September  2005
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2002 Jaar 2003 Jaar 2004 Jaar 2005 Jaar 2006 Jaar 2007 Jaar 2008
Januari 2005
Februari 2005
Maart 2005
April 2005
Mei 2005
Juni 2005
Juli 2005
Augustus 2005
September 2005
Oktober 2005
November 2005
December 2005

Overzicht Griekse Muziek in September 2005

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Yannis Markopoulos

O Nómos tis Thalporís

UITBLaZEN 2005 is een nieuw kunstproject dat onze Vlaamse kust een nieuwe impuls wil geven. Het wordt een breed opgezet muziekfestival, dat loopt van begin april tot einde oktober 2005, met tal van evenementen in negen van de tien kustgemeenten (Bredene doet niet mee). Centraal thema daarbij is het blaasinstrument , maar bij uitbreiding ook de stem, dat bij alle evenementen een prominente rol krijgt toegewezen. Het festival richt zich tot de kusttoeristen, maar mikt tevens op kwaliteit en authenticiteit en wil daarmee ook de muziekliefhebbers aantrekken.

Naast een brede waaier aan nevenactiviteiten worden er een aantal topevenementen georganiseerd. Eén daarvan is het project De Melodie van Thalpori , onder meer in samenwerking met Folkfestival Dranouter.

Het Griekse woord Thalpori (θαλπωρή) staat voor geborgenheid, veiligheid en nestwarmte.

Niemand minder dan de Griekse componist Yannis Markopoulos heeft ermee ingestemd om speciaal voor dit project een nieuw werk te creëren, waarbij hij zich niet alleen door zijn Griekse achtergrond laat inspireren, maar ook door typisch Vlaamse elementen die hij mee in zijn werk zal integreren. Yannis Markopoulos is bij wijze van voorbereiding in 2004 reeds naar België gekomen om zich wat te verdiepen in de geschiedenis van Vlaanderen en zich de typische kenmerken van de Vlaamse (volks)muziek eigen te maken. Vlamingen hebben volgens Markopoulos toch wel wat gemeen met de Grieken. Beide volkeren hebben bijvoorbeeld voor hun eigenheid en identiteit moeten strijden. Bovendien, zo vindt Yannis Markopoulos, zit er in Vlaanderen heel wat talent op muzikaal gebied, talent waar hij graag mee samenwerkt.

Aanvankelijk werd ons meegedeeld dat het orkest van Yannis Markopoulos, Palíndonos Armonía, aan dit project zou meewerken, maar de organisatoren meldden ons nadien dat dat niet zo is en dat de uitvoerders allen Vlamingen zijn:

  • de Koninklijke Harmonie Ypriana uit Ieper o.l.v. dirigent Nico Logghe
  • het gemengd koor Cantabile uit Knokke-Heist o.l.v. Rudy Van der Cruyssen
  • solisten: Eva De Roovere en Patrick Riguelle (zang), Stefan en Diederik Timmermans (Vlaamse doedelzak en diatonische accordeon) en dwarsfluitist Marc Grauwels

In totaal zouden 120 muzikanten aan deze concerten meewerken, op het podium en tussen het publiek, met vooral blaasinstrumenten en andere aerofonen. Voor de choreografie tekent choreografe Joke Quaghebeur met haar achttallige dansgroep.

Onder de noemer etnische wereldmuziek zet de mondialisering - een trend die zich ook binnen de muziek niet onbetuigd laat - zijn opgang verder. Een voorbeeld daarvan was in juni 2004 in Athene te horen, toen Vlaamse muzikanten, samen met muzikanten en zangers uit nog acht andere landen, met hun eigen bewerkingen hulde brachten aan composities van wijlen Manos Hadjidakis. Nu dat project van Jo Van Driessche van het Brugges Festival, waaraan onder meer Olla Vogala en Eva De Roovere deelnamen, achter de rug is, zit de smaak er blijkbaar in. Een gelijkaardig concert werd in een beperkte bezetting ook in april dit jaar in Brussel opgevoerd.

