November 2007
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2004 Jaar 2005 Jaar 2006 Jaar 2007 Jaar 2008 Jaar 2009 Jaar 2010
Januari 2007
Februari 2007
Maart 2007
April 2007
Mei 2007
Juni 2007
Juli 2007
Augustus 2007
September 2007
Oktober 2007
November 2007
December 2007

Overzicht Griekse Muziek in November 2007

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Michalis Chatziyannis en Zoi Tiganouria

European Tour

Er lopen al een hele tijd geruchten dat er een tour van Michalis Chatziyannis (Μιχάλης Χατζηγιάννης) zou komen in het najaar van 2007 en nu wordt die tour eindelijk concreet. De eerste berichten hierover kwamen uit Duitsland, waar er eerst een Duitse Tour werd aangekondigd. Later verdwenen die berichten blijkbaar even in de koelkast, misschien omdat de Europese Tour van Yorgos Dalaras op dat moment alle aandacht opeiste, maar de geruchtenmolen kwam opnieuw op gang en de Duitse Tour werd misschien wel een Europese Tour. Nog later bleek dat Michalis Hatzigiannis (in het Engels wordt zijn familienaam fonetisch anders gespeld en met een "H" geschreven) in Londen optrad op 5 mei 2007 in het Apollo Hammersmith Theatre. Dat concert werd aangekondigd als een "eenmalig optreden", over een Europese Tour werd toen met geen woord meer gerept.

Maar bij de ingang van de concerten van Dalaras in mei 2007 in Düsseldorf en Brussel werden briefjes uitgedeeld waarop dan toch een Europese Tour van Michalis Chatziyannis werd aangekondigd. Maar de datum was, zelfs naar Griekse normen, wel heel erg vaag: het zou ergens in oktober en/of november 2007 zijn. Er was aanvankelijk ook een optreden gepland in Nederland en de Nederlandse organisator schoof zelfs al een datum naar voor: 24 oktober. Later bleek dat helaas niet door te gaan, maar nog later dan toch weer wel, weliswaar met een andere organisator en ook op een andere datum.

We vernamen ondertussen de volgende data en locaties:

 • 25/10: Brussel (BE), Koninklijk Cirkus
 • 26/10: Frankfurt (DE), Jahrhunderthalle
 • 28/10: Münich (DE), Zirkus Krone
 • 31/10: Nürnberg (DE), Löwensaal
 • 02/11: Zürich (CH)
 • 03/11: Stuttgart (DE), Liederhalle
 • 04/11: Düsseldorf (DE), Philipshalle
 • 05/11: Amsterdam (NL), The Max (Melkweg)
 • 07/11: Berlin (DE)
 • 08/11: Hamburg (DE)

In de zomer van 2007 toert Michalis Chatziyannis van half juni tot half september doorheen gans Griekenland, eilanden inbegrepen, en dat zijn zomaar eventjes 45 concerten in totaal. Deze jonge zanger en liedjesschrijver is in Griekenland zeer populair.

Voor zijn Europese Tour in het najaar neemt hij de jonge accordeoniste Zoi (Zoe) Tiganouria (Ζωή Τηγανούρια) mee. In het kader hieronder vindt u enkel informatie over de dichtstbijzijnde concerten.

Praktische gegevens
Woensdag 24 oktober 2007, in Nederland.

Verplaatst

Het concert in Amsterdam werd eerst aangekondigd voor zaterdag 6 oktober maar het gaat uiteindelijk door op vrijdag 5 oktober, zie hierboven.

Het concert in Nederland zou aanvankelijk op woensdag 24 oktober doorgaan. Op 13.07.2007 werd ons gemeld dat er helaas geen optreden in Nederland zou komen.

Uiteindelijk komt er dan toch een optreden, maar op een andere datum: maandag 5 november, zie onder.

Donderdag 25 oktober 2007, 20u00 , deuren: 19u, Koninklijk Circus, Onderrichtsstraat 81, Brussel (B)

Ticketprijzen: ongeveer € 45,- tot € 30,- met mogelijk reservatiekosten.

Dit concert is voorbij.

Zondag 4 november 2007, 20u00 , deuren: 19u, Philipshalle, Siegburger Strasse 15, 40591 Düsseldorf (Oberbilk) (D).

Tickets: € 45,- / € 40,- / € 35,- en € 30,-

Dit concert is voorbij.

