Mei 2008
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2005 Jaar 2006 Jaar 2007 Jaar 2008 Jaar 2009 Jaar 2010 Jaar 2011
Januari 2008
Februari 2008
Maart 2008
April 2008
Mei 2008
Juni 2008
Juli 2008
Augustus 2008
September 2008
Oktober 2008
November 2008
December 2008

Overzicht Griekse Muziek in Mei 2008

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Palio-Paréa

Nachten, een hommage aan K.P. Kavafis

Palio-Paréa speelt het programma Nachten, een muzikale hommage aan K.P. Kavafis . Het is een nieuw gecomponeerde liederencyclus uitsluitend op poëzie van Kavafis. Het trio laat zich - indien mogelijk - versterken door een aantal gastmuzikanten.

Het concert in Arnhem is meteen ook de officiële première en voorstelling van de nieuwe cd met deze cyclus. De cd draagt de titel: ' Nights in Attarin (Νύχτες στην Ατταρίν) ' en bevat tien tracks. Beeldend kunstenaar en vj Martijn Grootendorst zal in Arnhem video-projecties vertonen geïnspireerd door deze muziek.

Wie helemaal niet naar een van de vele concerten kan gaan, of wie een voorsmaakje wenst, kan ook nog op de radio terecht. Palio-Paréa is er op vrijdag 23 mei te horen op de Concertzender in het programma 'Wereldmuziek Actua', dat van 18 uur tot 19 uur wordt uitgezonden. De nieuwe cd en het bijhorend concertprogramma worden er helemaal uit de doeken gedaan en besproken.

En ook in juni is Palio-Paréa op de radio te horen. Alle informatie hierover leest u op onze juni 2008-pagina .

Praktische gegevens
Zondag 18 mei 2008, 15u00, CC Abtswoude, Aart van der Leeuwlaan 332, Delft (NL)

Vanwege de goede akoestiek speelt Palio-Paréa in deze zaal onversterkt. Het concert duurt tot 17 uur.

Kaarten kosten: € 6,-.

Dit concert is voorbij.

Dinsdag 20 mei 2008, 20u30 , Rabobankzaal, Stadsschouwburg Sittard-Geleen, Mgr. Claessensstraat 2, Sittard (NL)

AFGELAST !

Opgelet : Wegens te weinig reserveringen gaat deze voorstelling niet door (17.05.2008).

Vrijdag 23 mei 2008, 20u15, Musis Sacrum-Schouwburg Arnhem, Koningsplein 12, Arnhem (NL)

Officiële première van de Kavafis-cyclus. Het concert gaat door in de concertzaal en duurt tot 22u15.

Kaarten: € 16,-. (CJP en -16 jaar krijgen € 2,50 korting).

Dit concert is voorbij.

Zondag 25 mei 2008, 13u00 , Poetry Park, Dunya Festival, Euromast Park, Rotterdam (NL)

Vrij toegankelijk.

Het Dunya festival is al aan haar 31ste editie toe en gaat deze keer door op 25 mei. Nieuw dit jaar is Dunya On Tour, wat betekent dat het festival zich uitbreidt en naast de centrale locatie - het Park bij de Euromast - ook naar de verschillende Rotterdamse wijken trekt. Het wil op die manier haar rol als multiculturele ontmoetingsplek kracht bij zetten.

Dit festival is voorbij.

 

Op de site sinds: 15/11/2007

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Kretenzische dansavond

Vereniging van Kretenzers in België

De Vereniging van Kretenzers in België organiseert nu alweer een aantal jaren na mekaar een dansavond met alles erop en eraan, telkens met Kretenzische livemuziek van de bovenste plank. Vorig jaar hadden ze niemand minder dan Yorgos Zervakis en orkest naar België gehaald.

Ook dit jaar worden kosten noch moeite gespaard, en komen er opnieuw jonge maar gerenommeerde muzikanten uit Kreta over om ten dans te spelen:

Het zijn stuk voor stuk muzikanten die hun strepen reeds hebben verdiend.