Hoe Yannis Markopoulos zoiets aanpakt moeten we nog even afwachten, maar het zou ons sterk verbazen indien ook in dit werk de onmiskenbare huisstijl van de componist niet zou doorklinken. Bovendien is het niet de eerste keer dat Markopoulos beroep doet op Vlaamse instrumentalisten voor de uitvoering van zijn werk, Marc Grauwels heeft al vaker de solopartijen voor dwarsfluit voor zijn rekening genomen. En aan de opera in twee akten Erotokritos en Areti , uit 2003, namen het VRO en het Vlaams Radio Koor deel.

Pure Vlaams-Griekse cross-over ? Wij denken eerlijk gezegd van niet. In januari jl. hoorden we Yannis Markopoulos op de Griekse televisie verkondigen dat hij dit werk eveneens wenst op te dragen aan de slachtoffers van de vloedgolf in Zuidoost-Azië. Hij wil hiermee een beetje troost bieden aan alle slachtoffers wereldwijd die door rampen werden getroffen. En hij was hierin niet de enige. Tal van artiesten hebben in Griekenland eind januari op een gezamenlijk concert elk één lied of nummer opgedragen aan de overlevenden van de aardbeving in de Indische oceaan. De opbrengst van het concert en van de verkoop van de cd die er werd opgenomen, gaat naar hulporganisaties in de getroffen gebieden. De eigenlijke Griekse titel van Markopoulos' nieuwste creatie luidt 'O Nomos tis Thalporis (Ο Νόμος της Θαλπωρής)' , een werk over de (natuur)wetten en de rampen die er uit voortvloeien met jammer genoeg steeds een groot verlies aan mensenlevens tot gevolg.

Gedurende de week vóór de concerten zal Yannis Markopoulos op diverse locaties in Brugge lezingen en workshops geven.

Praktische gegevens
Zaterdag 3 september 2005, 21u00, Muziekfestival UITBLaZEN, Burg, 8000 Brugge (B)

Tickets kosten € 15,- . Voor groepen vanaf 25 personen is het € 10,- per persoon. Gratis voor kinderen tot 12 jaar.

Zondag 4 september 2005, 21u00, Muziekfestival UITBLaZEN, Burg, 8000 Brugge (B)

(Zelfde informatie als voor 3 september).

 

Op de site sinds: 05/12/2004

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Workshop Griekse Muziek

Met Michiel Koperdraat

De Stichting Volksmuziek Nederland (SVN) organiseert elk jaar meerdere workhops. Eén daarvan heet Venster op het Oosten en daarin verkennen de deelnemers allerlei muziek uit het Oosten en de Balkan. Een vast onderdeel is een workshop Griekse muziek onder leiding van Michiel Koperdraat , onder meer leider van Ano Kato.

Michiel Koperdraat organiseert regelmatig ook zelf workshops. Soms gaan deze in Griekenland door, zoals bijvoorbeeld dit jaar van 5 t/m 14 augustus in Epidavros (in samenwerking met Karidiès). Deze vallen echter buiten de "actieradius" van onze website, die gaat tenslotte over "Griekse muziek in België en Nederland". We kunnen die workshops dan ook niet opnemen in onze Agenda .

Praktische gegevens
Van vrijdag 16 tot en met zondag 18 september 2005, De Glind, Postweg 65, De Glind (bij Barneveld) (NL)

Kostprijs: (vermoedelijk) € 135,- inclusief workshops, overnachtingen, maaltijden e.d.

Het workshop-weekend begint vrijdag om 20u en eindigt op zondag om 17u.

 

Op de site sinds: 15/05/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Palio-Paréa

Met gastspeler Takis Sideris

Dit is het eerste concert van de Nederlandse groep Palio-Paréa dat ons voor het komende seizoen werd aangekondigd. Het is tevens het eerste concert van een serie die op dezelfde locatie iedere laatste zaterdag van de maand wordt georganiseerd door Stichting Rainbow uit Dordrecht.

