April  2005
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2002 Jaar 2003 Jaar 2004 Jaar 2005 Jaar 2006 Jaar 2007 Jaar 2008
Januari 2005
Februari 2005
Maart 2005
April 2005
Mei 2005
Juni 2005
Juli 2005
Augustus 2005
September 2005
Oktober 2005
November 2005
December 2005

Overzicht Griekse Muziek in April 2005

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

"Mikis Theodorakis, getuige van onze tijd"

Tentoonstelling

Deze multimediale tentoonstelling "Mikis Theodorakis, témoin de notre époque" werd op punt gezet door Guy Wagner, de Stichting FILIKI en de persdienst van de Griekse ambassade in Luxemburg, naar aanleiding van de tachtigste verjaardag van de componist Mikis Theodorakis.

Guy Wagner is een goede vriend van Theodorakis en heeft ook al een biografie in boekvorm over hem uitgebracht. Deze biografie is in verschillende talen verschenen, waaronder ook het Grieks, met als titel Μίκης Θεοδωράκης: Μια ζωή για την Ελλάδα. (Mikis Theodorakis: Mia zoï ya tin Ellada - Mikis Theodorakis: Une vie pour la Grèce , in het Nederlands: Een leven voor Griekenland) . Hij is tevens verantwoordelijk voor de internationele vereniging FILIKI, die in 1983 in Luxemburg werd opgericht met als doel een documentatiecentrum open te stellen voor al wie het werk van Mikis Theodorakis bestudeert.

De tentoonstelling is ingedeeld volgens vier grote periodes in het leven en werk van Theodorakis. Er worden manuscripten, partituren, boeken, programmabrochures, persmappen, foto's, affiches, video's en films aan het publiek voorgesteld. Maar het ganse oeuvre van Theodorakis is er ook te beluisteren in mp3 formaat. Een vijfde luik zal ingaan op de relatie die Mikis Theodorakis heeft met Luxemburg.

Deze tentoonstelling wordt later dit jaar ook nog in Athene en op Kreta aan het publiek voorgesteld.

Er worden in dezelfde periode dat de tentoonstelling loopt nog tal van randevenementen rond Mikis Theodorakis georganiseerd, met als belangrijkste het recital met Maria Farantouri en pianist Henning Schmiedt op woensdag 13 april in Ettelbruck (eveneens in het Groothertogdom Luxemburg). In maart werd daar nog een concert met Nena Venetsanou en orkest aan toegevoegd.

Praktische gegevens
Van vrijdag 4 februari tot en met vrijdag 22 april 2005, Centre National de Littérature, 2 rue Emmanuel Servais, L-7565 Mersch (L)

De tentoonstelling is toegankelijk van maandag tot vrijdag, van 10 tot 18 uur. Gids op aanvraag. De vernissage is op 3 februari om 18 uur.

 

Op de site sinds: 21/01/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Angélique Ionatos

D' un bleu très noir

Angélique Ionatos is van vele markten thuis, neemt u maar eens een kijkje in haar biografie . In mei 2004 was zij nog in de Ha'ndelsbeurs met haar (voorlopig) nieuwste Spaanstalige productie " Alas pa' volar ". Maar zij treedt ook op met andere programma's, onder meer met "Chansons Nomades" of met het weemoedige " D' un bleu très noir ".

Het is met dit laatste bluesachtige programma dat ze naar Ter Dilft en Den Horinck komt.

Het programma in de Kortrijkse Schouwburg werd ons nog niet bevestigd, maar is vermoedelijk hetzelfde.

Praktische gegevens
Woensdag 13 april 2005, 20u15, Kortrijkse Schouwburg, Kortrijk (B)

Tickets: € 10,-

Vermoedelijk start de verkoop van losse kaarten voor het komende seizoen pas in september 2004.

Vrijdag 15 april 2005, 20u30, CC Ter Dilft, Bornem (B)

Tickets kosten € 20,- (normaal tarief) en € 18,- (reductietarief)

Losse kaarten zijn vanaf 16 augustus 2004 te koop, vóór die datum worden enkel abonnementen verkocht.

Zaterdag 16 april 2005, 20u30, CC Den Horinck, Asse (Zellik) (B)

Tickets kosten € 12,- aan de kassa en € 10,- in voorverkoop. Abonnementen (vanaf 5 tickets): +26: € 8,40 en -26: € 6,-

Het CC Den Horinck voorziet een "tafelformule" voor dit concert, met aangepaste hapjes.

 

Op de site sinds: 10/08/2004

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Palio-Paréa

Fonés (Stemmen)

Deze maand treedt Palio-Paréa op drie plaatsen op in Nederland met het programma Fonés (Stemmen) . Meer uitleg over dit programma vindt u op onze januari-pagina , of die van september '03 .

