Mei  2005
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2002 Jaar 2003 Jaar 2004 Jaar 2005 Jaar 2006 Jaar 2007 Jaar 2008
Januari 2005
Februari 2005
Maart 2005
April 2005
Mei 2005
Juni 2005
Juli 2005
Augustus 2005
September 2005
Oktober 2005
November 2005
December 2005

Overzicht Griekse Muziek in Mei 2005

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Grieks ensemble Omonia, Liesbeth List en Sacra Musica

Herdenkingsconcert oorlog 1940-1945

Net als vorig jaar bundelen het Roosendaals Grieks ensemble Omonia en Liesbeth List de krachten om een gezamenlijk herdenkingsconcert voor de oorlog 1940-1945 te verzorgen.

Alle informatie over de eerste aanpak leest u op onze mei 2004 pagina . De formule zal nagenoeg ongewijzigd zijn.

Het ensemble Omonia brengt liederen van Markopoulos, Theodorakis, Tokas en Tsitsanis. Van deze laatste heeft het ensemble zopas een uitgebreid repertoire ingestudeerd. (Zie onze november 2004-pagina ). Bovendien viert Omonia dit jaar in mei haar twintigjarig bestaan. Het jubileumjaar wordt met dit herdenkingsconcert en met de medewerking van Liesbeth List en het Roosendaalse koor Sacra Musica onder leiding van Martijn Smits, op gepaste wijze ingezet.

Liesbeth List zingt de Mauthausen ballade en enige liederen uit Enas Omiros (The Hostage) van Mikis Theodorakis . Liesbeth Lists versie van de Mauthausen ballade zorgde destijds voor wat controverse. U leest daar alles over op onze mei 2003-pagina . Liesbeth List zal ook een aantal gedichten voordragen.

Het Roosendaals Grieks ensemble Omonia staat onder muzikale leiding van Cees van Oudheusden. Er volgt nog een tweede concert op zondag 8 mei in Overloon (NL).

Praktische gegevens
Woensdag 4 mei 2005, 21u00, St.-Josephskerk, Sint-Josephsstraat 2, Roosendaal (NL)

Kaarten bedragen € 12,-. Voor CJP- en 65+- kaarthouders is het € 8,-. De kaartverkoop is gestart.

 

Op de site sinds: 25/11/2004

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Socio-culturele dansavond

Van het Elliniko Kentro

Deze interculturele avond, georganiseerd door het Centre Hellénique et Interculturel de Bruxelles (Elliniko Kentro) , wordt in principe opgeluisterd door de Griekse muziek van I Ellines , maar dat werd ons nog niet bevestigd.

Praktische gegevens
Zaterdag 7 mei 2005, 20u00, Zaal Aurore, Anderlecht (Brussel) (B)
 

Op de site sinds: 10/02/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Feestavond van de Epirotische Vereniging van België

Na een jaartje van stilte organiseert de Vereniging van Epiroten in België opnieuw een dansfeest met gelegenheid tot eten en drinken aan democratische prijzen.

De livemuziek bestaat uit een portie laïká, met de voor het genre onmisbare bouzouki , en een dosis dimotiká - met name ipirótika - met de al even onmisbare klaríno .

Praktische gegevens
Zaterdag 21 mei 2005, 20u00, Zaal Aurore, Anderlecht (Brussel) (B)

Inkom: € 5,-. Reserveren hoeft niet.

 

Op de site sinds: 10/02/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Grieks ensemble Omonia

Herdenkingsconcert oorlog 1940-1945

Dit is het tweede herdenkingsconcert van het Roosendaals Grieks Ensemble Omonia tegen oorlogsgeweld en onderdrukking. Vier dagen eerder vond het eerste concert plaats, in samenwerking met Liesbeth List en het koor Sacra Musica.

Op het programma staan liederen van Mikis Theodorakis, met onder meer de Mauthausen Ballade, maar ook van Yannis Markopoulos en Ilias Andriopoulos.

Met dit concert wil het ensemble Omonia niet alleen zestig jaar bevrijding herdenken, maar tevens haar twintigjarig bestaan vieren. Het concert gaat door in het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon (Oost-Brabant). Dit museum heeft onder het motto "oorlog hoort in een museum" de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in beeld gebracht.

Praktische gegevens
Zondag 8 mei 2005, 14u00, Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum, Museumpark 1, 5825 AM Overloon (NL)

Geen verdere gegevens doorgekregen.

 

Op de site sinds: 25/02/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Jaarlijks dansfeest

Van Griekse dansgroep T'Asteria

Griekse dansgroep T'Asteria (Les Etoiles) uit Charleroi organiseert jaarlijks een dansavond ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Dans.

