Februari  2005
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2002 Jaar 2003 Jaar 2004 Jaar 2005 Jaar 2006 Jaar 2007 Jaar 2008
Januari 2005
Februari 2005
Maart 2005
April 2005
Mei 2005
Juni 2005
Juli 2005
Augustus 2005
September 2005
Oktober 2005
November 2005
December 2005

Overzicht Griekse Muziek in Februari 2005

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Arditti Quartet

met werk van Iannis Xenakis

Het Arditti Strijkkwartet vertolkt werk van de grote hedendaagse klassieke componist Iannis Xenakis .

De werken die zullen worden uitgevoerd zijn: ST/4 (1956-62), Embellie (1981), Mikka (1971), Mikka-S (1976), Tetora (1990), Ikhoor (1978), Kottos (1977) en Tetras (1983).

Over Iannis Xenakis en de bezieling die achter zijn werk schuilgaat leest u meer in onze rubriek " Achtergrond ".

Praktische gegevens
Zaterdag 5 februari 2005, 20u00 , concertzaal, De Bijloke, Gent (B)

Losse kaarten: € 15,- / Reductie: € 10,- / -19 jaar: € 5,-. U kunt eveneens een abonnement nemen voor de reeks "Strijkkwartetten". Een abonnement (voor de reeks van 4 concerten) kost € 48,- / € 32,- met reductie.

Abonnementen kunnen vernieuwd worden vanaf 4 mei 2004, nieuwe abonnementen zijn verkrijgbaar vanaf 11 mei en de losse kaartverkoop startte op dinsdag 8 juni.

 

Op de site sinds: 07/05/2004

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Palio-Paréa

Fonés (Stemmen)

Palio-Paréa speelt ook in februari op twee podia in Nederland liederen van hun favoriete Griekse componisten met als voornaamste inspiratiebron de rembétika.

De groep heeft inmiddels al vier cd's uitgebracht.

Bovendien bracht het Duitse label Network onlangs een dubbel-cd op de markt met als titel: " The Diaspora of Rembetiko ". Dit dubbelalbum bevat liederen van 31 ensembles uit 13 landen en wil een bloemlezing zijn van de Griekse muziek zoals die zich binnen en buiten Griekenland heeft ontwikkeld, met de Griekse rembetika als uitgangspunt. De meeste vertegenwoordigde buitenlandse groepen werden door (kinderen van) Griekse migranten in de diaspora opgericht. En aangezien Palio-Paréa volledig uit niet-Grieken bestaat, is het dus een hele prestatie dat er ook een lied van Palio-Paréa' s eerste cd "Greek to me" - een cd uitgebracht in 1997 - in deze verzameling werd opgenomen. U krijgt tevens een beknopt overzicht van de Griekse muziek zoals die zich in Griekenland verder ontwikkelde na de eigenlijke bloeiperiode van de rembetika. Namen als Mikis Theodorakis, Dionysis Savvopoulos, Stavros Xarchakos , Nikos Xydakis en Ross Daly , om er een paar te noemen, zijn er eveneens op terug te vinden.

Praktische gegevens
Vrijdag 25 februari 2005, 20u30, Theater De Fransche School, Havendijk 1, 4101 AA Culemborg (NL)

Kaarten: € 15,-. Reductietarief: € 14,-

Zaterdag 26 februari 2005, 20u30, Theaterkerk Wadway, Wadway 30, 1715 GX Wadway/Spanbroek (NL)

Kaarten: gewoon tarief € 10,- / Vrienden van Wadway, CJP, CKV en 65+: € 8,-

 

Op de site sinds: 19/11/2004

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Ano Kato

Ano Kato heeft sedert haar oprichting in 1987 als "I tris Ano Kato" een hele evolutie ondergaan. De groep bestaat inmiddels uit vijf groepsleden, allen niet-Grieken:

  • Michiel Koperdraat (zang, bouzouki , outi , laouto , sandouri en nog een paar andere snaarinstrumenten) en tevens de groepsleider
  • Jurrie Eilers ( gitaar en zang), iemand die er al vanaf het prille begin bijzit
  • Theo van Halen ( klarinet )
  • Michiel van der Meulen ( viool )
  • Andy Leeming ( baglamas , bouzouki , maar ook darbouka ( toumbeleki ) en defi ). Hij bouwt deze instrumenten ook zelf.

De groep speelt in haar thuisbasis Groningen voor de Vereniging Groningen-Griekenland in volle bezetting. Het repertoire werd door de jaren heen uitgebreid tot zowat alle soorten van Griekse dansbare muziek. Ano Kato speelt laïká (populaire muziek), rembétika, nisiótika (muziek van de eilanden) en ipirótika (muziek uit Epirus), iets wat mede mogelijk werd gemaakt door de uitbreiding van de instrumentatie, die in Griekenland nogal streekgebonden is. U leest hier alles over in onze rubriek Griekse muziekinstrumenten .

Praktische gegevens
Zondag 20 februari 2005, 14u00, Vereniging Groningen-Griekenland, Hoge der A 6, Groningen (NL)

Geen verdere informatie doorgekregen.