De nog vrij jonge lyra -speler en zanger Zacharias Spyridakis speelde onder meer met het Xylouris Ensemble. Dit ensemble werd door Yorgis Xylouris (zoon van Psarantonis en vandaar ook wel Psaroyorgis geheten) opgericht tijdens zijn verblijf in Australië. Het Xylouris Ensemble bestond uit Grieken en Ieren en heeft vier platen uitgebracht. Spyridakis richtte later zelf het groepje Paleïná Seféria op. Deze groep brengt eigentijdse bewerkingen van traditionele Kretenzische liederen. Daarnaast vertegenwoordigde Zacharias Spyridakis de Kretenzische lyra op twee verzamelplaten die de verschillende Griekse vedels naast elkaar plaatsen. In 1995 was dat op de verzamel-cd ' ΛΥΡΑ - Κωνσταντινούπολης, Κρήτης, Πόντου (De vedel van Constantinopel, Kreta en Pontos)', waarop ook Sokratis Sinopoulos ( politiki lyra ) en Georgios Amarantidis ( kementzes ) te horen zijn, en in 2003 op ' Fiddles ( Τοξωτά )', samen met Spyros Koukos (Thracische lyra ) en, alweer, Sokratis Sinopoulos ( politiki lyra ). Bovendien behoort hij al jaren tot het orkest 'Palindonos Armonia' van Yannis Markopoulos, en in 2003 zong Spyridakis ook mee op de dubbele cd 'Erotokritos kai Areti' van deze componist.

Michalis Stavrakakis is een al even bedreven en bezield musicus. Ook hij heeft al een hele muzikale loopbaan achter de rug en heeft aan een aantal platen meegewerkt, maar hij heeft bovendien ook reeds twee eigen platen uitgebracht. Michalis Stavrakakis speelde tot in 2004 bij de groep Chaïnides, de groep rond Dimitris Apostolakis die in Griekenland toch wel wat bijval kent. De groep Chaïnides brengt nieuw gecomponeerde Kretenzische liederen op eigen teksten, maar steeds gestut op de traditie.

Samen met Yorgis Stavrakakis vertegenwoordigen deze drie muzikanten een nieuwe frisse stroming binnen de Kretenzische muziek. Ongetwijfeld zal er op dit feest volop gelegenheid zijn om hiermee kennis te maken, en als het bij de Kretenzers op Kreta en in Athene in de smaak valt, dan zal dat bij de Kretenzers in Brussel wel niet anders zijn.

Naast muziek en dans biedt dit feest het gebruikelijke recept van Kretenzische hapjes en dranken en is er een tombola waarbij er mooie prijzen te winnen vallen.

Voor Kreta-liefhebbers beslist een datum om te noteren. Dit feest gaat overigens elk jaar door in de maand mei, ter herdenking van de "Slag om Kreta". In mei 1941 veroverden de Duitsers het eiland door op grote schaal parachutisten in te zetten. Ze dachten de klus op enkele dagen geklaard te hebben, maar door het heldhaftige verzet duurde het veel langer en ze leden enorme verliezen. Het was het begin van een bloedige bezetting, waarbij hele dorpen uitgemoord werden.

Praktische gegevens
Zaterdag 17 mei 2008, 19u30, Zaal Aurore, Anderlecht (Brussel) (B)

Reserveren hoeft niet.

Inkom: € 8,-.

Deze dansavond is voorbij.

 

Op de site sinds: 18/02/2008

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Griekse avond met Kretenzische livemuziek

van volksdansgroep Zorbades

De Griekse volksdansgroep Zorbades vzw organiseert ieder voorjaar een Grieks feest met een dansvoorstelling, Griekse muziek, een Griekse maaltijd en dito wijn.

Het dansprogramma bestaat uit twee delen en wordt in traditionele kostuums uitgevoerd. In een eerste voorstelling krijgt u dansen uit Mégara te zien en in het tweede deel komen dansen uit Kreta aan bod, waaronder ook enkele minder bekende dansen.

De dansen uit Kreta worden opgevoerd met livemuziek. Hiervoor zorgen Yorgos Apostolakis ( lyra en zang), Manolis Koundourakis ( laouto ) en Yorgos Paradisis ( gitaar ).

