December  2008
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2005 Jaar 2006 Jaar 2007 Jaar 2008 Jaar 2009 Jaar 2010 Jaar 2011
Januari 2008
Februari 2008
Maart 2008
April 2008
Mei 2008
Juni 2008
Juli 2008
Augustus 2008
September 2008
Oktober 2008
November 2008
December 2008

Overzicht Griekse Muziek in December 2008

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Kerstfeest van de Culturele Vereniging van Thracië

Het traditionele Kerstfeest van de Culturele Vereniging van Thracië kent elk jaar een overweldigend succes. Het is al vele jaren de ontmoetingsplaats bij uitstek voor al wie met Griekse tradities te maken heeft, niet alleen in de Belgische hoofdstad maar ook ver daarbuiten.

Het bestuur van de vereniging is er dan ook elk jaar vroeg bij om de datum vast te leggen. Op de naam van het orkest was het deze keer even wachten. Thimios Gogidis zorgde de twee vorige jaren ( 2006 en 2007 ) voor de muziek, maar uiteindelijk greep het bestuur terug naar een ander orkest dat toch ook al zijn sporen heeft verdiend.

Dit jaar halen ze namelijk opnieuw het vijfkoppig Thracisch orkest I Apodimi uit Stuttgart hierheen. Die speelden ook al op het feest van 2005 en daar wisten ze te overtuigen door hun programma dat zowel laïka als traditionele muziek bevatte. Het publiek gaf toen echter duidelijk de voorkeur aan de traditionele nummers, waarbij de Thracische klarinettist de show stal. Van op de dansvloer, temidden van de dansers, wist hij feilloos aan te voelen welke dans hij als volgende moest inzetten om het publiek gaande te houden. Helaas voor hem beviel dat zo goed dat hij in allerijl weer uit de kleedkamers gehaald werd toen hij even wilde pauzeren, omdat iedereen weer ging zitten. Zodra hij weer terug was ging het feest meteen weer verder.

Verder mag u de "gewone" ingrediënten verwachten. Er is het eten dat net dat ietsje boven het niveau is dat je op dit soort feesten mag verwachten (eigenlijk ongelooflijk gezien de hoge opkomst en het feit dat er niet gereserveerd moet worden). Er is de (bijna) onuitputtelijke voorraad drank. Er is de on-Grieks efficiënte bediening waardoor uw bestelling (meestal) in een mum van tijd op tafel staat. Er zijn de dansdemonstraties van de verschillende dansgroepen van de vereniging, telkens opnieuw het resultaat van een heel jaar noeste arbeid. Niet alleen de prestaties van de dansers zelf zijn het bekijken waard, vooral dan die van de hele kleintjes, maar ook de glunderende oma's en opa's zijn om van te smullen - zonder de mama's en de papa's te vergeten natuurlijk.

O ja, wat die "onuitputtelijke voorraad drank" betreft: u houdt toch maar best rekening met de rampzalige toestand van de Belgische staatskas en de onuitputtelijke drang naar extra inkomsten die daarmee gepaard gaat. Zoals bekend is er aangekondigd dat er dit jaar nog meer mobiele incasso-bureautjes met hun blaaspijpen op de loer zullen liggen dan anders - uiteraard allemaal in het kader van de Verkeersveiligheid, of wat dacht u. Laten we daarom massaal aan belastingontduiking doen en zorgen dat onze chauffeurs nuchter blijven.

Praktische gegevens
Zaterdag 27 december 2008, 20u00 , deuren vanaf 19u, Recreatiecentrum Itterbeek, Keperenbergstraat 37b, 1701 Itterbeek (Dilbeek - bij Brussel) (B)

Inkom (Deelname in de onkosten): € 5,-.

Dit feest is voorbij.

 

Op de site sinds: 28/02/2008

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Palio-Paréa

Nachten in Attarin

Palio-Paréa treedt in december drie keer op met hun programma ' Nachten, een hommage aan K.P. Kavafis '.

Het eerste concert op 13 december in Theaterkerk Wadway stond oorspronkelijk voor 25 april 2008 gepland, maar werd verplaatst. Het concert op woensdag 17 december in de Kunstkerk in Dordrecht is een lunchconcert. Men zou van deze Kunstkerk dé concertzaal van Dordrecht willen maken. Het laatste concert van de reeks, dat van vrijdag 19 december in Leiden, gaat 's avonds door in de tuinzaal van Sociëteit de Burcht. Het wordt georganiseerd door multicultureel podium De X, dat wordt gerund door twee betaalde krachten en twintig actieve vrijwilligers.

Op onze april 2008-pagina kunt u desgewenst alle informatie over het programma ' Nachten ' nalezen.