Dit jaar maken ze gebruik van de gloednieuwe faciliteiten van het Palais des Expositions in Charleroi. De feestzaal heeft een capaciteit van meer dan 600 zitplaatsen en beschikt over een grote danspiste van 200 vierkante meter.

Het uit Duitsland overgekomen zeskoppige orkest van Vassilis Karvelas - waaronder een zanger en een zangeres - zorgen voor dansbare feestmuziek stijl bouzoukia ', of populaire muziek van het lichtere genre. De feestneuzen onder u weten waarschijnlijk wel wat voor muziek er gespeeld wordt in de Griekse bouzoukia . ( En meteen ook hoe diep men normaal voor zo'n avondje uit in z'n portemonnee moet tasten, maar dat is bij T'Asteria niet het geval).

Er wordt bovendien gezorgd voor souvlaki's en diverse Griekse meze(des). Enkel de rode of witte anjers (om mee te gooien) moet u zelf meebrengen.

U krijgt natuurlijk ook een dansvoorstelling van T'Asteria met traditionele Griekse dansen en er is een tombolatrekking.

Praktische gegevens
Zaterdag 14 mei 2005, 20u00, CharleroiExpo, Nieuwe feestzaal "Quartz", Avenue de l' Europe 21, 6000 Charleroi (B)

Inkom: € 5,- voor volwassenen, onder 18 jaar gratis.

Het eten bestaat uit brochetjes (souvlakia) en mezze.

 

Op de site sinds: 08/03/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Griekse Pasen

Met Kretenzische en bouzouki-muziek

Griekse avond met livemuziek van de gebroeders Gounakis, met ieder zijn specialiteit:

  • Ypsilon , met bouzouki en synthesizer (Dimitris Gounakis)
  • Nikos Gounakis (Pathiaris), met Kretenzische lyra en zang

Over Nikos Gounakis leest u meer op onze november 2002-pagina .

Praktische gegevens
Zondag 1 mei 2005, 20u00, Grieks Cultureel Centrum, Valkenierstraat 21, 3630 Maasmechelen (B)

Entree: € 7,- aan de kassa. Een Griekse schotel kost: € 13,-.

Er zijn kaarten verkrijgbaar in voorverkoop aan € 5,- (enkel entree) en € 10,- (entree + eten). Reserveren is niet echt nodig maar wel aangewezen, want de plaatsen zijn beperkt.

 

Op de site sinds: 18/03/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Nana Mouskouri

The World Farewell Tour

We meldden het al eerder, Nana Mouskouri is op wereldtournee, en het is haar laatste.

Vorig jaar werd Nana Mouskouri (Νάνα Μούσχουρη) zeventig en bracht voor die gelegenheid in Duitsland een nieuw dubbel-album uit met als titel: " Ich hab' gelacht - Ich hab' geweint ". Het is een "best of"- album met bekende en minder bekende liederen, aangevuld met zeven nieuwe liederen. Met dit album, dat hoofdzakelijk uit Duitstalige nummers bestaat, wou Nana Mouskouri haar trouwe publiek van al die jaren bedanken. Zij heeft immers veel aan Duitsland te danken.

Op sommige plaatsen wordt haar Duitsland-tournee aangekondigd als: Nana Mouskouri...swings . Wat een allusie is op een ander recent album, uitgebracht in 2003, met een jazz-achtige inslag. Maar wat ze ook zal brengen, de kans is nagenoeg onbestaande dat u teleurgesteld naar huis terugkeert, tenminste als u een fervent Mouskouri-fan bent. Bovendien is het één van uw laatste kansen om Nana Mouskouri live mee te maken.

Haar World Farewell Tour start in 2005 en loopt tot in 2006. Deze Griekse dame met wereldklasse heeft immers niet alleen in Duitsland een hele schare fans. Zij vat haar wereldreis in april aan in Scandinavië, waarna zij achtereenvolgens Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk aandoet. In september volgen dan Australië en Nieuw-Zeeland.

Er bestaat een kans dat zij in de winter van 2005 naar Nederland komt en begin 2006 naar België. Diegenen onder u die liever het zekere voor het onzekere nemen, kunnen vóór die tijd al in Keulen terecht. Voor sommigen is dat misschien zelfs dichter bij huis dan enige andere plaats in Nederland of België.

De kans dat zij bij ons ook zal optreden wordt met de dag groter, want recent bleek dat zij in het najaar nóg een keertje naar Duitsland komt, voorlopig van 27 november tot en met 10 december 2005, met nogmaals een tussenstop in Keulen, namelijk op 1 december om 20 uur, op dezelfde locatie als hieronder vermeld. Een ommetje naar onze Lage Landen lijkt dus helemaal niet uitgesloten.

