor één, of meerdere, theatervoorstelling(en) en is tevens een uitstekend pianist. Dit is overigens niet het enige instrument dat hij bespeelt. Ook heeft hij een niet geringe bijdrage geleverd tot de Griekse jazz, onder andere met de groep "Iskra". Bekendheid bij het grote publiek verwierf hij pas in 1996 met zijn bloedmooie cd "Spells of Musing" (Oniremata). In het Griekse muziektijdschrift "Difono" werd in het decembernummer van datzelfde jaar, bijzonder lovende kritiek geschreven over deze plaat. De cd bevat twee cycli met instrumentale muziekstukken die zo mooi klinken dat ze de alledaagse verwachtingen zouden overtreffen, aldus Yorgos Monemvasitis in Difono. Verder heeft hij het nog over bekoorlijke muziek, onberispelijke interpretaties en nog meer van die superlatieven. Wat er ook van zij, Takis Farazis zorgt voor vernieuwing. Nochtans vindt hij geen nieuwe muzikale regels uit en wijkt niet af van de traditionele methoden, maar slaagt er toch in om, gegrondvest op impressionistische en neoromantische elementen, een nieuwe wind door de muziekscène te laten waaien. Voor laatstgenoemde cd vond hij inspiratie voor de eerste cyclus bij de Indische schrijver, en Nobelprijswinnaar in 1913, Rabindranath Tagore en tevens baseerde hij zich op kindertekeningen van zijn dochtertje Daphni. De tweede cyclus muziekstukjes zijn hedendaagse studies voor solo-piano, gebaseerd op oude Griekse toonschalen.

Takis Farazis vangt de avond aan om 20u.

Gans de avond zal trouwens baden in dezelfde rustige, eenvoudige sfeer. Na de pauze komt immers de Noorse Kari Bremnes aan de beurt, met liederen begeleid op de piano. Dit is haar eerste concert in België.

Praktische gegevens
Zondag 4 februari 2001, 20u00, Stadsschouwburg, Brugge (B)

Kaarten: 1ste en 2de rang: BEF 780, 3de rang: BEF 500.
20 tot 21 u: Takis Farazis, pauze, 21u30 tot 22u30: Kari Bremnes. (Deuren: 19u30.)

 

Op de site sinds: 29/11/2000

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Jaarfeest

van volksdansgroep Zorbades

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert deze volksdansgroep uit het Antwerpse een avondvullend programma met uiteraard een eigen dansoptreden, maar ook het publiek wordt in de gelegenheid gesteld om zelf (Grieks) te dansen.

De Kretenzische livemuziek wordt gespeeld door de voor sommigen niet meer zo onbekende muzikanten Nikos Gounakis, die de lyra voor zijn rekening neemt, en Michalis Frangiadakis , die laouto (luit) speelt. Deze Kretenzers vertoeven slechts tijdelijk in België, maar zijn de afgelopen jaren toch meermaals te zien geweest in België en vorig jaar nog in Nieuwegein (NL) - naar aanleiding van het Grieks Festival in Utrecht. Michalis Frangiadakis wordt op Kreta aanzien als een autoriteit op de laouto . Hij begeleidde er onder meer de lyra- spelers Charalambos Garganourakis, Thanasis Skordalos, Vasilis Skoulas en zo vele anderen.

Praktische gegevens
Zaterdag 17 februari 2001, 19u00, Dans- en Feestcentrum "Marc Spillemaeckers", Bredabaan 948 a (vlakbij Dennenhof), 2930 Brasschaat (bij Antwerpen) (B)

Prijs: 1.050 BEF, maaltijd inbegrepen.

 

Op de site sinds: 18/12/2000

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Gezelschap Omonia

Endechna

Samen met de Koorschool Roosendaal, o.l.v. Joseph Dekkers, brengt het Gezelschap Omonia een gezamenlijk concert. Door de Koorschool worden, naast hun eigen repertoire, drie Griekse liederen gezongen waarvan één samen met het Gezelschap Omonia.

Omonia zingt oud en nieuw repertoire van Griekse volks- en kunstliederen. U vindt een korte omschrijving van de groep op onze oktoberpagina . Sedert vorig jaar treedt de groep, na een periode van stilte, opnieuw volop op met een nieuwe bezetting.

Praktische gegevens
Zondag 4 februari 2001, 14u00, Theater De Kring, Kerkstraat 1, Roosendaal (NL)
 

Op de site sinds: 22/01/2001

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Feest ten voordele van de Griekse School in Brussel

Live muziek met een Grieks trio uit Charleroi.

Op deze Griekse avond staat er heel wat op het programma. Het orkest van Stefanos, het trio uit Charleroi, speelt voor ons traditionele en hedendaagse dansmuziek vanuit alle streken van Griekenland. U kan er bijgevolg allerhande danspasjes uitproberen of oefenen. De zangeres Valentina treedt op als "special guest star".

De avond biedt ons trouwens niet alleen Griekse muziek. In de prijs is ook een gans menu inbegrepen, met een koude en een warme schotel. Er wordt tevens gezorgd voor een dansoptreden en één of andere komische surprise act.

Parkeren kan u op de dichtbij gelegen winkelparking.

Praktische gegevens
Zaterdag 10 februari 2001, 20u00, Square Inn, Leuvensesteenweg 660, 1030 Brussel (B)

Inkom: 700,- BEF (menu inbegrepen).

 

Op de site sinds: 03/02/2001

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.