Praktische gegevens
Zaterdag 17 mei 2008, 19u00, CC Ter Schelde, Fromentinstraat 4, 2050 Antwerpen-Linkeroever (B)

Inkomprijs (inclusief meze): € 24,-.

Deze dansavond is voorbij.

 

Op de site sinds: 12/03/2008

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Antonis Remos

Griekse populaire liederen (Laïka)

De Griekse zanger Antonis (spreek uit Andonis) Remos heeft sinds het uitbrengen van zijn eerste persoonlijke plaat, die dateert uit 1996 en zijn naam draagt, reeds aan meer dan twintig gouden en platina platen meegewerkt. Daarvan zijn meer dan de helft persoonlijke producties.

In een recordtijd ontpopte de vrij jonge Remos zich tot één van de best verkopende laïka -zangers van zijn generatie.

In mei 2005 zorgde hij ook in Londen voor een uitverkochte Royal Festival Hall, iets wat niet onopgemerkt voorbij is gegaan. Het Londense publiek wordt hiervoor trouwens beloond, want de zanger keert drie jaar later terug naar Londen voor een drie uur durende show met zijn grootste hits. De tickets gaan ook deze keer snel de deur uit, dus...wil u erbij zijn in Londen, wacht dan niet te lang om uw weekend of dagtrip te boeken. Het is ons voorlopig niet bekend of hij ook nog andere steden aandoet.

Een biografie van Antonis Remos vindt u in onze Achtergrond-rubriek .

Praktische gegevens
Zondag 25 mei 2008, 19u00 , deuren: 18u30, Hammersmith Apollo Theatre, 45 Queen Caroline Street, W6 9QH London (UK)
T: 020-8563.3800

Tickets: £ 45,- / £ 35,- / £ 30,- / £ 25,- / £ 20,- en £ 15,- (exclusief kosten).

Dit concert is voorbij.

 

Op de site sinds: 18/03/2008

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Stelios Petrakis & Periklis Papapetropoulos - Didier François & Gilles Chabenat

Dubbelconcert met bijzondere Europese strijktradities

Dit dubbelconcert gaat door op de Dag van Europa. Op 9 mei 1950 stelde Robert Schuman, de toenmalige Franse minister van buitenlandse zaken, een verklaring aan de pers voor die de eerste fundamenten legde voor een Europese federatie. Later, tijdens de top van Milaan in 1985, werd deze dag uitgeroepen tot de 'Dag van Europa'.

Bij die gelegenheid plaatst RASA twee eeuwenoude Europese strijkinstrumenten uit twee uithoeken van Europa op dezelfde avond naast elkaar: de Kretenzische lyra en de Zweedse nyckelharpa.

Vóór de pauze treedt het Griekse duo op:

Na de pauze volgt dan het tweede concert met:
 • Didier François (BE), Zweedse nyckelharpa
 • Onder begeleiding van Gilles Chabenat (FR), draailier

Een aanrader voor liefhebbers van zowel traditionele als innovatieve muziek, gespeeld op eeuwenoude middeleeuwse strijkinstrumenten. Voor alle duidelijkheid: dit zijn twee afzonderlijke concerten, er zal geen jamsessie met de vier instrumentalisten samen plaatsvinden.

