Oktober  2006
Home Nieuws Agenda MaandOverzicht Praktisch Achtergrond
Jaar 2003 Jaar 2004 Jaar 2005 Jaar 2006 Jaar 2007 Jaar 2008 Jaar 2009
Januari 2006
Februari 2006
Maart 2006
April 2006
Mei 2006
Juni 2006
Juli 2006
Augustus 2006
September 2006
Oktober 2006
November 2006
December 2006

Overzicht Griekse Muziek in Oktober 2006

Alle evenementen afdrukken

Enkel dit evenement afdrukken

Socio-culturele dansavond

van het Elliniko Kentro

Deze interculturele avond, de tweede van dit jaar, wordt georganiseerd door het Centre Hellénique et Interculturel de Bruxelles ( Elliniko Kentro ).

Zoals gewoonlijk krijgt u een demonstratie van de dansgroep van het centrum, maar u kunt er zelf ook dansen op live muziek van een Grieks orkest. Bovendien zijn er Griekse mezedes en wijnen te verkrijgen.

Praktische gegevens
Zaterdag 14 oktober 2006, 21u00, Zaal Aurore, Anderlecht (Brussel) (B)

Aan de ingang vraagt men u een kleine deelname in de kosten, die bedraagt vermoedelijk € 5,- voor volwassenen en € 2,5 voor studenten.

 

Op de site sinds: 12/02/2006

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Charis Alexiou

Europese Tour

Eindelijk ... Charis Alexiou komt nog eens naar ons toe. In Griekenland behoort ze al jarenlang tot de absolute top, en haar vele concerten in de Lage Landen hebben haar ook hier een schare trouwe fans bezorgd. Die vragen zich al een hele tijd af wanneer ze nog eens hierheen komt. Vroeger kwam ze zowat met de regelmaat van een klok, zowat om de twee jaar, maar de laatste tijd wist ze blijkbaar de weg niet meer te vinden. Het is van maart 2001 geleden dat ze nog in Nederland en België te horen was. Maar nu is het dan zover.

Alexiou zal, begeleid door een orkest van tien man, haar nieuwe cd presenteren die eind juni 2006 in Griekenland uitgebracht werd. Deze cd heet ' Βύσσινο & Νεράντζι ' - Vyssino & Nerantzi , ( Sour Cherry & Bitter Orange ) en bevat nieuwe liederen geschreven door Thodoris Papadopoulos , Smaro Papadopoulou en Makis Seviloglou , drie liedjesschrijvers van de jongere generatie. Thodoris Papadopoulos is in de jaren tachtig begonnen als zanger en bouzouki -speler bij de Opisthodromiki Kompania, later gewoonweg I Opisthodromiki (De conservatievelingen), en ging zich vervolgens toeleggen op het componeren en schrijven van liederen. Het zijn stuk voor stuk hedendaagse liederen met onvergankelijke thema's, meestal over de liefde in al haar facetten, die aanleunen bij de traditionele Griekse muziek, met een instrumentatie zoals klaríno , laoúto , oúti , lyra , trompet en percussie. Charis Alexiou keert met deze cd terug naar een stijl die haar zo uniek en geliefd heeft gemaakt: een stijl die neigt naar het kunstlied (éndechno), maar tegelijk ook populair (laïkó) en volks (dimotikó) klinkt. Waarschijnlijk zal het eerste deel van het concert bestaan uit nummers van deze nieuwe cd, terwijl ze dan in het tweede deel haar "klassiekers" brengt.

We hebben al meerdere jaren een biografie van Charis Alexiou op onze website staan, u kan die nalezen in onze achtergrondrubriek .

Deze concerten kaderen in een Europese Tour, waarbij Charis Alexiou aangekondigd wordt als The voice of Mediterranean . Ze brengt, zoals gebruikelijk, nog een andere jonge Middellandse Zee-stem mee: Zoí Papadopoúlou ( Ζωή Παπαδοπούλου ) . Jammer dat we die naam niet eerder doorkregen, want diegenen die aan de zijde van zowel Alexiou als Dalaras optreden, zijn - hoewel bij ons meestal onbekend - vaak op zich al de verplaatsing waard.

Naast de aangekondigde concerten in Parijs, Brussel en Den Haag staan er natuurlijk nog andere steden op het programma. Zo is Charis Alexiou onder meer op 14 oktober in Marseille, op 15 oktober in Londen en van 20 tot 23 oktober in Duitsland, waar zij achtereenvolgens Frankfurt, Berlijn, Nürnberg en Stuttgart aandoet.

Praktische gegevens
Vrijdag 6 oktober 2006, 20u30, Le Grand Rex, 1, Boulevard Poissonnière, 75002 Paris (F)

Tickets: € 22,70 - € 39,50 - € 50,50 - € 56,00

Zaterdag 7 oktober 2006, 20u30, Koninklijk Circus, Onderrichtsstraat 81, 1000 Brussel (B)

Tickets: € 41,- € 36,- en € 31,- (reservatie- en verzendingskosten niet inbegrepen).