Praktische gegevens
Zondag 3 april 2005, 14u30, De Meent, Orion 3-5, 1188 AM Amstelveen (NL)
Donderdag 21 april 2005, 20u30, Zaantheater, Nicolaasstraat 3, 1506 BB Zaandam (NL)
Vrijdag 22 april 2005, 20u15 , Kleine Zaal, Theater Zuidplein, Zuidplein 60-64, 3083 CW Rotterdam (NL)

Kaarten: € 15,-. Reductietarief: € 13,50

 

Op de site sinds: 19/11/2004

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Maria Farantouri

Begeleid door pianist Henning Schmiedt

Maria Farantouri (uitgesproken, en vaak ook geschreven, als Farandouri) is één van de meest bekende vertolksters van het repertoire van de componist Mikis Theodorakis. Maar ze heeft ook wel meer noten op haar zang.

In februari 2004 kwam haar cd op de markt "I Maria Farantouri Tragouda Miki Theodoraki" (Maria Farantouri zingt Mikis Theodorakis) . De cd bevat composities op teksten van Odysseas Elytis, Yannis Theodorakis, Iakovos Kambanellis, Yannis Ritsos, Manolis Anagnostakis, Federico Garcia Lorca, Yorgos Seferis en Mikis Theodorakis zelf.

Uitgerekend dit jaar wordt Mikis Theodorakis tachtig jaar en hij wordt dus extra in de bloemetjes gezet. En, hoewel zijn verjaardag eigenlijk pas in juli valt, begon men daar in Griekenland reeds in januari mee, met een concert in het Megaron Mousikis (Athens Concert Hall), uitgevoerd door het Mikis Theodorakis Volksorkest en zanger Andonis Remos , met muziek en liederen van Mikis Theodorakis voor film en theater. Het programma werd voor het eerst vertoond in het Herodes Atticus Theater in de zomer van 2004. De artistieke leiding ligt in handen van de dochter van de componist, Margarita Theodorakis. Het zal ongetwijfeld niet de laatste huldiging zijn die de grootmeester dit jaar te beurt zal vallen. Bovendien bereidt Maria Farantouri zich voor op een Europese Tour in de herfst van dit jaar.

Maria Farantouri, wiens naam altijd al met Theodorakis verbonden werd, brengt met dit concert eveneens een hommage aan de jarige, met onder meer niet eerder uitgebracht werk van Theodorakis.

Het concert in Luxemburg kadert in het breder kader van een tentoonstelling georganiseerd door Guy Wagner naar aanleiding van de tachtigste verjaardag van de componist. Deze tentoonstelling " Mikis Theodorakis, getuige van onze tijd " loopt in Luxemburg van 4 februari tot 22 april 2005.

In Amsterdam zingt ze niet alleen Theodorakis, maar ook muziek van andere Griekse componisten.

Op beide concerten wordt zij enkel op piano begeleid door de Duitser Henning Schmiedt die ook al kan bogen op een jarenlange ervaring met Theodorakis en zijn muziek. Behalve pianist is hij zelf ook componist, onder meer voor film en theater, en arrangeur. Hij begon zijn carrière in 1985 en zijn samenwerking met Theodorakis dateert van 1991. Bovendien maakt hij deel uit van de Berliner Instrumentalisten, een ensemble dat Maria Farantouri de laatste jaren wel vaker op haar concerten begeleidde. Henning Schmiedt stond ook in voor de arrangementen van dit concert.

Over de carrière van Maria Farantouri leest u alles in de biografie die we over haar schreven.

Praktische gegevens
Zingt Mikis Theodorakis
Woensdag 13 april 2005, 20u00, CAPe, 1 place Marie-Adélaïde, L-9002 Ettelbruck (L)

Tickets: (Categorie A) € 20,- / € 16,- / € 10,-

The Voice and the Colours
Donderdag 14 april 2005, 20u30 , zaal open vanaf 19u30, Paradiso, Amsterdam (NL)

Concert met zitplaatsen, maar die zouden niet genummerd zijn.

Tickets: € 30,- (exclusief reserveringskosten).

 

Op de site sinds: 21/01/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Het Griekse geluid

Lezing over rembetika door Hugo Strötbaum

De spreker doceert Turks aan de Universiteit van Nijmegen, maar doet tevens onderzoek naar de oorsprong van de rembetika-muziek. Hij bestudeert het genre niet alleen passief, maar speelt ook zelf niet onverdienstelijk baglamas , onder meer aan de zijde van Iordanis Tsomidis.