De jonge Stelios Petrakis (Στέλιος Πετράκης) (°1975) is afkomstig van Sitía (Oost-Kreta). Hij speelt niet alleen lyra , en nog een aantal andere traditionele instrumenten zoals saz , bulgari , luit en aanverwante instrumenten zoals de polítiki lyra en polítiko laoúto , maar hij bouwt die instrumenten ook zelf. Bovendien componeert hij muziek en heeft hij reeds drie persoonlijke cd's op zijn actief staan, die hij dan nog op de koop toe in zijn eigen studio opneemt. Niet zomaar de eerste de beste lyra -speler van om de hoek, die Petrakis , maar eentje die het grondig aanpakt. Hij ging onder meer in de leer bij Ross Daly en behoort nog steeds tot Ross Daly's Labyrinth Ensemble . Maar zijn interesse deinde uit en Petrakis raakte geboeid door oosterse muziek en volgde hierover een aantal seminaries met meester-muzikanten. Naast eigen platen en samenwerkingen met andere Griekse artiesten - hij speelt onder meer vaak samen met Yorgis Xylouris (zanger en laouto -speler en zoon van Psarantonis ) en met Periklis Papapetropoulos die hem ook in Utrecht begeleidt - werkt hij ook graag samen met niet-Griekse muzikanten en internationale namen op het gebied van wereldmuziek. Hij houdt ervan om samen te spelen met muzikanten van diverse origine en met verschillende instrumenten, om al spelende tot een soort van dialoog te komen. Ook wat dat betreft is hij niet aan zijn proefstuk toe.

Over Perikles (Periklis in 't Nieuwgrieks) Papapetropoulos schreven we een tijdje geleden reeds een kleine biografie , naar aanleiding van een concert in Gent in september 2006 , waar hij samen optrad met Socrates (Sokratis) Sinopoulos . U kunt die biografie nalezen in onze Achtergrond-rubriek .

De Belg Didier François studeerde viool aan het conservatorium van Brussel en compositie aan het conservatorium in Amsterdam. Hij speelt ook nyckelharpa, een van oorsprong Zweeds strijkinstrument dat zich in de middeleeuwen vanuit de draailier en lokale volksvedels heeft ontwikkeld. Het instrument raakte in onbruik, maar werd vrij recent opnieuw opgepikt door een aantal muzikanten waaronder Didier François zelf. De snaren worden met een korte strijkstok aangestreken, maar worden ook via toetsen ingedrukt en ingekort waardoor de toonhoogte wordt bepaald.

Hij laat zich begeleiden door Gilles Chabenat , een Fransman die de draailier hanteert. Bij de draailier, een soort mechanische viool, komt er helemaal geen strijkstok meer aan te pas. De snaren worden gelijktijdig tot klinken gebracht via een rad dat met een zwengel wordt rondgedraaid. De klank lijkt merkwaardig veel op die van een doedelzak.

Praktische gegevens
Vrijdag 9 mei 2008, 20u00, Rasa, Utrecht (NL)

Dubbelconcert.

Kaarten: € 15,- en € 9,-.

Dit concert is voorbij.

 

Op de site sinds: 18/03/2008

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Pontische dansstage op livemuziek

bij Griekse dansgroep Pigasos

De Griekse dansgroep Pigasos uit Utrecht bestaat dit jaar 45 jaar en dat werd in maart uitgebreid gevierd. Het is meteen ook een uitstekende gelegenheid om een Pontische dansstage te organiseren.

Voor deze dansstage werd Ioannis Effraimidis uitgenodigd. Ioannis Effraimidis (of Yannis Efremidis, in het Grieks Γιάννης Ευφραιμίδης) doceert Pontische dansen aan drie verschillende Pontische dansgroepen in en nabij Athene. Hij begeleidde Georgios Amarantidis op de daouli in november 2007 op een reeks concerten in België en Nederland. De Pontische lyra of kementzes zal bespeeld worden door Christos Savvidis , die bij de concerten van Amarantidis de touloum en de gaval voor zijn rekening nam.

De dansstage gaat door op twee locaties in Utrecht:

 • Zaterdag 24 mei vanaf 9u30 tot 17 uur in de lokalen van het Gemeenschapshuis Anagennisi, Weerdsingel WZ 20-22, 3513 BB Utrecht
 • Zondag 25 mei van 11 uur tot 17 uur: Amsterdamsestraatweg 1-3, 3513 AA Utrecht

Op zaterdagavond wordt van 20 uur tot 23 uur met dezelfde muzikanten een dansconcert georganiseerd. Deze avond is eveneens toegankelijk voor niet-deelnemers aan de dansstage en gaat door in de gymzaal aan de Weerdsingel 20a in Utrecht.

Praktische gegevens
Van zaterdag 24 tot en met zondag 25 mei 2008, Op twee locaties in Utrecht (NL)

Voor de locaties: zie hoger.