De bezetting van Palio-Paréa is voor deze voorstellingen als volgt:

  • Margôt Schenk: zang, baglamas , percussie
  • Loek Schrievers : ûd , bouzouki , gitaar , zang en componist-arrangeur
  • Carel van Rijn, gitaar , zang
  • Ulas Aksünger: percussie

De eerste drie zijn vaste leden van Palio-Paréa . Ulas Aksünger komt de groep waar mogelijk versterken.

De groep beschikt ook over een eigen geluidsman: Paul van Zeeland.

Praktische gegevens
Zaterdag 13 december 2008, 20u30, Theaterkerk Wadway, Wadway 30, Wadway- Spanbroek (N.-H.) (NL)

Nieuwe datum van het eerder aangekondigde concert dd. 25 april 2008.

Palio-Paréa speelt als trio. Het concert duurt tot 22u30.

Entree: € 12,-. Kortingstarief (Vrienden van Wadway, CJP, CKV en 65+): € 10,-.

Dit concert is voorbij.

Woensdag 17 december 2008, 12u30, Kunstkerk, Museumstraat 65, Dordrecht (NL)

Lunchconcert ToBe.

Gratis entree. Het concert duurt een uur, met op het programma enkel de liederencyclus van Kavafis.

Dit concert is voorbij.

Vrijdag 19 december 2008, 21u00 , Tuinzaal, De X, Sociëteit de Burcht, Burgsteeg 14, Leiden (NL)

Entree: € 12,-.

Dit concert is voorbij.

 

Op de site sinds: 02/09/2008

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Nikos Vertis

European Tour

De jonge zanger Nikos Vertis (Νίκος Βέρτης) werd in Nederland geboren op 21 augustus 1976, maar hij keerde op vrij jonge leeftijd terug naar Griekenland. Hij groeide op in Thessaloniki, en begon al snel te zingen in de kleine muziekclubs die deze stad rijk is. Maar zoals bij zovelen begon zijn zangcarrière uiteindelijk in Athene, waar hij sedert de winter van 2003-2004 begon op te treden, onder meer naast Peggy Zina (Πέγκυ Ζήνα). Na enkele jaren keerde hij naar Thessaloniki terug en ondertussen is hij ook daar opnieuw regelmatig te zien. Zijn eerste cd dateert van 2003 en van de twee cd's die daarop volgden, behaalde de laatste zelfs goud.

Zijn jongste productie, de vierde inmiddels, kwam vorig jaar uit op cd en bijbehorende dvd en heet ' Mono gia sena ' (Μόνο για σένα, 'Alleen voor jou'). Ook deze plaat verkoopt als zoete broodjes... en maakt van Nikos Vertis een zanger met een blitzcarrière.

Nikos Vertis zingt populaire muziek, gemakkelijk in het oor liggende liederen, ergens tussen de typisch Griekse laïká en de moderne, meer Europees klinkende muziek in.

Het is interessant dat de persberichten, waarin zijn nieuwe cd's aankondigd worden, allemaal benadrukken dat de vorige cd van Vertis meteen een hit werd op de radio (nu ja, niet allemaal: het eerste persbericht had geen vorige cd om naar te verwijzen). Nu hoor je in Griekenland luidop klagen dat de playlists van de radiostations al lang niet meer door de programmamakers zelf samengesteld worden, ze krijgen ze van bovenaf opgelegd en de platenmaatschappijen hebben daarbij een (on)behoorlijk dikke vinger in de pap. Aldus de critici, en het zijn niet van de minsten die dat zeggen, en het wordt ook niet af en toe gezegd, je hoort het in bijna elk interview. Als je in die theorie meegaat dan is de conclusie onontkoombaar: Nikos Vertis is een product van de "sterrenfabrieken". In elk geval is hij - naar eigen zeggen - niet zelf moeten gaan aankloppen bij de platenmaatschappijen, zoals de meesten. Wel integendeel: blijkbaar hadden ze hem opgemerkt in de nachtclub in Thessaloniki en hij kreeg een hoop aanbiedingen in de schoot geworpen, waaruit hij die van Universal koos als de meest geschikte. Voor zijn eerste cd hebben mensen van Universal hem "geholpen" bij de keuze van de liedjes (maar voor de volgende cd's koos hij zelf).

Uiteraard is het volle gewicht van het "star system" (het sterrenstelsel, zoals vele Grieken het smalend noemen) nog niet voldoende om iets te scheppen uit het niets, toch niet in Griekenland. Voor Eurovisie-toestanden lukt het desnoods nog wel, omdat je daar kan rekenen op de steun van de miljoenen Grieken in het buitenland, die uit patriottisme (of chauvinisme, u kiest maar) desnoods voor een sprekende papegaai zouden stemmen als die Griekenland zou vertegenwoordigen. Maar voor interne consumptie lukt dat niet. De Grieken zijn verwend op muzikaal gebied en de meesten kunnen zelf ook behoorlijk wat zingen. Je moet dus al meer dan behoorlijk kunnen zingen om in aanmerking te komen voor een sterrenstatus. En zingen kan Nikos Vertis beslist.