Maandag 5 november 2007, 20u30 , deuren: 19u30, The Max, Lijnbaansgracht 234a, 1017 PH Amsterdam (NL)

Tickets kosten € 40,-. Daar komen bij: het verplichte lidmaatschap (€ 3,- voor een maand en € 15,- per jaar) en reserveringskosten (afhankelijk van het verkooppunt).

Het is een staand concert, er zijn dus geen zitplaatsen beschikbaar.

Deze zaal maakt deel uit van het Melkweg complex en werd pas helemaal vernieuwd.

Dit concert is voorbij.

 

Op de site sinds: 09/06/2007

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Yorgos Amarantidis

Traditionele Pontische muziek

Het Wereldculturencentrum Zuiderpershuis pakt in samenwerking met RASA voor het seizoen 2007-2008 uit met een zeer diverse affiche waar een aantal boeiende concerten tussen zitten. Ze schuwen naar eigen zeggen geen keuzes met risico's en valkuilen, en wat de Griekse namen op de affiche betreft kunnen we dat alleen maar beamen.

Eigenlijk bevindt er zich maar één Griekse naam op de affiche, en dat is die van Yorgos Amarantidis . Maar met traditionele Pontische muziek worden er inderdaad geen platgetreden paden betreed.

De andere - voor ons publiek - interessante namen vindt u op onze maart 2008 en april 2008 pagina's. Ze worden aangekondigd onder de noemers van Turkse muziek en muziek uit Albanië. Bij RASA wordt zelfs Yorgos Amarantidis bij de serie muziek uit Turkije ondergebracht, maar eigenlijk doet dat er allemaal niet toe.

Yorgos Amarantidis (Γεώργιος Αμαραντίδης) speelt Pontische lyra ( kementzes in het Grieks) en leerde het nog op traditionele wijze, van vader op zoon. Hij werd in 1944 geboren in Kapnochóri, een agrarisch dorpje nabij Kozani in Noord-Griekenland, waar zich veel Pontische vluchtelingen vestigden. Zijn grootouders komen uit Trebizonde (Trabzon) aan de Zwarte Zee (Pontos) in het huidige noordoosten van Turkije. De Pontos-Grieken die al eeuwenlang in dit gebied woonden, moesten ten gevolge van de Megali Katastrofi , net zoals nagenoeg alle andere Grieken in Klein-Azië, naar Griekenland verhuizen.

Amarantidis speelt traditionele Pontische muziek op de typische Pontische vedel en zingt. Hij wordt begeleid door gaïda of touloum (doedelzak), flogera of gavál (herdersfluit) en daoúli (grote trom).

Bijna op de valreep vernamen we dat er ook een concert van Amarantidis doorgaat in de Paradiso in Amsterdam. Bij Paradiso worden de begeleiders vermeld en dat zouden de volgende namen zijn:

 • Zangeres Yenovefa Michaïlidou
 • Yannis Aramatanidis , touloúm (doedelzak) en gavál (herdersfluit). Eigenlijk vermeldt Paradiso Yannis Amarantidis , en dan zou het een naamgenoot van Yorgos Amarantidis zijn, maar we denken dat het hier wel degelijk gaat om Yannis Aramatanidis. Deze laatste speelt al langer de genoemde instrumenten samen met onder meer Michalis Kaliontzidis, Yorgos Amarantidis en Yenovefa Michaïlidou.
 • Yannis Efremidis , daouli (grote trom).

Bij Paradiso in Amsterdam is er tevens sprake van tien dansers. Wat niet onmogelijk is aangezien Yannis Efremidis een ervaren danser is, onder meer in de dansgroep van Nikos Zournatzidis.

Zangeres Yenovefa Michaïlidou was met Michalis Kaliontzidis ( kementzes ) en met Yannis Aramatanidis ( touloum en gaval ) al eerder in Nederland, in 1994. Ook toen werden zij door dansers begeleid.

Yorgos (of Georgios) Amarantidis is niet zomaar een Pontische muzikant, hij gebruikt zijn instrument om een verhaal te vertellen. Een droevig verhaal, dat wel, maar desalniettemin een verhaal dat niet mag vergeten worden. U leest het bijzondere van deze muzikant in de biografie die we over hem schreven, die zoals steeds te vinden is in onze achtergrond-rubriek .

Naschrift : Bij het eerste concert, in het Zuiderpershuis, was de bezetting uiteindelijk als volgt:

Bovendien was zangeres Yenovefa Michaïlidou er niet bij.