 

Op de site sinds: 23/11/2004

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Dansstage met muziek van Anatoliki Romilia

Met Pavlos Litoudis (dans) en Thimios Gogidis (muziek)

Zoals gewoonlijk organiseert men in Brussel, nu reeds een aantal jaren na mekaar, het laatste weekend van februari een dansstage met muziek en dansen van Anatoliki Romilia.

De dansleraar is steeds dezelfde: Pavlos Litoudis en de muzikant is eveneens een vaste waarde: Thimios Gogidis . Hun beider familie is afkomstig uit Anatoliki Romilia en alle twee verdiepen ze zich in de tradities van deze bijzondere streek van het grotere gebied Thracië. Op professioneel vlak houden ze zich met andere dingen bezig, maar dat maakt hun passie voor hun vaderland er niet minder om, wel integendeel.

De stage wordt hoogstwaarschijnlijk in het Grieks, Engels en/of Frans gegeven, of een combinatie daarvan. Er wordt voortgegaan op de figuren die vorige jaren aan bod kwamen en er worden ook nieuwe figuren aangeleerd. Daarom is deze stage minder geschikt voor absolute beginners. Wie komt, neemt best ook een gordel mee.

Over Pavlos Litoudis leest u meer op onze februari 2004-pagina .

Over de muzikant Thimios Gogidis en de streek waar hij vandaan komt, leest u meer in de biografie die we over hem schreven in onze rubriek Achtergrond .

Praktische gegevens
Van zaterdag 26 tot en met zondag 27 februari 2005, Centre Sportif de la Forêt de Soignes, Waversesteenweg 2057, 1160 Brussel (Oudergem) (B)

Volzet

Prijs: € 40,- (verzekering inbegrepen)

 

Op de site sinds: 06/01/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

"Mikis Theodorakis, getuige van onze tijd"

Tentoonstelling

Deze multimediale tentoonstelling "Mikis Theodorakis, témoin de notre époque" werd op punt gezet door Guy Wagner, de Stichting FILIKI en de persdienst van de Griekse ambassade in Luxemburg, naar aanleiding van de tachtigste verjaardag van de componist Mikis Theodorakis.

Guy Wagner is een goede vriend van Theodorakis en heeft ook al een biografie in boekvorm over hem uitgebracht. Deze biografie is in verschillende talen verschenen, waaronder ook het Grieks, met als titel Μίκης Θεοδωράκης: Μια ζωή για την Ελλάδα. (Mikis Theodorakis: Mia zoï ya tin Ellada - Mikis Theodorakis: Une vie pour la Grèce , in het Nederlands: Een leven voor Griekenland) . Hij is tevens verantwoordelijk voor de internationele vereniging FILIKI, die in 1983 in Luxemburg werd opgericht met als doel een documentatiecentrum open te stellen voor al wie het werk van Mikis Theodorakis bestudeert.

De tentoonstelling is ingedeeld volgens vier grote periodes in het leven en werk van Theodorakis. Er worden manuscripten, partituren, boeken, programmabrochures, persmappen, foto's, affiches, video's en films aan het publiek voorgesteld. Maar het ganse oeuvre van Theodorakis is er ook te beluisteren in mp3 formaat. Een vijfde luik zal ingaan op de relatie die Mikis Theodorakis heeft met Luxemburg.

Deze tentoonstelling wordt later dit jaar ook nog in Athene en op Kreta aan het publiek voorgesteld.

Er worden in dezelfde periode dat de tentoonstelling loopt nog tal van randevenementen rond Mikis Theodorakis georganiseerd, met als belangrijkste het recital met Maria Farantouri en pianist Henning Schmiedt op woensdag 13 april in Ettelbruck (eveneens in het Groothertogdom Luxemburg). In maart werd daar nog een concert met Nena Venetsanou en orkest aan toegevoegd.

Praktische gegevens
Van vrijdag 4 februari tot en met vrijdag 22 april 2005, Centre National de Littérature, 2 rue Emmanuel Servais, L-7565 Mersch (L)

De tentoonstelling is toegankelijk van maandag tot vrijdag, van 10 tot 18 uur. Gids op aanvraag. De vernissage is op 3 februari om 18 uur.

 

Op de site sinds: 21/01/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Griekse muziek, wat komt daar allemaal bij luisteren?

Lezing door Michiel Koperdraat

De leerstoelgroep Nieuwgriekse taal- en letterkunde en Byzantinologie van de Universiteit van Amsterdam organiseert regelmatig variacolleges op vrijdagnamiddag. Deze lezingen zijn vrij toegankelijk en na afloop kunt u napraten tijdens een borrel. Soms is daar een lezing bij over Griekse muziek, zoals die van vandaag.

Michiel Koperdraat is zanger, muzikant en oprichter van het Griekse orkest Ano Kato. Hij geeft met deze uiteenzetting een overzicht van de verschillende stijlen binnen de Griekse muziek en gaat dieper in op de 'behorenswaardigheden' in de Griekse volksmuziek. Alles wordt geïllustreerd aan de hand van muziekfragmenten, op band of zelf gespeeld.