De toonaangevende platenzaak en uitgeverij Music Corner in Athene blaast dan ook warm en koud tegelijk als ze de nieuwe cd's van Vertis bespreken. Volgens hen zitten er nergens uitzonderlijk goede (σπουδαία) liedjes bij, waarmee ze dan liedjes bedoelen die zo sterk zijn dat ze vele jaren kunnen meegaan. Geen enkele van de nieuwe liedjes zou een langer leven beschoren zijn dan het lopende seizoen. Een cd van Nikos Vertis is dan ook niet iets om in de huiskamer of in de auto naar te luisteren. Je moet hem in zijn natuurlijke omgeving meemaken, en die omgeving is het Atheense nachtleven. Wat dat betreft is er niets dan lof te horen. Hij slaagt erin om het publiek zich te laten amuseren, om het een fijne avond te doen beleven. Nog steeds volgens de mensen van Music Corner maakt hij een aangename en vriendelijke indruk, en heeft hij een uitstekende stem en een speciale manier van vertolken die het publiek aanspreken. Volgens hen heeft Vertis dé succesformule gevonden die (een deel van) het publiek van vandaag kan bekoren.

Misschien is dat laatste inderdaad wel de sleutel tot zijn succes. Tenslotte is het niet de eerste keer in de recente geschiedenis dat het Griekse publiek de buik vol heeft van serieuze of zelfs zwaarwichtige muziek. Dat was ook zo na de Burgeroorlog en na het Kolonelsregime . De mensen hadden toen een hoop miserie achter zich en wilden zich voor de verandering wel eens een keertje gewoon amuseren. Misschien herhaalt zich dat nu, nu de Grieken zich langzaam beginnen te realiseren dat het Europa, waar ze zo lang van gedroomd hebben als het Land van de Gouden Bergen, toch ook wel scherpe kammen en diepe ravijnen heeft, waar prijsstijgingen, toenemende belastingdruk, pietluttige wetten en wetjes op vanalles en nog wat, tijdsdruk, jachten en jagen, stress en nog veel meer van die on-Griekse toestanden aan de orde van de dag zijn. Hoe dan ook, Nikos Vertis verkoopt uitstekend, zijn live optredens trekken volle zalen en de mensen gaan tevreden weer naar huis. Meer moet dat niet zijn, of wel?

In 2008 gaat Vertis voor het eerst op tour en hij maakt er meteen een wereldtour van. Die begint in oktober en zal duren tot januari 2009. Eerst komen Australië, Amerika en Canada aan de beurt, in november staat Cyprus op het programma en in december begint hij aan zijn Europese Tour.

De eerste optredens daarvan zijn in Duitsland (op 05.12 Düsseldorf, 06.12 Stuttgart, 07.12 Frankfurt en 14.12 München), vervolgens is hij op 08.12 in Brussel, 12.12 in Zürich (Zwitserland), 30.12 in Utrecht en op 17.01.2009 in Londen. Een optreden in Zweden zit wellicht ook nog in de pijplijn. In het kader hieronder vindt u meer details over de dichtstbijzijnde concerten.

In Athene kon u Nikos Vertis gewoonlijk vinden in de Posidonio, vlakbij de oude Elliniko luchthaven. Daar betaalt u € 15 inkom, waarbij dan een drankje aan de bar inbegrepen is. Wilt u een tafeltje, dan kan u kiezen voor een fles wijn (€ 80 voor 2 personen) of - zoals de echten - een fles whisky (€160 tot € 180), inkom altijd inbegrepen.

Naar Atheense normen is dat niet overdreven duur. Voor de grotere sterren van de "luistermuziek" (oftewel de "niet-easy-listening-muziek") betaalt u zelfs nog iets meer. Een optreden van Eleftheria Arvanitaki met Dimitra Galani in de "Rex" bijvoorbeeld kost € 20 (drankje aan de bar), € 100 (wijn) of € 180 tot € 200 (whisky). Om Marinella met Yannis Parios te zien optreden in de "Diogenis Studio" rekent men u respectievelijk € 18, € 105 en € 195 tot € 200 aan. En Dimitris Mitropanos met Babis Stokas, Manolis Lidakis en Eleonora Zouganeli in de "Kentro Athinon" kunt u meemaken voor € 20, € 90 of € 180 tot € 200. Daarbij moet u wel bedenken dat er vanaf zo'n staanplaats aan de bar in veel nachtclubs niet bijster veel te zien is van het podium of de piste, waardoor de laagste prijzen voor een muziekliefhebber eerder theoretisch zijn. In de Posidonio lijkt het zicht wel mee te vallen (al zijn we er zelf nooit geweest).