Hugo Strötbaum zal in deze lezing aan de hand van talrijke voorbeelden een overzicht geven van de oudste geschiedenis van de rembetika, en nadien een stand van zaken opmaken zoals de situatie nu is.

Praktische gegevens
Vrijdag 1 april 2005, 15u30, Bungehuis, zaal 401, Spuistraat 210, 1012 VT Amsterdam (NL)

Lezing van de leerstoelgroep Nieuwgriekse taal- en letterkunde en Byzantinologie van de Universiteit van Amsterdam. Deze lezingen zijn vrij toegankelijk. Na afloop kunt u napraten tijdens een borrel.

 

Op de site sinds: 24/01/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Hadjidakis - Ena mousiko taxidi

Concert met Olla Vogala

De Gentse groep Olla Vogala zou in Vlaanderen en Nederland al lang geen onbekende meer mogen zijn. Sedert 1997 zijn zij haast niet meer weg te denken uit de hedendaagse Vlaamse muziekscene. De naam Olla Vogala werd ontleend aan een tekstje dat in de tweede helft van de elfde eeuw zou zijn neergeschreven door een Vlaamse monnik in Engeland. Aangenomen wordt dat dit de oudst geschreven Nederlandse tekst is die ooit werd gevonden. Het zou gaan om een liefdesversje en Olla Vógala betekent letterlijk 'alle vogels'.

Maar zij zien het veel verder dan het eigen culturele erfgoed . Zoals ze het zelf zeggen: "Bizarre combinaties en kruisbestuivingen zorgen voor een repertoire waarin muziek uit het Europese culturele erfgoed samenvloeit met invloeden uit heel de wereld, waarin compositie en improvisatie, solo- en ensemblewerk, oud en nieuw naast elkaar leven en dialogeren."

In juni 2004 werd het ensemble, dat onder leiding staat van Wouter Vandenabeele, gevraagd om tijdens de Culturele Olympiade in Griekenland een programma voor te stellen met bewerkingen van muziek van wijlen Manos Hadjidakis (Μάνος Χατζιδάκις) . Deze grote Griekse componist overleed toen precies tien jaar geleden. Het project kreeg de naam 'De wereld en Manos Hadjidakis - Ο κόσμος και ο Μάνος Χατζιδάκις (O kosmos kai o Manos Hadjidakis)' mee. De producent van het hele gebeuren was Jo Van Driessche van het Brugges Festival en die trommelde zo maar eventjes muzikanten uit negen landen bij elkaar, leden van Olla Vogala samen met een aantal gastmuzikanten, en negen zangeressen uit zeven verschillende landen, waaronder Eva De Roovere, vertolkten de liederen elk in hun eigen taal. Mede-initiatiefnemer was Yorgos Hadjidakis, de zoon van Manos, die geïntrigeerd werd door het feit dat de muziek van zijn vader over de hele wereld wordt gespeeld in verschillende variaties. Onder het deskundige toezicht van Nikos Kypourgos werden achtentwintig liederen uit het oeuvre van Hadjidakis voor dit project weerhouden. Het gaat dus vooral om eigen bewerkingen, nieuwe orkestraties en eigen interpretaties van uitvoerders van diverse oorsprong die tonen hoe zij de muziek van Manos Hadjidakis beleven. Ook de teksten werden bewerkt en werden soms vertaald, maar elders hebben ze helemaal niets meer met het origineel te maken.

Het hele concert werd opgenomen en op de Griekse televisiezender ERT in december vorig jaar uitgezonden en zou ook op cd verschijnen.

Het concert in Brussel zal niet integraal hetzelfde zal zijn als de twee concerten die op 23 en 24 juni in het Theatro Vrachon Melina Mercouri in Athene plaatsvonden, maar het zal er wel op gestut zijn. Het kreeg in ieder geval een andere titel: Hadjidakis - Ena mousiko taxidi (Χατζιδάκις - Ένα μουσικό ταξίδι), of Hadjidakis - Een muzikale reis . De uitvoerders zijn enkel van eigen bodem en van de muziekgroep "Olla Vogala", maar dat zijn er al heel wat. Meer dan waarschijnlijk zal het overgrote gedeelte van het concert door instrumentale nummers worden ingenomen.

Manos Hadjidakis (1925-1994) bekleedt een aparte plaats in de geschiedenis van de Griekse muziek. In zijn eentje heeft hij voor een hele omwenteling gezorgd en ontelbare Griekse muzikanten en zangers werden door hem, zo niet gevormd, dan toch op zijn minst beïnvloed. Velen zijn met zijn muziek opgegroeid. Men kan dan ook terecht spreken over de "School van Hadjidakis".