Praktische gegevens
Vrijdag 11 februari 2005, 15u30, Bungehuis, zaal 401, Spuistraat 210, 1012 VT Amsterdam (NL)

Toegang gratis.

 

Op de site sinds: 24/01/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Traditionele muziek van Kreta

Radioprogramma met o.a. muziek van Ross Daly

Paul Rans, programmamaker bij Radio Klara, focust in zijn zondagavondprogramma Hemel en Aarde op de traditionele muziek van Kreta.

Volgens het programmaoverzicht van Klara zal onder meer "de visie van Kretenzisch ereburger Ross Daly " aan bod komen.

Maar bij Kreta en traditionele muziek, hoort natuurlijk ook de familie Xylouris, afkomstig van het meest muzikale dorp op Kreta, Anogeia. De twee meest bekenden zijn de broers Nikos Xylouris (°07-07-1936-+08-02-1980) en Psarantonis (Andonis Xylouris), bekend om hun zang en Kretenzische lyra .

De Kretenzische lyra wordt meestal begeleid op de luit en luitspelers heeft de familie Xylouris ook in haar midden, zo bijvoorbeeld Yannis en Yorgos Xylouris. Niki Xylouris, dochter van Psarantonis, heeft zich dan weer op de zangkunst toegelegd.

Op Kreta zijn er twee belangrijke lied- of dichtvormen. Men hoort er de mandinades (μαντινάδες) , bestaande uit oneindig veel tweeregelige versjes op rijm, vaak zijn het minnedichten, dan weer hebben deze geïmproviseerde rijmpjes een spottende of grappige ondertoon, maar soms zijn ze ook droevig. Deze mandinades worden meestal begeleid door de combinatie lyra en laouto . En dan zijn er de rizitika (ριζίτικα) , korte niet-rijmende gedichten, zonder muzikale begeleiding en waar niet wordt op gedanst. De meeste zijn heldendichten en worden door mannen gezongen.

U vindt over Ross Daly en Psarantonis een biografie in onze rubriek Achtergrond .

Praktische gegevens
Zondag 20 februari 2005, 22u30 , Hemel en Aarde, Radio Klara (B)

Hemel en Aarde duurt ongeveer 1,5 uur.

 

Op de site sinds: 28/01/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Griekse avond

Met optreden van Belgreco

't Folk Muziekcentrum Dranouter organiseert een Griekse avond met een Grieks menu bestaande uit een aperitief met hapjes, voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Gevolgd door een optreden van het Grieks ensemble Belgreco .

Praktische gegevens
Zaterdag 26 februari 2005, 18u30 , Foyer, 't Folk Muziekcentrum, Dikkebusstraat 234, 8950 Dranouter (B)

Het menu vangt aan om 18u30 en het optreden om 21u. Beide in de Foyer.

Prijs: € 30,- per persoon voor het diner. De concerten op zaterdagavond in de foyer zijn gratis.

 

Op de site sinds: 09/02/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Interculturele avond

Met Griekse en Turkse muziek

Grieken en Turken zijn lang niet altijd en voor iedereen gedoodverfde vijanden. Zeker de laatste jaren werden er van weerszijden serieuze toenaderingspogingen ondernomen, niet in het minst naar aanleiding van de twee aardbevingen die onafhankelijk van mekaar in beide landen plaatsvonden en waarvoor er spontaan wederzijdse hulp op gang werd gebracht.

Maar ook in de diaspora zijn er toenaderingen tussen de verschillende gemeenschappen. In Brussel zijn de Turken vooral rond het Noordstation gevestigd en de Grieken in de buurt van het Zuidstation. Beide gemeenschappen hebben hun respectievelijke verenigingen, vaak zelfs meer dan een. Zo zijn er bijvoorbeeld EYAD - Maison de Turquie en het Griekse Centre Hellénique et Interculturel de Bruxelles . Deze twee verenigingen namen reeds in 2000 het intitiatief om de twee gemeenschappen samen te brengen op een gezamenlijk feest. Ondertussen vindt dit evenement al voor de vierde keer plaats en steeds met toenemende belangstelling.

Vorig jaar was de feestzaal Aurore veel te klein om alle geïnteresseerden van een plaats te voorzien. Dit jaar is men daarom (opnieuw) uitgeweken naar de refter van de Europese School in Elsene (aan de VUB), een zaal die hopelijk meer volk aankan.

Er is een Turks en een Grieks orkestje, die afwisselend spelen, maar ook samen. Vele muziekstijlen en dansen van Turkije en Griekenland zijn gelijkend en het publiek, dat uiteraard zeer gemengd is, danst op zowel de Turkse als Griekse muziek. Hoe er écht moet op gedanst worden, wordt u door de traditionele dansgroepen van beide centra gedemonstreerd.

En uiteraard zijn er Griekse en Turkse hapjes, of wat dacht u?

Praktische gegevens
Zaterdag 19 februari 2005, 20u00, Europese School, Triomflaan 135, 1050 Brussel (B)

Meestal schommelt de inkomprijs rond € 5,-. Een kleine bijdrage in de onkosten. Consommaties zijn natuurlijk apart te betalen.

 

Op de site sinds: 09/02/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.