Deelname aan de dansstage kost € 45,-. De lunch op zaterdag en op zondag en koffie, thee, water of fruit zijn in de prijs inbegrepen.

Op zaterdagavond is er een dansconcert met dezelfde muzikanten. De deelname hieraan is facultatief en bedraagt € 10,- voor de dansavond alleen en nog eens € 15,- voor het diner. Voor het totaalpakket van de dansstage, de dansavond én het diner op zaterdagavond betaalt u dus € 70,-. (De entreeprijs voor de dansavond is verlaagd van de eerder aangekondigde € 15,- naar € 10,-. Diegenen die reeds het volledige bedrag hebben betaald zullen van de organisatoren € 5,- terug krijgen).

Deze stage is voorbij.

Dansconcert op zaterdagavond
Zaterdag 24 mei 2008, van 20u00 tot 23u00 , gymzaal, Gemeenschapshuis Anagennisi, Weerdsingel 20a, Utrecht (NL)

Deze avond is eveneens toegankelijk voor niet-deelnemers aan de dansstage. De entreeprijs bedraagt: € 10,- (en niet € 15,- zoals eerder aangekondigd).

Dit evenement is voorbij.

 

Op de site sinds: 19/04/2008

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Griekse Week

Tentoonstelling, poëzie, lezingen en voorstelling van Griekse dansen

Het Centre Hellénique et Interculturel Agora maakte ons het gedetailleerde programma bekend van de Griekse Week die gepland stond dit voorjaar. Voor de liefhebber van Griekse muziek is vooral de laatste dag, met de lezing over de Griekse traditionele dansen, interessant, maar er is nog veel meer te beleven.

Het volledige programma ziet er uit als volgt:

 • Dinsdag 6 mei van 19 uur tot 21 uur: Vernissage van een tentoonstelling van werken van drie artiesten: Sofia Boubolis (schilderes), Takis Mestoussis (schilder) en Michaïl Vafidis (schilder-beeldhouwer). De tentoonstelling is vrij toegankelijk op woensdag 7 mei, donderdag 8 mei en vrijdag 9 mei van 14 uur tot 19 uur en op zaterdag 10 mei van 10 uur tot 12 uur.
 • Woensdag 7 mei om 19 uur: Poëzieavond met als thema: De eeuwige zwerftocht van Odysseus: het reizen en de nostos , de thuiskomst, in de Griekse poëzie van de Oudheid tot nu. De studenten Nieuwgrieks van de Universiteit van Luik zullen een selectie vertaalde gedichten voordragen.
 • Donderdag 8 mei om 19 uur: Lezing gewijd aan de Byzantijnse iconografie door Aris Karatzas, historicus en iconograaf.
 • Vrijdag 9 mei om 19 uur (en dus niet op 18 mei, zoals we in ons nieuwsbulletin schreven): Lezing over de Griekse traditionele dansen, een erfenis die teruggaat tot in de Oudheid , door Aurore Lavigne, studente klassieke filologie aan de Universiteit van Luik. Gevolgd door een voorstelling van Griekse dansen door de dansgroep Terpsichore .
Praktische gegevens
Van dinsdag 6 tot en met zaterdag 10 mei 2008, Centre Hellénique et Interculturel Agora, Liège (Luik) (B)

Voor al deze activiteiten is de toegang vrij.

Let op : al deze activiteiten, dus ook de lezingen, zullen doorgaan in het Frans.

Ze zijn inmiddels wel voorbij.

 

Op de site sinds: 19/04/2008

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Liesbeth List

met de Mauthausencyclus van Mikis Theodorakis op de radio

Het VARA-radioprogramma 'Het Circus Jeroen Bosch' wordt iedere zondagavond van 20 uur tot 23 uur uitgezonden. Het is voornamelijk een theatermagazine waarin vooruit wordt gekeken naar de actualiteit van de komende week. Maar presentatrice Rinske Wels brengt ook nieuws op het gebied van het Nederlandstalige lied, cabaret en musical.