Hadjidakis was ook de eerste componist die Griekse muziek over de hele wereld beroemd maakte. Niet in het minst naar aanleiding van zijn Ta pedia tou Pirea (Τα παιδιά του Πειραιά) , voor de film Never on Sunday (Ποτέ την Κυριακή) van Jules Dassin en met de flamboyante Melina Mercouri in de hoofdrol. Voor dit lied kreeg Hadjidakis in 1961 een Oscar voor het beste lied. Hadjidakis vertoefde ook een aantal jaren in het buitenland en werkte er samen met vele vooraanstaande namen zoals Maurice Béjart in Brussel, maar hij leefde en werkte ook in Parijs en Amerika, waardoor zijn populariteit buiten Griekenland alleen maar toenam. Hij is één van de weinige componisten die over de hele wereld geliefd, gezongen en gespeeld wordt, en wiens muziek opgenomen werd in de eigen cultuur van verschillende volkeren. Precies dát aspect van zijn vaders muziek wou Yorgos Hadjidakis aan het Griekse publiek voorstellen. In Brussel krijgt u een (beknopte) versie van de visie en bewerking van een Vlaming, zijnde Wouter Vandenabeele, op Hadjidakis te horen. Verwacht u dus niet aan authentieke Hadjidakis-vertolkingen, maar aan - zoals de Grieken het noemden - multi-etnische muziek.

De initiatiefnemers voor het concert in Brussel zijn twee Belgen die via twee vzw's op Paros actief zijn: The Friends of Paros en Apothiki Art Gallery Paros . Ze hoorden Olla Vogala vorige zomer op Paros spelen en raakten er diep van onder de indruk. De opbrengst van deze avond zal opnieuw worden gebruikt voor culturele projecten.

Praktische gegevens
Vrijdag 8 april 2005, 20u00, Theater Résidence Palace, Wetstraat 155, 1040 Brussel (B).

Tickets: € 15,-

 

Op de site sinds: 09/02/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Feest van de Helleense Gemeenschap van Brussel

Naar aanleiding van de Griekse Nationale Feestdag op 25 maart, organiseert de Helleense Gemeenschap van Brussel een dansfeest.

Deze nationale feestdag gaat terug op 25 maart 1821, en luidde het begin in van de Griekse Vrijheidsstrijd .

De Griekse livemuziek wordt verzorgd door de broers Aris (synthesizer) en Giannis (zang en bouzouki ).

Praktische gegevens
Zaterdag 2 april 2005, 20u00, Zaal Aurore, Anderlecht (Brussel) (B)

Geen verdere gegevens ontvangen.

 

Op de site sinds: 10/02/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Notis Sfakianakis

The legend is...

In onze buurlanden halen ze dit voorjaar de grote kanonnen boven, zo zijn er in april en mei de optredens van Nana Mouskouri in Duitsland en komt Andonis Remos voor één concert naar Londen en last but not least... nu ook Notis Sfakianakis.

Notis Sfakianakis kreeg niet voor niets de bijnaam "Mr. Sold-Out". Wanneer hij op het programma staat, dan reserveer je best een zaal die groot genoeg is om alle fans in onder te brengen. Dat bewees hij onder meer in Vorst Nationaal in maart '99 en in Londen in april '02 .

In Londen kondigen ze hem dan ook aan als een levende legende. Het concert gaat door in het Wembley Arena Pavilion, een tijdelijke zaal achter de eigenlijke Arena die sinds januari 2005 gesloten is voor een grootschalige opknapbeurt. Wembley Arena Pavilion ligt op een van de parkings van het Wembley complex en heeft alle faciliteiten zoals verwarming, catering, toiletten,... en is toegankelijk voor mindervaliden. De zaal kan tienduizend toeschouwers aan.

Een bio van Notis Sfakianakis vindt u in onze rubriek Achtergrond .

Praktische gegevens
Zaterdag 16 april 2005, 19u00 , deuren vanaf 17u30, Wembley Arena Pavilion, Londen (UK)

Tickets: £ 65,-/ 45,-/ 35,- en 25,- (exclusief transactie- en boekingskosten)

 

Op de site sinds: 18/03/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Concert met nieuwe Griekse en andere kamermuziek

Werk van Maria Karaferi, Aspasia Nasopoulou, e.a.

Dit concert bestaat maar gedeeltelijk uit Griekse muziek, en dat bedoelen we dan in de meest ruime zin. Het is geen concert met traditionele Griekse muziek, maar wel met hedendaagse (klassieke) muziek.

