Januari 2006
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2003 Jaar 2004 Jaar 2005 Jaar 2006 Jaar 2007 Jaar 2008 Jaar 2009
Januari 2006
Februari 2006
Maart 2006
April 2006
Mei 2006
Juni 2006
Juli 2006
Augustus 2006
September 2006
Oktober 2006
November 2006
December 2006

Overzicht Griekse Muziek in Januari 2006

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Savina Yannatou

Met Primavera en Salonico

De Europese Tour waarmee Savina Yannatou & Primavera en Salonico hun nieuwste cd " Sumiglia " promoten brengt hen dan toch naar Nederland. En opnieuw naar België, deze keer in Brussel, nadat ze in juni 2005 reeds Antwerpen en in augustus het Gaume Jazz Festival in Rossignol aandeden.

Over de cd "Sumiglia" en de uitvoerders van het ensemble 'Primavera en Salonico' vindt u alle informatie op onze juni 2005 pagina . Violist Kyriakos Gouventas was er in Antwerpen uiteindelijk niet bij en wordt ook voor deze twee optredens niet aangekondigd. De muzikanten zijn dus:

 • Savina Yannatou (zang)
 • Kostas Vomvolos ( kanonaki , accordeon en kalimba - een van oorsprong afrikaanse handpiano)
 • Yannis Alexandris ( outi , tambouras , gitaar)
 • Michalis Siganidis (contrabas) geniet bekendheid in het wereldje van de Griekse jazz en is tevens ook dichter en songwriter.
 • Kostas Theodorou (percussie)
 • Charis Lambrakis (ney of rietfluit)

Met deze nieuwste productie vervolgen Yannatou en haar muzikanten de eerder ingeslagen weg van de cd "Terra Nostra".

Een bio van Savina Yannatou vindt u in de rubriek Achtergrond van deze site.

Praktische gegevens
Zaterdag 28 januari 2006, 20u15 , Studio 4, Flagey, Brussel (Elsene) (B)

Toegangsprijzen: € 24,- / € 20,- en € 16,-. Met korting is dat respectievelijk: € 20,- / € 16,- en € 12,-

Zondag 29 januari 2006, 20u15 , kleine zaal, Oosterpoort, Groningen (NL)

Kaarten: € 16,-

 

Op de site sinds: 02/07/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Ano Kato

De groep Ano Kato treedt op met volledige bezetting, die vindt u op onze december 2005 pagina.

Er was van in het begin gesteld dat er, bij voldoende belangstelling, nog een tweede concert zou volgen op dezelfde locatie, en dat bleek inderdaad nodig.

Praktische gegevens
Zaterdag 21 januari 2006, 20u00, Perelaar, Kerkeweg 77, 8484 KB Langelille (NL)

Uitverkocht

Langelille ligt nabij Heerenveen.

Zondag 22 januari 2006, 12u00, Perelaar, Kerkeweg 77, 8484 KB Langelille (NL)
 

Op de site sinds: 23/11/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Palio-Paréa

Randevou

Palio-Paréa speelt op onderstaande concerten als trio, met name:

De nieuwe (afgeslankte) groepssamenstelling begint langzaam aan te wennen en af en toe treedt de groep op met gastmuzikanten. Op het concert in het Theater Twee Hondjes treedt multi-instrumentalist Takis Sideris mee op.

Ook het repertoire werd vernieuwd. Over het programma Randevou , dat Palio-Paréa dit seizoen speelt, leest u een kleine toelichting op onze september 2005 pagina.

Praktische gegevens
Vrijdag 13 januari 2006, 20u15, Theater Twee Hondjes, Opzoomerlaan 106, Hellevoetsluis (NL)

Het concert duurt tot 22u15.

Zaterdag 14 januari 2006, 20u30, Theater De Wegwijzer, Molenweg 25, 4339 AA Nw.- en St. Joosland (NL)

Het concert duurt tot 22u30.

Zondag 29 januari 2006, 14u30, De Schuilkerk, Langendijk 72, 4201 CJ Gorinchem (NL)

Let op: dit concert gaat niet door in het theater De Nieuwe Doelen (zoals eerst aangekondigd) maar wel degelijk in de Schuilkerk.