Naar aanleiding van de dodenherdenking in Nederland wordt op 4 mei de Mauthausencyclus, op muziek gezet door Mikis Theodorakis, uitgezonden. De liederen worden gezongen door Liesbeth List, die in het programma ook wordt geïnterviewd over deze liederencyclus en haar persoonlijke betrokkenheid daarbij.

Op onze site leest u over dit onderwerp meer op onze mei 2003-pagina .

Praktische gegevens
Zondag 4 mei 2008, van 20u00 tot 23u00 , in het programma 'Het Circus Jeroen Bosch' , bij de VARA op Radio 2 (NL)

Deze uitzending is voorbij.

 

Op de site sinds: 30/04/2008

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Përmeti Ensemble

Volksmuziek uit Zuid-Albanië op de radio

Het concert van het Zuid-Albanese Përmeti Ensemble dat in maart 2008 in verschillende zalen plaatsvond wordt op 20 mei in het NPS-programma In Concert - Passaat uitgezonden.

Meer informatie over dit concert leest u op onze maart 2008-pagina .

Praktische gegevens
Dinsdag 20 mei 2008, van 22u00 tot 24u00, NPS Output, Radio 6, In Concert - Passaat (NL)

Deze uitzending is voorbij.

 

Op de site sinds: 30/04/2008

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Tentoonstelling: Grieken in Limburg!

met op vrijdag en zaterdag: Griekse muziek met Pegasus

Onderzoekster Maria Dermitzaki voert een diepgaand onderzoek naar het leven van de Grieken in Limburg. De eerste generatie Griekse immigranten kwam voornamelijk in de jaren '50 en '60 naar deze streek om er in de mijnindustrie te werken. Zij vestigden zich in Limburg en kregen er kinderen en kleinkinderen. Ondertussen telt de Griekse gemeenschap in Limburg reeds drie generaties en is goed geïntegreerd.

Maria Dermitzaki voert met deze Limburgse Grieken gesprekken en dat levert zeer eigen verhalen op. Ook brengt ze authentieke persoonlijke documenten van deze mensen bij elkaar. In de loop van haar onderzoek worden af en toe resultaten aan het publiek voorgesteld via de Griekse culturele centra. Dit is de eerste publieke fase waarbij visueel en auditief materiaal wordt tentoongesteld. Interessant aan deze tentoonstelling zijn de persoonlijke foto's en documenten die soms teruggaan tot het Griekenland van 1900.

In 2009 zou tenslotte over dit stukje Europese geschiedenis een boek verschijnen. Dit project wordt ondersteund door de Erfgoedcel Mijn-Erfgoed, Limburg.

Deze eerste tentoonstelling gaat door op twee locaties:

 • Op vrijdag 2 mei en zaterdag 3 mei, van 18 uur tot 23 uur, en op zondag 4 mei van 17 uur tot 22 uur: in de lokalen van de Griekse Gemeenschap van Genk. In Genk zal de tentoonstelling op vrijdag 2 mei en op zaterdag 3 mei, telkens om 21 uur, opgeluisterd worden met Griekse muziek door het huisorkest Pegasus .
 • Op zaterdag 31 mei, van 14 uur tot 23 uur: in het Grieks Cultureel Centrum van Maasmechelen. De tentoonstelling kadert daar in het breder evenement 'Kleurrijk Maasmechelen'. We hebben hierover nog geen verdere informatie ontvangen, maar het lijkt er niet op dat er in Maasmechelen een muzikale omkadering voorzien is, vandaar dat we dit niet als een apart agendapunt kunnen opnemen.
Praktische gegevens
Van vrijdag 2 tot en met zondag 4 mei 2008, Griekse Gemeenschap Genk, Gouverneur A. Galopinstraat 17, 3600 Zwartberg (bij Genk) (B)

(Openingsuren: zie hoger.)

Op zaterdag 31 mei 2008, van 14 uur tot 23 uur, Grieks Cultureel Centrum van Maasmechelen, Valkenierstraat 21, 3630 Maasmechelen (B).

Dit evenement is voorbij.

 

Op de site sinds: 30/04/2008

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.