Praktische gegevens
Donderdag 8 november 2007, 20u30, WCC Zuiderpershuis, Antwerpen (B)

Tickets: € 12,- in voorverkoop en € 15,- aan de kassa. (Reductietarief: € 9,- vvk en € 11,- adk).

Dit concert is voorbij.

Met Yenovefa Michaïlidou
Vrijdag 9 november 2007, 20u00 , deuren 19u30, kleine zaal, Paradiso, Amsterdam (NL)

Tickets: € 12,50 (exclusief verplicht lidmaatschap van Paradiso: € 3,- per maand of € 18,- per jaar).

Dit concert is voorbij.

Zaterdag 10 november 2007, 20u30, Rasa, Utrecht (NL)

Losse tickets: € 15,-. Reductietarief voor RASA-pas of U-pas: € 9,-.

Dit concert is voorbij.

 

Op de site sinds: 03/07/2007

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Nana Mouskouri

Mini Europese Afscheidstour

Ondanks de zeer uitgebreide Farewell World Tour waarmee Nana Mouskouri in een zeer recent verleden met grote bombarie haar pensioen aankondigde, kan deze wereldster het optreden blijkbaar niet laten want Nana Mouskouri gaat op mini-tour door Europa. Of toch niet? Want volgens andere bronnen zou zij nog steeds met haar afscheidstour bezig zijn, wat zou betekenen dat die zo maar eventjes drie jaar duurt! Haar afscheidstour begon in het voorjaar van 2005 en zal uiteindelijk voltooid zijn in de zomer van 2008 met als eindpunt haar geboorteland Griekenland.

Voor haar afscheid toert Nana Mouskouri dan ook heel de wereld rond en er lijken alsmaar concerten bij te komen. Ze doet met deze mini-tour duidelijk het Franstalig deel van West-Europa aan. In april zat ze in Amerika, in juni in Canada en in oktober-november doet ze het Verenigd Koninkrijk en Ierland aan.

De volgende locaties en data staan in de nabije regio gepland:

 • 15 november - Saarlandhalle - Saarbrücken (D),
 • 17 november - Le Forum - Liège (B),
 • 18 november - Rockhal - Esch/Alzette (L),
 • 20 november - Arena - Genève (CH),
 • 24 november - Opéra Garnier - Paris (F).

Sommige van deze concerten zijn benefietconcerten. Dat zou het geval zijn voor de concerten in Londen op 29 oktober, in Genève en Parijs en misschien ook het concert van Saarbrücken.

Nana Mouskouri werd in 1993 uitgeroepen tot Goodwill Ambassadrice voor UNICEF. Ze heeft ook een eigen stichting, de Focus on Hope Foundation, waarmee ze haar steunt verleent aan allerhande goede doelen. Zo heeft de Focus on Hope stichting recent 50.000 euro aangeboden aan de slachtoffers van de vernietigende bosbranden van deze zomer in Griekenland. De opbrengst van haar concert in Genève zou naar hetzelfde doel gaan.

Praktische gegevens
Zaterdag 17 november 2007, 20u30, Le Forum, Pont d' Avroy 14, 4000 Liège (B)

Tickets: van € 56,- tot € 69,- (er zijn kleine verschillen per verkooppunt).

Dit concert is voorbij.

Zondag 18 november 2007, 20u00, Rockhal, 5, avenue du Rock'n 'Roll, L - 4361 Esch-sur-Alzette (L)

Tickets: € 58,- / € 63,- € 73,-.

Deuren open vanaf 19u.

Dit concert is voorbij.

 

Op de site sinds: 01/08/2007

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Twintigste Brugges Festival

Feestelijke slotavond met o.m. Savina Yannatou

Het Brugges Festival blaast dit jaar twintig kaarsjes uit en viert dat met een speciale feesteditie. Het jaarlijks festival werd voor de gelegenheid ook wat uitgebreid, het loopt deze keer van woensdag 7 tot en met zondag 11 november. Het programma heeft iedere dag wel een feestelijk tintje, maar de slotavond is voor liefhebbers van wereldmuziek een feest voor oren en ogen. Traditiegetrouw staan op die avond "de Grieken" geprogrammeerd en dat is op deze editie niet anders, alleen staan er op de affiche tussen de vele namen slechts één Griekse en dat is die van Savina Yannatou .

Deze tengere Griekse dame met haar grootse stem past dan ook perfect in het opzet van deze feestavond: "20 jaar..." . U krijgt muziek uit alle hoeken van de wereld voorgeschoteld, vertolkt door een achttal zangers en zangeressen van zes verschillende nationaliteiten. Zij worden begeleid door het volledige orkest Olla Vogala, van Vlaamse bodem, en staan onder leiding van Wouter Vandenabeele.