 

Op de site sinds: 23/11/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Rembetiko-avond

Met livemuziek en dansspektakel

Deze avond wordt georganiseerd door de jeugdraad van de Griekse Gemeenschap van Genk en staat helemaal in het teken van de rembetika-muziek uit de periode 1930 tot 1960.

Het spektakel - want zo mogen we het wel noemen - is opgebouwd rond een aantal thema's. Dat kan een bepaalde artiest zijn (bijvoorbeeld Markos Vamvakaris), een historische gebeurtenis, ... Om elk thema in te leiden worden er eerst enkele foto's geprojecteerd. Daarbij hoort u dan ook de juiste muziek, veelal historische en/of authentieke opnamen. Vervolgens wordt het thema overgenomen en uitgediept door de dansers en de muzikanten.

Zo krijgt u meteen ook stapsgewijs een overzicht van de bloeiperiode van de rembetika, die toch een niet te onderschatten rol heeft gespeeld in die turbulente jaren (zie desgewenst onze Geschiedenis van Griekenland voor wat achtergrondinformatie). En voor het opfrissen van uw kennis over de rembetika stijl zelf kunt u terecht bij een stukje dat we (voor een ander concert) schreven in maart 2001 .

Niet minder dan zestig dansers en figuranten zijn, onder leiding van choreograaf Nikolaos Chaniotakis, maandenlang met de voorbereiding bezig geweest. Ze gaan daarbij tot in detail: zo trekken ze niet alleen de juiste kledij aan (broeken met brede pijpen bijvoorbeeld) maar ook de make-up moet bij de uitgebeelde periode passen. Er is dan ook heel wat werk gaan zitten in dit spektakel. In feite startte de voorbereiding zelfs al in december 2004, dus in totaal zal er meer dan een jaar aan gewerkt zijn. En de laatste maanden voor de voorstelling waren er zomaar eventjes drie repetities per week.

De dansers werden gerecruteerd onder de jongeren van de Griekse Gemeenschap van Genk. Ze zijn van alle leeftijden, de jongste is pas zeven. Daarmee heeft dit project dan ook een beetje een sociaal-cultureel aspect. Het wil de jongeren immers eeen interessante en motiverende vrijetijdsbesteding bieden. En misschien zelfs meer dan dat, want door de uitgebreide choreografie krijgen de jongeren ook een indruk van hoe het is om professioneel te dansen. Wie weet, misschien krijgen er een paar de smaak te pakken.

Een dergelijk rembetika-spektakel is natuurlijk ondenkbaar zonder livemuziek . Daarvoor zorgen een heleboel muzikanten uit België, allen met Griekse roots:

 • Antigone (zang). Deze Griekse uit Brussel was in november 2005 nog te horen op een andere rembetika-avond in Brussel. Iedereen die haar hoorde is vol lof over haar stem.
 • Stratos Stabourlos ( bouzouki , baglamas , tzouras , zang). Wel bekend van de vzw I Ellines.
 • Dimitris Tsimbiropoulos ( gitaar , zang). Eveneens van de vzw I Ellines.
 • Lazos Chrisostomou ( gitaar , tzouras , zang). Speelde ook mee met de vzw I Ellines, onder andere in Lokeren, Puurs , Luik en Zoersel . Hij werkte ook mee aan de rembetika-cd van de Ellines.
 • Sakis Kyrkos ( baglamas , tzouras , accordeon , zang). Sakis komt uit Luik en was eerder te horen aan de zijde van Photis Ionatos, zoals in september en oktober 2004 .
 • Anastasios Meladenios ( toumbe(r)leki , klaketes, zang) en
 • Dimitris Bistikis ( bouzouki , baglamas , zang). Deze twee laatsten, uit Limburg, zijn voorlopig nog minder bekend bij het grote publiek maar misschien komt daar verandering in want ze zijn bezig met het opzetten van een eigen groepje, Pegasus genaamd, dat intussen uit zeven groepsleden bestaat.

Een ander onmisbaar ingrediënt van een dergelijke avond is natuurlijk het eten, en ook daar is aan gedacht. Bij de inkomprijs is een driegangenmenu inbegrepen, meer informatie in het kadertje "praktisch" hieronder.

Het dansspektakel zou ongeveer twee en een half uur duren. Daarna moet u echter niet meteen naar huis, want Pegasus en I Ellines spelen dan verder en dan mag u zelf de danspiste op, tot ongeveer 2u 's ochtends.