Het nieuwe programma van Palio-Paréa voor het seizoen 2005-2006 heet Randevou . U krijgt een mix van verschillende stijlen te horen, met liederen van Mikis Theodorakis , Yannis Papaïoánnou en Panayotis Toundas . Maar ook eigen composities van groepslid Loek Schrievers.

Palio-Paréa gaat voortaan als trio verder, maar laat zich op dit optreden vergezellen door multi-instrumentalist Takis Sideris met ney (Perzische rietfluit), klarino , tzouras , baglamas en zang.

De vaste leden van Palio-Paréa zijn vanaf nu:

Praktische gegevens
Zaterdag 24 september 2005, 22u00, Jazzpodium DJS, Grotekerksplein 1, 3311 CC Dordrecht (NL)

Entree: € 7,-. Leden van DJS/Rainbow en houders van een Dordtpas/CJP: € 6,-. Telefonisch reserveren is niet mogelijk. Kaartverkoop aan de deur.

 

Op de site sinds: 25/06/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Zonhoven groet Griekenland

Zonhoven ligt in het hartje van Midden-Limburg en is nu een residentiële gemeente. Maar ooit was het een typisch mijnwerkersdorp, waardoor er nog heel wat andere gemeenschappen, waaronder een Griekse, in Zonhoven en omgeving vertoeven.

Toerisme Zonhoven organiseert met medewerking van de handelaren en de Griekse Gemeenschappen in Limburg van 20 augustus tot en met 4 september een reeks activiteiten waarbij de Griekse cultuur in de schijnwerpers staat.

Het programma is als volgt:

  • Vrijdag 2 september, 20 uur, bibliotheek, Bloemlezing uit de Griekse muziek en poëzie door Erik Goerlandt, lid van het Griekenlandcentrum aan de Rijksuniversiteit Gent.
  • Zaterdag 3 september, vanaf 18u30, polyvalente zaal van de evenementenhal Den Dijk, filmvoorstelling "Zorba the Greek" van Michael Cacoyannis uit 1964.
  • Zondag 4 september, 11 uur, Raadzaal van het Gemeentehuis, optreden van I Ellines met Dimitris Tsimbiropoulos en Stratos Stabourlos.
  • Zondag 4 september, 15 uur, kiosk Zonhoven Centrum (of bij regen: Evenementenhal Dijkbeemdenweg), optredens van Griekse dansgroepen Mesema (Houthalen), Kariatides (Maasmechelen) en Zorbades (Genk). Muziek met het duo Ypsilon . In het bezoekerscentrum Oud Gemeentehuis zijn er demonstraties icoonschilderen en instrumentenbouw .
  • Vanaf zaterdag 20 augustus tot 9 september kunt u tijdens de kantooruren verschillende tentoonstellingen bezichtigen: diverse Griekse kunstenaars stellen hun werken tentoon in het gemeentehuis en er is een fototentoonstelling. In het bezoekerscentrum krijgt u toeristische impressies van Griekenland en folkloristische klederdrachten te zien.
  • En tot 3 september kunt u bij de deelnemende handelaren in het centrum van Zonhoven deelnemen aan een wandelzoektocht . De prijsuitreiking is op zondag rond 18u15.

Hieronder belichten we de evenementen met betrekking tot de Griekse muziek nog eens extra. U vindt er ook meer praktische informatie.

Praktische gegevens
Bloemlezing uit Griekse muziek en poëzie
Vrijdag 2 september 2005, 20u00, Bibliotheek, 3520 Zonhoven (B)

Lezing door Erik Goerlandt, lid van het Griekenlandcentrum aan de Rijksuniversiteit Gent.

Gratis toegang. Aantal plaatsen beperkt.

Filmvertoning "Zorba the Greek" met muziek van Mikis Theodorakis
Zaterdag 3 september 2005, 18u30 , polyvalente zaal , Evenementenhal Den Dijk, Rozenkransweg 4, 3520 Zonhoven (B)

Ontvangst om 18u30 met een Grieks schuimwijntje, gevolgd om 19 uur door de filmvoorstelling "Zorba the Greek" van Michael Cacoyannis uit 1964. Er wordt afgerond met een Griekse schotel.