Zondag 8 oktober 2006, 20u15, World Forum Theater, Churchillplein 10, 2517 JW Den Haag (NL)

Uitverkocht

Tickets kosten € 40,- € 43,- en € 46,- (excl. servicekosten).

Tip voor wie nog geen tickets heeft kunnen bemachtigen : mogelijk bent u een van de slachtoffers van gewiekste handelaars die "enkele" tickets voor de neus van de fans wegkaapten en ze nu tegen woekerprijzen op het Internet aanbieden. In ruil voor twee van de gegijzelde kaartjes maken ze u zowat € 400,- lichter (18.09.2006). Misschien moet u toch eens overwegen of u zichzelf dan niet beter trakteert op een weekendje Brussel? Voor minder dan de helft van dat bedrag zit u daar met z'n tweetjes op eersterangs plaatsen (zie hoger) en overnacht u in een driesterrenhotel pal in het centrum van Brussel, ontbijt inbegrepen. Dan zou u nog genoeg van die eerste € 200,- moeten overhouden voor een etentje in een van de typische Griekse gyros-tentjes in de straatjes aan de zuidoost kant van de wereldberoemde Grote Markt. Met de andere helft van het geld kan u zich dan twee retourtickets voor de HST Amsterdam-Brussel aanschaffen (samen van € 64,- tot € 176,-) en een bezoekje brengen aan het indrukwekkende Muziekinstrumentenmuseum, met achteraf een hapje of een drankje op de bovenste verdieping, met een prachtig uitzicht op Brussel . Zondagochtend kunt u dan de pittoreske sfeer van de multiculturele markt aan het Zuidstation opsnuiven (wel even uitkijken dat u het de zakkenrollers niet al te makkelijk maakt) en eventueel wat lekkernijen kopen aan een van de vele Griekse kraampjes. 's Avonds bent u dan weer thuis om na te genieten, mét de voldoening dat uw geld misschien wel op, maar niet - letterlijk en figuurlijk - naar de haaien is.

 

Op de site sinds: 16/05/2006

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Griekse dansvoorstelling

Met muzikanten uit Athene

Het ' Centre Hellénique d'Etudes du Folklore ' van Brussel, of kortweg Tradidanse asbl , werkt al tien jaar lang aan het behoud en de verspreiding van de Griekse traditie bij de Brusselse jongeren. De oprichtster van Tradidanse , Maria Douvali , doet dat met heel veel ijver, geduld en professionalisme. En dat heeft haar heel wat respect opgeleverd bij de Grieken in Brussel, maar ook in het verre Athene.

Want Maria Douvali heeft haar voeling met het moederland Griekenland niet verloren, wel integendeel. Zij doet serieuze inspanningen en investeringen om telkens opnieuw spektakels op te voeren van of met Grieken uit Athene. Geen amateurs, maar Grieken die met de Griekse traditie op het hoogste niveau bezig zijn. Zij spaart hierbij kosten noch moeite.

Kortom, Tradidanse viert haar tiende verjaardag welverdiend en in stijl.

Op deze voorstelling krijgt u liederen en dansen gepresenteerd door de verschillende afdelingen van Tradidanse , in traditionele klederdracht. Voor de muziek en zang zorgen professionele muzikanten uit Athene die traditionele en populaire volksmuziek spelen van alle streken van Griekenland. Bij vorige voorstellingen waren er altijd wel een paar grote namen bij, en ook deze keer is dat niet anders. De bezetting ziet er als volgt uit:

  • Ilias Plastiras : klarinet en zang
  • Dimitris Konstandis : laouto en zang
  • Yannis Pavlopoulos : viool
  • Manousos Klapakis : percussie

Het zijn stuk voor stuk jongeren die van de traditie hun beroep maken. In Griekenland hebben ze al enige bekendheid verworven. Zo werden ze dit jaar goed genoeg bevonden om op de "Folegandros-feesten" op te treden, die sinds 2003 elk jaar op het gelijknamige eiland doorgaan. Daar was ook Martha Frintzila te gast, en vorig jaar stond Babis Tsertos op de affiche. Niet zomaar een dorpsfeest dus. De naam die hier in de Lage Landen het meest bekend is zal wel die van de percussionist zijn. Hij vergezelde Katerina Papadopoulou tijdens haar optreden in Gent en Vasilis Lekkas op het Crossing Border Festival in Den Haag. Dezelfde Manousos Klapakis verzorgde trouwens ook de percussie op de plaat ' Tou Krasiou ke tou Erota ' (Van de wijn en de liefde) die Lekkas met Sakis Papadimitriou maakte.

Het spektakel wordt gevolgd door een Grieks bal, waarbij iedereen uitgenodigd wordt te dansen op de live muziek van hetzelfde orkest.