En als aandenken kunt u tenslotte ook nog de rembetika-cd van I Ellines mee naar huis nemen, die geeft ook een goed overzicht van de voornaamste mijlpalen van de rembetika-muziek. (Een woordje over deze cd vindt u op onze mei 2003 pagina.)

Praktische gegevens
Vrijdag 13 januari 2006, 20u00 , deuren 19u00, Griekse Gemeenschap Genk, Gouverneur A. Galopinstraat 17, 3600 Zwartberg (bij Genk) (B)

Uitverkocht

Inkom: € 15,- (volwassenen) en € 7,50 (kinderen van 7 tot 14 jaar). Een maaltijd bestaande uit drie gangen (voor-, hoofd- en nagerecht) is in de prijs inbegrepen. De drank is afzonderlijk te betalen, maar ook daarvan zijn de prijzen bewust democratisch gehouden.

Zaterdag 14 januari 2006, 20u00 , deuren 19u00, Griekse Gemeenschap Genk, Gouverneur A. Galopinstraat 17, 3600 Zwartberg (bij Genk) (B)

Uitverkocht

Inkom: € 15,- (volwassenen) en € 7,50 (kinderen van 7 tot 14 jaar). Een maaltijd bestaande uit drie gangen is in de prijs inbegrepen.

 

Op de site sinds: 29/11/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Grieks feest en dansavond

Van de Griekse Vereniging Rotterdam

Deze Griekse Nieuwjaarsavond wordt georganiseerd door de Griekse Vereniging in Rotterdam en omgeving. De feestavond wordt opgeluisterd met Griekse live muziek, er zijn Griekse hapjes en drankjes aanwezig en er wordt een grote loterijtrekking gehouden waarbij vliegtuig- en boottickets worden verloot.

Praktische gegevens
Zaterdag 14 januari 2006, 19u00, 't Kaerthuys, Cascade 1, 2923 AT Krimpen aan den IJssel (NL)

Entree: € 5,- (voor leden) en € 10,- (voor niet-leden). Kinderen tot 12 jaar mogen er gratis in.

 

Op de site sinds: 31/12/2005

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Nieuwjaarsbijeenkomst

Met muziek van Dionysios

De vereniging Groningen-Griekenland meldt ons hun Nieuwjaarbijeenkomst die doorgaat op zondagmiddag 15 januari en waaraan een optreden wordt gekoppeld van Dionysios . Dionysios is geboren en getogen in Thessaloniki en vertoeft sinds 2001 in Groningen. Hij speelt gitaar en drums.

De hapjes zullen die middag bestaan uit zoet en hartig Grieks gebak. Traditioneel worden de hapjes door het 'smulteam' van de vereniging verzorgd. U heeft als proever een zware verantwoordelijkheid want er wordt een bakwedstrijd aan gekoppeld.

Praktische gegevens
Zondag 15 januari 2006, 14u00, Kijk in 't Jathuis, Nieuwe Kijk in 't Jatstraat 49, Groningen (NL)

Voor leden zijn de bijeenkomsten meestal gratis. Niet-leden zijn eveneens welkom, maar betalen € 3,50 entree.

 

Op de site sinds: 06/01/2006

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Grieks Ensemble Omonia

Nieuwjaarsconcert

De Volksuniversiteit de brede aa in Breda heeft dit jaar Griekenland als jaarthema gekozen.

Om het jaar al meteen goed in te zetten organiseren ze een Nieuwjaarsconcert met het Grieks Ensemble Omonia .

Deze Nederlandse groep uit Roosendaal zingt en speelt uitsluitend Griekse muziek: de oude volksmuziek, balladen, oratoria, maar ook de moderne kunstmuziek (endechna). Het gezelschap tracht via optredens de liefde voor de Griekse muziek en cultuur uit te dragen. Op hun repertoire staat niet alleen werk van Mikis Theodorakis, waarmee ze een bijzondere affiniteit hebben, maar ook van zowat alle andere grote Griekse componisten.

Praktische gegevens
Vrijdag 20 januari 2006, 20u00, De Grott, Haagweg 98, 4814 GH Breda (NL)

Inkom € 5,- (houders van een BredaPas betalen € 2,50).

 

Op de site sinds: 17/01/2006

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.