Kaarten: € 15,- (inclusief aperitief en Griekse schotel).

Aperitiefconcert met I Ellines
Zondag 4 september 2005, 11u00, Raadzaal van het Gemeentehuis, 3520 Zonhoven (B)

Kaarten: € 5,- in voorverkoop en € 7,- aan de kassa (aperitief inbegrepen).

Optredens van Griekse dansgroepen en Duo Ypsilon
Zondag 4 september 2005, 15u00 , Kiosk, Zonhoven Centrum, 3520 Zonhoven (B)

Bij regenweer gaat dit door in de Evenementenhal, Dijkbeemdenweg.

In het bezoekerscentrum Oud Gemeentehuis, Heuvenstraat 4, zijn er demonstraties icoonschilderen en instrumentenbouw ( bouzouki , lyra ,...) en wordt u onder meer het bekleden van instrumenten met parelmoer getoond.

 

Op de site sinds: 25/07/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Metamorfosen

Radioprogramma over muziek uit Noord-Griekenland

De Nederlandse omroep Concertzender besteedt vrij veel aandacht aan wereldmuziek. Op vrijdag is zelfs de hele avond, van 18u tot middernacht, hieraan gewijd. Achtereenvolgens hoort u verschillende programma's, onder andere een actualiteitenrubriek. Enkele van die programma's worden de woensdag nadien herhaald.

Eén van de programma's heet Metamorfosen. Daarin krijgt u niet alleen veel muziek maar ook uitleg over de herkomst, geschiedenis, stijlen e.d. van die muziek.

Deze keer is de uitzending gewijd aan de muziek van Noord-Griekenland , in de eerste plaats aan de miroloia (klaagliederen) van Epirus, maar er zal ook Macedonische en Thracische muziek te horen zijn.

Ter voorbereiding, aanvulling en/of nabeschouwing kunt u op onze website terecht bij de volgende stukjes met informatie over de muziek van Noord-Griekenland:

Later zijn er nog twee uitzendingen over Griekse muziek, de ene over rembetika (in oktober ) en de andere over endechna ofte het kunstlied (in november ).

De samensteller is telkens Marcel Blok.

Ook het vermelden waard - maar niet opgenomen in onze Agenda - is de uitzending van Metamorfosen van 30 september (20u00 tot 21u30) die de muziek van Albanië onder de aandacht brengt. Achtergrondinformatie hierover en over de raakvlakken met de Griekse muziek vindt u in onze Geschiedenis van Albanië .

Praktische gegevens
Vrijdag 2 september 2005, van 20u00 tot 21u30, Radio-omroep Concertzender (NL)

Marcel Blok liet ons weten dat de uitzending op vrijdag 2 september niet volledig kon worden uitgezonden wegens tijdsgebrek. Er komt een heruitzending in december, waarbij het programma integraal zou worden uitgezonden.

Radioprogramma over muziek uit Noord-Griekenland (herhaling)
Woensdag 7 september 2005, van 14u00 tot 15u30, Radio-omroep Concertzender (NL)

Herhaling van het programma van vrijdag 2 september (zie hierboven).

 

Op de site sinds: 07/08/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Pontisch dansfeest

Van Kamian K'en Argos

De Brusselse vereniging van Grieken uit de Pontos organiseert regelmatig een dansfeest met alles erop en eraan: eten, drinken, en veel muziek natuurlijk, Pontische muziek maar ook andere genres, vooral dan de populaire laika .

Het optreden van de dansgroep van de vereniging is telkens weer indrukwekkend. Alle dansers, van klein tot groot, zijn duidelijk gemotiveerd en het niveau lijkt wel elke keer hoger te liggen. Zelfs de hele kleintjes zetten een uitstekende prestatie neer die niet alleen de trotse grootouders kan bekoren.

Praktische gegevens
Zaterdag 17 september 2005, 20u30, Zaal Aurore, Anderlecht (Brussel) (B)

Inkomprijs niet meegedeeld, maar gewoonlijk ligt die in de buurt van € 5,-

Reserveren is niet nodig.

 

Op de site sinds: 07/09/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.