Savina Yannatou past, zoals gezegd, perfect in dit plaatje, temeer omdat een deel van het programma gebaseerd is op muziek van Manos Hadjidakis. De uitvoerders zijn wat dat betreft niet aan hun proefstuk toe. In juni 2004 werd tijdens de Culturele Olympiade in Athene een bewerking van muziek en liederen van Manos Hadjidakis opgevoerd door Olla Vogala samen met solisten uit negen landen. De producent hiervan was Jo Van Driessche van het Brugges Festival. Een beknopte uitvoering van dit programma was onder meer in april 2005 in Brussel te horen.

Over de veelzijdige Savina Yannatou vindt u een biografie in onze achtergrondrubriek . Zij legt zich de laatste jaren vooral toe op improvisatie en eigen bewerkingen van traditionele wereldmuziek, vooral dan van het Middellandse Zeegebied. Zij is een veelgevraagde gaste bij gelijkaardige wereldmuziekprojecten, zo was zij bijvoorbeeld ook bij de feestelijke opening van de Ha'ndelsbeurs in Gent in september 2002 .

Praktische gegevens
Zondag 11 november 2007, 20u00 (tot 22u15), Stadsschouwburg, Brugge (B)

Tickets voor de slotavond kosten € 23,50 en € 16,50 (reservatiekosten inbegrepen)

Dit festival is voorbij.

 

Op de site sinds: 05/09/2007

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Jaarlijkse Griekse avond

Met muziek van Pegasus

De vzw I Rizes mas uit Genk heeft woord gehouden. Vorig jaar organiseerde deze vereniging voor het eerst een Grieks feest in de lokalen van de Griekse Gemeenschap van Genk en ze waren vastbesloten om het niet bij die ene keer te laten. Dit is dus hun tweede Griekse avond.

Deze vzw werd vorig jaar opgericht naar aanleiding van de succesvolle musical Music Roots of Greece 1930-1960 , een musical rond rebetika-muziek, die de Griekse Gemeenschap uit Genk de voorbije twee jaar een aantal keer op verschillende plaatsen in België aan het publiek voorstelde. De première van deze voorstelling vond plaats in januari 2006 .

Ook deze avond zullen zij een klein deel van de show opvoeren.

De avond wordt opgeluisterd door de live muziek van Pegasus , een al even jonge vzw die eveneens vorig jaar werd opgericht door een aantal muzikaal aangelegde jongeren van de Griekse Gemeenschap in Limburg.

Praktische gegevens
Zaterdag 24 november 2007, 21u00 (?), Griekse Gemeenschap Genk, Gouverneur A. Galopinstraat 17, 3600 Zwartberg (bij Genk) (B)

Het precieze aanvangsuur werd ons niet gemeld, maar vorig jaar begon het om 21 uur.

Inkom: € 12,- voor volwassenen (inclusief diner bestaande uit 2 souvlaki's, 1 worst, frietjes, mayonaise en een slaatje, exclusief drank), € 8,- voor kinderen tot 12 jaar (inclusief diner met 1 souvlaki of worst, frietjes, mayonaise en sla).

Dit evenement is voorbij.

 

Op de site sinds: 09/11/2007

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Recital van Maria Kanellopoulou (sopraan)

Met Vassiliki Wiedenmayer (piano)

De Unie van Macedoniërs van België organiseert jaarlijks een reeks culturele activiteiten onder de noemer Alexandria . Daar hoort natuurlijk altijd wel muziek bij.

Voor dit concert doet de vereniging van Macedoniërs een beroep op de Griekse sopraan Maria Kanellopoúlou , die op de piano wordt begeleid door Vassiliki Wiedenmayer .

Maria Kanellopoulou volgde een klassieke zangopleiding in Athene en Milaan en maakte deel uit van de Nationale Opera van Griekenland. Haar repertoire bestaat zowel uit Griekse muziek als klassieke muziek.

U krijgt op dit recital onder meer werk te horen van Argyris Kounadis, Manos Hadjidakis en Mikis Theodorakis, maar ook van Verdi en Puccini.

Praktische gegevens
Vrijdag 23 november 2007, 20u00, Espace Senghor, Brussel (Etterbeek) (B)

Tickets: € 15,-.

Dit recital is voorbij.

 

Op de site sinds: 09/11/2007

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.