Een biografie van Nana Mouskouri vindt u in onze rubriek Achtergrond .

Praktische gegevens
Woensdag 4 mei 2005, 20u00, Gürzenich, Martinstrasse 29-37, 50667 Köln (D)

Er zou nog een concert volgen op 1 december 2005, zelfde locatie, zelfde uur.

 

Op de site sinds: 18/03/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Antonis Remos

Griekse pop

Het is ver, en we hebben dan ook lang getwijfeld om dit concert in onze agenda op te nemen. We hebben het uiteindelijk toch geplaatst omdat Antonis (of A(n)donis, zoals het uitgesproken wordt) Remos nu eenmaal zéér populair is in Griekenland en de laatste jaren voorzichtig maar zeker ook buiten zijn landsgrenzen bekend wordt. Zijn deelname aan de slotceremonie van de Olympische Spelen in Athene in 2004, waar hij optrad samen met Anna Vissi , gaf hem hiervoor een duwtje in de rug.

Andonis Remos (Αντώνης Ρέμος) werd in Duitsland geboren, maar keerde op tienjarige leeftijd terug naar zijn vaderland, waar hij zijn muzikale carrière pakweg tien jaar geleden startte. Sedertdien heeft hij zich ontpopt tot een van de meest gevraagde zangers van het ogenblik. Opmerkelijk waren zijn optredens aan de zijde van Alkistis Protopsalti in 2002-2003, en met Yorgos Dalaras vorige winter (2004-2005). Deze samenwerkingen waren voor hevige fans van zowel Protopsalti als Dalaras een doorn in het oog en zoals gebruikelijk werden hierover in Griekenland hevige debatten gevoerd. Toch kan men niet meer om Andonis Remos heen. Ook bij de slotceremonie van de Olympische Spelen in Athene in 2004 tekende hij zoals gezegd present. Miljoenen mensen over de hele wereld konden - indien ze hem nog niet kenden - op die manier kennismaken met deze populaire, goedlachse charmezanger. En begin dit jaar werd hij gevraagd om in het prestigieuze Megaron Mousikis in Athene liederen van Mikis Theodorakis te vertolken, als eerbetoon aan de tachtigjarige componist.

Dit alles maakt dat ook wij besloten dat we jullie dit concert niet mochten onthouden, ook al gaat het in Londen door.

Praktische gegevens
Zaterdag 7 mei 2005, 19u30, Royal Festival Hall, Belvedere Road, SE1 8XX London (UK)

Uitverkocht

Tickets: £ 55,- / 45,- / 35,- / 20,- (exclusief reservatiekosten).

 

Op de site sinds: 18/03/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Workshop met Savina Yannatou

Stemmen, Stemmingen, Stem

In het kader van Corpus Brugge 05, organiseert de vzw Rembetika tijdens het openingsweekend een vierdaagse rond de stem: ' Stemmen, Stemmingen, Stem '.

Het eerste deel van dit drieluik, ' Stemmen ', bundelt een aantal workshops die doorgaan van donderdag 5 mei tot en met zaterdag 7 mei.

De Griekse zangeres Savina Yannatou verzorgt er een van. Deze workshop focust op improvisatie, een van Savina's stokpaardjes, en gaat door in het Engels. Het is een zangstage waaraan iedereen mag deelnemen, zowel professioneel zanger als amateur.

Het volledige programma van deze zangstages ziet er als volgt uit:

  • Donderdag 5 mei: Stella Khumalo (Zuid-Afrika): Harmonie. In het Engels.
  • Vrijdag 6 mei: Catherine Delasalle (Frankrijk): Lichaam en zang. In het Nederlands en Frans.
  • Zaterdag 7 mei: Savina Yannatou (Griekenland): Improvisatie. In het Engels.

Over Savina Yannatou's muzikale levensloop leest u meer in onze rubriek Achtergrond .

Over het tweede evenement, ' Stemmingen ', leest u elders op deze pagina meer informatie.

Het laatste deel van dit drieluik, ' Stem ', is een concert van de Tibetaanse Yunchen Lhamo in de Brugse Stadsschouwburg op zondag 8 mei.

Praktische gegevens
Zaterdag 7 mei 2005, van 10u00 tot 17u00, Conservatorium, Orgelzaal, Muntplein, 8000 Brugge (B)

De stages gaan door van 10 uur tot 12u30 en van 14 tot 17 uur.

Inschrijven kan voor een dag (€ 80,-), of voor alle drie (€ 200,-). Maximum 15 deelnemers per stage. De stages gaan zeker door, ook als er minder deelnemers intekenen.