Dergelijke optredens lopen een heel seizoen lang, meerdere keren per week. De hele grote sterren doen dat nog zelden. Om die te zien moet u naar een concert, waar de ticketprijzen doorgaans wel hoger liggen. Voor een concert met Yorgos Dalaras mag u € 75 neertellen voor de goede plaatsen, de goedkoopste zijn toch nog altijd € 30. Een concert met Marinella en Antonis Remos kostte vorige maand tot € 120, maar dat was dan wel in de Irodio, het antieke amfitheater aan de voet van de Akropolis. De goedkoopste plaats was ook daar € 30, verrekijker niet inbegrepen.

Natuurlijk mag je een concert en een optreden in een nachtclub niet zomaar vergelijken, ook niet qua prijs en dan zeker niet als je naar het totaalbedrag kijkt. Grieken gaan immers meestal in groep uit. De flessen zijn dan natuurlijk sneller leeg en dan laten ze uiteraard een volgende aanrukken. Het gevolg is dat de eindafrekening flink kan oplopen. Om helemaal in te zijn moet je ook nog een mandje bloemen aanschaffen om in het rond te gooien, ook dat is niet bepaald gratis.

Om deze mini-cursus "uitgaan in Athene" af te ronden moeten we er nog aan toevoegen dat de optredens in een nachtclub op een onmogelijk laat uur beginnen: 23u is vroeg, middernacht is normaal. Uiteraard, want anders waren het geen nachtclubs maar dagclubs. Overigens is daar de laatste tijd wat ongenoegen over en enkele clubs spelen daarop in door bijvoorbeeld optredens op zondagmiddag te organiseren.

Praktische gegevens
Vrijdag 5 december 2008, 20u00 , deuren: 19u, Philipshalle, Siegburger Strasse 15, 40591 Düsseldorf (Oberbilk) (D).

Tickets: € 65,- / € 55,- / € 45,- en € 35,- (reservatie- en verzendingskosten niet inbegrepen). NB: de minst dure categorie is al uitverkocht - 13.11.08.

De "Griekse Jeugd Limburg", een groepje jongeren die sinds enkele maanden bijeengekomen zijn om activiteiten te organiseren onder de Griekse Gemeenschap in Genk, legt een bus in naar dit concert.

Iedereen mag meerijden (tot de bus vol zit natuurlijk). U betaalt dan € 10,- als deelname in de kosten van de bus.

Dit concert is voorbij.

Maandag 8 december 2008, 20u00, Koninklijk Circus, Onderrichtsstraat 81, Brussel (B)

Kaarten kosten € 65,- / € 55,- / € 45,- en € 35,-. Daar komen per kaartje nog € 2,50 reservatiekosten bij en eventueel verzendingskosten (€ 1,- voor een normale zending en € 5,- voor een aangetekende zending). NB: ook hier lijken de minst dure plaatsen niet meer verkrijgbaar (13.11.08).

De plaatsen zijn zittend en genummerd.

Dit concert is voorbij.

Dinsdag 30 december 2008, 24u00, Central Studios, Gietijzerstraat 3-5, 3534 AV Utrecht (NL)

Deuren open om 22u30 (zoals in Athene !).

Losse tickets: € 40,- (exclusief servicekosten). (Dit bleken staanplaatsen te zijn.)

Dit concert is voorbij.

 

Op de site sinds: 03/10/2008

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Kerstfeest

Met muziek uit Kreta

Het was bij de Griekse Gemeenschap in Zwartberg (bij Genk) vroeger zowat de gewoonte om op kerstdag een avondfeest te organiseren waar iedereen, jong en oud, zich met de ganse familie in een ongedwongen sfeer kon amuseren. Ondertussen hadden we daar al een hele poos niets meer over gehoord, het laatste kerstfeest dat we daar aankondigden dateert alweer van december 2002 .

De vzw Rizes en de 'Vrienden van Kreta' slaan dit jaar de handen in elkaar en organiseren opnieuw een kerstfeest.

De 'Vrienden van Kreta' hebben, hun naam waardig, voor de live muziek gezorgd met een Kretenzisch orkest. Op het menu staan verschillende mezedes uit Kreta.

De muzikanten zijn:

  • Yorgos Apostolakis ( lyra en zang)
  • Manolis Koundourakis ( laouto )
  • Kris (gitaar)

Tussendoor zorgt dj Christo voor wat afwisseling door muziek te draaien uit alle andere streken van Griekenland. Zo kan iedereen met zijn favoriete danspasjes uitpakken.

Praktische gegevens
Donderdag 25 december 2008, 20u00, Griekse Gemeenschap Genk, Gouverneur A. Galopinstraat 17, 3600 Zwartberg (bij Genk) (B)

Gratis inkom.

Dit feest is voorbij.

 

Op de site sinds: 07/12/2008

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.