Het Trio AeroDynamic , met Harma Everts (sopraan), Stephanie Brandt en Maria Martinez (blokfluiten) brengt kamermuziek van Griekse en niet-Griekse hedendaagse componisten.

U hoort onder meer werk van de Amerikaanse modern-klassieke componiste Elizabeth Westerhof , de Italiaan Gabriele Manca en van twee in Amsterdam wonende Griekse componistes, met name Maria Karaferi en Aspasia Nasopoulou .

Beide Griekse componistes werden in Griekenland geboren en liepen er school, onder meer aan het Philippos Nakas Conservatorium in Athene en het Conservatorium van Piraeus. Ze hebben beiden een klassieke scholing achter de rug in zowel binnen- als buitenland.

Aspasia Nasopoulou schrijft vooral kamermuziek.

Maria Karaferi werd in Ioannina geboren, waar zij aanvankelijk aan het conservatorium piano, accordeon en muziektheorie studeerde. Haar Epirotische achtergrond heeft een weerslag in de nieuwe Griekse muziek die zij componeert, die wordt omschreven als gevoelig, met ingetogen weemoed, iets wat zo eigen is aan Epirus.

Praktische gegevens
Vrijdag 8 april 2005, 17u30, Galerij "Ruimte", Pieter de Hoochstraat 22, 1071 EE Amsterdam (NL)

De galerij "Ruimte" bevindt zich op de tweede verdieping, gebruik de linkerdeurbel. Het is een plek waar hoofdzakelijk beginnende kunstenaars aan hun trekken komen, van beeldende kunsten over podiumkunsten tot kamermuziek.

 

Op de site sinds: 18/03/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Derya Türkan & Sokratis Sinopoulos

Letter from Istanbul

Dit concert stond gepland voor 17 maart 2005, maar door onvoorziene omstandigheden konden de Turkse muzikanten op het laatste moment niet naar België komen, de Grieken waren er wel.

Er werd besloten om het concert uit te stellen. Het zou nu doorgaan op vrijdag 22 of zaterdag 23 april. Naar alle waarschijnlijkheid zal het die laatste datum worden.

Vedelspelers Sokratis Sinopoulos ( lyra ) en Derya Türkan (kemençe) worden begeleid door nog een Griekse muzikant, namelijk Periklis Papapetropoulos ( lavta ), en een aantal Turkse muzikanten. Wie die begeleiders zijn, is ons niet bekend.

Alle achtergrondinformatie bij dit concert kunt u nalezen op onze maart 2005-pagina .

Over Sokratis Sinopoulos schreven we in januari een biografie .

Praktische gegevens
Zaterdag 23 april 2005, 20u00 , inleiding om 19u15, kapel, De Bijloke, Gent (B)

De inleiding is een panelgesprek tussen Sokratis Sinopoulos , Johan Van Acker (Klara) en Jos Lootens (De Centrale) en zal deels in het Engels, deels in het Nederlands doorgaan.

Diegenen die nog kaarten bezitten voor het oorspronkelijke concert dat op 17 maart zou doorgaan, kunnen die (her)gebruiken. De zaal was toen uitverkocht, maar het is mogelijk dat een aantal mensen die toen wel reserveerden, in april niet kunnen komen, met als mogelijke gevolg dat er opnieuw plaatsen zouden kunnen vrijkomen.

Losse kaarten: € 12,50 / Reductie: € 10,- / -19 jaar: € 5,-.

 

Op de site sinds: 18/03/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Rebetiko-avond

Lezing en concert

Net als twee jaar geleden organiseert de vereniging ' Belgique-Grèce asbl ' een thema-avond rond Griekse rembetika.

De avond vangt aan met een lezing met als titel ' Rebetiko, la chanson grecque de Méditerranée' (Rembetika, Griekse liederen van de Middellandse Zee) . De lezing gaat door in het Frans. De spreker is Marc Vanholsbeeck, assistent en doctorandus aan de Université Libre de Bruxelles. Hij zal in zijn lezing de evolutie van de rembetika behandelen en de rembetiko-stijl vergelijken met andere muziekgenres in het Middellandse-Zeegebied.

Na de lezing volgt een informeel concert met verschillende Griekse muzikanten die rembetika-muziek spelen in België.

Praktische gegevens
Zaterdag 23 april 2005, 17u00, Maison/Huis Pelgrims, Parmastraat 69, 1060 Brussel (Sint-Gillis) (B)

Geen verdere praktische gegevens doorgekregen. Vermoedelijk hoeft u hiervoor niet te reserveren en wordt er een bescheiden inkomprijs gevraagd.

 

Op de site sinds: 24/03/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.