Thee, water, koffie en een warme lunch 's middags worden voorzien. Iedere deelnemer ontvangt tevens een toegangsticket voor het concert van Yunchen Lhamo (Tibet), dat op zondag 8 mei om 20 uur in de Stadsschouwburg van Brugge doorgaat als laatste deel van het drieluik: ' Stem '.

 

Op de site sinds: 24/03/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Stemmingen: spirituele en wereldse gezangen

Met o.a. Savina Yannatou en Byzantijnse religieuze zang

' Stemmen, Stemmingen, Stem ' is de titel van drie evenementen die de vzw Rembetika organiseert tijdens het openingsweekend van Corpus Brugge 05.

Het eerste deel: ' Stemmen ', betreft een aantal zangstages, waaronder een met de Griekse Savina Yannatou , waar we elders op deze pagina dieper op ingaan. Het laatste luik, ' Stem ' is een concert van Yunchen Lhamo uit Tibet, dat plaatsvindt op zondag 8 mei om 20 uur in de Brugse Stadsschouwburg.

Deel twee: ' Stemmingen ', willen we hier even belichten. Het betreft een initiatief dat spirituele en wereldse gezangen wil laten horen van diverse oorsprong. Zo hoort u tussen 8 uur en 18u15, telkens om het uur en gedurende een kwartier, andere a capella zang.

De liederen worden via luidsprekers vanop het Belfort op de Markt in Brugge uitgezonden en zouden in de hele Brugse binnenstad te horen zijn. U hoort achtereenvolgens boeddhistische gezangen, religieuze muziek uit de Nederlanden, spirituele gezangen uit de koran, vredesliederen uit de joodse liturgie, sjamanistische liederen, gospel, Byzantijns-orthodoxe muziek, spirituele en poëtische teksten, hiphop, vertellingen van de griots en impressies van dichtbij en veraf.

Iedereen of iedere stroming die een boodschap van hoop, verzoening en vrede wil uitspreken. Een mooi initiatief.

De orthodoxe kathedraal van Brussel zorgt voor de Byzantijnse religieuze gezangen om 14 uur en Savina Yannatou hoort u om 18 uur met impressies van dichtbij en veraf .

Over Savina Yannatou vindt u een uitgebreide levensloop in onze rubriek Achtergrond .

Praktische gegevens
Zondag 8 mei 2005, van 8u00 tot 18u15, Binnenstad Brugge, 8000 Brugge (B)
 

Op de site sinds: 24/03/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Dansfeest van dansgroep Pigasos

De Griekse dansgroep Pigasos uit Utrecht organiseert een dansfeest met livemuziek, gebracht door twee groepjes die er ook vorig jaar al bij waren:

  • het Duo Soerta Ferta , bestaande uit Kostas (keyboards en zang) en Tassos ( bouzouki en zang), is goed op weg om zijn twintigjarig bestaan in Nederland te vieren. Beide heren stammen oorspronkelijk uit Noord-Griekenland, maar ze spelen traditionele muziek uit alle streken van Griekenland en ook laïka.
  • Het muziekgezelschap Diogenis heeft Duitsland als thuisbasis en bestaat uit Stefanos ( klarinet ) en (Yannis) Seralidis of Saralidis (Pontische lyra of kementzes ).
Praktische gegevens
Zaterdag 21 mei 2005, 22u00, O-Daniels, Herculesplein 281-283, 3584 AA Utrecht (NL)

Inkom € 15,- (kinderen t/m 12 jaar: halve prijs).

Er is geen voorverkoop en u kan ook niet reserveren.

 

Op de site sinds: 12/05/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Palio-Paréa

Op het Dunya Festival

Het Dunya festival gaat elk jaar door in het park bij de Euromast in Rotterdam. Het is "een mondiale mix van muziek, dans en literatuur", zoals de organisatoren het omschrijven. Er staan ook dit jaar weer heel wat interessante optredens op het programma, verdeeld over zes verschillende locaties, elk met een eigen thema.

In de eerste plaats is er natuurlijk Palio-Paréa in het Poetry Park, met een programma gewijd aan de Griekse dichter Konstantinos P. Kavafis waarvan de groep verschillende teksten op muziek heeft gezet.

Maar ook op het Europa-Azië podium zijn een paar concerten geprogrammeerd die de liefhebber van Griekse muziek in de bredere zin kunnen interesseren.

Praktische gegevens
Zondag 29 mei 2005, 18u00, Dunya Festival, Euromast Park, Rotterdam (NL)

Het festival zelf begint om 13 uur, het optreden van Palio-Paréa duurt van 18u tot 18u30.

De toegang is gratis.

 

Op de site sinds: 12/05/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.