Praktische gegevens
Zondag 1 oktober 2006, 16u00, Cultureel Centrum van Oudergem, Vorstlaan 183, 1160 Brussel (B)

Prijs: € 12,- in voorverkoop en € 14,- aan de kassa de avond zelf.

Leden van Tradidanse, kinderen en adolescenten: € 10,-.

 

Op de site sinds: 07/09/2006

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Palio-Paréa

Voorstelling nieuwe cd 'Rendez-vous'

Palio-Paréa zet in oktober met vijf concerten de presentatie van hun nieuwste cd 'Rendez-vous' ( Randevoú ) verder. De cd bevat bewerkingen van rembetika-liederen van groten in het genre. De titelsong en het eerste lied op de cd is ' Otan do ta dió sou mátia ' van Yannis Papaïoánnou , ook gekend als ' Randevoú san periméno ', maar er staan ook liedjes op van Markos Vamvakáris , Panayotis Toúndas , Vasilis Tsitsánis en vele anderen. Wat daarbij opvalt is dat Palio-Paréa de grootmeesters niet probeert na te bootsen (of na te apen), maar dat ze de liederen op hun eigen manier brengen. Er staan ook meer recente liederen op van jongere componisten zoals Loek Schrievers zelf, en twee van Yannis Lembésis . Het voorwoord is van de Griekse musicoloog Panos Savvópoulos , bekend van talloze radio- en tv-documentaires over Griekse muziek.

De kern van Palio-Paréa , Margôt Schenk (zang, baglamas , percussie), Loek Schrievers ( bouzouki , tzouras , ûd ( outi ), zang) en Carel van Rijn (gitaar, tenorgitaar, zang) hebben hun weg moeten zoeken zonder Mattie Tans, die de groep vorig jaar verlaten heeft. Deze cd is de vrucht van de nieuwe stijl van Palio-Paréa . Aan die stijl en de cd hebben ze het afgelopen jaar hard gewerkt, en dat hoor je duidelijk. De cd is verrassend divers en zet aan tot meezingen en dansen.

Palio-Paréa wordt op de cd bijgestaan door gastmuzikanten Lefteris Tsikouridis ( bouzouki , outi , baglamas , zang) en Takis Sideris ( ney , klarino , viool, tzouras , zang), twee musici die er zeker toe bijdragen dat de Griekse sound bij Palio-Paréa steeds sterker gaat doorklinken. Voor deze cd-presentaties moest Lefteris Tsikouridis echter op het laatste moment door omstandigheden verstek laten gaan, enkel Takis Sideris zal mogelijk het trio Palio-Paréa , uiteindelijk de vaste kern van dit orkest, komen versterken in Rotterdam. Maar niet getreurd, Margôt Schenk , Loek Schrievers en Carel van Rijn zijn stuk voor stuk professionele musici die tenslotte het leeuwendeel van deze cd voor hun rekening nemen, en ze zullen hem dan ook met verve met hun drieën presenteren.

Opgelet : op de valreep werd ons gemeld dat het laatste concert in de reeks, het optreden in Den Bosch, niet doorgaat!

Praktische gegevens
Zondag 1 oktober 2006, 20u15, Zeeheldentheater, Trompstraat 342, Den Haag (NL)
Donderdag 5 oktober 2006, 20u15 , Nuonzaal, Musis Sacrum, Velperbuitensingel 25, Arnhem (NL)

Entree: € 16,- (CJP of -16 jaar: € 13,50)

Vrijdag 6 oktober 2006, 20u30, Cultureel Centrum Evertshuis, Spoorstraat 15, Bodegraven (NL)
Zaterdag 7 oktober 2006, 20u15, Theater de Evenaar, Rotterdam (NL)

Dit concert stond aanvankelijk gepland op 29 september, maar werd verschoven naar 7 oktober.

Entree: € 10,- (kortingstarief: € 8,-)

Zondag 8 oktober 2006, 14u30, Koningstheater, Triniteitstraat 19, 's-Hertogenbosch (NL)

AFGELAST !

 

Op de site sinds: 12/09/2006

Terug naar het begin van deze pagina.


Enkel dit evenement afdrukken

Griekse dansavond

Naar aanleiding van ochi-dag

Net als ieder jaar organiseert de Helleense Gemeenschap van België rond 28 oktober een dansavond. Dit jaar valt 28 oktober, de ochi-dag en nationale feestdag van Griekenland, precies op een zaterdag.

De avond wordt opgeluisterd met Griekse live muziek van Giannis en Nikos.

Praktische gegevens
Zaterdag 28 oktober 2006, 20u00, Zaal Aurore, Anderlecht (Brussel) (B)

Inkom (deelname in de onkosten): € 5,-

 

Op de site sinds: 20/10/2006

Terug naar het begin van deze pagina.


Valid XHTML 1.0 Strict!

[Home]  [Nieuws]  [Agenda]  [Overzicht]  [Praktisch]  [Achtergrond]

Please contact our Webmaster with questions or comments.